• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nepoznata žičana antena ?????

Autor 9A9Y, 30. Studeni 2016, 12:51:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9Y

Pozdrav svima,

Pokušao sam tražiti podatke za ovu žičanu antenu po bespućima interneta i na kraju ništa...
Da li tko zna o kojoj se točno anteni radi?
Možda koji link ili iskustvo u radu sa njom?

Zahvaljujem na pomoći.
Shiranu ga hotoke

9A9Y

Zahvaljujem se na brzom odgovoru.
Izgleda da je to to. Jedino kod mene su mjere malo drugačije. Baš pregledavam internet da vidim da li ima još kakvih informacija, pa da se odlučim da je postavim umjesto FD4.
Jedini problem je koliko vidim da je ipak potreban tuner... a ja ga nemam.
Izgleda najbolje će biti da je dignem gore, testiram i vidim da li je bolja na prijemu i glede šuma naspram FD4.
Shiranu ga hotoke

9A7BCP

Zabavi se malo, pa ako i ne radi dobro idemo dalje, radioamaterizam je istraživanje i učenje :).

9A3IG

9A9Y

Nešto tome jako slično... jedino su kod mene mjere potpuno drugačije. E sad, možda zbog 160m banda.
Shiranu ga hotoke

9A3IG

Bitne su izgleda dimenzije komponenata u antenskoj kutiji za ovakove antene, naprimjer,
http://www.palstar.com/en/bt1500a/
Jedino malo zabrinjava omjer cijene ATU/ANT.
73

9A9Y

Istina, kad bi covjek kupio takav tuner... to onda vise nije hobi.
Shiranu ga hotoke

9A2BX

Ajme, sram vas bilo.  ;)
Pa to je G5RV antena.

9A9Y

Moguce da je... ali mjere... ne odgovaraju ni u jednoj tocki.
Inace, moja antena je tvornicke izrade, nije samogradnja. Na njoj, naravno ni slova ne pise.
Shiranu ga hotoke

9A3IG

To je modifikacija "Doublet" antene kao što je i G5RV i koja ne mora biti resonantna.
Možda pomogne  simetričan dvostruki L tuner za nula kuna:

9A9Y

Pomogao bi... ali dok nabavim to sve a problem je i gdje (svi znaju kako su kod nas opskrbljene trgovine elektronickom opremom) onda vise nije nazalost 0 kuna, a i cekanje eventualno izvana bi potrajalo.  :-\
Shiranu ga hotoke

9A3TA

napisah kobasicu... potrajalo... pa me deaktiviralo... i nestalo...

sad skroz kratko...

potjunajte čaval... radi... održi se veza... bar jedna...

ova antena i njen opis su čaval...

čitajte nacrt... nije trap, nego induktivitet... od koaxa... koji kapaciteta nema... ili ipak ima... pa nije trap... ili je...

čitajte R i X tabelu... ikebana... jer je ikebana...

čitajte komentare na talijanskom linku... ili ljudi koji ju nisu radili pa maštaju... ili ljudi koji su je radili i napisali da ne radi...

zaboravite...

ima G5RV za 160m... za 80m... ili već kakva... radi... ak nije na podu...

antena dužine 2 metera ne radi na 160m... osim uz uvjete koji su navede ranije, a sad su u košu ovog foruma...
Prodajem ili mijenjam opremu...