• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2016

Autor 9A2VX, 30. Travanj 2016, 14:22:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Citat: 9a6c  u 20. Svibanj 2016, 12:29:27
E, a kako ću se onda definirat? Vezat se za kraj i ne davat ništa? Onda su tako mogli i svi oni IOCA manijaci koji učine deset desanti u danu za IOCA aktivacije...

Adame, ne znan koliko se razumiš u brodske komunikacije, ali s broda si uvik MM, čak i kad si u luci, samo ako se dobro sićan, ne smiš koristit uređaj?

Ili ja nisan u pravu?

Znači, kad san bezveze onda sam "/MM",a kad se vežen onda san "/P"?, a opet, ika dsi vezan isto se gingaš, brod ide naprid- natrag koliko mu konopi daju...

Mislin da bi ovo trebalo riješit prije neko KJ počne da ne bude posli ovo i ono...

Da, u pravu si, nije da se baš nešto kužim u brodske komunikacije ali evo kako stvari stoje ili bi trebale stajati..

Na pitanje kako ćeš se definirati, pa kao i svi ostali koji rade iz portabla. Ako želiš davati, možeš /p. Dakle nikako /mm. Kao što si i sam rekao, u portu je zabranjeno predavati ali to se odnosilo na profesionalne komunikacije. Po tome niti ne možeš biti /mm iz porta jer je to bilo zabranjeno a u nekim "lijepim" državama su i pečatila vrata brodske radio stanice. Dobro je što tad radio operatori nisu imali šta raditi ali sa druge strane takve zemlje baš i nisu bile gostoljubive za ubiti par turističkih dana i razgledavati ljepote...
Osim toga, česta je situacija, da možeš biti 2nasred" mora na 5.000 m dubine mora i opet nisi pravno /mm. Naime, brodovi za bušenje podmorja, poluuranjajuće platforme su u tom slučaju vezane za kopno bušaćom cijevi recimo debljine 6 incha i ovisno pod čijom si jurizdikcijom ili čiju zastavu brod vije, ili čije dokumnte imaš to se ne smatra plovidbom i radom offshore pa si dužan platiti porez isto kao da radiš na kopnu. Dakle treba odvojiti profesionalnu i amatersku plovidbu /mm.

Kao što sam ti dao primjer za rad iz aviona /AM na poletnoj stazi, tako ti je i primjer rada iz automobila koji ti je parkiran u garaži. Naravno da nećeš davati /m.

To što je davala ekipa IOCA i ostali moreplovci, ne ulazim u to. Oni ako rade sa otoka, ili sa barke koja je vezana cimom za kopno nisu /mm. Ako bi se pritom koristila profesionalna pravila, ne bi bili ni /mm ako bace sidro, jer su sidrom vezani za majčicu zemlju.

Dakle,drugar, moeš biti /p ili ne moraš biti ništa  ;D

9A2MI

Sorry, ovo o 500 metara je za UKV natjecanja. 9A2VX je spominjao 24GHz i 48GHz.
73 de Miljenko 9a2mi

9A4QV

Evo da te ne isprepada 2VX, niej on nego ja spominjao 24 i 47Ghz.
Sad, ni sam ne znam da li da ti pokušam objasniti u čemu je problem, jer dvojim da ćeš biti u stanju dokučiti bit problema, a da ne pričam kako ga riješiti.

Ajde, probajmo ovako, pogledaj ovu stranicu:

http://www.dl0gth.de/

I na toj stranici sada pogledaj rezultat, koji je napravila dotična postaja. I onda pogledaj ODX istoimene postaje na bandu od 76GHz i 122GHz.
Uočavaš da je ODX u oba slučaja postaja DF9IC/p. Na bandu 76GHz ODX je 108km a na bandu 122GHz ODX je 11km. Vidljivo je da je postaja DF9IC/p radila iz dva različita lokatora (JO50 i JO51).
Samo da ti dodam, ako ne znaš, te dvije postaje, ili pozivna znaka nisu baš "marginalci" u ovom hobiju i oni recimo nešto znače, po rezultatima i znanju.

Sad ćeš ti možda reći, pa šta imaju njemci sa našim pravilima. Pa ne bi imali ništa da mi (HRS) naše rezultate ne prijavljuje na IARU robot gdje i sve ostale države prijavljuju svoje rezultate jer to je drugi regionalni kontest. Naravno, mi nismo u ravnopravnom položaju. Drugi problem je da na tom istom IARU robotu postoje kategorije za svaki band posebno, što kod nas nije slučaj, pa smo i tu ne neravnopravnom položaju. Dakle isti contest, Europski a druga pravila.

Jesi ukapirao u čemu je problem?
QV

Samo mi nemoj reći sada, ako ti ne odgovara naš robot, mogu direktno uplodati na IARU robot. Čemu nam onda uopće služi još ovaj HRS ?

