• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Rad s mladima

Autor 9A2M, 19. Kolovoz 2023, 19:15:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Citat: 9A9EE  u 19. Kolovoz 2023, 18:03:38

Mantra: mladi, mladi, mladi očito ne donosi veće uspjehe... prebrojati njima izdane dozvole  se može na prste...

. .

Upravo tako, organiziraju se tečajevi, polaganja... Imamo megaprodukciju mladih koji su položili uz upitnu kvalitetu tečaja, ali valjda treba prikazati broj osposobljenih, kvantitet ispred kvaliteta....

Upravo bi ti mladi trebali biti prioritet svima nama starijima pa i HRS-u.

Ja sam polagao 80-tih, svi znamo da su tada tečajevi trajali i po 6 mjeseci a polaganja su bila jako teška. I pored svog znanja koje se naučilo na tečaju nakon polaganja je trebalo sjesti i još puno znanja usvojiti praktičnim radom. To tada nije bio problem, jer u kojem klubu si išao na tečaj i položio imao si i svu moguću opremu za rad.

Danas je problem što mi imamo jako malo klubova. Nema više financiranja kakvo je bilo do 90-tih godina. U jako malo gradova i županija ZTK prepoznaje i uopće prima  radioamaterske udruge u svoje članstvo. A sredstva koja im daju su mizerna i eventulano su dovoljna samo za pokrivanje režijskih troškova.

Danas dobiti od nekoga prostoriju za klub bez plaćanja najamnine je jack-pot.

Ja se ovome ne čudim, mi smo već odavno u kapitalizmu. Pogledajmo okolne zemlje, svi klubovi su privatni. Ekipa se skupi, uloži svoj novac ili nađe sponzora za kupnju uređaja, antena. Ili kupe lokaciju, postave antenske stupove, donesu svoje uređaje i rade konteste.

Dakle klubovi u onom obliku kada su bili početna točka za svakog novopoloženog radio amatera su prošlost. Mi smo imali sve na pladnju. I još nešto, bili smo mladi, polagali smo C klasu koja nas je držala godinama u klubu jer do punoljetstva nismo mogli polagati B kategoriju da bi mogli imati radio stanicu kod kuće. Tada je skoro svaki grad imao radio klub a mi smo se doslovno tukli ko će sjesti za radio stanicu. I tako je bilo u svim gradovima. Bandovi su vrvili mladima. Danas je već sa 14 godina moguće imati radio stanicu kod kuće, o čemu smo mi stariji tada mogli samo sanjati.

Projekt YOTA ili po naški MUE u kojem su članovi iz cijele 9A ima članova koliko je nekada bilo u jednom gradskom radio klubu! Tako da ja taj projekt vidim kao čisti promašaj.

I na kraju, HRS dobija velike novce od HZTK. Tvrde da su oni namjenski za rad sa mladima. Ne znam tko je to tako odlučio? Da li su bili nekakvi pregovori HRS-a sa HZTK? Jer kako je moguće da neke gradske i županijske ZTK-e daju sredstva po drugačikim kriterijima?

Isto tako Hrvatski Savez CB klubova, i oni su članica HZTK pa dobijaju novce po drugačijim kriterijima nego HRS?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Objava je premještena u novu temu, jer nema nikakve veze s temom o izdavanju dozvola
za korištenje radiofrekvencijskog spektra.

Molim pridržavajmo se teme rasprave.

Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2M  u 19. Kolovoz 2023, 19:15:03
Projekt YOTA ili po naški MUE u kojem su članovi iz cijele 9A ima članova koliko je nekada bilo u jednom gradskom radio klubu! Tako da ja taj projekt vidim kao čisti promašaj.

Nemoj tako Hrvoje, pa zar ne vidiš koliko je potapanje brodova korisno znanje za stvarni život. Čujem da je i HRM izrazila zadovoljstvo što HRS organizira takve stvari jer će tako u budućnosti dobivati već osposobljene mornare. Osim toga, YOTA i MUE su dva odvojena projekta.

