• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Statut, Poslovnik - javna rasprava

Autor 9A1AA, 27. Ožujak 2017, 11:20:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Izvršni odbor HRS-a za sve članove Hrvatskoga radioamaterskog saveza otvara Javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza i Poslovnika Skupštine Hrvatskoga radioamaterskog saveza.
Javna rasprava je otvorena do 6. travnja 2017. godine.
Primjedbe, komentare i prijedloge na pojedine članke prijedloga izmjena i dopuna Statuta i Poslovnika Skupštine HRS-a dostavite na priloženoj tiskanici na mail: 9a0hrs@hamradio.hr
ili na adresu: Hrvatski radioamaterski savez, Dalmatinska 12, 10 000 Zagreb, najkasnije do 6.4.2017. godine.
73, Ivo 9A1AA

9A1AA

Otvaram prostor za sve one koji vole raspravljati preko Foruma..............
Samo NE ZABORAVITE da svoje komentare i prijedloge morate dostaviti u Ured HRS-a na priloženoj Tiskanici.

73, Ivo 9A1AA

9A3MR

Moram priznati da nisam još uplatio klupsku članarinu jer čekamo rasplet situacije.
Interesantna je ova kategorija pridruženih članova, sad bi i fizičke osobe mogle biti direktno članovi Saveza, doduše ne bi mogli sudjelovati u odlučivanju ali zato imaju sva ostala prava kao i redovne članice.
Uz to imaju i povlasticu da ih Savez prepozna imenom i prezimenom, što nije slučaj sa "posrednim" članovima za koje ne postoji statutarna odredba evidentiranja, pošto, jelte, nisu članovi HRSa.

Ovo otvara jednu sasvim novu perspektivu. pojedinci bi mogli direktno platiti članarinu Savezu, postati pridruženi članovi...a ujedno platiti i klupsku članarinu i na taj način sudjelovati u upravljanju jer, em je platio članarinu savezu em je član kluba pa može birati i biti biran...ili ipak ne može...uff...
Na taj način se rasterećuje klupska administracija jer bi se pridruženi član mogao direktno javiti Savezu da ostvari neko svoje pravo a tajnik/presjednik kluba bi poslao samo 500kn i broj članova (bez imena, sukladno mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka).

Moram priznati, vrlo elegantno rješenje.

Pozdrav
Rolando

9A2JK

Budući je otvorena javna rasprava o promjeni Statuta HRS-a, znači da na dnevni red skupštine
može doći i promjena znaka i logotipa HRS-a. Naravno, prijedlog treba uputiti na proceduralni
način tj. na propisanom obrascu, a ovdje možemo raspravljati i prije skupštine.

Predlažem promjenu članka 6. Statuta HRS-a.

Moj prijedlog je rješenje koje je napravio Zlatko Hržić, 9A5HZ, s time da sam ja za što je moguće
jednostavnije rješenje, a to znači samo jedan obrub, ne dva. Sve ostalo kao na priloženoj slici.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1AA

Martine, još jednom pažljivo pročitaj tekst:
Primjedbe, komentare i prijedloge na pojedine članke prijedloga izmjena i dopuna Statuta i Poslovnika Skupštine HRS-a
Koliko ja vidim u tim prijedlozima nema ni slova o logu HRS-a !

Ova javna rasprava se ne odnosi na cijeli Statut već samo na predložene promjene dijelova Statuta.
73, Ivo 9A1AA

9A2JK

OK. Bio sam brži od svoje sjene ...  :-\
Ali ipak mislim da je sad mogućnost predložiti i druge prijedloge.
Ide, nejde, nejde ...  ;)

73
Martin 9A2JK

9A6XX

Rolando, broj članova nekog kluba u HRSu evidentira se kroz broj uplaćenih članskih doprinosa (tako će klub imati 0 članova u evidenciji HRSa, ako su svi uključeni direktno). Evo vidimo kako se ekspresno stvaraju ideje.

