• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Prijedlog za aktivnost HRSa

Autor 9A6SPR, 28. Travanj 2017, 09:31:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6SPR

Pozdrav!

Koliko se da primjetiti, sve manje mladih je medju nama "starcima". Ne znam da li postoji..

- Predlazem da se iz baze izvuku svi radioamateri iz cijele Hrvatske koji su polozili bilo kakav tecaj sa mjestom stanovanja, prebivanja.. cega vec ne
- Neka se napravi spisak operatora po gradovima
- Neka se provjeri u kojem od tih gradova NEMA radio klub.
- Neka se posalje dopis tim radio-amaterima da li se zele ukljuciti u rad eventualnog novog radio kluba.
- Ispred SAVEZA poslati lokalnoj upravi i/ili samoupravi dopis sa molbom da se za potrebe "tehnickog opismenjavanja" (ili kako se to danas zove) "izadje u susret" radioamaterima koji bi u nekakvom ADEKVATNOM PROSTORU koji bi se dodijelio klubu .. te u tom prostoru.... drzali TECAJEVE, obuku, radili u takmicenjima.. svasta nesto.

U slucaju da ne postoje ljudi u nekom od gradova koji bi drzali tecajeve, predlazem da se oformi neka "terenska ekipa" instruktora koji bi na sebe preuzeli obuku ljudi u tim mjestima

Osim toga, predlazem da gradovima u kojima NEMA operatora da se u skole uputi dopis ispred HRSa sa prijedlogom o "slobodnoj aktivnosti" u sklopu .. neznam kaj danas postoji, nekad se to zvalo "tehnicki odgoj".. a na temu radio-amaterizma sa prijedlogom ljudi, naravno nasih obucenih operatora koji bi djeci drzali "nastavu", tecaj, obuku, slobodnu aktivnost. Takodjer predlazem da se u to ukljuce i ekipa iz RMZO i iz Radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama tako da bi pored radio operatora dobili i obucenog operatora u tim mrezama. Zlu netrebalo.

Zakaj ovo sve predlazem. Ako nista ne napravimo u cilju "pomladjivanja", ukljucivanja mladih lkjudi u radio-amaterizam, za .. 10 godina 9A nebu postojao

9A3TY

Odlični prijedlozi !
Sad još samo trebaš skupiti kritičnu masu zastupnika u Skupštini pa da donesu odgovarajuću odluku kojom će se to realizirati.
Moj glas imaš.
Ako smijem dodati, osim terenske ekipe koju si spomenuo lijepo bi bilo da postoji i online tečaj.

73 de Ivo, 9A3TY

9A4HP

Odlična inicijativa....U biti savez bi trebao inicirati osnivanje Radio klubova u sredinama gdje ih nema, u smislu da potakne lokalnu samoupravu i zainteresirane pojedince na osnivanje istih. Da se osnuje 5  novih aktivnih klubova to je za naš hobi veliki dobitak. Velika podrška novim klubovima se može dati i u obliku donacije novog radio uređaja tipa TS-2000 ili slično. Evo u ovim našim planinskim krajevima nema radio klubova u Gospiću ,Otočcu, Delnicama.......
9A4HP OGULIN

9A4QV

Citat: 9A4HP  u 28. Travanj 2017, 10:41:42
Odlična inicijativa....U biti savez bi trebao inicirati osnivanje Radio klubova u sredinama gdje ih nema, u smislu da potakne lokalnu samoupravu i zainteresirane pojedince na osnivanje istih. Da se osnuje 5  novih aktivnih klubova to je za naš hobi veliki dobitak. Velika podrška novim klubovima se može dati i u obliku donacije novog radio uređaja tipa TS-2000 ili slično. Evo u ovim našim planinskim krajevima nema radio klubova u Gospiću ,Otočcu, Delnicama.......

Totalno kriva pretpostavka...
Sa financijske strane gledano, osnivanje klubova nije korisno več suprotno. Ako pogledamo danas, većina klubova se gasi upravo zbog financijskih problema i problema plaćanja hladnog pogona. A gdje su tu tek investicije u opremu, lokacije itd.

