• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tko sve gradi linearce?

Autor 9a6c, 15. Siječanj 2014, 12:01:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

A šta je ???

Dvi godine, niko ništa ::)

Nije valjda da je nestalo tinola :D

Aj da malo oživimo temu, evo zadnjeg s TO DO liste - GI7b za 6m. Krenuo po YU1AW i putem malo zalutao, ali svejedno stigao na cilj. Unatoč izbijenim pločama kondenzatora C1 u PI filteru minimalni kapacitet je još uvijek rpevelik (vjerojatno su se upetljali i parazitski C/L putem) pa sam morao smanjiti zavojnicu za dva zavoja i s 40 MHz legao je tamo gdje treba, usred banda. MFJ259 je  velika pomoć u ovom poslu.

Za zainteresirane preporučam web stranicu F1FRV koji je objavio dosta zanimljivh gradnji i neka mjerenja, doduše s naprednijim MINI VNA, ali svejedno koristi.

Slikica unutrašnjosti pojačala kao poticaj neodlučnima da se pokrenu i ne inzistiraju na nekakvim golemim elementima za PI filter. Releji su iz chipoteke, C2 u PI filteru običan trimer s osovinom od 150 pF. Originalni hladnak cijevi zamijenjen je diodnim da sve stane u kutiju visine 100 mm (tlocrt 200x250 mm), na poklopcu iznad cijevi nalazi se ventilator na 12 V iz kompjuterskog ispravljača s ciljem da malo pospješi protok zraka i olakša život ventilatoru uz cijev. Usput, on pomaže hlađenju ulaznog dijela, jer su ispod ulaza cijevi izbušene rupe kroz koje zrak ulazi.

Za dodatna pitanja, tu sam.

E, s 18W pobude daje 400W out, s 25 eto i svih 500 out. Mjereno na BIRD 8141 dummy loadu s DAIWA CN101L. Anodni napon je 2500V bez pobude. Za očekivati je da bi preživio contest torturu, osobito ako se doda još malo zraka nekom turbinicom itd.

Namijenjen je kao modni dodatak za FT817, naravno :P

9A6R

Ovo je linear za G.O. Gorane. ;)  Malen i portabile a snage dovoljno za DX.Još dobar agregat i antena.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9a6c

Nisi skužio - ovo je za pobudu ;D

Dogodio se kad je ostala prazna kutija pa je trebalo nešto staviti unutra. Dvodijelni aranžman je lagan za prijenos i nošenje, a moja staračka leđa sve se teže nose s kantama iz mladih dana. Sve zajedno puno manje od 10 kila.

Slaže se nešto s 3xGI7b, ali otom po tom... u međuvremenu preporučam potražiti na netu F5MAG i pogledati što je on uradio s njima ;)

Ajmo ljudi, radi li se išta???

9A4QV

A di ti je špina? Pusti malo vode kroz te cijevi..

9a6c

Ništa voda, samo vino...kanister nije stao na sliku :D

Ne padam ja na te tvoje provokacije...a ovaj sistem hlađenja funkcionira, samo ne valja cjiediti zadnji mW iz cijevi.

9a6c

Nakon 3-4 godine došao je na red i ovaj starac i radionice 9A2HA, složen prije više od 30 godina...Nije radio bar 15 godina, vlasnik SK i eto...na prvom paljenju zadimili elektroliti, na drugom ispravljač za releje i signalizaciju, nestalo prednapona...

U originalu je bio u polu-GG spoju, tj s prednaponom na g1, a sad je tvrdi GG (normalno), izbačen ulazni krug i stavljena feritna prigušnica za grijanje, dodani surpresori i ZX6.2 za prednapon.

Poslije malo povuci-potegni oko instrumenta, s 50W pobude davao je do 700, a sa 70W i 900 W out. Dao bi on još, ima solidan HV trafo, ali nije mi bilo napeto.

Cijevi su 2xGK71, ruska posestrima poznate 813, ali na prvu malo veselija. Je li 2700 V na na anodi razlog ne znam, ali gain nije loš. Rađen je u predwarc/160 m doba, a ima 6 mjesta na preklopniku pa mu sljeduje još jedan band, vidićemo koji ;D

Ima na netu zgodan pdf za 2xgk71 i video by YO6PMX, ali preveliki su za attachment ovde.

9a6c

Izgleda da ima više SWL graditelja nego onih drugih :D

Mali power test jutros veli da na 40 m ima 1000W out, na 80 i 20 po 900, a na 15 i 10 po 600W out.
Dodao i izvod za 30m - 1000 W out :-* Bilo je najjednostavnije, premda na prednjoj ploči još stoje lijepi natpisi by 9A2HA za bivši raspored bandova.