Evidenciju imena i prezimena treba priložiti svaki klub za svoje članove za koje plaća članski doprinos sukladno s člankom 10. Pravilnika o članarinama, članskim doprinosima i naknadama. HRS ne smije niti jedan osobni podatak dati javno bez privole pojedinca, a razmjena podataka između radiokluba i HRS nije javan, pa samim time nije predmet rasprave s Agencijom.

Martine, za staviti temu na glasanje dovoljan je prijedlog od strane 5 klubova u Skupštini. Za dovršiti posao treba opisati novi članak 6. i obaviti proceduru.

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Citat: 9A6XX  u 27. Ožujak 2017, 14:20:07
...
Martine, za staviti temu na glasanje dovoljan je prijedlog od strane 5 klubova u Skupštini. Za dovršiti posao treba opisati novi članak 6. i obaviti proceduru.
...

OK. Hvala Hrle.
Radioklub ''Đurđevac'' je jedan predlagatelj za promjenu znaka/logotipa HRS-a.

Trebamo još 4 predlagatelja.

73
Martin 9A2JK

9A2BX

Članak 9. Statuta

Savez je član Međunarodnog saveza radioamatera INTERNATIONAL AMATEUR RADIO UNION (IARU) i
Hrvatske zajednice tehničke kulture. Savez se dragovoljno udružuje s drugim organizacijama u zemlji i
u svijetu čiji su ciljevi i djelatnosti podudarni s njegovim ciljevima i djelatnostima i ako to pridonosi postizanju ciljeva
djelovanja određenih ovim statutom. O članstvu u tuzemnim i međunarodnim zajednicama i savezima udruga
i o istupanju iz članstva odlučuje Skupština Saveza.

PRIJEDLOG:

Iz Statua HRS-a izbrisati odredbu da je Savez član Hrvatske zajednice tehničke kulture.

OBRAZLOŽENJE:

1.) Povijest HZTK

HZTK pravni je sljednik Narodne tehnike SR Hrvatske. Takve organizacije imale su sve države članice bivšeg političkog sustava (Varšavski pakt), ali i Jugoslavija.
     Osnovna svrha bila je kontrola sustava nad djelatnošću građana i promidžba samog sustava. Nakon pada ,,Berlinskog zida" i nestankom ,,Varšavskog pakta", sve države članice ukinule su takve organizacije ,,narodne tehnike" i u skladu sa demokratskim odredbama novog sustava dopustile načelo slobodnog udruživanja bez kontrole države.
     Osim Republike Hrvatske.

2.) Distribucija novca

Uvijek treba pratiti slijed novca, kako bi se saznala suština. Slijed novca izgleda ovako:
    Državni proračun → HZTK → HRS.
    Dio novca iz Državnog proračuna namijenjen tehničkoj kulturi odlijeva se na troškove održanja HZTK (zaposlenici, brutto dohotci, administrativni troškovi, putni nalozi, nagrade .....), a tek ostatak proslijeđuje osnovnoj namjeni – tehničkoj kulturi.
    Zanimljivo je, da sam svojevremeno, dok sam bio član IO HRS-a i na poziciji ovlaštene osobe za suradnju sa HZTK, zatražio uvid u financijski tijek novca. Odbili su mi dati na uvid.
    Nakon nekoliko dana sam razriješen.

U navedenom se može isčitati i razlog neshvatljive statutarne odredbe.
Zašto se novac ne distribuira izravno? Državni proračun → HRS, ako je Državi stalo do tehničke kulture građana. Koliko je stalo, najbolje se vidi po tome što informatika/tehnička kultura nije obvezan predmet u curiculumu?
    Da li ste se ikada upitali, zašto je HRS jedina udruga radioamatera u Europi koja ima statutarnu odredbu o članstvu u udruzi tipa HZTK, a sve ostale države bivšeg sustava su ukinule?

3.) Kako je uništena osnova ,,radioamaterske službe".

,,Radioamaterska služba" ima sve profesionalne osobine, iako to iz naziva ne implicira. ,,Radioamaterska služba" jest kategorija definirana ITU odredbama, a ITU je tijelo UN-a.
     ,,Radioamaterska služba" definirana je i statutom IARU-a.

