• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Statut, Poslovnik - javna rasprava

Autor 9A1AA, 27. Ožujak 2017, 11:20:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

OK, otvorio sam novu temu.
Ivo, 9A1AA, predlažem obriši moj post o znaku u ovoj temi.

Nema ljutnje, sve OK.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1AA

73, Ivo 9A1AA

9A6XX

Ivo (3TY), pročitaj članak 66. važećeg Statuta. Ja ne tumačim proceduru, ja sam napisao što je temeljem Statuta potrebno da bi se potakla određena izmjena Statuta.

Ali, kako kažeš, da li mi možemo promijeniti cijeli Statut na samoj Skupštini ili samo dio koji je predložio IO i za koji se provodi javna rasprava, ostaje da vidimo od strane onih koji će tu problematiku rješavati - a ako sumnjamo, uvijek možemo poslati inspekciju da obavi svoj dio posla.

73,
Hrle - 9A6XX

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 29. Ožujak 2017, 10:39:48
Ali, kako kažeš, da li mi možemo promijeniti cijeli Statut na samoj Skupštini ili samo dio koji je predložio IO i za koji se provodi javna rasprava, ostaje da vidimo od strane onih koji će tu problematiku rješavati - a ako sumnjamo, uvijek možemo poslati inspekciju da obavi svoj dio posla.

Hrle, nameće se jedno jednostavno pitanje : Da li Statut treba biti onakav kako to želi IO ili kako to želi Skupština?
S obzirom da je za tumačenje Statuta mjerodavna Skupština to da li Martin kao izaslanik može samostalno pokrenuti promjenu članka Statuta u pogledu loga a u sklopu promjena koje će se sada donijeti reći će Skupština (i gle čuda, Martin je također sastavni dio te Skupštine) a ne ti osobno ili IO.
Ne vidim nikakvu logiku da ne dozvolite promjene Statuta i preko mjere koju ste vi u IO zamislili. To sigurno nije u interesu radioamaterizma.
Da budem točniji, ako se bude radilo kako treba nećete se niti pitati vi nego Skupština.

Znam da te boli inspekcija ali kako ste se počeli ponašati mislim da neće biti druge nego da nastavimo na isti način....

73 de Ivo, 9A3TY

9A2VX

Hrle i Ivo, 9a3ty, Da li možete objaviti ovdje na forumu što predlažete kao promjenu Statuta, jer nigdje ne vidim što bi se trebalo mijenjati prema Prijedlogu IO.
Naravno da prema važećem Statutu treba bar pet (5) članica - klubova koji bi predložili druge promjene Statuta...
Hvala, Zvone 9a2vx

9A1AA

73, Ivo 9A1AA

9A2JK

U materijalima za skupštinu, svi zastupnici su dobili i datoteku
5.c Tiskanica_rasprava_ Statut i Poslovnik 2017..doc
(TISKANICA sudjelovanja u javnoj raspravi o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta HRS-a
i Poslovnika Skupštine HRS-a)

Znači možemo davati prijedlog izmjena i dopuna bilo kojeg članka Statuta ili
Poslovnika Skupštine.

Budući da je ova tema otvorena za raspravu o onome što piše u uvodu teme,
da ne bi razvodnjavali raspravu, za svaki konkretni prijedlog, predlažem otvorite
posebnu temu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2VX

Citat:Zvone, imaš sve na naslovnici
Hvala Ivo, 9A1AA

Pozdrav

9A2VX

Martine, ne zavaravaj se....
Citat:U materijalima za skupštinu, svi zastupnici su dobili i datoteku
5.c Tiskanica_rasprava_ Statut i Poslovnik 2017..doc
(TISKANICA sudjelovanja u javnoj raspravi o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta HRS-a
i Poslovnika Skupštine HRS-a)
Prijava za javnu raspravu i raspravu na Sjednici odnosi se na točke koje IO ili ONI žele mijenjati,,,

9A3TY

Poštovane kolege, molio bih za vašu pomoć.

