• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Moguća AU u solarnom minimumu

Autor 9A6WW, 06. Rujan 2017, 16:08:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6WW

Davore,

Čestitam! 40 qso je puno s tvoje lokacije. Vidim da na sjeveru nisu uradili više. Prema MMMonVHF S51ZO s JN86 je uradio dvadesetak veza. Neznam kako je bilo u Slavoniji, vidio sam da je 9A2SB radio.

Posljednja AU prije ove, a
upotrebljiva iz naših krajeva, bila je 17.03.2015. Tada sam ja radio iz 9A1CAL i napravio 22 qso. Prije ove jučerašmje AU ta je bila na najjača u ciklusu, dosta široka, od EW do EI, tako da je bilo veza preko 2k km.

Ono što je interesantno, tu AU je proizveo C9 flare potpomognut sa CIR, koji je također bio brz i došao dan prije najave. Lijep primjer kako i mali flare može proizvesti dobru auroru, dvije najjače AU u ciklusu, jednoj je izvor C9 a drugoj X9, a slične AU po jačini...

Usput, pitam se što bi bilo da je grupa pjega 2673 koja je proizvela X9 i M5 "sazrila" dva dana ranije i bila nešto bliže centru sunčevog diska u momentu X9... tad bi stvarno bila auroretina.  Nakon X9, ta je grupa ispucala desetak M flare od kojih dva M9.8 (gotovo X) i jedam X flare. Vrlo je vjerojatno da će prije nego što odrotira izvan horizonta ispaliti još jedan veliki protonski flare, al mi od toga nećemo imati ništa... za dobar AU se stvarno treba poklopiti niz sretnih okolnosti...

CUL do slijedeće AU

9A5CW

1 veza kompletirana ;) G4RRA... G4DHF kaze  NC...
Bio u QRL dok je 1UN rasturao.

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A6WW

Očekivalo se da grupa pjega u odlasku 2673 proizvede veliki protonski flare, no malčice je premašila očekivanja. Jučer oko 16z proizvela je dugotrajni X8.2 flare, drugi po jačini u solarnom ciklusu nakon X9.3 neki dan.

Flare je proizveo S2 protonsku oluju i radio blackout. Propagacije preko polova su vjerojatno još uvijek pod PCA.

Flare je također proizveo i širok full halo CME. Iako za sad još nema "službenih" analiza i prognoza, prema Lasco C3 koronograf movie izgleda da postoji komponenta usmjerena prema Zemlji. Ukoliko je tako, postoji mogućnost 12./13. za još jednu auroru.

Statistički gledano, šanse za AU iz pjege na samom rubu sunčevog diska su male, ali pamtim i takve slučajeve pa stoga treba biti na oprezu.

Dodatak 12.9. U 17:15 Izgleda nažalost ništa od storm. U 11:30z na DSCOVR satelitu registriran slabašan poremećaj koji je vjerojatno očekivani CME. Poremećaj neće imati značajnijeg efekta na magnetosferu.

9A6WW

Može biti da sam prerano otpisao CME. Oko 20z novi udar, skok brzine na 550 km/s.  Oko 21 z opet nagli skok brzine na preko 700 km/h i veliki skok gustoće čestica. IMF inicijalno negativan, sada promjenljiv. Vrlo skokovite promjene.

Pratite cluster (ako još ima nekog budnog), izgleda da ipak ima šanse za au noćas.

Solar wx update u 13.09 u 08:55

Magnetski poremećaj noćas je bio G1 storm što je manje od očekivanog.

Neki analitičari nisu sigurni jel se radi o CIR (koji se takođe očekivao) ili CME od X8 flare.

Situaciju oko izvora jučerašnjeg popodnevnog poremećaja i ovog noćnog dodatno komplicira činjenica da je prije X8  bilo petnaestak većih i manjih flare.

Meni osobno poremećaj jučer u 20z izgleda kao CME sudden shock, a poremećaj u 21z bi mogao biti CIR zbog nešto manje strmog skoka i visoke gustoće plazme koja se zadržala u nastavku poremećaja.

NOAA i dalje prognozira mogućnost G2 storm kasnije danas jer očekuje CH stream.

Situacija dosta nezahvalna za prognoze, ali treba biti na oprezu u preostalom djelu dana.

73's