Ako se analizira rad klubova, onda se može vidjeti da se u svakom ozbiljnijem poduhvatu, natjecanju, expediciji i ostalim djelatonistima kluba ili udruge koriste privatna sredstva, kako financijska potpora tako i materijalna sredstva, oprema.

Iz tih razloga osnivanje klubova je pogrešan pristup. Izračunaj samo koliko je potrebno financijskih sredstava za osnivanje i održavanje na životu jednog kluba, godišnji izdaci koje prate takvo djelovanje.
Podržavam online tečajeve gdje bi se pojednici mogli osposobiti za bavljenje našim hobijem a i mladima bi to vjerovatno bilo zabavno, jedan interaktivni online tečaj.
Tako osposobljeni pojednici se mogu onda družiti, izmjenjivati iskustva a za to nije potreban klub.

Koji god aspekt našeg hobija pogledaš, iskaču pojedinci po svojoj uspješnosti i izvrsnosti a ne klubovi. Klubovi se samo šlepaju na slavu pojedinaca.

Omasoviti pojedince koji sami financiraju svoj hobi i ne  ovise o državnom proračunu.

QV

9A3LI

Citat: 9A4HP  u 28. Travanj 2017, 10:41:42

Kao što je QV napisao, potpuno krivo.
To što je napisano kao da je prepisano iz nekog radio-amaterskog časopisa iz kraja sedamdesetih i početka osamdesetih
goidna prošlog stoljeća sa ovih prostora, da ne kažem regijona.  ;D
Tada su se radio klubovi pokretali baš tako, lokalne samouprave, društveno politički plus u karijeri lokalnog sekretara (sada političara) itd....
Da je HRSu stalo do više članova tada bi HRS bio državni radio klub a ne savez ili što već je.

9A6WW

Hi Darko,

QV ili HP ?

Sretnan praznik rada svima.

9A3TY

Citat: 9A3LI  u 30. Travanj 2017, 09:28:06
Da je HRSu stalo do više članova tada bi HRS bio državni radio klub a ne savez ili što već je.

Možeš li mi ovo, molim te, malo pojasniti. Naime, osim očiglednoga da je broj pojedinaca veći od broja klubova pa bi tako gledano HRS bio na papiru omasovljen ne kužim kako bi takva promjena dovela do više članova. Koliko čujemo i sada HRS (iako ne bi smio) prima direktne uplate "članskih doprinosa" od onih koji ne žele biti članovi nekog kluba pa zaista ne kužim što bi se promijenilo.

Citat: 9A4QV  u 28. Travanj 2017, 11:14:52
Sa financijske strane gledano, osnivanje klubova nije korisno več suprotno. Ako pogledamo danas, većina klubova se gasi upravo zbog financijskih problema i problema plaćanja hladnog pogona.

Hladni pogon HRS-a je preko 400.000 kn. Zamisli koliko klubova bi imalo podmireni hladni pogon s tim sredstvima (a ta sredstva su očito raspoloživa za radioamaterizam).

Koji god aspekt našeg hobija pogledaš, iskaču pojedinci po svojoj uspješnosti i izvrsnosti a ne klubovi. Klubovi se samo šlepaju na slavu pojedinaca.

A na čiju slavu se šlepa HRS?

Omasoviti pojedince koji sami financiraju svoj hobi i ne  ovise o državnom proračunu.

Pitanje 1 : Kako?
Pitanje 2 : Zar osim pukog bavljenja hobijem ne postoji i neka viša, društveno poželjna komponenta u ovome čime se mi bavimo?
73 de Ivo, 9A3TY

9A3LI

Citat: 9A6WW  u 30. Travanj 2017, 14:04:30
Hi Darko,

QV ili HP ?

Sretnan praznik rada svima.

QV nisam citirao, QV je u pravu !!

