• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Lotw login

Autor 9A5VV, 23. Svibanj 2024, 08:42:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5VV

Reko da pitam. Da li samo ja imam problem sa pristupanjem Lotw serveru, ili nešto rade na njemu, ako tko ima kakav info?

9A5VV

9A2EY

ARRL je doživio ozbiljan kibernetički napad čime je onesposobljen/zaustavljen i LoTW servis. Obećali su skoro rješenje problema.
             73, Željko, 9A2EY

9A2NO

Koliko sam saznao po forumima, kad plate otkupninu.

LP

9A5VV

Hvala na info. Zanimljivo, nadam se da su logovi i ostale informacije sačuvane.

9A6WW

LOTW ne radi od 15. ovog mjeseca, a kad će proraditi i s kojim stanjem, ne zna se.

Informacije baš i ne objavljuju (3 kratke poruke iz ARRL HQ do sada), zadnja od prije par dana je da se ne radi o server problemu, i da su svi podaci sigurni. Naravno, čista bedastoća, jer da se radi samo o problemu s pristupom, nema takvog mrežnog problema koji se nije mogao riješiti za 2 tjedna.

Problem s LOTW je možda dobro došao da nas nauči neke stvari i razbije iluzije (koje sam i ja imao):

- tzv. svjetski logbook (logbook of the world) nije nikakav online log u kojeg se možemo pouzdati, koristiti i gledati kad nam treba
- LOTW match nije potvrda veze, nego samo evidencija / application form za par ARRL i drugih diploma
- radi se o sredstvu za sakupljanje novaca, LOTW zahjev za diplomu košta, ARRL diploma se kupuje
- ARRL je vrhunska organizacija kojoj se može vjerovati. Šipak. Lažu na veliko. Imaju za CEO uhljebe koji nemaju pojma a moraju davati izjave, a stručnjake (npr. IT) očigledno ne zapošljavaju.
- Potvrda veze je bila i ostaje jedino QSL papirnata karta. Na žalost, jedina istina i pouka iz ovog slučaja.

Eto, ja isto nagovaram dugo vremena sve s kojima sam radio da pređu na LOTW ko suvremeno i brzo sredstvo za potvrditi vezu. Koja zabluda...

73 Zvonko

9A2M

Zvonko potpisujem sve što si napisao. Čitam po forumima i grupama kako se puno radioamatera "češe za glavu" jer im je LoTW bio jedini log i kukaju da više nigdje nemaju zapisane i sačuvane svoje QSO-e.

Meni je puno ozbiljnija stvar naplata ARRL usluga. Da bi od njih dobio npr. DXCC diplomu, morao si je normalno i platiti. Na svojoj stranici naveli su koje bankovne kartice primaju. Prilikom podnošenja zahtjeva u obrazac si morao unijeti broj svoje kartice zajedno sa CVV brojem što je krajnje opasno.

Ako je ovo kako ja mislim hakerski napad što je sa podacima o bankovnim karticama?

I još nešto. ARRL tvrdi da je LoTW besplatan. Međutim, za svaku DXCC diplomu ili endoresment oni naplaćuju svaki QSO iz LoTW baze koji je potreban da bi je dobio.

Shvaćam naplatu za uslugu izdavanja diplome, poštarinu... Ali naplatu svake potvrđene veze smatram čistim bezobrazlukom.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2NO

Kao da je ARRL / LotW posao nešto novo.
ARRL je skoro savršen stroj za zarađivanje. Bolji su od brokera na burzama. Oni ne mogu izgubiti.
Glavni sektor je marketing, prodaja svega i svačega. Promet QSL karata se posebno naplaćuje.
Mjere ti QSL karte u gram. To je jedina stvar koju mi imamo plaćeno kroz članarinu.

Ali ARRL je vrlo aktivan kroz kojekakve donacije, potpore i u to ulaže zarađeni novac.
QST časopis je uključen u pretplatu, kod nas ga nema.

Kod nas nema ništa od toga. Financiranje HRS skriva kao zmija noge.
Transparentnost - nula.

73 Dino

9A2NO

Ali, da sam sebe dopunim.

HRS živi od državnih dotacija i nešto malo od članarina.
ARRL živi i radi isključivo od članarina, donacija i prodaje usluga.

Razlika velika. Pa tko voli nek' izvoli.

LP

9A2JK

LoTW će proraditi kad proradi.
U međuvremenu molim držimo se teme. Ako želite o drugim stvarima otvorite si temu.

73
Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Martine,

Molim te pretjeruj sa sužavanjem usklađenosti s temom.

"lotw će proraditi kad proradi". Mudar zaključak. Ja na to odgovaram lotw nije proradio jer još ne radi.

U skladu s topic. A evo i dodatno: vise ni arrl site ne radi, totalno, pa se ne mogu vidjeti ne arrl poruke kako napreduju s lotw. Nadam se da za ovu informaciju ne moram otvoriti novu temu...

73 Zvonko

9A6WW

PS. Dodatak evo sad i arrl site proradio i može se poruka vidjeti da u lotw statusu nema promjene.

Bad Gateway
The proxy server received an invalid response from an upstream server.

Nadam se da je to sve na tragu rada na rekonfiguraciji arrl mreže.

9A6WW

Pozdrav,

Kasno jučer ARRL objavio update statusa nakon "ozbiljnog incidenta". LOTW uopće ne spominju kao da ne postoji i nikada nije postojao... Komentari na mrežama: Crazy.

https://www.arrl.org/news/arrl-systems-service-disruption

73 Zvonko

9A6WW

Evo i neoficijelnih "informacija iz pouzdanih izvora". Izgleda ipak se radi o cripto lock napadu.

Mike Ritz, W7VO, ARRL 2nd Vice President:
"We have been advised to say nothing." He responded similarly when asked if "the Feds" were investigating this.

Vjeruju da lotw podaci nisu stradali. Naravno, samo vjeruju, ali ne znaju. Službeno ništa, neslužbeno, podaci na kapaljku...

https://groups.io/g/SNJEMCOM/topic/update_on_arrl_outgage/106371089

9A6WW

ARRL Systems Service Disruption
06/04/2024
Updated 6/4/2024

On or around May 12, 2024, ARRL was the victim of a sophisticated network attack by a malicious international cyber group. ARRL immediately involved the FBI and engaged with third party experts to investigate.

This serious incident was extensive and categorized by the FBI as "unique," compromising network devices, servers, cloud-based systems, and PCs.

Evo konačno imali muda priznati ono što je svakom ko nije priglup bilo evidentno prije 2 tjedna. Naglasak citata je na "cloud-based systems" što se odnosi na LOTW.

Slijedeće što očekujem da priznaju da nemaju backup.

To je teško jer to bi značilo priznanje totalne nesposobnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti koja je uzrokovala katastrofu za korisnike. Da li sam pesimista? Da, u ovom slučaju jesam ali bi bio sretan da me razvoj događaja demantira.

Naučili smo da nesposobni uhljebi nisu  samo 9A privilegij, ima ih i belosvetskih...

73
Zvonko

9A6WW

Pozdrav,

Izgleda LOTW proradio. Jako sporo, ali može se ulogirati. Upload za sada nisam isprobavao, predpostavljam da ako radi, ima puno posla odraditi.
Na ARRL stranicama za sad nema nikakve informacije da je proradio.

73 Zvonko