• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Hrvatski srednjoškolci razgovarat će s astronautima u svemiru

Autor 9A4NA, 15. Siječanj 2018, 08:57:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Vezano uz radioastronomiju najbolje se obratiti http://www.phy.pmf.unizg.hr/~vs/Home.html ... mislim da je Varnesa jedna od rijetkih iz 9A koja se bavi ovim područjem i to jako profesionalno (nisam 100%  upoznat sa stanjem u 9A pa je moguće da se još fizičara bavi sa time i surađeje na ino projektima).. Prije nekoliko godina sam napravio s njom intervju za HRS časopis dok je taj još izlazio...

btw... vidim da se u svijetu jako razvijaju stvari na 70+ ghz području (radari za auta i druge stvari) ... da li se i jedan elektrotehnički fakultet ili fizički u 9A bavi sa ajmo to nazvati "visokim frekvencijama"? Ima kakvu mjernu opremu, laboratorij, katedru?

73

9A8MM

Rezultat radijske emisije bio je poziv iz jedne zagrebačke (osnovne) škole koja želi ostvariti ARISS School Contact, i to kao direct contact. Za sada nemaju u školi radioamatera, niti su povezani s bilo kojim radioamaterskim klubom ili pojedincima, ali bi željeli, jer im sve skupa zvuči zanimljivo.

Za sada je sve skupa u fazi izrade application forma, s obzirom da se prijave za ovaj krug primaju do kraja veljače, ali uskoro će krenuti u potragu za radioamaterima koji im mogu pomoći. Ovo je prilika za radioamatere koji imaju volju, vremena i opreme, da se uključe u projekt, ako su zainteresirani.

Citat: 9A6WW  u 21. Siječanj 2018, 16:58:03
...dodađaj s hrs nema veze ma koliko se neki trudili tu pridodati naše kredite.

Tako je, događaj ni cijeli ARISS program nema veze s HRS-om. Međutim, cijeli program ima veze s radioamaterima. Inicijativa za kontakt može krenut od radioamatera (kao u prva dva slučaja u Hrvatskoj) ili od škole (kao u ovom trećem slučaju). Mi se, kao radioamateri, možemo ponuditi raditi/podržati ovakve projekte, ako su nam zanimljivi i ako u njima vidimo interes (medijska eksponiranost, klinci koji će se zainteresirati za takve ili druge aktivnosti radioamatera, novi članovi u lokalnom klubu, novi tečaj za radioamatere, ...).

Citat: 9A3TY  u 03. Veljača 2018, 20:36:55
Jadna nam majka ako nam je vrhunsko dostignuće ćakula s ljudima smještenim malo visočije na objektu koji, bajdvej, financijeri planiraju uskoro srušiti u ocean.

Činjenica je da je više ljudi čulo za radioamaterizam kao hobi kroz tu ćakulu, nego kroz razne druge aktivnosti kojima se radioamateri bave. Širina ovog hobija je ono što ga čini posebnim, a "ualznica" može biti bilo koja od tih aktivnosti. Trenutno je ARISS kontakt nešto što može pobuditi zanimanje javnosti, pa zašto to ne iskoristiti? Netko koga privuče ovako nešto, možda će sutra biti vrhunski projektant i konstruktor UHF opreme.

Svaka od tih naših grana radioamaterizma je posebna na svoj način. Među nama imamo vrhunskih stručnjaka za razne od tih grana. Siguran sam da u svakoj od njih možemo naći nešto što bi zainteresiralo javnost. Trebali bi se samo potrudit to prezentirat na takav način. Tko kaže da neka (lokalna) televizija nebi napravila reportažu o strastvenom sakupljaču QSL kartica, kada bi se to prezentiralo na zanimljiv način (umjesto našeg riječnika "potvrdio sam 320 DXCCa", za te svrhe probati s "koristeći osobnu radio stanicu razgovarao je s ljudima iz svih zemalja svijeta, i iz svake od njih dobio razglednicu").

Nadam se da će se ovo shvatiti kao poticaj uključivanja radioamatera u zajednicu oko nas, a ne kao "ekstremnu promociju autosugestije" ili "pranje ili opravdavanje novca".

Marko, 9A8MM