9A2MI

Ispričavam se 9A2VX što sam ga zamijenio s tobom.
OK, reći ću samo ovo, ili su se pravila za UKV konteste izmijenila, pa još nisu došla do mene, ili su ovo još neslužbeni rezultati pa tek treba vidjeti kako će to ocijeniti IARU robot i komisija.
73 de Miljenko 9a2mi

9a6c

Ajde Adame, ispada da isto nešto znaš o tim MM operacijama :D

Pa to je super, po tebi čovik ne triba napuštat kaić kad ide s otoka na otok i veza se važi kao da je na njemu pod uvjetom da se usidri ili veže za kraj, a i on i antena i stanica mogu ostat na brodu.

Da bi bio /MM dovoljno je plutat i bez pogona ;)

Sad mi je odma lakše ::)

9A5K

E sad ste mi "zaspamali" pitanje...

Pa da ponovim.

Mene zanima mogu li nam povjerenici iz povjerenstva pojasniti kako to da su Pučišća i pripadajući klub iz spomenutog mjesta završili u kategoriji klubova sa kontinenta?

Ili ja ne znam čitati pravila?  ???

73,
9A5K

9A3EME

Ja imam jedan prijedlog:

Da bi se potakla vec aktivnost sa Jadrana trebalo bi uvesti posebne nagrade za /MM postaje.

;)
73 de 9A3EME

9a6c

Izgleda da mi znamo čitat pravila, ali ih HRS ne zna pisati,, a kad ih napiše onda ni to ne zna pročitat KV ekipa...

9A2D

Po mojim saznanjima, ovo /MM se daje u međunarodnim vodama, imamo najkompetentnijeg, 9A9R, Vlatka.

73 de 9a2d

Moja prva veza sa /MM je bila 74-e godine, Berge Istra, kao EL0xxx (ne sjećam se znaka, tanker).

73 de 9a2d

9A4OE

Citat: 9a2d  u 20. Svibanj 2016, 18:37:03
Po mojim saznanjima, ovo /MM se daje u međunarodnim vodama ...
To nigdje ne piše

Citat: 9a2d  u 20. Svibanj 2016, 18:37:03
Moja prva veza sa /MM je bila 74-e godine, Berge Istra, kao EL0xxx (ne sjećam se znaka, tanker).

Četiri broda iste serije izgrađeni u Puli davnih 70-tih,
Berge Istra, Berge Vanga, zla sudbina ih zadesila nedugo nakon porinuća
Berge Adria, Berge Brioni bili su bolje sreće i doživljeli starost od cca 30-tak godina

4.4.1. Lučka kapetanija Pula sa sjedištem u Puli
Uže područje Lučke kapetanije Pula obuhvaća područje koje graniči sa granicama ispostave Rovinj i ispostave Raša.
Lučka kapetanija Pula ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.1.5. Ispostava Umag sa sjedištem u Umagu, za područje od granica sa Republikom Slovenijom do rta Malin kod Lovrečice;
4.4.1.6. Ispostava Novigrad sa sjedištem u Novigradu, za područja od rta Malin kod Lovrečice do polovice Tarske uvale;
4.4.1.7. Ispostava Poreč sa sjedištem u Poreču, za područja od sredine Tarske uvale do sredine Limskog kanala;
4.4.1.8. Ispostava Rovinj sa sjedištem u Rovinju, za područje od sredine Limskog kanala do rta Barbarige;
4.4.1.9. Ispostava Raša sa sjedištem u Trgetu, za područje od sredine uvale Raša do polovine uvale Prhlog;
4.4.1.10. Ispostava Rabac sa sjedištem u Rabcu, za područje od sredine uvale Prhlog do sredine uvale Stupava kod Brestove.

