• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Rad HRS-a

Autor 9A6JRZ, 17. Rujan 2018, 15:06:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6JRZ

Postavio sam upit mail-om 07.09.2018 (poslano u 14:04) - 9a0hrs@hamradio.hr

U kojem roku stiže odgovor iz Saveza (nisam dobio niti potvrdu primitka) ?

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A3TY

Drago mi je da još ima optimista  ;D

Kako "dobro" radi stručna služba HRS-a :
Sastanak IO održan 1.9. a 17.9. još uvijek nema zapisnika s njega na webu ali zato ima natječaj o kojemu je odluka donesena na tom sastanku. Interesantno, zar ne.

Meni nisu odgovarali niti kad sam bio član Nadzornog odbora i rješavao službeno zaprimljeni podnesak. U telefonskom razgovoru mi je mlada dama rekla da sam poslao upit na pogrešnu adresu jer da je 9a0hrs@hamradio.hr njena osobna adresa. Naravno, IO (a nažalost i predstavnike u Skupštini) boli briga za takve stvari. Gurnimo pod tepih i idemo dalje. Kad nema papirnatog traga sve je jednostavnije. Uvijek ti mogu odgovoriti da je Google zametnuo mail (npr. u spam i onda automatski izbrisao nakon 30 dana).

Ako je riječ o nečem ozbiljnom šalji napismeno s povratnicom.

Ako je riječ o pristupu informacijama o nečem financiranom jevnim sredstvima rok je 15 dana.

Tijela  javne  vlasti  od  kojih  možete  tražiti  informacije  su  državna  tijela  (primjerice  Vlada  RH,  Hrvatski 
sabor, Predsjednik RH), tijela državne uprave (npr. ministarstva, uredi državne uprave), pravosudna tijela
(sudovi, državna odvjetništva), lokalna samouprava (općine, gradovi, županije), tijela s javnim ovlastima
i tijela koja obavljaju javnu službu (primjerice škole i fakulteti, zdravstvene ustanove, centri za socijalnu
skrb, agencije i zavodi, komore), trgovačka društva u većinskom javnom vlasništvu i druge pravne osobe
koje  se  financiraju  iz  državnog  proračuna  ili  iz  proračuna  jedinica  lokalne  i  područne  (regionalne) 
samouprave, odnosno iz javnih sredstava (nameta, davanja i sl
.).

Priručnik na linku : http://www.pristupinfo.hr/wp-content/uploads/2014/03/Vodic_za_korisnike-_e_book.pdf

73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Nije da IO nije briga za probleme (možda neke članove i nije) ali ja sam se umorio javno debatirati s Ivom (3TY) jer se uz temu nađe X drugih stvari koje najčešće nemaju veze sa stvarnim životom. Tipičan primjer je ovo sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. Ja ću samo reći da HRS, kao ni bilo koja radioamaterska udruga u RH, NIJE dužna postupati prema Zakonu o pravu na pristupu informacijama. Kome je nejasno ima link, zakon, inspekcije, ured državne uprave i sl.

Nažalost, IO nije propisao u kojem roku je potrebno odgovoriti na e-poštu, no, kao što je bilo nekoliko malih novina za vrijeme trajanja ovog mandata, mogu reći da su obje djelatnice Stručne službe na posljednjem IO dobile prvu službenu opomenu u povijesti HRS-a (a vidjet ćemo još kako će to izgledati na papiru kad i mi dobijemo zapisnik, trenutna je isprika za sve da se slaže prijava programa za sredstva za 2019. godinu, a rok je danas).

Ono što je bitno je da je Zoran dobio informacije, a porazno je da ih mora dobiti pod pritiskom foruma/članova IO.

73,
Hrle - 9A6XX

9A6JRZ

Citat: 9A6XX  u 18. Rujan 2018, 12:09:03
Ono što je bitno je da je Zoran dobio informacije, a porazno je da ih mora dobiti pod pritiskom foruma/članova IO.
Maloprije sam se sjetio da bi bilo dobro napisati da sam danas dobio odgovor (ali zbog posta na forumu).