Kao i skoro svi moji KV linearci, i ovaj najbolje radi na 30 i 40m, a sve mi se čini da je to zbog VF prigušnice u anodi koja se motala odokativno i u pravilu najbolje radi na sredini spektra, a uz malo sreće neće zarezonirat i pregorit na ostalim bandovima.

Nije loše za staru kantu ::)

Sad ide u smočnicu, a na kanal dolazi 2xQB4/1100 ;)

9a6c

Citat: 9a2ki  u 12. Ožujak 2014, 02:17:59

Nabavio sam malu turbinu pa bi pokusao nesto. Ali nisam strucan na tom polju pa bi svako iskustvo dobro doslo...

Hvala na razumjevanju i 73 de 9a2ki, ico

Gle, imam istu ovakvu turbinu i čini mi se da je sjajna - 2800 okretaja i 120W daju dobar pritisak zraka.
Moj je plan da je uposlim na 6m, a hladila bi 2x4cx250B. Ne da nema drugih cijevi (ima, ima...) ali tiha je želja da se jednom konačno zagrize i u tetrode. HV trafo sa svim pripadajućim naponima od 50 kvadrata je pod stolom, podnožja ima i viška, 2xZX180 za Ug2 čeka 20 godina na ovaj slučaj... trenutno se smišlja kutija i tako...

Život je kratak za QRP, a čini se još kraći za QRO :D

O mazohistima da i ne govorimo, njihovo je carstvo nebesko ;D

9A9R

:)

podržavam napore i trud.
Bravo prijatelju.

Šteta da nisi implementirao 160m a 10MHz možda ide i via 7 MHz.
;D ;D ;D

Uglavnom nacija se upoznala i strepi što će se sada desiti.
Ja osobno čekam taj G2 stabilizirani, pobuda u prvu rešetku...uhhhhh ::) ::) ::)

Još da pustiš priču o onom QB4-1100 kojeg kriješ....

GL GH
Vlatko 9a9r

9a6c

:)

7 MHz je malo predaleko do 10 MHz pa se ne bi s tim igrao. Q faktor bi otišao jako nisko čini mi se.

Za 160 m nema mjesta, a fali i još jedan segment band-preklopnika. I neš ti banda?

Evo za početak 2xQB4/1100 s početka priče na kojem  treba promijeniti par detalja koji su se pokazali kao konstrukcijski promašaj.

9a6c

Počinjem sam sebi sličit na kolegu nam Borivoja, a to nije dobro, nikako... brrrrr...redam post na svoj post...slobodno me prekinite...

Elem, evo sličice mog OM1400 nakon modifikacije izlaznog stupnja. Promijenjen je raspored VF prigušnica, jer su u prvoj verziji bile preblizu cijevima pa se sipas na kojem su namotane počeo topiti i pjeniti :D

Band-preklopnik je odignut od mase preko dva keramička odstojnika, jer se na frekvencijama iznad 20 Mhz javljalo nekakvo iskrenje na kontaktu za 80 m prema bočnom vijku. Dodan je i relej kojim se na C2 u PI filteru spaja po potrebi 500 pF.

I eto, sad je mir u kući 8)

Još malo kozmetike i slijedi mjerenje snage ;)

9A7IOM

Bilo bi krasno nakon ovoliko uzetog prostora da se potrudiš i napišeš članak o gradnji (shema uređaja, dijelovi, njihove vrijednosti, sve što uz to ide) i nemoj zaboraviti (ako se odlučiš napisati) dati podatak o cjeniku uređaja. Da vidimo koliko to sve košta. Možda bi se netko još usudio graditi linearca uz uvjet da ima "perja" i nađe tko bi to uradio (u mojem slučaju) za mene. Ja ne patim za snagom. 500W uvrh glave.
LP i svaku sreću kod puštanja u pogon, 73 de 9A7IOM

9a6c

Ako sam nekom uzeo njegov prostor - ispričavam se. Tema je zamišljena kao prostor za razmjenu informacija i poticaj onima koji još uvijek nešto rade da se oglase.

Na žalost, gužva nije prevelika :-[

Napisati članak nije problem, ali nema razloga jer je - već napisan, i to od strane svakako kompetentnijeg i stručnijeg graditelja. U časopisu RADIO HRS Petar 9a6a je objavio zaista cjelovit tekst o tome kako iz temelja sagraditi pojačalo. U članku se potkralo par manjih pogrešaka, vjerujem prije svega tiskarskih i svakako nenamjernih na koje sam baš jutros ukazao autoru. Možda se ispravke uvaže i u pdf formatu na webu budemo imali točan tekst.

Mislim da je broj 149 iz 2014 godine.

