• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pitanja za P klasu

Autor 9A6SPR, 10. Ožujak 2017, 21:26:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A4DC  u 21. Studeni 2019, 13:40:48
...
(casnik za vezu hrsa s itu i iaru? )
...

Zašto nam uvijek treba nekakav ''autoritet'' koji će tumačiti očito?  ::)
Imamo Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama (koji je u skladu
sa ITU Radio regulations) i u kojemu sve lijepo i jednostavno piše.

I, usput, kad su u pitanju pozivne oznake, HAKOM može dodijeliti prigodnu
pozivnu oznaku koja, osim ''9A'', jedne znamenke i najviše tri slova može
imati ''9A'' i više znamenki i više od tri slova. Bez brige, u HAKOM-u znaju
što rade i to je također u skladu sa ITU propisima, iako nije izričito navedeno
u Pravilniku.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4DC

"Autoritet" nam triba Martine zato sto bi bilo ako nista drugo a ono bar kulturno da prati sto nas muci,sto nam triba pojasnit,il sto nas zanima i da nam to lipo sluzbeno pojasni sukladno svojim zaduzenjima.
Inace,ti si glede ovog totalno u pravu.
Vy 73 de 9a4dc

9A5ADI

Pozdrav, mene interesira da li HRS ima neku papirnatu publikaciju kao što ima Američki savez. Ako nema, zašto to ne uzeti kao referencu i napraviti svoju.

9A1AA

Božidar Pasarić: RADIOAMATERIZAM ZA MLADE – PRIRUČNIK ZA POLAGANJE OPERATORSKOG P-ISPITA

https://www.hamradio.hr/knjiga-b-pasarica-radioamaterizam-za-mlade/
73, Ivo 9A1AA

9A4QV

Citat: 9A1AA  u 22. Studeni 2019, 08:58:49
Božidar Pasarić: RADIOAMATERIZAM ZA MLADE – PRIRUČNIK ZA POLAGANJE OPERATORSKOG P-ISPITA

Uz svo poštovanje prema autorima, knjiga nije primjerena vremenu u kojem živimo a uz to ima i dosta pogrešaka kako u samom tekstu i ilustracijama tako i u ispitnim pitanjima.
Mislim da je to sirova verzija knjige pa je nebi trebalo preporučati za korištenje kod pripreme i polaganja ispita.

QV

9A1AA

U tekstu piše i ova rečenica:

"Ukoliko u knjizi uočite greške molimo vas da vaše primjedbe pošaljete e-mailom Željku, 9A2R."
73, Ivo 9A1AA

9A3TY

Citat: 9A1AA  u 22. Studeni 2019, 22:02:52
U tekstu piše i ova rečenica:
"Ukoliko u knjizi uočite greške molimo vas da vaše primjedbe pošaljete e-mailom Željku, 9A2R."

Piše hund al piše i Mile .....
Kad se klikne na link u sklopu friško objavljene vijesti (iako knjiga "leži u digitalnoj prašini" tko zna koliko)  dobije se .... šipak

404
Not Found

Mislim, znam ja kako dalje ali ima sigurno ljudi koji ne znaju ....
73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

Imenjače u pravu si. Link je otkazao poslušnost  :o
Informacija je dopunjena

73, Ivo 9A1AA

9A5BWT

Citat: 9A3SM  u 21. Studeni 2019, 10:16:59
Citat: 9A5BWT  u 21. Studeni 2019, 07:48:50
Nisam siguran da li je pitanje, ali u pravilniku stoji:
"Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije. U
slučaju radijske komunikacije duljeg trajanja pozivna oznaka odašiljat će se na običnom jeziku
ili Morseovim kôdom u vremenskim razmacima od najmanje deset minuta."

Najmanji vremenski razmak je 10 minuta. Ne smiješ imati manji razmak od 10 minuta. Moraš čekati 10 minuta prije nego ponoviš svoju oznaku.
Valjda svi znaju što se misli, ali mislim da je ipak pogrešno.

Po meni bi trebalo stajati:
"pozivna oznaka odašiljat će se ...najmanje u vremenskim razmacima od deset minuta"
ili
"pozivna oznaka odašiljat će se ...u vremenskim razmacima od najviše deset minuta"

73, Mario

Ne uzimaj sve zdravo za gotovo .. tamo tako piše ali ti svoju pozivnu oznaku možeš davati nakon svake relacije ili svake 2 minute .. ovo je napisano za veze koje traju beskonačno dugo ( kada se dvojica raspričaju ili nakucavaju ) jako dugo da onaj tko ih sluša zna o kome se radi i zato kažu nakon barem 10 minuta ..
Bitno je dati svoj znak da se zna tko je na frekvenciji ..