Sretan praznik i vama preko granice, upss .. preko Drave !!
;D

9A3LI

Citat: 9A3TY  u 01. Svibanj 2017, 10:07:07

Možeš li mi ovo, molim te, malo pojasniti. Naime, osim očiglednoga da je broj pojedinaca veći od broja klubova pa bi tako gledano HRS bio na papiru omasovljen ne kužim kako bi takva promjena dovela do više članova. Koliko čujemo i sada HRS (iako ne bi smio) prima direktne uplate "članskih doprinosa" od onih koji ne žele biti članovi nekog kluba pa zaista ne kužim što bi se promijenilo.

Tko se boji velikog broja članova i zašto?
Probudimo se i maknimo iz 70/80. godina prošlog stoljeća kad je svaki radio klub bio smješten u nekim društvenim prostorijama
kad nisi ni znao tko plaća struju, vodu, plin i koliko, kada su klubovi svake godine dobivali sredstva iz Hrvatske (!!) Lutrije bila aktivnost
velika, mala ili nikakva itd itd ..
Danas? Danas nema baš nikakve veze sa takvom mračnom prošlošću, danas je sve svijetlo kao budućnost..  8)
Danas se prostori iznajmljuju, pa jel je profit svetinja ili nije, dakle nema besplatno.
Da ne kompliciramo, recimo netko hoće osnovati radio-klub, registrira udrugu građana i napravi sve što
mora po zakonu o udrugama isposlovati.
Onda  klub prodruži Savezu, kak je i red, članarina kluba prema Savezu je 500KN, osobna članarina 100KN
tri člana osnovala udrugu, troškovi prema Savezu za jednu godinu 800KN, po članu je to oko 260KN, zaokružimo na 300KN
nekome malo, nekome previše za hobi.
Za mene je ovo još uvjek hobi, pojednostavljeno, ugodno trošenje slobodnog vremena.
Da postoji HRK, učlaniš se iz bilo kojeg sela lijepe naše, uplatiš članarinu (100-200KN) i sve legalno.
Za primjeri imaš HAK, članarina je malo veća od HRSa ali imaš razne benefite i ne zanima me tko sjedi u IO a ni kako
se troše novci od članarine jer sve funkcionira kako treba.

Pitanje 2 : Zar osim pukog bavljenja hobijem ne postoji i neka viša, društveno poželjna komponenta u ovome čime se mi bavimo?

Opet smo u prošlom stoljeću !?  :o
Pamtim ono nedemokratsko vrijeme kad je najobičniji telefon bio naučna fantastika za sela udaljena par kilometara od grada
e tad su radio-amateri imali društveno poželjan, nadasve koristan rad.
Npr. lokalni izbori (da, da, i onda su postojali izbori), radio-amateri aktivirani i u svako selo po jedan sa VHF radio uređajem
da se u izborni centar predaju-pročitaju rezultati glasanja.
Vi'š, tad su radio-amateri bili korisni ali to je bilo prije 30+ godina,
da se probudimo već jednom !?!?
;D

9A4QV

Sa financijske strane gledano, osnivanje klubova nije korisno več suprotno. Ako pogledamo danas, većina klubova se gasi upravo zbog financijskih problema i problema plaćanja hladnog pogona.

Hladni pogon HRS-a je preko 400.000 kn. Zamisli koliko klubova bi imalo podmireni hladni pogon s tim sredstvima (a ta sredstva su očito raspoloživa za radioamaterizam).

A na čiju slavu se šlepa HRS?

Pitanje 1 : Kako?

Ivo, ti si malo pobrkao stvari, 400k Kuna za hladni pogon? Ne računaj u to plaće zaposlenika, za to se sredstva izdvajaju direktno iz HZT-ke samo za tu namjenu i usput HRS nešto poharači iz naših članarina, svakim proračunom sve više.... Uostalom HZTK-a i HRS funkcioniraju na starom uhodanom pravilu: Pola pijem - pola šarcu dajem.

HRS se šlepa na HZTK-u gore navedenim: Pola pijem - pola šarcu dajem.