4.4.2. Lučka kapetanija Rijeka sa sjedištem u Rijeci
Uže područje Lučke kapetanije Rijeka obuhvaća područje koje graniči sa granicama ispostave Bakar i ispostave Opatija.
Lučka kapetanija Rijeka ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.2.5. Ispostava Opatija sa sjedištem u Opatiji, za područje od rta Cezara do sredine uvale Preluk;
4.4.2.6. Ispostava Bakar sa sjedištem u Bakru, za područje od rta Babno do uvale Črno u Bakarskom zaljevu;
4.4.2.7. Ispostava Crikvenica sa sjedištem u Crikvenici, za područje uvale Zamlat u Tihom kanalu do rta Tokal;
4.4.2.8. Ispostava Krk sa sjedištem u Krku, za područje od rta Manganel do zapadnog rta uvale Valunta uključujući otoke Plavnik i Kormati;
4.4.2.9. Ispostava Punat sa sjedištem u Puntu, za područje od zapadnog rta uvale Valunta do rta Bracol, uključujući otočić Galun;
4.4.2.10. Ispostava Cres sa sjedištem u Cresu, za područje sjevernog dijela otoka Cresa do rta Kijac na zapadnoj strani otoka Cres, a na istočnoj strani do rta Sveti Duh sjeverno od uvale Koromačina;
4.4.2.11. Ispostava Rab sa sjedištem u Rabu, za područje dijela otoka Rab, koje graniči s ispostavom Lopar, uključujući otoke Dolin, Dolfin i Laganj;
4.4.2.12. Ispostava Mali Lošinj sa sjedištem u Malom Lošinju, za područje južnog dijela otoka Cresa od granice ispostave Nerezine, područje južnog dijela otoka Lošinj s pripadajućim otocima Zeča, Visoki, Ilovik, Orjuč Veli i Mali, Oruda i grebeni Palacol;
4.4.2.13. Ispostava Omišalj sa sjedištem u Omišlju, za područje od uvale Slivanjska do rta Čuf na zapadnoj obali otoka Krka;
4.4.2.14. Ispostava Novi Vinodolski sa sjedištem u Novom Vinodolskom, za područje od rta Tokal do sjevernog rta uvale Bunica;
4.4.2.15. Ispostava Baška sa sjedištem u Baški, za područje od rta Bracol do uvale Butinj, uključujući otok Prvić i otočić Zec;
4.4.2.16. Ispostava Šilo sa sjedištem u Šilu, za područje od uvale Butinj do uvale Slivanjska
4.4.2.17. Ispostava Mošćenička Draga sa sjedištem u Mošćeničkoj Dragi, za područje od uvale Stupova do rta Cezara;
4.4.2.18. Ispostava Kraljevica sa sjedištem u Kraljevici, za područje od uvale Črno u Bakarskom zaljevu do uvale Zamlat u Tihom kanalu;
4.4.2.19. Ispostava Malinska sa sjedištem u Malinskoj, za područje od rta Čuf do rta Manganel;
4.4.2.20. Ispostava Susak sa sjedištem u Susku, za područje otoka Suska, te otočići Srakane Vele i Male;
4.4.2.21. Ispostava Nerezine sa sjedištem u Nerezinama, za područje koje graniči s ispostavom Cres, otočići Čutin Veli i Čutin Mali, otočić Trstenik, Lošinjski kanal, otočić Osir Mali, te sjeverni dio otoka Lošinj od rta Osor do uvale Tomožine;
4.4.2.22. Ispostava Lopar sa sjedištem u Loparu, za područje koje obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Raba koje graniči s ispostavom Rab, te otoci Goli i Grgur;
4.4.2.23. Ispostava Unije sa sjedištem u Unijama, za područje otoka Unije.

4.4.3. Lučka kapetanija Senj sa sjedištem u Senju
Uže područje Lučke kapetanije Senj obuhvaća područje od sjevernog rta uvale Bunica do sredine uvale Spasovac na jugu.
Lučka kapetanija Senj ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.3.4. Ispostava Sveti Juraj sa sjedištem u Svetom Jurju, za područje od sredine uvale Spasovac do rta Biluća na jugu;
4.4.3.5. Ispostava Jablanac sa sjedištem u Jablancu, za područje od rta Biluća do južnog rta uvale Koromačina;
4.4.3.6. Ispostava Karlobag sa sjedištem u Karlobagu, za područje od južnog rta uvale Koromačina do sredine uvale Mandalina;
4.4.3.7. Ispostava Novalja sa sjedištem u Novalji, za područje sjeverozapadnog dijela otoka Paga, od južne granice naselja Gajac između rtova Straško i Crna, a na sjeveroistočnoj strani, počevši od sjevernog ruba uvale Katarelac, te pripadajuće otoke i otočiće Škrda, Veli Dolfin, Mali Dolfin i Veli školj (Tonar).