Obvezujući navedeni propisi obvezuju i RH i HRS.

,,CB radioamateri" i njihovo uvrštenje u HRS, bili su izravan nasrtaj na ,,Radioamatersku službu" i međunarodnoj definiciji radioamatera isključivo iz tri razloga:   
      - Kako bi se fiktivno povećao broj radioamatera, koji to nisu bili.
      - Kako bi se stvorio osnov za potraživanje iz Proračuna (više radioamatera – veće potrebe),
      - Kako bi se zabilježio uspješan mandat nekog predsjednika u nekom trenutku.

Posljedice su svakodnevno vidljive. HRS je neuspješniji od nekadašnjeg SRH. Prepušten je samoograniziranjem pojedinih radioamatera izvan HRS-a, koji dokazuju svojom inicijativom i ulaganjima svjetske rezultate. Problem dakle nije u nedostatku tehničkog interesa građana ili neatraktivnosti radioamaterstva, već u jednom povijesno i organizacijski nepotrebnom tijelu, koje tako sjajno oslikava općedruštvenu scenu.

ZAKLJUČAK:

Izmijeniti Statut HRS-a u navedenom dijelu članka 9.

9A3TY

Hrle, ne bih se složio s tobom. Naime, tema "Prijedlog izmjena i dopuna Statuta HRS-a i Poslovnika Skupštine HRS-a" se već nalazi u prijedlogu Dnevnog reda pod točkom 5. pa nema potrebe za otvaranje nove teme / točke Dnevnog reda.

Čak i da nije tako Poslovnikom Skupštine HRS-a u članku 27. predviđeno je da se predloženi Dnevni red može mijenjati i dopuniti u postupku utvrđivanja ali i tijekom Skupštine i to "na prijedlog članova Skupštine" ne navodeći pri tom broj potrebnih članova dakle može i jedan jedini zastupnik predložiti.

Ako ćemo se strogo držati Statuta onda je IO već napravio grešku u koracima. Naime, člankom 66. stavak 2 Statuta HRS-a propisano je da nacrt izmjena i dopuna Statuta pripremaju predsjednik i tajnik a IO je na prijedlog predsjednika donio odluku o osnivanju radne grupe u sastavu Željko Pilat, Zdenko Blažičević i Nikola Perčin koja će pripremiti prijedlog izmjena i dopuna Statuta HRS-a, Poslovnika o radu Skupštine, Izvršnog odbora i Nadzornog odbora.

Naravno, točne detalje ne mogu provjeriti jer, unatoč činjenici da je prošlo već 12 dana od održavanja sjednice IO, zapisnika sa te sjednice još uvijek nema na webu. Valjda je tajnica prezauzeta razvrstavanjem pristiglih QSLki.

73 de Ivo, 9A3TY

9A4OE

Pridruženim članom Saveza pod jednakim uvjetima utvrđenim ovim Statutom, mogu postati:
- pravne osobe koje ostvaruju programe tehničke kulture u skladu sa Zakonom o tehničkoj kulturi
- radioamaterski savezi (županijski odnosno savez grada Zagreba) u svojstvu pravne osobe ako redoviti
članovi Saveza.
- pojedinci koji sudjeluju u programima tehničke kulture iz područja radiokomunikacijske tehnike, u skladu sa Zakonom o tehničkoj kulturi

Pojedinac koji se želi učlaniti u Savez podnosi :
- zahtjev za pridruženo članstvo u Savezu,
- životopis iz kojeg je razvidno da sudjeluje u programima tehničke kulture iz područja radiokomunikacijske tehnike.

Zgodno sročeno i zgodni uvjeti koji ne otvaraju mogućnost pojedincu fizičkoj osobi da bude pridruženi član ako ne sudjeluje aktivno u programima tehničke kulture. Naglasak je na "Zakon o tehničkoj kulturi" i aktivno sudjelovanje u radu zajednica, klubova, udruga, grupa tehničke kulture a ne primarna djelatnost kao radioamaterski hobi i ono što radioamaterizam predstavlja u osnovi, održavanje radioamaterskih veza, radioamaterska natjecanja.