Kako omasoviti pojedince i da li postoji neka viša društveno poželjna komponenta ovisi o lokalnoj zajednici.
Kao što kaže trili (3LI), nekad za vrijeme Tita i partije klubovi su morali postojati jer su klubovi bili rasadnici kadrova a sa druge strane "bratija" je kontrolirala kroz klubove sve koji imaju pristup tada naprednim tehnologijama i ko može napraviti kakvu štetu za poredak.

Danas klubovi po tom principu ne mogu postojati. Danas je profit iznad svega, naravno jer smo tako odabrali, to je kapitalizam kakvog nismo željeli alo smo ga sami odabrali.
E sad, kako u takvom sustavu generirati pojedince koji bi se bavili našim hobijem?

Recimo, postoji slijedeći način. Ja mogu izgenerirati nekoliko novih pojedinaca ali to meni netko mora platiti, zato jer živimo u kapitalizmu i profit je iznad svega.
Tu više nema ljubavi i partijskih druženja i grupnjaka sa radnih akcija. Daj ti meni plati moj posao pa ću ja sebi naći (use , nase i podase :-)

E sad se nameće pitanje a tko bi to trebao platiti? To si htio pitati?
Platiti će ili lokalna zajednica ili roditelji.

Zašto bi to platila lokalna zajednica?
Pa zato jer ako ima i malo pameti (kao što nema) onda će lokalna vlast uložiti novac sredstva u takva osposobljavanja mladih gdje bi oni naučili nešto od elektronike, elektrike, automatizacije, programiranja, radio tehnike, mehatronike, naučili napraviti neki sklop svojim rukama, izmjeriti neke veličeine, naučiti raditi sa instrumentima, naučiti prije svega osnove zaštite na radu i ostalo.
Zašto to lokalnoj zajednici treba? Možda zato jer će lokalna zajednica imati završetkom srednje škole čovjeka koji se može zaposliti i tvornici koja upravo traži taj profil radnika. Konkretno, u mjestu gdje ja živim traži se 150 do 200 radnika takvog profila a srednja škola jedva da uspije osposobiti ne više od 20 srednjoškolaca godišnje. Tih 200 radnika će plaćati poreze ali i prireze i puniti lokalnu blagajnu a plaću će opet potrošiti u lokalnoj zajednici. Vratiti će više nego što bi lokalna zajednica u njih uložila. Još jedna stvar jako bitna je ta, da će takvi srednjoškolci prihvatiti plaće od recimo 600 Eura dok starija radna snaga u Istri ne želi raditi za 600 Eura mjesečno. Da, u Istri je skoro pa nemoguće nači radnu snagu koja bi radila bilo koje poslove za 600 Eura mjesečno.

Zašto bi to platitli roditelji?
Pa zato što bi od srednjoškolca mogli dobiti čovjeka koji bi sa 18 godina mogao zarađivati za svoj kruh a ne biti na grbači roditelja i živjeti od mirovina baka i djedova.
Uostalom, ako roditelji mogu plaćati razne nogometne, rukometne i ostale treninge, trenere, utakmice i sve ostalo, zašto ne bi mogli uložiti u budućnost svoje djece gdje se vidi moguća isplativost investicije.
Možda roditelji smatraju da će sva njihova djeca postati Modriči, Ivaniševići.... A zamisli tek kad bi lokalna zajednica uložila sredstva koja uloži u jedan nogometni klub županijske kategorije u STEM područje?
Dok se ne promjeni svjest roditelja i ne stisnu lokalnu upravu i traže da se izdvajaju sredstva za obrazovanje njihove djece - nema spasa, ni za naš hobi ni za napredak.

Tako ti je to u zemlji seljaka na brdovitom balkanu....

9A3TY

Moram priznati da mi se ponekad čini kao da sam pao s Marsa. Ili ne živimo u istoj državi ili ne govorimo istim jezikom.

