• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2016

Autor 9A2VX, 30. Travanj 2016, 14:22:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VX

Da se malo odvoje Opća pravila i Pravila za pojedina natjecanja ...
Damir je započeo jednu temu vezanu uz Kup Jadrana. Možda ćemo dobiti vodič i za to natjecanje, pa na vrijeme otvaram temu.
9A4DC očekujem da nam sve lijepo pojasniš, pa da ja i Damir više nemamo problema.
Ja mislim da je ofćina Kostrena va Reki, iako bi se netko mogao uvrijediti, jer pripada lučkoj upravi Rijeka  HI!

Citat:Priobalno mjesto je ono mjesto koje se bilo kojim svojim dijelom dira obalne crte) neovisno o veličini mjesta i udaljenosti postaje od mora ukoliko se nalazi u tom priobalnom mjestu.

Da dočaram kako bi to izgledalo u praksi:
OP, Opatija, prema gornjem tumačenju svatko tko ode u portabl rad iz Vele Učke, naselje s Istrijanske strane Učke, administrativno pripada Opatiji.
Mujski dolac u blizini Lanišća na Ćićariji administrativno pripada Opatiji.
NO, Novi Vinodolski netko ode u portabl rad na Veliku Kapelu,Bijele stjene i Samarske stijene (9AFF), administrativno pripada djelom Novom Vinodolskom i djelom Mrkoplju.
SE, Senj netko ode do Vratnika i produži malo do Melnica nalazi se administrativno u Senju.
Dali su to postaje sa Jadrana, prema pisnju tumačenja, da?
Takvih primjera ima podosta.

Jedan suprotan primjer tumačenja pravila
Kostrena zasebna općina ne pripada niti Rijeci, niti Bakru, niti Kraljevici, dali se netko tko radi iz tog mjesta može smatrati da je postaja sa Jadrana jer se prema tumačenju pravila ne nalazi unutar niti jedne luke upisa (RI, BA , KR)?
Evo počnite o Lučkim upravama i općinama uz priobalje ovdje, a opća pravila neka ostanu tamo pa da znamo što se "kuha " onima koji će raditi u 9A kontestima, a nisu radio amateri s dozvolama za rad....
Pa ljudi, kako uopće mogu primiti mikrofon, ako nemaju dozvolu za rad ???

9a6c

Pokretanje KJ u biti imalo je za cilj da potakne aktivnosti s obale i osobito otoka pa su kao i nekad davno kao množitelji uzete lučke oznake.

Mali problem je u tome što se djelokrug nadležnosti lučkih kapetanija odnosi na akvatorij, a ne na kopno, a mi radimo s kopna. Stoga ipak treba pronaći nekakav kompromis po pitanju lokacije i izbora oznake.

Nijedan od putova nije baš lagan - bilo preko katastra, udaljenosti od obalne crte itd.

Za početak, rekao bih da svaka postaja s otoka može biti množitelj.

Ako se dobro sjećam, brodica dobija lučku oznaku na temelju mjesta gdje je vezana, a ne boravišta vlasnika kao automobil?

9A2MF

Svojevremeno, postavio sam pitanje baš oko udaljenosti postaje od obale. Nikada nisam dobio odgovor.
Bio sam 550m od obale i kao takav radio! No, sa kolegama smo zakljućili da vrijedi rad kao postaja sa obale ako si iz općine koja ima izlaz na more! Ja jesam i dalje, no nažalost više nemam mogućnosti za 80 m antenu a valjda ću u međuvremenu saznati da li je to tako!

73

9a2mf

9A3TY

Predlažem da se prilikom slanja dnevnika pošalje i WWLOC s koje je postaja radila pa nek robot odredi da li je s Jadrana ili nije.
Također predlažem posebnu web stranicu na kojoj bi svatko mogao provjeriti da li određeni lokator spada u Jadran ili ne kako bi se prije natjecanja mogli odlučiti da li raditi s te lokacije ili neke druge.

Mislim da uvjet da si jednom nogom u moru baš i nije potreban.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2BW

Vrlo zanimljiva tema i evo odmah jedno pitanje
za raspravu:
Općina Nerežišća ( na Braču ) ima najdužu morsku obalu
od svih ostalih općina ali nema svoju lučku kapetaniju ili ispostavu.
Graniči sa općinama BOL ( BO ), MILNA ( MN ) i SUPETAR ( SU ).
Postavlja se pitanje koju će brodoregistarsku oznaku  koristiti
radioamateri iz te općine..?
Unaprijed hvala na odgovoru.....
Ivica   9A2BW

9a6c

Ovo je pravo pitanje, a ne vidi li se s ponistre Šolta...

Nastavlja se na moj prije iznesen stav da svaka postaja koja radi s otoka jest s jadrana i jest mpl, a mislim da u ovom slučaju postaja može-smije sama izabrati mpl.

Isto tako - koji uzeti kad se radi s nenaseljenog otoka ili s otoka koji je naseljen, ali nema svoju lučku isopstavu...