Naime, s obzirom da moj IQ očito nije dovoljan za razumijevanje dokumenata koje bi trebali usvojiti molio bih vaše pojašnjenje.

Evo, npr. predloženi Poslovnik Skupštine HRS-a u članku 3. navodi "Tijela upravljanja te radna i druga tijela Saveza, koja ne donesu vlastiti poslovnik o radu, rade sukladno odredbama ovoga Poslovnika".
Kako bi se onda, recimo na rad KV povjerenstva (koje spada u radna i druga tijela Saveza), primjenio ovaj Poslovnik?
Članak 16. stavak 1. navodi "Zasjedanje Skupštine može biti 1. izborno , 2 redovno, 3 izvanredno."
Da li onda u slučaju KV povjerenstva to znači da "Zasjedanje KV povjerenstva može biti 1. izborno , 2 redovno, 3 izvanredno." ?

Ili recimo članak 40. u kojem stoji "Zasjedanje otvara predsjednik Saveza, koji zasjedanjem ravna do izbora predsjednika i dva člana Radnog
predsjedništva, tri člana Verifikacijskog povjerenstva, zapisničara, dva ovjerovitelja zapisnika i po potrebi drugih
radnih tijela zasjedanja." Da li u slučaju KV povjerenstva tu ostaje predsjednik Saveza (jer ne piše predsjednik Skupštine pa da zamjenim sa predsjednik KV povjerenstva) ili ide predsjednik KV povjerenstva? Koga će se birati za tri člana Verifikacijskog povjerenstva i dva ovjerovitelja zapisnika kad KV povjerenstvo broji samo tri člana?

Ili članak 42. stavak 3. "Ako je trideset minuta nakon zakazanog početka Skupštine prisutno manje od pola zastupnika članica,
redovna Skupština nastavlja rad i odlučuje pravovaljano ukoliko se utvrdi da je prisutna najmanje jedna trećina
zastupnika." To bi u slučaju KV povjerenstva značilo da jedna osoba (jedna trećina od tri člana povjerenstva) može održati sjednicu i donositi pravovaljane odluke ako se ova druga dva nisu pojavila. A s obzirom da je člankom 20. stavak 5 u dijelu pozivanja na sjednicu definirano "Ukoliko se e-mail ne vrati smatrat će se da je zastupnik ili zamjenik zastupnika primio dokumente." dovoljno je reći : ja sam poslao mail koji se nije vratio a vi se niste pojavili i sve je legalno.

Ima takvih primjera još koliko hoćete ali mislim da ovo dovoljno zorno prikazuje problem koji je mojim sivim ćelijama stvorio Članak 3.

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom pojašnjenju.

73 de Ivo, 9A3TY

9A3LI

Citat: 9A1AA  u 27. Ožujak 2017, 11:24:48
Otvaram prostor za sve one koji vole raspravljati preko Foruma..............
Samo NE ZABORAVITE da svoje komentare i prijedloge morate dostaviti u Ured HRS-a na priloženoj Tiskanici.

Tiskanici ???!!!
Što je to?
Zadnji put sam za taj izraz čuo 1988. godine !

9A6XX

Ivo (3TY) možda zato jer KV povjerenstvo bira Izvršni odbor (a ne Skupština) pa je to zapravo tijelo Izvršnog odbora i uređeno Poslovnikom IO.

73,
Hrle - 9A6XX

9A3TY

Hrle, ti si pametan čovjek pa sigurno znaš koja je bila poanta moje zamolbe za pomoć.
Zamijeni u mom tekstu KV povjerenstvo s bilo kojim drugim tijelom upravljanja ili radnim i drugim tijelom Saveza ako već smatraš da KV povjerenstvo ne spada pod spomenuto. BTW, samo da ti napomenem, u spomenutom Poslovniku lijepo piše "tijela Saveza" a ne "tijela Skupštine" pa to tvoje baš i ne drži vodu al da bi se makli s mrtve točke nek ti bude.

73 de Ivo, 9A3TY