9A3LI, ako nisi znao, danas u 2017. godini (koje god stoljeće da bilo) ne moraš potrošiti niti jedne jedine kune da bi se bavio ovim hobijem.
Potvrdu o prijedlogu pozivne oznake si već dobio i s obzirom da redovno produljuješ dozvolu nova takva potvrda ti ne treba.
Dakle, niti onih 100kn koje bi htio direktno plaćati HRSK (HrvatskomRadioamaterskomSaveznomKlubu) ne moraš plaćati a ni Hakom više ne naplaćuje izdavanje dozvole tako da je trošak ravno 0 (nula) kuna.
Ne znam o kakvom buđenju govoriš ali mislim da bi korisnije bilo da se već jednom ostavimo tereta prošlosti. U "mom selu" se 70/80 god. prošlog stoljeća nisu radioamaterski resursi koristili za bilo kakve izbore. Kod nas već stoljećima postoje telefonske linije. Možda otuda i takva razlika u stavovima ?!?

Kad osnuješ klub HRS ti prve dvije godine (ako se ne varam) ne naplaćuje članarinu. Dakle otpada onih 500 kln.
Zatim, ta tri člana ne moraju platiti članski doprinos HRS-u. Isti može biti 0 kn. QSL kartice za klupski pozivni znak ćete dobiti na klupsku adresu, QSLke za privatne znakove nećete i riješen problem tih 300 kn. Ionako skoro pa ništa ne funkcionira kako treba pa te boli briga tko sjedi u IO i kako se troše tih 0 (nula) kuna.

Da, lokalna samouprava naplaćuje najam prostora. Kod nas je riječ o 1 kn / m2 plus komunalna i uređenje voda. Da li je ta cijena "trula kapitalistička" ? Mislim da si daleko od prave istine. Može li drugačije? Naravno da može. Mi smo se do nedavno, dok nismo dobili na uporabu 35m2 ruševnog prostora, sastajali po pizzerijama, kafićima, privatnim prostorima. Za nas dovoljno. No tko bi ti poslao dijete u neki zadimljeni kafić na tečaj radioamaterizma? Ja svoje sigurno ne bih.

Za tebe je to samo hobi. Sasvim OK. No za one koji rade s klincima, koji izlaze u javnost i prezentiraju radioamaterizam, koji objavljuju i objašnjavaju svoje konstruktorske uratke ili ukratko za one koji svoje znanje prenose na druge to je ipak nešto više od pukog bavljenja hobijem.

Adame, točno je da klubovi ne moraju postojati. Nitko ti ne brani da se osobno javiš na natječaj za dodjelu sredstava iz programa javnih potreba u tehničkoj kulturi. Ne postoji zakonsko ograničenje. Može se javiti i grupa građana. No, moraš priznati da sve ima svoju "težinu" pa tako i klub koji postoji i radi već X godina ima nešto što i roditelji i lokalna samouprava ocjenjuju dodatnim bodovima. Naravno da je zbog toga u startu novoosnovanim klubovima teže. Ali i tu ima lijeka. HRS u nekim sredinama može osnovati podružnicu. Ne mora to biti samostalna pravna osoba. Može se HRS javljati na lokalne natječaje i svojim resursima drastično olakšati lokalnoj ekipi kako bi se ista bavila samo s konkretnim radioamaterskim djelatnostima. Tko brani da HRS potpisuje najam prostora s lokalnom samoupravom? Tko brani da HRS zakupi ako ne prostor a onda slobodne termine u nečijem prostoru?  Stvar je samo dobre volje i organizacije.

Po pitanju hladnog pogona se očito razlikujemo u mišljenju. Naime, ja gledam na novac koji dolazi za plaće djelanika u HRSu i raznorazne naknade koje se plaćaju HZTK kao na bilo koji drugi novac koji dolazi u HRSovu blagajnu. Riječ je o novcu koji smo svi mi, koji plaćamo poreze i prireze, dali državi da ga pametno, društveno korisno, upotrijebi. Da li je pametnije i društveno korisnije imati još 40 radioamaterskih klubova ili grupica ljudi (pa makar samo jednog klinca godišnje nešto naučili i usmjeriili prema kreativnim tehničkim djelatnostima) ili dva zaposlena u HRSu nek svatko sam izračuna u svojoj glavi. Da parafraziram 9A3LI , a da se probudimo već jednom i uvidimo da 98% posla koje to dvoje djelatnika odradi može odraditi (i to puno kvalitetnije) jedna najobičnija web aplikacija a onda tih 98% njihovog slobodnog radnog vremena upotrijebimo za nešto korisnije ?!?