Kad već spominješ projekt YOTA, mene interesira koliko je hrvatski radioamaterizam zaista imao koristi od organizacije YOTA ljetnog kampa 2022.
Na službenoj stranici HRS-a pod Projekti HRS-a stoji i YOTA Croatia gdje možemo (samo na engleskom jeziku ???? ) pročitati :
"YOTA Summer Camps have been held for the past nine years to encourage more young people to join ham radio and inspire youth to work actively in maintaining the hobby alive for they are the future of ham radio."
Znamo li koliko je to mladih u Hrvatskoj, zahvaljujući YOTA ljetnom kampu, potaknuto da se uključi u radioamaterski pokret i da aktivno radi te održi ovaj prekrasni hobi živim? Da li se tu računa i onih (čak) 4 što su imali pravo sudjelovati ("Broj sudionika kampa ograničen je na 80 plus 4 mladih iz Hrvatske.")
Da li je savez ili neki klub profitirao na neki drugi način pa je to dovelo do bilo kakvih pozitivnih pomaka? Da li je itko u startu definirao mjerila uspješnosti i na kraju (uz određeni vremenski odmak) po tim mjerilima izvršio evaluaciju? Ili je i dalje dovoljno poslikati se sa mladima da bi se mogli na društveno prihvatljiv način opravdati troškovi (iako se (vjerojatno?) radi o najobičnijem zadovoljavanju ego triperskih i drugih osobnih potreba) ?
Inače, koliko je meni poznato većina mladih ne gleda priloge lokalnih televizija (ne gleda uopće tv a sigurno ne informativne emisije) pa kratke video uratke koji su se pojavili a kojima se neki onda jako ponose, ne smatram nekom uspješnom promidžbom među mladima. Čak i mi, stariji, "zadrti" radioamateri teško da bismo vidjeli prilog da nema objavljenih linkova na arhivu videa. A koliko se škola moglo posjetiti i održati prezentaciju i pravu popularizaciju radioamaterizma s novcem koji je utučen u taj projekt. I da, da budem jasan, za mene radioamaterizam nije samo pritiskanje tipkica u nekom contest loggeru nego nešto puno veće i šire a čini mi se da mnogima to nije tako.

Zdravi i veseli bili !
73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

HRS ima priličnih probleme što se da vidjeti iz teza koje prezentira 9A2M.

Citat:HRS dobija velike novce od HZTK. Tvrde da su oni namjenski za rad sa mladima. Ne znam tko je to tako odlučio?
To je odlučio Sabor RH 1993 donošenjem Zakona o tehničkoj kulturi gdje je jasno rečeno što će se financirati javnim novcem ... rad sa mladima.
Još jedna netočna teza je da HZTK financira HRS.
Ako se sutra ukine HZTK, HRS će direktno aplicirati za programe vanistitucionalnog odgoja mladih kod Ministarstva obrazovanja. Po tom modelu, recimo, funkcionira RK Kaštilac, 9A1CIG, nema u Općini Kaštela ZTK. Godinama se već i 9A1CBM financira van ZTK budući su se programi slali direktno Gradu na odobrenje i dobivala sredstva od Grada. Od ove godine, nakon desetak godina, splitska HZTK ponovo raspisuje natječaj za sredstva. Dakle....kakve veze ima HZTK?

Puno je klubova propalo a i još će ih propasti jer ne sagledavaju realnost.
Postoje još neke sredine koje financiraju klubove po starom sistemu,inercijom, ali toga je sve manje.
Moja je dužnost kao predsjednika HRS-a da promoviram klubove i pojedince koji rade i žele raditi sa mladima. Isto tako mi je dužnost da sredstva koja su dobivena za rad sa mladima potroše u svrhu kojoj su namijenjena.

Možda treba HRS animiranje i obuku mladih odraditi bolje, vaše je pravo da se sprdate s tim naporima. Vjerujem da ćete nam svojim primjerom pokazati kako se to radi. Vrata su vam otvorena, samo naprijed.

73, Rolando 9A3MR

9A2M

Citat: 9A3MR  u 01. Rujan 2023, 14:21:00

Puno je klubova propalo a i još će ih propasti jer ne sagledavaju realnost.
Postoje još neke sredine koje financiraju klubove po starom sistemu,inercijom, ali toga je sve manje.
Moja je dužnost kao predsjednika HRS-a da promoviram klubove i pojedince koji rade i žele raditi sa mladima. Isto tako mi je dužnost da sredstva koja su dobivena za rad sa mladima potroše u svrhu kojoj su namijenjena.