4.4.4. Lučka kapetanija Zadar sa sjedištem u Zadru
Uže područje Lučke kapetanije Zadar obuhvaća područje koje graniči sa granicama ispostave Privlaka, ispostave Preko i ispostave Biograd n/M.
Lučka kapetanija Zadar ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.4.5. Ispostava Biograd n/M sa sjedištem u Biogradu n/M obuhvaća područje ograničeno: okomicom od rta Krmčine, sredinom Pašmanskog kanala na granicu ispostave Preko, jugozapadno sredinom Srednjeg kanala do sredine spojnice hrid Blitvica – otok Gangaro, sredinom spojnice otok Kornat otok Murvenjak, zatim zaokreće u sjeveroistočnom pravcu do sredine spojnice otok Murvenjak otok Prišnjak, sredinom spojnice otok Vrgada otok Arta i sjeverno od svjetionika Artica na uvalu Lučica;
4.4.4.6. Ispostava Sali sa sjedištem u Salima obuhvaća područje ograničeno jugoistočnom granicom ispostave Božava, sjeveroistočno: sredinom Iškog kanala, a potom sa sredine spojnice rt Parda – otok Lavdara zaokreće u pravcu sjeveroistoka do sredine srednjeg kanala, jugoistočno sredinom prolaza između otok Lavdara – otok Kurba mala između otočića Glamoč i Dugi otok, sredinom kanala do prolaza Vela Proversa, zatim južno do svjetionika Sestrice, potom okomito na liniju unutrašnjih morskih voda i u istom pravcu do granice teritorijalnog mora;
4.4.4.7. Ispostava Preko sa sjedištem u Preku obuhvaća područje ograničeno sjeverozapadno na granicu ispostave Ist, zapadno na granicu ispostave Božava, te južno na granicu ispostave Sali; sa sjeveroistočne strane sredinom Zadarskog kanala; jugoistočno sredinom prolaza Mali Ždrelac do granice ispostave Sali;
4.4.4.8. Ispostava Pag sa sjedištem u Pagu, obuhvaća područje od sredine uvale Mandalina na kopnu do sredine Velebitskog kanala gdje zakreće u smjeru sjeverozapada i prati liniju sredine Velebitskog kanala i dalje nastavlja sredinom Paških vrata i Paškog zaljeva do sjevernog ruba uvale Katarelac pa kopnom prema južnoj granici naselja Gajac, između rtova Straško i Crna u smjeru jugozapada do sredine Maunskog kanala gdje nastavlja sredinom Maunskog kanala, zakreće u smjeru jugozapada između otoka Škrda i Maun do sjeverne granice ispostave Silba;
4.4.4.9. Ispostava Starigrad Paklenica sa sjedištem u Starigradu, obuhvaća područje ograničeno sa sjeverozapadne strane granicom Lučke kapetanije Senj, granicom ispostave Pag do Ljubačkih vrata gdje prati obalu kopna u smjeru jugoistoka do granice sa ispostavom Novigrad;
4.4.4.10. Ispostava Silba sa sjedištem u Silbi obuhvaća područje ograničeno sjeveroistočno i sjeverozapadno linijom koja ide sredinom Pohlibskog kanala do točke 3 milje sjeverno od svjetionika Morovnik, sredinom spojnice rt Radovan (otok Ilovik) svjetionik Grujica, potom okomito na liniju unutrašnjih morskih voda i u istom pravcu do granice teritorijalnog mora; jugoistočno sredinom Virskog mora između otoka Vira i rta Plančić; sredinom kanala otok Olib – otok Ist, sredinom prolaza Greben otok Škarda i sredinom Premudskih vrata, a potom okomito na liniju unutrašnjih morskih voda i u istom pravcu do granice teritorijalnog mora;
4.4.4.11. Ispostava Ist sa sjedištem u Istu obuhvaća područje ograničeno jugoistočnom i jugozapadnom granicom ispostave Silba; jugozapadnom granicom ispostave Privlaka; sjeverozapadnom granicom ispostave Preko i sjevernom granicom ispostave Božava koja prolazi sredinom prolaza Maknare do granice unutrašnjih morskih voda i u istom pravcu do granice teritorijalnog mora;
4.4.4.12. Ispostava Novigrad sa sjedištem u Novigradu obuhvaća područje sa sjeveroistoka omeđeno granicom ispostave Starigrad, a sa sjeverozapadne strane ograničeno spojnicom uvala Trstenica – sredine Ljubačkih vrata;
4.4.4.13. Ispostava Privlaka sa sjedištem u Privlaci obuhvaća područje od Ljubačkih vrata sredinom Ljubačkog zaljeva, sredinom uvale Stara Povljana, sredinom prolaza između rta Prutno i rta Jasenovo te dalje u smjeru sjeverozapada kanalom Nove Povljane do jugoistočne granice ispostave Silba, granicom sjeveroistočne granice ispostave Ist u pravcu jugoistoka do okomice rt Sv. Petar na otoku Ugljanu gdje skreće u smjeru uvale Dražnik na kopnu;
4.4.4.14. Ispostava Božava sa sjedištem u Božavi obuhvaća područje od uvale Ovča na Dugom otoku do sredine Rivanjskog kanala, sredinom Rivanjskog kanala do jugoistočne granice ispostave Ist, a od uvale Ovča u pravom smjeru do granice unutrašnjih morskih voda i u istom pravcu do granice teritorijalnog mora.