Po meni jedino što HRS ima su novac i status. A ako se taj novac ne koristi za dobrobit i napredak radioamaterizma čemu onda HRS uopće postoji?
Zato jer je tako oduvijek? Tu ne vrijedi ono spomenuto za 70/80 godine prošlog stoljeća (da ne idemo dalje u povijest)? Klubovi su "ostaci starog omraženog sustava" a HRS nije ??? Odlučite se da li ste za napredak ili niste.

Usput, za one koji su to prespavali, dobrodošli u 21. stoljeće.  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Hrle, komentirat ću ovdje tvoj tekst iz teme "IARU HF takmičenje" jer mislim da tamo ne spada.

Citat: 9A6XX
Možda ne za CQWW, ali klinci iz Zadra su bili na 9A1P. U rujnu/listopadu spakiraj klince (do 26 godina) i dođite (potpomognuto od strane HRSa) nekoliko dana u Istru na radioamaterski vikend naučiti nešto novo. Mogu se napraviti i prezentacije za "starce".

Upravo o tome ti i pričam. "Pariti oči" možemo uvijek, na internetu. Ali doživjeti veliko svjetsko natjecanje u atmosferi vrhunskog tima to ti ni Mastercard ne može omogućiti ;D  :(
Što konkretno je potpomognuto? Mogu li napuniti autobus klincima pa doći? Da li je plaćen najam autobusa, hrana i piće za klince, smještaj u blizini vaše lokacije, ... ?

Imaš i mogućnost organizacije radiooperatorskog tečaja, a onda s novcima koje dobiješ za rad s mladima preko HRSa možeš najbolje tečajce poslati na nekoliko kontesta (opet, potpomognuto od HRSa).

A ja mislio da su ta sredstva namjenjena za sufinanciranje troškova organizacije tečajeva. I živio u uvjerenju da nije moguće poslati par klinaca u Pazin, nekoliko puta, za 100 kn. Uh što sam glup.

Sajmovi su pod namjenskim sredstvima i dokle god je tako, ne vidim razloga zašto bi ih se odricali, ako postoje ljudi koji žele ići predstavljati HRS i vidjeti sajam.

Jupi. Ajmo biti malo konkretniji. Sajmovi su pod namjenskim sredstvima ove godine. Ne moraju biti dogodine. Nisu morali biti ni ove godine. Moglo je biti nešto drugo. Sve ovisi samo o onome što će pojedinci, koje nećemo ovdje spominjati, napisati u programu koji se predaje na natječaj za dodjelu sredstava. Zašto bi razgledavanje sajma, skoro uvijek od istih pojedinaca, koji nakon toga ne prenesu stečena iskustva i znanja na ostale, bilo u interesu tehničke kulture u RH zaista mi je velika nepoznanica. Ali dok god zastupnike u Skupštini HRS-a nije briga kako se troše sredstva jer eto, "to netko drugi plaća", dotle ćemo i dalje imate takve nebuloze u planu rada i financijskom planu.

Ako postoji volja, postoji način, za sve ostalo dobro dođe isprika...

Upravo tako. Da postoji volja, na hamradio.hr bi bili vidljivi plan rada i financijski plan za 2017. usvojeni koncem 2016. "al sad je mjesec Maj, behara više nema" a nema bome ni spomenutih planova na službenom webu. Bitno je da je plaćica sjela a "posa' neće uteć'".

73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Ivo, puno toga stručna služba u HRSu traži, a ne prođe, npr. nije prošla niti kuna za sve webove i robote i sl. Ja to u današnje vrijeme smatram gotovo krucijalnim za djelovanje našeg saveza, ali su prošli sajmovi jer je promociju lako opravdat dalje HZTKu prema Ministarstvu. Ako ne pitaš za sajam, teško da će ti radi toga dati novac za nešto drugo. Ne ide tako.

