• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

WRTC 2022

Autor 9A3XV, 31. Prosinac 2018, 16:35:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Još jednom najiskrenije čestitke Vedranu i Franti na izvrsnom rezultatu. Borba od prve do zadnje minute.
Momci, "kapa do poda".

73, Ivo 9A1AA

9A3MR

Bravo momci, iskrene čestitke!!!
Pratili smo WRTC ljestvicu tijekom kontesta i navijali. Još jednom, bravo!

73, Rolando 9A3MR

9A9EE

Daruvarska ekipa sinoć sretno stigla doma.
Kako na samom WRTC proglašenje, nagrade i sl. bilo nekako mršavo. I za doček su htjeli samo skromno. Po lokalnim medijima, fb profilima i sl. se sve više priča o ovome do sada najvećem WRTC uspjehu iz 9A... uz nastavak kvalitetnog rada budućnost ovog hobija i contestinga u ovom kraju je zagarantirana  :D
U donja dva linka stavljam dio atmosfere i rezultate i time je moje praćenje od početka kvalifikacija do danas završilo. Analize mogu biti iscrpne i beskonačne pa od toga odustajem.. kao i sudjelovanje u ovoj temi.

https://www.wrtc2022.it/wrtc_2022_final_scores.pdf

73,

. .

P.S. Sorry na zahtjev uklonjen link na fotke sa dočeka.

9A7DX

Pozz svima,

Evo osvrt s moje (naše) strane na WRTC2022 koji se održao prošli vikend u Bologni.

Druženje s radioamaterima, što našim što stranim je bilo stvarno extra. Neprocjenjivo. Fora je vidjet sve te contest face na jednom mjestu, neke opet a neke 1. put. 9A je bila dobro zastupljena, bili su tu uz nas  1UN 3SMS 5X 6A a bilo je i hrpa drugih što pričaju naš jezik : )

Natjecanje i organizacija... ,,tako tako"....

CONTEST:
U četvrtak su ,,izvukli" tj. dodijelili nam sudca Luisa, W4LT, s kojim smo bili skroz oduševljeni. Cool tip neki djelovao na prvu.
U petak ujutro krenulo je izvlačenje lokacija. Nas su izvukli među zadnjima a kada smo stigli na lokaciju, odmah skužili solare na krovu i dalekovod s nekim tranformatorima 30ak m od antene. Sumnjivo nam to odmah, vadimo uređaj spajamo multiband ant. i skužimo da je tu nemoguće raditi. Smetnja S9 na 28/21 čini se od te struje jer je najjača kad se okrene prema tamo, a na 3.5 opet neka druga smetnja (mislimo od solara na krovu) po cijelom bandu. Sudac, Amerikanac ali zapravo kubanac (sva sreća), temperamentan kakav je skup sa ,,Site managerom" K3ZJ sjeo u auto i išao se žalit Comiteeu. A mi sjeli ispod nekog drveta i gledamo kako da premaknemo cijeli stup dalje od te struje i kolko nam vremena treba za to ili da idemo kuć odmah odavde jer raditi s tom smetnjom nema smisla nikakvog.

Za cca sat vremena zove sudac i govori da ima dobru i lošu vijest. Dobra je da postoji druga lokacija bez QRNa ali da su ,,unhuman condix" za operatore i da zato nije dodijeljena nikome. Naravno, prihvaćamo - odmah pakiramo stvari i selimo tamo (fućka nam se za komfor radit ćemo iz auta ako treba). I prvi i drugi Site bio je dosta blizu hotela, međusobno udaljeni cca 25km.

Sve se to dešava u petak,
Dolazimo na drugu lokaciju, pokazuju nam doslovno garažu ali to nas uopće ne zanima, vadimo FT1000, spajamo ant. da poslušamo QRN prvo..... kad ono ,,prazno".. šum S0-S1 na 21/28 s istom stn, s istim postavkama gdje je bio S9 na prvoj lokaciji. 3.5 isto čisto, samo šum banda s5-6 !
Spajamo dipole za 80 & 40m i vidimo tu ne štima nešto. Izlazimo van, kad ono, umjesto da je na 80m dipolu ,,produžetak" za prebacit CW/SSB isto je napravljeno na 40m dipolu, a na 80m dipolu nema ništa. Krajevi pol metra od zemlje što je valjda svima tako. I usput obe ant rezoniraju van Banda. Na svu sreću ispod banda.
Sudac zove glavnog i odgovornog, Claudia I4VEQ koji dolazi na Site i daje nam dozvolu da sami  (uz nadzor sudca i site managera) podesimo dipole. A upravo to smo mi čekali : )  U pol sata oba dipola riješena (ameri samo gledaju i čude se), rezoniraju kako želimo, zategnuti, izravnati, ma kao novi. Na 80m se odlučujemo za Tuner na SSBu jer je ant dosta daleko i nije zgodno trčat van prebacivat CW/SSB.