4.4.5. Lučka kapetanija Šibenik sa sjedištem u Šibeniku
Uže područje Lučke kapetanije Šibenik obuhvaća područje ograničeno područjem ispostava Vodice i Primošten.
Lučka kapetanija Šibenik ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.5.5. Ispostava Murter sa sjedištem u Murteru obuhvaća područje ograničeno sa zapada linijom uvala Lučica na kopnu (ispod Vranskog jezera) te u smjeru 2700 obuhvaćajući otočiće Artice, te istočni rt otoka Murvenjak sredina Sitskog kanala-plič Balabra-Gornja Aba – sredina kanala Proversa Vela – otok Alba Vela istočni rt otoka Sestrice Male, a zatim okomito do granice teritorijalnog mora, a s istoka sredinom uvale Spličac na svjetionik Rat, te ravna crta do
sredine uvale Plitka Vala, zatim kopnom te spojnica otok Tužbina – rt Opat – spojnica zapadni rt otoka Škulj i jugoistočna obala Ravni Žakan, te okomito na crtu granice teritorijalnog mora;
4.4.5.6. Ispostava Tisno sa sjedištem u Tisnom obuhvaća područje ograničeno sa zapada granicom ispostave Murter, a sa istoka linijom sjeverozapadni rt uvale Sovlja, sredinom spojnice Hrid Mala Mare – otok Dužac, sredinom između otočića Samograd i Rapošnjak, a zatim okomito do granice teritorijalnog mora;
4.4.5.7. Ispostava Vodice sa sjedištem u Vodicama obuhvaća područje ograničeno sa zapada granicom ispostave Tisno, sa istoka od uvale Srim, spojnica svjetionik Roženik otok Lupac, zatim istočni rt o. Zmajan, te u smjeru 1800 do subočice svjetionika Hrbošnjak, te okomito na crtu teritorijalnog mora;
4.4.5.8. Ispostava Primošten sa sjedištem u Primoštenu obuhvaća područje ograničeno sa zapada rt Oštrica u smjeru 2250 do subočice otoka Lukovnjak, te okomito na crtu teritorijalnog mora; istočno rt Zečevo na točku 0,5 Nm istočno od otoka Svilan, te okomito na crtu teritorijalnog mora;
4.4.5.9. Ispostava Rogoznica sa sjedištem u Rogoznici obuhvaća područje ograničeno sa sjeverozapada jugoistočnom granicom Lučke ispostave Primošten, a sa jugoistoka sredinom uvale Sićenica – o. Muljica, a zatim okomito na liniju granice teritorijalnog mora.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4OE