Što se cijene tiče, ona će svakako varirati od autra do autora, a sve zavisno o raspoloživom materijalu iz frude koji je ponekad teško procijeniti. Najgore je otići na stranicu RFparts ili SURPLUS SALES OF NEBRASKA, cijene su obeshrabrujuće za naše prilike, ali su komponente u većini slučajeva daleko prikladnije od onih koje teglimo sa sobom iz osnovne škole, poput mene.

Stoga je i pokrenuta ova tema s namjerom da se i razmijene informacije o nabavci strateških elemenata. Nije svatko od nas u prilici da zaviri u skladište kakve jake firme i napuni kolica.

Kolika bila da bila, cijena će po jedinici izlazne snage svakako biti daleko ispod komercijalnih proizvoda, a izgledom će im teško parirati. Pa nije zgorega znati gdje i tko može izraditi kakve zgodne naljepnice za označavanje, iskriviti kutiju od aluminijskog lima koja mi je godinama bila najveći kamen spoticanja, a sad je rješavam za 100 kn...

Kod ovog moga treba još isprobati jednu caku oko VF prigušnice u anodi i C2 kondenzatora u PI filteru pa će izaći i rezultati mjerenja snage po bandovima ;)

9A3TY

Gogo, jako malo ljudi ima pristup (besplatnoj ili jeftinoj) furdi tako da nije ništa čudno da i jako malo ljudi gradi linearce.
Nažalost, zlatna vremena kada su radioamateri dobivali besplatno dijelove i besplatno ih dijelili kolegama (ili da kažem prodavali po nabavnoj cijeni) su prošla. Danas ljudi nešto dobiju besplatno pa sutra osvane "mali" oglas u kojemu se taj isti dio prodaje za 1000 kn.

Sljedeći problem je legalnost. Koliko od nas, licenciranih radioamatera u 9A, ima neki teren van grada? Jako malo. A u gradu, barem koliko je meni poznato, ne možeš dobiti dozvolu za tzv. "legal-limit" power osim ako ga ne spojiš na dummy load.

Stoga mislim da bi bilo puno interesantnije napraviti jedan DIY projekt koji bi bio financijski dostupan većem broju 9A radioamatera te ujedno bio legalan.

Evo, ja prvi bih bio zainteresiran za njega i vrlo rado bih se okušao u takvoj samogradnji.
73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

A čuj, ne znam. Dosta sam toga dobio u zadnjih 40 godina, dosta i podijelio, ponešto i kupio, ali ništa prodao. Baš u ovom linearcu je kondenzator koji sam dobio od Zlatka 9A6SUE, cijevi od 9a5k, instrumenti od 9a2aa. Kad je nekom trebalo, ako imam, dao bih ako me nije ništa koštalo. Dijeliti kupljeno bilo bi malo previše samarićanski čak i za mene koji sam vrhunski dobročinitelj par excellance ;D

O legalnosti ja se ne bi previše mislio, to neka svatko rješava kako zna. Nije problem napraviti ni LPF koji pušta sve ispod 50 MHz i siječe više nego dobro sve iznad toga i dobra je mladenka svakom linearcu.

Šta to znači legalan projekt? U okviru zračenja harmonika, prijave HAKOM-u?

Teško je razvijati nekakav hrvatski projekt u ovom pogledu, jer ne postoji dostupan izvor unificiranog materijala koji bi se koristio i sve unificiralo. Tu smo ipak okrenuti sami sebi.

Svojedobno je Samac 9A2HA na 80m jako pomogao ljudima da sklope male linearce s PL519 i vjerojatno dosta nauče usput,  a to je i bit svega po mom sudu.

Ako mogu preporučiti, to bi svakako bio 2xGI7b KV qro by YU1AW koji može raditi i na 6m, pod uvjetom da imaš C1 u PI filteru od 10-500 pF, a to znači vakuum i bar 1000 kn samo za to. Prema tome, nešto treba žrtvovati, jer je to cijena dobrog toroidnog transformatora koji bi ganjao spravu i u biti pola cijene cijelog uređaja. Ili 6 ili 160 m, kako tko što ima pri ruci.

Naravno, bilo bi sjajno sve to graditi kvazi onlajn i preko foruma razmijenjivati iskustva i učiti. I možda još nekog navući na tanak led :D.

Kad na ovom sredim par detalja koji me muče, idem korak nazad, a naprijed dva: 1xGI7B od 3-400W koji bi malo bacio na muke nešto u stilu BIG MAMMA :o

Kako je to lijepo napisao 9a6a - manje pati uređaj, za međulinear to je shala mala, a BIG MAMMA će imat svojih svijetlih trenutaka, osobito u mraku ::)