Možda treba HRS animiranje i obuku mladih odraditi bolje, vaše je pravo da se sprdate s tim naporima. Vjerujem da ćete nam svojim primjerom pokazati kako se to radi. Vrata su vam otvorena, samo naprijed.

73, Rolando 9A3MR

Uvaženi predsjedniče,

Eto baš mi je drago da si se nakon dugo vremena javio na forumu.
I među ostalim si napisao "Puno je klubova propalo a i još će ih propasti jer ne sagledavaju realnost."

Jedan klub, konkretno moj klub je propao isključivo voljom i postupcima njegovog predsjednika a isto tako i tvojom voljom i postupcima Stručne službe HRS-a. Prošle godine si na forumu i obrazložio i dao svoje mišljenje oko toga. Iako mu je HAKOM poništio sve dozvole jer je prestao sa postojanjem, ti si se pozvao na Pravilnik o pozivnim oznakama. Konkretno na članak 18.:

U slučaju da radio klub kojemu je odobren prijedlog pozivne oznake sa jednoslovnim sufiksom ne plati 2 godine uzastopno članarinu i ne produži valjanost dozvole za rad svoje amaterske radijske postaje u roku jedne godine nakon isteka, pozivna oznaka sa jednim slovom u sufiksu se stavlja u mirovanje na 3 godine.

Nakon toga, stručna služba je novoosnovanom radio klubu izdala ne PPO pozivne oznake sa jednim slovom u sufiksu nego PPO za sve pozivne oznake koje je stari radio klub imao!

Uz to, stručna služba mi je poslala i dokumente javnog bilježnika u kojem stoji da predsjednik a ujedno i likvidator toga starog kluba (koji ni do današnjeg dana nije proveo likvidacijski postupak) poklanja svu pokretnu i nepokretnu imovinu novoosnovanom klubu.

Dobro znaš da se radi o Radio klubu "Vinkovci" a čiji bivši predsjednik ti sjedi u IO HRS-a. Novi Radioamaterski klub "Vinkovci" sada vodi novi predsjednik, zaposlenik njegove firme, a i klub je registriran na adresi te firme.

Opremu sa lokacije starog kluba su "raskupusili", od prostorija kluba napravili skladište u kojem drže svoj materijal. A rad s mladima koji ti predsjedniče toliko spominješ, u tome klubu je mrtvo slovo na papiru. Iako na svojoj FB stranici pišu o tečajevima i novim mladim operatorima, sve je to propaganda, neistina i laž.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3MR

Dakle o tome se radi. Mislio sam da je sve ovo zbog brige za mlade.

Citat:Jedan klub, konkretno moj klub je propao isključivo voljom i postupcima njegovog predsjednika a isto tako i tvojom voljom i postupcima Stručne službe HRS-a.

Nije li to malo prejaka izjava? Tvoj bivši klub je izbrisan jer nije održao izbornu skupštinu na vrijeme. Ne vjerujem da vas je Stručna služba spriječila u tome...ne sjećam se ni da sam ja a  siguran sam da nije ni prethodni predsjednik HRS-a. Gdje si ti bio tada? Što si poduzeo da klub ne propadne?

Koliko se sjećam našeg razgovora na tu temu tvoj jedini argument je bio da ne želiš da novoregistrirani klub ima pozivnu oznaku 9A4V. Pitao sam jeste li se raspali na dva dijela i postoji neki drugi klub koji pretendira na tu oznaku? Tvoj odgovor je bio da ne postoji ali da ti isto ne želiš da oni dobiju tu pozivnu oznaku.

Dakle, sva ova rasprava nema veze sa obukom mladih, remote radom, strancima, radom Stručne službe već se svodi na osobni animozitet ili nešto slično tome.

73, Rolando 9A3MR

9A2M

Rolando,

Krivo sam napisao ovo što si citirao, pa evo da se ispravim:

Jedan klub, konkretno moj klub je propao isključivo voljom i postupcima njegovog predsjednika.

