• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

NAYIF-1 novi satelit

Autor 9A2EY, 15. Veljača 2017, 10:06:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2EY

Danas, 15. veljače 2017. godine u ranim jutarnjim satima indijskom raketom PSLV C37 u orbitu oko Zemlje uspješno je lansiran satelit NAYIF-1 s radioamaterskim linearnim transponderom. Satelit je načinjen u UAE u instituciji Mohammed bin Rashid Space Centre i American University of Sarjah, a na projektu su radili uglavnom studenti. U idućih nekoliko dana satelit će raditi malom snagom (50 mW) i prenosit će telemetrijske podatke na frekvenciji 145,940 MHz modulacijskim postupkom BPSK 1,2 kb/s. Nakon stabiliziranja svih parametara satelita, bit će uključen transponder s ulaznim frekvencijskim područjem 435,015 - 435,045 MHz LSB i izlaznim 145,960 - 145,990 MHz USB). Dakle, evo nam uskoro nove igračke na nebu.
Zanimljivo je da je jutrošnjim lansiranjem raketa PSLV C37 u orbitu oko Zemlje ponijela čak 104 satelita.

73, Željko 9A2EY

9A6WW

Bok Željko,

Tnx info. Slušat ćemo...

Volim satelite s transponderima koji omogućuju SSB (bili oni linearni ili invertirani), ali bojim se da ćemo još dugo čekati neki satelit s apogejem barem1400 km (kao starac AO7).

Ovi na 400-700 km cubesat na žalost mu još nisu niti blizu... brzo prozuje a i footprint baš nije nešto. Valjda ćemo dočekati i bolja vremena.

GL

9A2EY

Bok Zvonko,
Točno tako, ali "daj što daš", kaže se. Na sreću AO-07 i FO-29, dva časna starca, još uvijek rade. Jedini su aktivni radioamaterski sateliti na visini većoj od 1.000 km iznad površine Zemlje. Dva satelita tzv. faze 3B (vrlo izdužena eliptična orbita s apogejom 40.000 km) pripremljeni su, ali su troškovi lansiranja jako veliki. Čeka se neki dobrotvor ili će se Kinezi naljutiti i lansirati ih bez puno filozofiranja. Vrlo zanimljiv projekt je radioamaterski linearni transponder na geostacionarnom satelitu EsHail2. Lansiranje je predviđeno za kraj ove godine. Projekt samog transpondera je tehnički u cijelosti riješen. Puno toga je i za korisnički segment pripremljeno, samo malo strpljenja i nade da se raketa tvrtke SpaceX .........
Danas sam poslušao telemetrijski signal sa satelita NAYIF-1. Odlično dolazi. Jučer je kratko vrijeme bio uključen i transponder, ali nisam mogao biti QRV. Unuk Gustav je ipak važniji.
Pozdrav & 73
       Željko, 9A2EY

9A6WW

Bok Željko,

Te stare dane kad si u jednoj orbiti ao10 odradio par log stranica veza (posebno se sjećam japanaca, 2 log stranice po orbiti nisu bile dosta), nisam se niti usudio spomenuti.

Kinezi su nam jedina šansa, novi slični satelit može platiti jedino politička propaganda ako ocijene da im se isplati.

Nasa sigurno neće. Prošla su vremena kad je svaki treći (možda malo pretjerujem) zaposlen u nasi bio radioamater i ham lobi je bio izuzetno jak da progura nešto "usput".

A i tada je trebalo dosta donacija... ima  solarna čelija na ao40 koju sam (djelomično) i ja kupio... valjda su još tamo gore, i moja je, hi...

73

9A6WW

Hi Željko,

Nisam znao za eshail2, zadnjih godina sam malo izvan amsat info, tnx. Sjećam se nekih davnih teoretiziranja o ham radio geostacionarnom satelitu...

Lijepa stvar, sat transponder dostupan 24h na dan. Vjerujem da Quatar ham radio to može i platiti. Šteta što se planira S i X band only.

I naravno, pozicija sat. W i JA izvan dosega. Footprint pokriva od zapadnog PY do YB. Europa je pokrivena kompletno,  super. I Afrika cijela, super aktivnost na S i X bandovima, hi. Za nas bi možda bilo ljepše da se radi o nekom indijskom sat pa bi možda dosegli do JA / VK...

No unatoč primjedbama to bi bila revolucionarna promjena na sat am radio. Živi bili pa vidjeli, čuli i radili...

73

9A4QV

Još je taj Eshail2 na dugačkom štapu. Kako trenutno stvari stoje, lansiranje bi bilo tek krajem godine ali još bez naznačenog datuma lansiranja. Kako je to komercijalni satelit i commissioning će potrajati malo duže. Ako i nakon tog perioda sve bude OK onda nam mogu predati x-band transponder na korištenje. Ako se slučajno pokvari neki od komercijalnih transpondera onda se "naš" transponder prebacuje u komercijalni rad. Dosta je tu nepoznanica i nije određena podjela banda.

Zanimljiv je i USA projekt koji bi mogao zaživjeti možda i prije nego ovaj Qatarsko-Njemački. USA ham satelit bi bio u geosinhronoj putanji, naravno iznad područja sjeverne Amerike.

Oba će biti zanimljiva zbog tehničkih zahtjeva, a ostalo je luk i voda  ;D

9A2EY

E Adame, Adame baš si baksuzljivac! Danas stigla vijest da se lansiranje EsHail2 satelita pomiče na nepoznati datum u 2018. godini. Strpit ćemo se.
Kad smo kod satelitske tematike, noćas malo iza ponoći, u atmosferi Zemlje izgorio je satelit BY70-1. Načinili su ga studenti sa Beijing Bayi High School. Zbog greške prilikom lansiranja satelit nije došao u planiranu orbitu, pa je radio relativno kratko. Odrađene 42 veze s 31 različitih postaja.

73 de Željko 9A2EY

9A6AA

Podsjetnik za one koji gravitiraju Metropoli:

"U okviru programa radioamaterske radioastronomije, u prostorijama Zagrebačkog radioamaterskog saveza u Bulićevoj 14, organizira se Okrugli stol na temu 'Radioamaterske satelitske komunikacije danas i sutra'. Aktivnost će se održati 21. veljače 2017. godine sa početkom u 18.30 sati, a aktivnost će voditi g. Željko, 9A2EY."

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209760452142964&set=a.10202651795470990.1073741828.1081038802&type=3&theater
"DX never sleeps..."