4.4.6. Lučka kapetanija Split sa sjedištem u Splitu
Uže područje Lučke kapetanije Split obuhvaća područje ograničeno sa zapada ispostavom Trogir, s juga ispostavama Rogač i Supetar, sa sjevera ispostavom Kaštela, s istoka ispostavom Omiš.
Lučka kapetanija Split ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.6.5. Ispostava Trogir sa sjedištem u Trogiru obuhvaća područje ograničeno sa sjeverozapada jugoistočnom granicom ispostave Rogoznica, sa istoka rt Tašće – zapadna granica ispostave Kaštela, istočno od naselja Arbanija meridijanom 16º 19' E do sredine Splitskog kanala, a jugoistočno sredinom dijela Splitskog kanala južno od pličine Mlini, sredinom Šoltanskog kanala i u istom pravcu okomito na granicu teritorijalnog mora;
4.4.6.6. Ispostava Makarska sa sjedištem u Makarskoj obuhvaća područje ograničeno, sa jugozapada od sredine uvale Vrulja sredinom kanala između Brača i kopna, sredinom Hvarskog kanala granicom ispostave Sućuraj do okomite linije koja ide sredinom uvale Vodica (jugoistočno od luke Gradac);
4.4.6.7. Ispostava Milna sa sjedištem u Milni obuhvaća područje ograničeno, sa sjevera područjem ispostave Supetar, sa zapada istočnom granicom ispostave Rogač, sa juga granicom Lučkih ispostava Hvar, Stari Grad i sa istoka granicom Lučke ispostave Bol;
4.4.6.8. Ispostava Supetar sa sjedištem u Supetru obuhvaća područje ograničeno, sa istoka zapadnom granicom ispostave Sumartin, sa sjevera Bračkim i Splitskim kanalom do istočne granice ispostave Rogač, a potom njenom granicom do paralele rta Gomilica;
4.4.6.9. Ispostava Stari Grad sa sjedištem u Starom Gradu obuhvaća područje ograničeno, sa zapada granicom ispostave Hvar, sa sjevera sredinom Hvarskog kanala, te istočno do meridijana koji prolazi kroz Plani rat (o. Hvar);
4.4.6.10. Ispostava Jelsa sa sjedištem u Jelsi obuhvaća područje ograničeno, sa zapada istočnom granicom ispostave Hvar i Stari Grad, sa sjevera sredinom Hvarskog kanala do meridijana koji prolazi sredinom Rta Zarače (u. Pokrivenik), sa istoka meridijanom koji prolazi sredinom rta Zarače i od uvale Crvanj (južna obala o. Hvar) okomito na sredinu Korčulanskog kanala;
4.4.6.11. Ispostava Vis sa sjedištem u Visu obuhvaća područje ograničeno, sa zapada istočnom granicom ispostave Komiža, a sa istoka sredinom Viškog kanala do sredine spojnice otoka Greben (o. Vis) – rt. Proizd, zatim na sredinu spojnice o. Sušac – o. Ravnik (o. Vis) i u istom pravcu do granice teritorijalnog mora;
4.4.6.12. Ispostava Hvar sa sjedištem u Hvaru obuhvaća područje ograničeno, sa sjevera dijelom granice Lučke ispostave Rogač, zatim sredinom Hvarskog kanala, sredinom Starigradskog zaljeva do uvale Radonjić dol, sa jugozapada granicom Lučke ispostave Vis, sa juga sredinom Korčulanskog kanala, a sa istoka sredinom spojnice hridi Lukavci o. Šćedro do rta Nedija na otoku Hvaru;
4.4.6.13. Ispostava Omiš sa sjedištem u Omišu obuhvaća područje ograničeno, sa istoka i juga granicom ispostava Makarska, Sumartin i Supetar, a sa zapada linijom koja od rta Mutogras ide okomito na sredinu Bračkog kanala;
4.4.6.14. Ispostava Rogač sa sjedištem u Rogaču (o. Šolta) obuhvaća područje ograničeno jugoistočnom granicom ispostave Trogir, sa sjevera sredinom Splitskog kanala, sa istoka sredinom Splitskih vrata do sredine Hvarskog kanala, a zatim u zapadnom pravcu do granice teritorijalnog mora;
4.4.6.15. Ispostava Sumartin sa sjedištem u Sumartinu obuhvaća područje ograničeno, sa istoka granicom ispostave Makarska, sa juga granicom ispostava Jelsa i Sućuraj, sa sjevera sredinom Bračkog kanala do meridijana koji prolazi istočnim rtom uvale Veselje, a sa zapada meridijanom koji prolazi rtom Gališnjak (južna obala otoka Brača);
4.4.6.16. Ispostava Bol sa sjedištem u Bolu obuhvaća područje ograničeno, sa istoka meridijanom koji prolazi rtom Gališnjak, sa juga sredinom Hvarskog kanala i sa zapada meridijanom koji prolazi kroz uvalu Dračeva (južna obala o. Brač);
4.4.6.17. Ispostava Sućuraj sa sjedištem u Sućurju obuhvaća područje ograničeno, sa zapada granicom ispostave Jelsa, a sa sjevera sredinom Hvarskog kanala, sredinom prolaza Sućuraj – Drvenik, južno sredinom Korčulanskog i Neretvanskog kanala;
4.4.6.18. Ispostava Komiža sa sjedištem u Komiži obuhvaća područje ograničeno meridijanom koji prolazi kroz otočić Kamik, na sjever do granice ispostave Rogač, a na jugu meridijanom koju prolazi od zapadnog rta uvale Stiniva na jug do granice teritorijalnog mora, obuhvaćajući otoke: Biševo, Svetac, Jabuka, Palagruža i područje pripadajućih teritorijalnih voda;
4.4.6.19. Ispostava Kaštela sa sjedištem u Kaštel Gomilici obuhvaća područje ograničeno, sa zapada meridijanom koji prolazi rt Tašće – istočna granica ispostave Trogir, s istoka meridijanom koji prolazi zapadnim dijelom tvornice Sv. Kajo (Solin), te s juga linijom rt Tašće – hrid Galija – plićina Šilo – zapadni dio tvornice Sv. Kajo.

4.4.7. Lučka kapetanija Ploče sa sjedištem u Pločama
Uže područje Lučke kapetanije Ploče obuhvaća područje ograničeno sa jugoistoka granicom ispostave Metković, a sa juga sredinom Neretvanskog kanala, sa sjeverozapada granicom ispostave Makarska, te donji tok Neretve nizvodno od granice ispostave Metković.
Lučka kapetanija Ploče ima ispostavu izvan svog sjedišta i to:
4.4.7.5. Ispostava Metković sa sjedištem u Metkoviću koja obuhvaća područje koje ide od otoka Osinj okomito na liniju koja ide sredinom Malog mora do ulaza u zaljev Klek Neum (granica Bosne i Hercegovine), te rijeku Neretvu od Opuzena uzvodno do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