Ivo, zašto ti putovanje u Istru ne bi bio trošak odnosno dio tečaja? Mene ne zanimaju hipotetske priče o autobusima, a nismo u stanju skupiti ni zadnje sjedalo auta. Da netko ima autobus klinaca, našlo bi se novaca i za to. Vidiš da je trenutni buzzword STEM, i sad će proračunci masovno dijelit novce upravo za ta područja.

Odobreno je i novaca za HST, ali svi skupa nismo u stanju potrošiti novac na to, jer se time nitko ne želi baviti. Kad se novac ne iskoristi godinu dvije i ništa se ne događa, više je teško očekivati da će ti netko odobravati novac za to. Nema više ni ekipe koja će trošiti lovu pa makar i pišući dnevnice. Lani se prvi puta dogodilo da ni ARG nije iskoristio sve novce - a pod salvom dugogodišnjih kritika, onih par ljudi su si sami platili nastupe na natjecanjima. Nije big deal, možda budemo izgubili i ARG uskoro pa će se moć otvorit šampanjac da smo ARGaše uspješno najurili i da sad nitko ne troši "naše novce".

Poanta je da se radioamateri ne žele baviti mladima i Adam je u pravu kad kaže da je radioamaterizam postao individualiziran hobi, a to po meni samo znači da će se vrlo brzo suočiti sa jako ružnom budućnosti. Nije to samo HRS i Hrvatska. To je trend svugdje. Gledajući sve to, uvijek se pitam, što svi oni koji u načelu ne rade s djecom imaju mega kritike baš na račun onih koji barem nešto pokušavaju. Bio to brzinski tečaj telegrafije na Mosoru, ili nešto drugo.

Mislim da je društvena korist za novce koje društvo daje za one mlade koji pohode bilo koju HRSovu edukaciju/tečaj/ARG puno veća od mnogih drugih bez obzira što ih kasnije ne ostane toliko u eteru i to bi morala biti točka oko koje bi se svi mi morali složiti, bez obzira u kojem smo taboru, individualci ili klubaši.

Prije ili kasnije ćemo očito pasti samo na našu članarinu, koja je sad na visokih cca 200 tisuća, ali će jako brzo doći i na ispod 100. A onda?

73,
Hrle - 9A6XX

9A4DC

U ime 9a1bst/9a6v:
1.dobra tema!
2.hvala na podrsci 9a3ty i 9a6tt.
3.mi tecajeve za osnovnoskolce radimo o svom trosku uz pomoc HZTK Zadra.Predavaci tecaja i kondicioniranje hamleta rade nasi operatori A razreda PRO BONO iz cilja da imamo 10ak mladih svake god!
4.vec par god dobijam klince s polozenim ispitom P razreda koji su teoretski dobro potkovani da ih naucim rad za uredjajem.I TU SE NAMUCIM.Otkrio sam razlog-a to je jako los Program tecaja za P razred.Necu polemizirat o tom,moje misljenje nadlezni znaju,a vi ekipa sjednite u skokske klupe od pocetka do kraja bilo kojeg tecaja i pratite to.i onda pregledajte plan tecaja HRS-a i pisite vase Prijedloge!
5.u svezi s ovim pod 4. Imam komentar hamleta od 11god sto prosle god rekao na 1-om tecaju u organizaciji HRS-a na 1-oj nasoj planini glavnom predavacu "Ovo nista ne valja,bolje je u Zd" (il Bracu il 1RBZ il Varazdinu il sl-MOJ KOMENTAR!)
Moj komentar ovog-NEMOGUCE NEKOM KO NIJE BAR SSS ELEKTROSTRUKE U 7 DANA OBJASNIT A KAMOLI GA OBUCIT KAKO SE KORISTI NAJJEDNOSTAVNIJI RADIOUREDJAJ (npr FT857!) pocev od mrezne uticnice (230VAC),preko ispravljaca (12VDC) itd do antene,plus vrste rada (MODE), pa nacin rada u 9A ctestima,WW ctestima,na KV,na UKV,obicne veze isl!
Necu vise.nema prostora.zakljucujte sami.
Jos da odgovorim HRLI po drugoj temi i to je to!
Vy 73 es GL to all de 9a4dc

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 02. Svibanj 2017, 13:07:03
Ivo, puno toga stručna služba u HRSu traži, a ne prođe, npr. nije prošla niti kuna za sve webove i robote i sl.