Apsolutno si u pravu i kada kažeš da ja nisam poduzeo ništa po pitanju starog Radio kluba "Vinkovci". I tu sam pogriješio, priznajem krivicu i žalim što sam podržavao predsjednika i slijepo mu vjerovao. Obećavao je održavanje skupštine puno puta, ali to nije imao namjeru napraviti jer je već dobio od Ureda za udruge dopis o prestanku djelovanja. Šutio je, nije nam spomenuo taj dopis nego je pripremao teren za osnivanje nove udruge. Ima tu puno toga za pisati ali stvar je sada završena i klub je prestao postojati.

Ali opet te pitam, zašto si prekršio Pravilnik o pozivnim oznakama koji si upravo ti i potpisao? Konkretno mislim na članak 18.:

U slučaju da radio klub kojemu je odobren prijedlog pozivne oznake sa jednoslovnim sufiksom ne plati 2 godine uzastopno članarinu i ne produži valjanost dozvole za rad svoje amaterske radijske postaje u roku jedne godine nakon isteka, pozivna oznaka sa jednim slovom u sufiksu se stavlja u mirovanje na 3 godine.

Na osnovu čega je  stručna služba novoosnovanom radio klubu izdala ne PPO pozivne oznake sa jednim slovom u sufiksu nego PPO za sve pozivne oznake koje je stari radio klub imao?

To te pitam i molim te za konkretan odgovor.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3MR

Kratko: zato što u statutu nove udruge, odobrenom od Državne uprave piše da se, citiram: Radioamaterski klub Vinkovci nastavlja na rad Radio kluba Vinkovci.
Tako je, de facto, novi klub sljednik starog.

Ako je bilo tu nekih kriminalnih radnji ili nečeg sličnog molim te obrati se DORHU, Ministarstvu državne uprave ili nekome tko se bavi s tim i ako riešenje o registraciji novog kluba bude poništeno ili promijenjen Statut, javi.

Do tada, 73, Rolando 9A3MR

9A2M

Točno, u Statutu odobrenom od Državne uprave piše da se Radioamaterski klub "Vinkovci" nastavlja na radu Radio kluba "Vinkovci". I nigdje ne piše da je novi klub sljednik starog. To je tvoje osobno tumačenje. Pogledaj privitak. A taj privitak sam poslao i Stručnoj službi HRS-a nakon što su mi i oni odgovorili ovo o čemu ti pišeš.
Tada si ga vidio i ti jer je mail bio cirkularan.

Dakle to je NOVA UDRUGA, sa novim OIB-om.

I prema tome, mogla je zatražiti i dobiti samo novi PPO.

9A1CHI, 9A1CVV i 9A4V su morali biti stavljeni u mirovanje!

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Citat: 9A3MR  u 01. Rujan 2023, 18:22:10
Kratko: zato što u statutu nove udruge, odobrenom od Državne uprave piše da se, citiram: Radioamaterski klub Vinkovci nastavlja na rad Radio kluba Vinkovci.
Tako je, de facto, novi klub sljednik starog.

73, Rolando 9A3MR

Ako ne uvažavaš moje mišljenje, onda ne uvažavaš ni ono što je napisao 9A8A/Mark.
Da li je moguće da smo obojica u krivu?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Hrvoje,

iz prepiske koju si ti objavio u svojim objavama u ovoj temi (Rad s mladima),
svakome je jasno da su svi u pravu, osim tebe, koji svoje nezadovoljstvo
razvojem registracije Radioamaterskog klub ''Vinkovci'' razvlačiš po forumskim 
temama u kojima to nije mjesto. Ajde da to tupiš u jednoj temi, još nekako.
Oni koje to ne zanima lako bi preskočili, ali nije fer daviti nas u drugim
forumskom temama.

Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Martine,

Nema skoro ni jedne teme na ovom forumu koja je "čista", odnosno u kojoj se nije otišlo u off topic. Izuzetak su neke koje se tiču DX-iranja, 9AFF, IOCA, Propagacije...
Ali o takvim stvarima se skoro uopće ni ne piše. Da nema ovakvih tema forum bi bio mrtav.

OK, ja priznajem da sam sada off topic, i kao moderator me imaš pravo upozoriti, dati mi kaznu...

Ali u čije ime ti meni ideš napisati da samo ja nisam u pravu a svi drugi jesu?

Napiši mi konkretno na koga misliš, tko su ti svi? Čitaoci foruma, članovi IO-a?

Tko Martine?

73 de 9A2M, Hrvoje