4.4.8. Lučka kapetanija Dubrovnik sa sjedištem u Dubrovniku
Uže područje Lučke kapetanije Dubrovnik sa sjedištem u Dubrovniku obuhvaća područje ograničeno sa zapada lučkim ispostavama Slano i Sobra, a sa istoka granicom ispostave Cavtat.
Lučka kapetanija Dubrovnik ima ispostave izvan svog sjedišta i to:
4.4.8.5. Ispostava Orebić sa sjedištem u Orebiću obuhvaća područje južne strane poluotoka Pelješac od granice ispostave Trstenik, od meridijana koji prolazi kroz uvalu Prerilučica (u. Lučica) – ispod mjesta Podstup, 1 Nm od obale, područjem prema zapadu sredinom zaljeva Trstenica tj. između o. Sestrice i kopna, dalje prema zapadu sredinom kanala između o. Stupe i kopna, sredinom Pelješkog kanala, sredinom spojnice rt Osičac (Pelješac) – u. Vaja (o. Korčula) do meridijana koji prolazi uvalom Rasoha (o. Korčula), sa sjeverne strane do granice sa ispostavom Sućuraj, tj. sredinom Neretvanskog kanala prema istoku do meridijana koji prolazi uvalom Jelinska (zapadno od mjesta Duba), odnosno granice ispostave Trpanj;
4.4.8.6. Ispostava Korčula sa sjedištem u Korčuli obuhvaća područje ograničeno sa zapada granicom ispostave Vela Luka, sa sjevera granicom ispostave Orebić, a s južne strane Pelješca od granice ispostave Orebić do sredine spojnice rt Ražnjić – rt Goli i sa juga sredinom Lastovskog kanala;
4.4.8.7. Ispostava Vela Luka sa sjedištem u Veloj Luci obuhvaća područje ograničeno sa sjevera južnom granicom lučkih ispostava Hvar i Jelsa, sa zapada istočnom granicom ispostave Vis, sa juga sredinom Lastovskog kanala, a sa istoka meridijanom koji prolazi kroz rt Riščanac na južnog strani otoka i na sjevernoj strani otoka meridijanom koji prolazi kroz uvalu Rasoha;
4.4.8.8. Ispostava Lastovo sa sjedištem u Ublima obuhvaća područje ograničeno, sa sjevera južnom granicom ispostava Korčula i Vela Luka, sa istoka meridijanom koji prolazi sredinom spojnice rt Goli – Glavat na granicu teritorijalnih voda, a sa juga i zapada do granice teritorijalnih voda uključujući otoke: Sušac, Donji Školji, Rohovnjac i Glavat, kao i sve otočiće na tom području;
4.4.8.9. Ispostava Cavtat sa sjedištem u Cavtatu obuhvaća područje ograničeno, sa sjeverozapada rtom Pelegrin, zapadno od otoka Bobara i u produženju okomito na granicu teritorijalnog mora, a sa jugoistoka uvala Klaćine, rt Oštro i okomito na granicu teritorijalnog mora;
4.4.8.10. Ispostava Slano sa sjedištem u Slanom obuhvaća područje ograničeno, sa zapada granicom lučkih ispostava Ston i Sobra, s juga sjeverni dio Koločepskog kanala s otocima Jakljan i Šipan, kroz prolaz veliki Vratnik prema moru 2 Nm, s istoka Lučkom kapetanijom Dubrovnik, sredinom Lopudskih vrata;
4.4.8.11. Ispostava Ston sa sjedištem u Stonu obuhvaća područje ograničeno, sa zapada granicom lučkih ispostava Trpanj i Trstenik, sa sjevera Lučkom ispostavom Metković i akvatorijem Bosne i Hercegovine, te okomicom na položaj zvan Podimotica (kanal Mali Ston), sa jugoistoka Lučkom ispostavom Slano, oko rta Grbljava kroz prolaz Veliki Vratnik na jugu sredinom Mljetskog kanala i Lučkom ispostavom Sobra;
4.4.8.12. Ispostava Trstenik sa sjedištem u Trsteniku obuhvaća područje ograničeno, sa zapada istočnom granicom ispostave Korčula i ispostave Orebić, s juga sredinom Mljetskog kanala do okomice na rt Rona (Pelješac);
4.4.8.13. Ispostava Sobra sa sjedištem u Sobri (otok Mljet) obuhvaća područje ograničeno, sa zapada granicom lučkih ispostava Korčula i Ubli, sa sjevera granicom lučkih ispostava Trstenik i Ston, sa istoka sredinom prolaza između otoka Jakljanja i rta Gruj, a zatim okomito na granicu teritorijalnog mora;
4.4.8.14. Ispostava Trpanj sa sjedištem u Trpnju obuhvaća područje ograničeno, sa zapada granicom ispostave Orebić, sa sjevera granicom Lučke ispostave Sućuraj i Lučke kapetanije Ploče, a s istoka okomitom linijom koja ide od rta Rad do sela Sreser i okomito na sredinu Malog mora;
4.4.8.15. Ispostava Gradska Luka sa sjedištem u Staroj gradskoj luci obuhvaća područje oko rta Danče do rta Pelegrin uključujući otok Lokrum i ostale uvale na tom području;
4.4.8.16. Ispostava Komolac sa sjedištem u Komolcu obuhvaća područje Rijeke dubrovačke od ušća do izvora označenim s juga rtom Kantafig, a sa sjevera rtom Lozica.