Gdje možemo vidjeti materijale koji su poslani u HZTK a gdje što je odobreno?
Ako neke stvari nisu logične možemo putem zastupnika u Skupštinama lokalnih ZTK pokušati pokrenuti neke promjene na vrhu.

Vidiš da je trenutni buzzword STEM, i sad će proračunci masovno dijelit novce upravo za ta područja.

Ne kužim. Najprije kažeš da nama nisu dali a sad kažeš da će masovno dijeliti novce za to.
BTW, novi buzzword je STEAM  ... (A)rt - valjda radi umijeća izvlačenja love ??  ;D

Odobreno je i novaca za HST, ali svi skupa nismo u stanju potrošiti novac na to, jer se time nitko ne želi baviti. Kad se novac ne iskoristi godinu dvije i ništa se ne događa, više je teško očekivati da će ti netko odobravati novac za to.

To je samo znak da je netko napravio krivu procjenu što je ljudima interesantno a što nije.
Isto kao na primjeru UKV repetitora. Nakon X godina krećemo sa zastarjelom i skupom tehnologijom i onda se čudite zašto se nitko ne uključuje i pomaže. Pa ako ljudima nije interesantno normalno da se neće s tim baviti. Isto tako je normalno da ako neki klub nema uvjete za kvalitetan rad u eteru onda ni klinci a bome ni starci neće ostati aktivni operatori.

Tko je i na temelju čega uopće odlučio da se predaju takvi programi kakvi su predani? Ako se ne varam nikakvih konzultacija s bazom nije bilo a i prijedlog programa je predan prije nego li je izglasan plan rada.

Poanta je da se radioamateri ne žele baviti mladima i Adam je u pravu kad kaže da je radioamaterizam postao individualiziran hobi, a to po meni samo znači da će se vrlo brzo suočiti sa jako ružnom budućnosti. Nije to samo HRS i Hrvatska. To je trend svugdje. Gledajući sve to, uvijek se pitam, što svi oni koji u načelu ne rade s djecom imaju mega kritike baš na račun onih koji barem nešto pokušavaju. Bio to brzinski tečaj telegrafije na Mosoru, ili nešto drugo.

Ne bih se složio s takvom tvrdnjom. Pa ima više svijetlih primjera da se upravo radioamateri bave mladima. A čak i da nije tako gdje je problem da HRS plati npr. mlade inženjere elektrotehnike da održe predavanja ili tečajeve iz područja radioamaterizma ako već nema radioamatera koji su voljni to napraviti. Baš me interesira tko bi u HZTK i s kakvim objašnjenjem to odbio financirati?

Mislim da je društvena korist za novce koje društvo daje za one mlade koji pohode bilo koju HRSovu edukaciju/tečaj/ARG puno veća od mnogih drugih bez obzira što ih kasnije ne ostane toliko u eteru i to bi morala biti točka oko koje bi se svi mi morali složiti, bez obzira u kojem smo taboru, individualci ili klubaši.

Evo, ako ti nešto znači, slažemo se oko ovoga. No ne zaboravi da to odrade radioamateri u lokalnim klubovima koji tek zadnjih par godina imaju malu financijsku potporu od HRSa za te svoje napore. HRS nije bio u stanju niti podijeliti u pdf-u već gotovi priručnik a kamoli ga tiskati i podijeliti po klubovima svakom tečajcu a da ne govorim da se nije u stanju pobrinuti za školovanje edukatora.
To je po meni takva sramota koja se teško može "oprati".

Prije ili kasnije ćemo očito pasti samo na našu članarinu, koja je sad na visokih cca 200 tisuća, ali će jako brzo doći i na ispod 100. A onda?

Nije svako zlo za zlo. Barem će biti prilika za novi "clean-start".
73 de Ivo, 9A3TY