Neke predložene izmjene su u suprotnostima sa člancima postojećeg Statuta a koji se iz predloženih izmjena ne mijenjaju:
   Članak 2.
Hrvatski radioamaterski savez nacionalni je, nevladin, nestranački, neprofitni strukovni savez tehničke kulture i drugih pravnih osoba koje ostvaruju programe Saveza.

1. Članstvo:
Članak 16.
Članicom Saveza mogu pod jednakim uvjetima utvrđenim ovim Statutom postati pravne osobe iz članka 2. ovog Statuta i to: radioamaterske udruge (radio klubovi), radioamaterski savezi i druge pravne osobe koje ostvaruju programe tehničke kulture iz područja radijske komunikacijske tehnike u skladu sa Zakonom o tehničkoj kulturi, čije je sjedište na području Republike Hrvatske.
Iznimno od stavka 1. ovog članka članovima Saveza smatraju se i pojedinci koje Skupština Saveza temeljem Pravilnika o javnim priznanjima proglasi počasni(o)m predsjednik(c)om, počasnim (zaslužnim) i podupirućim članom Saveza, s tim što oni nisu članovi Skupštine Saveza.

Izmjenama vrata HRS-a se otvaraju za neke druge, a ne, radioamatere
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3MR

HRS ne smije niti jedan osobni podatak dati javno bez privole pojedinca, a razmjena podataka između radiokluba i HRS nije javan, pa samim time nije predmet rasprave s Agencijom.

Vrijedi li i obrnuto, mogu li sutra nazvati tajnicu i tražit da mi pošalje popis "posrednih" članova HRS-a za 2016. godinu?  Da joj kažem da me poslao Hrle?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A1AA

Martine, mislim da bi ipak trebao otvoriti novu temu.
Nemam ništa protiv da se tvoj prijedlog nađe na Javnoj raspravi ali logo HRS-a trenutno nije tema Javne rasprave.
Hrle ti je odgovorio kako logo može postati tema i što treba učiniti pa baš zbog toga, zbog lakšeg praćenja događanja oko prijedloga za izmjenu loga, predlažem da otvoriš novu temu.

73, Ivo 9A1AA

9A3TY

Citat: 9A1AA  u 29. Ožujak 2017, 09:40:46
Nemam ništa protiv da se tvoj prijedlog nađe na Javnoj raspravi ali logo HRS-a trenutno nije tema Javne rasprave.
Hrle ti je odgovorio kako logo može postati tema i što treba učiniti pa baš zbog toga, zbog lakšeg praćenja događanja oko prijedloga za izmjenu loga, predlažem da otvoriš novu temu.

Moram priznati da sam zbunjen. Zašto logo HRS-a koji bi se trebao definirati u Statutu kojeg upravo mijenjamo nije tema javne rasprave u kojoj se raspravlja o izmjeni Statuta?
9A1AA, s obzirom da si se odlučio za Hrletovo tumačenje (samo da spomenem da nitko od nas nije ovlašten za davanje tumačenja Statuta i definiranje što tko smije a što ne smije) molio bih te da mi navedeš točke Statuta u kojima si našao uporište za to stajalište.

Ovo što je pred nama je PRIJEDLOG. Ne glasuje se za sve ili ništa. Zato i postoji javna rasprava i slanje amandmana u službenoj formi.
Ovdje svatko može (dobronamjerno) komentirati a članice HRS-a odnosno njihovi zastupnici mogu predložiti izmjene i dopune Statuta.
73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

9A3TY, ja bih te molio da me ne diraš. Nisam se obraćao tebi niti ću to ikada učiniti
Obratio sam se Martinu a sve što sam napisao isključivo je moje mišljenje.
Vidim da je Martin razumio što sam želio reći......
73, Ivo 9A1AA