9A2D

OE, hvala na ovom popisu, sad je valjda svima jasno. Malo si krivo pročitao, ja nikada nisam radio /MM, ali je radio stari morski vuk, 9A9R. A baš da svaki barba Šime ode u lignje i lupi /MM, stvarno nema smisla. Pravila HAKOM-a su vrlo jasna, ne smije se dodavati pozivnoj oznaci nešto što asocira na drugu državu, u ovom slučaju MM je Škotska. Prije, iz rada iz druge države, davalo se (figurativno) XXX99X/ZZZ, a sada je to ZZZ/XXX99X, sada je moguće dodavati svašta, ali isključivo IZA pozivne oznake Gdje to piše, pa piše, treba samo malo proučiti.
Svojevremeno, prije "sto" godina, na moj CQ na 28 MHz javio mi se TYA11, nije bilo interneta, informacije su bile vrlo šture, ja pomislio, ovaj s CB-a skrenuo malo k nama. Dam mu 59, upišem u log sa strane, za godinu dana saznam da je tip radio iz Američke ambasade u Beninu, i da je službeno priznato. Naravno da sam to potvrdio.

73 de 9a2d

9A4QV

POZIVNE OZNAKE
Članak 15.
(1)  Agencija će  radioamateru  na  prijedlog  Saveza,  u  postupku  izdavanja  dozvole,  dodijeliti 
pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake
»9A«, jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu
oznaku.

(2)  Ako  radioamater  privremeno  upotrebljava  amatersku  radijsku  postaju na  lokaciji  koja  nije navedena u dozvoli, može svojoj pozivnoj oznaci pridodati sljedece oznake:

1. kad radi s pokretnom amaterskom radijskom postajom u motornom vozilu – oznaku »/M« za
telegrafiju, odnosno riječ »mobile« za telefoniju,

2.  kad  radi s  amaterskom  radijskom  postajom  na  plovilu–  oznaku  »/MM«  za  telegrafiju, 
odnosno riječi »maritime mobile« za telefoniju,

3.  kad  radi  s  amaterskom  radijskom  postajom  na  zrakoplovu  –  oznaku  »/AM«  za  telegrafiju,odnosno rijeci »air mobile« za telefoniju,

4.  kad  radi  s  prenosivom  amaterskom  radijskom  postajom  –  oznaku  »/P«  za  telegrafiju, 
odnosno riječ »portable« za telefoniju.

9A4OE

Citat: 9a2d  u 21. Svibanj 2016, 08:02:07
OE, hvala na ovom popisu, sad je valjda svima jasno. ...
Dali?
Više lučkih kapetanija sa ispostavama nego luka upisa, to je samo da se vidi da se ne brkaju pojmovi

Slovne oznake luka upisa
(članak 39. stavak 5.)

Bakar BA

Baška BŠ

Biograd n/M BG

Bol BO

Božava BŽ

Cavtat CT

Cres CS

Crikvenica CK

Dubrovnik DB

Hvar HV

Ist IT

Jablanac JB

Jelsa JL

Karlobag KB

Kaštela KŠ

Komiža KŽ

Korčula KO

Kraljevica KR

Krk KK

Lopar LO

Mali Lošinj ML

Malinska MK

Makarska MA

Maslenica MC

Metković MT

Milna MN

Mošćenička Draga MD

Murter MU

Nerezine NE

Novalja NV

Novi Vinodolski NO

Novigrad (Zadar) NG

Novigrad (Pula) ND

Omiš OŠ

Omišalj OM

Opatija OP

Orebić OR

Pag PG

Ploče PL

Poreč PO

Preko PR

Primošten PŠ

Privlaka PV

Pula PU

Punat PN

Rab RB

Rabac RC

Raša-Trget RŠ

Rijeka RK

Rogač RO

Rogoznica RG

Rovinj RV

Sali SA

Senj SE

Silba SL

Slano SO

Sobra SR

Split ST

Starigrad (Split) SG

Starigrad (Zadar) SD

Ston SN

Sućuraj SĆ

Sumartin SM

Supetar SU

Susak SS

Sveti Juraj SJ

Šibenik ŠB

Šilo ŠL

Tisno TI

Trogir TG

Trapanj TP

Trstenik TT

Ubli-Lastovo UB

Umag UM

Unije UN

Vela Luka VL

Vis VS

Vodice VD

Zadar ZD«

9A3EME

Kao sto je 9a4qv napisao u svom postu Pravilnik o radioamaterskim komunikacijama je vrlo jasan u ovom slučaju.
Kao sto  daje /P,/M tako i postaja koja odasilje sa plovila na kraju pozivne oznake dodaje /MM(Maritime mobile u foniji).
Zaista ne vidim razlog zbog kojeg se to nekom ne bi sviđalo .