Ja odgovaram na sve mail-ove, često se samo javim da potvrim primitak mail-a (da sam ga uočio) i ispričam se da ne mogu odmah cijeli odgovor poslati, a onda naknadno ide odgovor pisan s računala.
To neodgovaranje na mail-ove nije samo slučaj kod HRS-a, još žalosnije je u poslovnom svijetu (kada se na ponudu čeka po tjedan dana ili kada ti netko nakon mjesec dana idu telefonski odgovarati na postavljena pitanja).

Sjedili smo u kafiću i kolega nam je demonstrirao kako se radi u svijetu. Poslao je upit na veleprodaju u Češku ili Poljsku (nebitno što je u pitanju). U roku pola sata stiže odgovor s ponudom. Tamo nema radnog vremena, poslovno računalo je stalno uz zaposlenika (ali zato vjerojatno imaju sigurno neke pogodnosti). To je nama bio početak vikenda petak iza 20:00 (a kod njih rad samo rad)

Hvala Hrvoje na pomoći.

73

73 de 9a6jrz

9A6WW

Pozdrav Hrle i ostali diskultanti,

Citat:Ja ću samo reći da HRS, kao ni bilo koja radioamaterska udruga u RH, NIJE dužna postupati prema Zakonu o pravu na pristupu informacijama.

Možda jeste, možda i nije, nemam namjeru gubiti vrijeme na proučavanje zakona. Ali ono što je u svakom slučaju dužna, to je dati informaciju svojem članu, pogotovo kad je traži (ili članu kluba koji je njihov član, da ponovo ne skrenemo diskusiju na temu tko je član HRS).

Žalosno je da kad netko pošalje mail:

- da ne dobije povratnu informaciju da je mail zaprimljen (čista automatika, stvar setup. Ima valjda tamo nekih "informatičara" koji to znaju podesiti?)
- da ne dobije odgovor u razumnom roku (ne tražim to od amatera, nego od profesionlane,  plaćene osobe)
- da osoba koja vodi korespodenciju saveza nema obavezu prikupiti informacije za odgovor iz relevantnih izvora u koliko ga sama ne može dati, ili uputiti tražitelja informacija na neku drugu adresu

To bi bio neki minimum uređene organizacije u komunikaciji s članovima.

LP

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 18. Rujan 2018, 12:09:03
Ja ću samo reći da HRS, kao ni bilo koja radioamaterska udruga u RH, NIJE dužna postupati prema Zakonu o pravu na pristupu informacijama. Kome je nejasno ima link, zakon, inspekcije, ured državne uprave i sl.

Hrle imate li neki službeni dokument kojim potvrđuješ to svoje mišljenje?
Priznajem da nisam stručnjak za pravo ali ako pročitaš sljedeći dokument mislim da ćeš doći do istog zaključka kao i ja.
https://uprava.gov.hr/UserDocsImages//Savjetovanja%20sa%20zainteresiranom%20javno%C5%A1%C4%87u/2015//Dokument%20za%20savjetovanje-web.docx

Link na dokument se nalazi na stranici https://uprava.gov.hr/pristup-informacijama/savjetovanje-s-javnoscu/arhiva-okoncanih-savjetovanja/nacrt-prijedloga-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-pravu-na-pristup-informacijama/14065

U njemu se  lijepo navodi :

S druge strane, novopredloženim  krugom  TJV obuhvaćena su i tijela koja se neposredno ne financiraju iz proračuna, ali se financiraju prikupljanjem nameta ili davanja (tzv. parafiskalnih nameta) direktno od korisnika, građana i pravnih osoba, temeljem propisa (kao što su komore, turistička, vatrogasna i slične zajednice, krovne udruge te sportski savezi čije je osnivanje predviđeno zakonom).

E sad ako HRS nije krovna radioamaterska udruga i ako njeno osnivanje nije predviđeno Zakonom o tehničkoj kulturi onda sam debelo pogriješio.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Ništa ne umanjuje činjenicu da je trebalo odgovoriti na mail. Točka.

Ivo (3TY), HRS nije TJV. Točka. http://tjv.pristupinfo.hr/

73,
Hrle - 9A6XX