VY 73 de Mato - 9A3SM

Meni je jasno da bi se trebalo identificirati. I moj prigovor je to što si i ti preveo "nakon barem 10 minuta".
Znači, barem 10 minuta mora proći prije nego odašilješ oznaku?
Ili bi bilo spretnije reći "barem nakon 10 minuta".
Taj poredak riječi u mom mozgu radi ogromnu razliku.

73, Mario

9A3AG

pozdrav svima,

meni je nekak u sjećanju ostalo da minimalno svakih 10 minuta treba dati pozivnu oznaku. Ako je to češće nije problem....

ispravite me ako griješim....

73
Saša, 9A3AG

Citat: 9A5BWT  u 25. Studeni 2019, 07:25:23
Citat: 9A3SM  u 21. Studeni 2019, 10:16:59
Citat: 9A5BWT  u 21. Studeni 2019, 07:48:50
Nisam siguran da li je pitanje, ali u pravilniku stoji:
"Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije. U
slučaju radijske komunikacije duljeg trajanja pozivna oznaka odašiljat će se na običnom jeziku
ili Morseovim kôdom u vremenskim razmacima od najmanje deset minuta."

Najmanji vremenski razmak je 10 minuta. Ne smiješ imati manji razmak od 10 minuta. Moraš čekati 10 minuta prije nego ponoviš svoju oznaku.
Valjda svi znaju što se misli, ali mislim da je ipak pogrešno.

Po meni bi trebalo stajati:
"pozivna oznaka odašiljat će se ...najmanje u vremenskim razmacima od deset minuta"
ili
"pozivna oznaka odašiljat će se ...u vremenskim razmacima od najviše deset minuta"

73, Mario

Ne uzimaj sve zdravo za gotovo .. tamo tako piše ali ti svoju pozivnu oznaku možeš davati nakon svake relacije ili svake 2 minute .. ovo je napisano za veze koje traju beskonačno dugo ( kada se dvojica raspričaju ili nakucavaju ) jako dugo da onaj tko ih sluša zna o kome se radi i zato kažu nakon barem 10 minuta ..
Bitno je dati svoj znak da se zna tko je na frekvenciji ..

VY 73 de Mato - 9A3SM

Meni je jasno da bi se trebalo identificirati. I moj prigovor je to što si i ti preveo "nakon barem 10 minuta".
Znači, barem 10 minuta mora proći prije nego odašilješ oznaku?
Ili bi bilo spretnije reći "barem nakon 10 minuta".
Taj poredak riječi u mom mozgu radi ogromnu razliku.

73, Mario

9A5BWT

Da, točno je to, ali nisi shvatio što pišem.
Svima nam je jasno kako bi trebalo i što se mislilo napisati u pravilniku, samo ja tvrdim da to nije ono što piše. Da je loše napisano.

9A3SM

Mario bitno da si ti razumio što smo mi ili JA htjeli reći .. igra riječi ne mijenja smisao ako ga ti razumiješ ..
Od viška glava ne boli prema tome možeš ti davati znak koliko hoćeš puta samo da nije dugih relacija bez znaka ..
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2Z

Pozdrav Mato!
Čitam ovdje o pravilniku i za pozivne oznake koliko puta upotrijebit u toku relacije.
Slušam UKV simplex kanale ovdje u mojoj okolici, operatore koji su došli sa nekih drugih
frekvencija. Oni to rade vrlo jednostavno priča se i priča pa sa BREKO BREKO uletiš u
razgovor. Neki rade i bez pozivnih oznake jer nisu položili ispit P razreda.
Ništa se ne riješava oko tih problema. Neki posjeduju radio uređaje a može se kupiti tko
što želi i eto ti problema. Pravilnik za te nema nikakve uloge (svrhe).

++

9A5BWT

Citat: 9A3SM  u 27. Studeni 2019, 10:27:10
Mario bitno da si ti razumio što smo mi ili JA htjeli reći .. igra riječi ne mijenja smisao ako ga ti razumiješ ..
Od viška glava ne boli prema tome možeš ti davati znak koliko hoćeš puta samo da nije dugih relacija bez znaka ..
VY 73 de Mato - 9A3SM

Ma razumijemo se, ali ako je nešto pravilnik, nekakav podzakonski akt, bilo bi liejpo da je što jasnije napisano. I što jednostavnije.

9A5BWT

Nažalost što se tiče rada bez dozvole možemo biti sretni ako su pristojni.
Možda ih pokušati navući da se učlane u neki klub kao možete još više raditi ako vam je to zanimljivo i imate pristup i klupskim uređajima i antenama.
Dozvola ionako malo znači ovih dana, čini se.