Negdje oko 16h, sve antene udešene i konačno počinjemo slagati cijeli setup. U sumrak pod naletom komaraca prislino završavamo. Umorni, extra gladni odlazimo na večeru i u hotel na spavanje. Što je isto bilo loše jer su 90% drugih ekipa spavali na Site-u i mogli su isprobavat svašta preko noći. Na što smo i mi računali i uopće nismo slušali Band Condix prošlih dana, kao slušat ćemo tamo. Ali stvarno nije imalo smisla spavat na stolicama ili u autu pa drugi dan u contest.

U subotu oko 9h se vraćamo na lokaciju, spajamo zadnje kablove, pripremamo rakiju, vodu i voće i 15 min prije početka contesta 11:45utc sve je spremno. Prema pravilima, gasimo stanice, predajemo mobitele sudcu i on otvara kovertu s znakom I49D. Sudac i Franta zadovoljni, ja tako tako, moglo je i bolje.
Taktika nam se bazirala na broj veza a s tim će doći i multsi. Prošle WRTCe pobjeđivali su oni s najviše Q. S&P ćemo u SR/SS i sl., tj. samo za one koje se može raditi samo tada/tako. A ostali neka nađu nas.
12:00 UTC
Obzirom na inovaciju i ,,Automatski spoting" nakon 3q na istoj QRG počinjemo 14 SSB i 21 SSB. 14 ide ali na 21 se patim da napravim ta 3q i u 12:06 uspijevam ali u 12:08 i dalje se ništa ne dešava. Zaključujem da to ne radi i prelazim na CW. (Kasnije vidio da je spot došao u 12:09..šteta). Autospoting je radio ali ne baš uvijek i na vrijeme.
Uglavnom cijeli ctest smo bili baš ,,nabrijani", nismo ni primjetili 38-40 stupnjeva u shacku i milijun muha i komaraca. Sudac nam ne odaje rezultat ali tu i tamo pokazuje palac gore a i ja imam dojam da smo dobri. Prilike su bile super, čuda se da odradit s 100w i dipolom ili malim tribanderom 11m iznad zemlje. 21 bio otvoren do 01Utc, 14 cijelu noć lijepo. 7 solidno obzirom na ljeto, a na 3.5 smo u Sr čak radili karibe i Usa s dipolom pola metra iznad zemlje. Forsirali smo SSB i po cijenu slabijeg ratea da ostanemo na 1/3 SSBa (50% više poena za EU veze od CW) .
Na pola contesta već imamo 3000 Q ! 
Traženje ide nekako sporo, ljudi ne daju znakove i ne kuže pfx I49. Čestim promjenama Banda/Moda uspijevamo održati Rate konstantno. Pa čak i u onom šupljem periodu (pred jutro).  Tada sam već znao da smo dobri, ali sam znao i da nam već fali mults na 14 i 7. Pokušavam radit s&p istok na 21/28 ali neide mi to nikak... nemogu dozvat 9A0HQ, S50HQ, DX1EVM, DX0HQ,... odustajem i opet ganjam Q, što ide. Možda je odustajanje od Mults bila greška,  ali teško je bit pametan koliko ih dugo zvat i kad i dal se vraćat na njih kad ide Run i tako stižu bodovi.
Na kraju završavamo s 5057q što je cca 400 više od bilo koga drugog ali sa 430 Mults što je dosta manje od najboljih i ukupno završavamo 3.
Odmah nakon ctesta nismo bili nešto zadovoljni, jer uvijek može bolje, ali sada smo super zadovoljni kako je moglo ispast.

Hvala svima na pomoći prije, posuđenoj opremi, podršci tamo i čestitkama nakon. 
Posebno 9A1UN/9A1P na 2X FT1000 MarkV – odlični su ti TRXi, Filterima, Microham, ...
Btw, radili smo s simple ,,Old school" setupom:
2 x FT1000 + 2x AirSpyHF+
Home made Band Decoderi na 6X2 Ant. Switch, VA6AM LP Triplexer + jedan set W3NQN LP Filtera

73 DE CRO TEAM WRTC2022

9A3SM

Bravo dečki, čestitam od srca na odlično odradjenom poslu i rezultatu.
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2JK

Bravo !!!
Tako se to radi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7YY

Palac gore momci.  :)