Potezati crtu na xyz km od mora ne funkcionira svuda - neki gradovi bi bili na pola unutra, na pola van.

Nekako imam osjećaj da će ova diskusija ubiti draž natjecanja u kojem po ovom pitanju do sada nije bilo spora, a sad se spominju odvjetnička komora i ustavni radioamaterski sud...

Ipak mislim da bi nekakav makar labav kriterij trebalo uvesti, odabrati administrativne, katastarske ili neke druge barijere kao kriterij i svakako nastaviti s radom, jer onih15-20 koji se ukažu kao mpl u tom natjecanju u pravilu ne izazivaju prijepor, osim ako se ne ukaže netko inspiriran ovom raspravom pa isprovocira problem.

Po meni je ipak kvaka 22 u tome što je nadležnost lučkih kapetanija i ispostava vezana samo uz akvatorij, a naša aktivnost za kopno.

Kad smo već kod Brača, mislim da nadležnost ispostave Sumartin obuhvaća i Pučišća, a sve su brodice u Pučišća pod supetarskom oznakom? Činji mi se da sam to pročitao u članku di se tražui lučki kapetan za Sumartin, ali ne bi se zakleja...

9A4OE

Citat: 9A2BW  u 03. Svibanj 2016, 22:41:39
Vrlo zanimljiva tema i evo odmah jedno pitanje
za raspravu:
Općina Nerežišća ( na Braču ) ima najdužu morsku obalu
od svih ostalih općina ali nema svoju lučku kapetaniju ili ispostavu.
Graniči sa općinama BOL ( BO ), MILNA ( MN ) i SUPETAR ( SU ).
Postavlja se pitanje koju će brodoregistarsku oznaku  koristiti
radioamateri iz te općine..?
Unaprijed hvala na odgovoru.....
Ivica   9A2BW

Svi bi očekivali da se granica lučkih ispostava nadovezuje na administrativne granica jedinica lokalne samouprave. dali je to tako slikovito prikazuje primjer otoka Brača, kad se već za njega pita.
Brač ima tri lučke ispostave lučke kapetanije Split, Milna, Bol i Supetar, uredba kaže ovako:
-Ispostava Supetar sa sjedištem u Supetru obuhvaća područje ograničeno, sa istoka zapadnom granicom ispostave Sumartin, sa sjevera Bračkim i Splitskim kanalom do istočne granice ispostave Rogač, a potom njenom granicom do paralele rta Gomilica
- Ispostava Milna sa sjedištem u Milni obuhvaća područje ograničeno, sa sjevera područjem ispostave Supetar, sa zapada istočnom granicom ispostave Rogač, sa juga granicom Lučkih ispostava Hvar, Stari Grad i sa istoka granicom Lučke ispostave Bol
- Ispostava Bol sa sjedištem u Bolu obuhvaća područje ograničeno, sa istoka meridijanom koji prolazi rtom Gališnjak, sa juga sredinom Hvarskog kanala i sa zapada meridijanom koji prolazi kroz uvalu Dračeva (južna obala o. Brač)

Tu ne pomažu nikakva međunarodna prava mora, sve piše u našim zakonima, propisima. uredbama

potrebna prijava da bi se vidio prilog

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5ST

Po ovome znaći da postaje iz teritorija Nerežišća nisu p0staje sa Jadrana( uključujući Vidovu Goru )

9A5ST

9A6W

Ako se postaja nalazi na otoku Braču a otok Brač se nalazi na Jadranskom moru onda se i navedena postaja nalazi na Jadranu. Ili ne? Naime, Jadran se najčešće koristi kao sinonim za Jadransko more. Osim ako nemaš susjeda ili prijatelja Jadrana ili vodiš djecu u školu plivanja na "Jadrana".
73
9A6W

9A2MI

Pozdrav, evo i mene.

Osobno ne vidim problem u tome da ostane kako je bilo, no očito nekoga smeta da natjecatelj samostalno određuje svoju poziciju i pripadnost području Brodske oznake. Kako se 9A3TY opet "dira" u robot, osjećam se pozvanim da neke stvari pojasnim.

Ideja o qth lokatoru i nije tako loša, moguće je iskoristiti CABRILLO rubriku "LOCATION:" za tu svrhu.
No robot nije u stanju odrediti "automatski" jel stanica s određene lokacije pripada Jadranu a pogotovo ne kojoj Brodskoj oznaci.

Preduvjet za to bi bio popis ili izrada karte s točnim popisom polja koje točno pokazuju pripadnost.
Natjecatelj bi lako određivao svoje polje pomoću nekog od web pomagala, evo jedan primjer:

http://qthlocator.free.fr/index.php

Problem je što je takvo polje oko 6,5 Km dužine (E-W na karti) i oko 4,5 Km širine (N-S na karti).
Možda bi trebalo primjeniti WWL s 10 znamenki. To je puno preciznije.

No i dalje ostaje problem točnog popisa (precizne karte) da se zna tko kamo pripada, radi kasnije provjere. Nadalje kasniju provjeru treba raditi manager (povjerenstvo) dok robot može samo pomoći
u otkrivanju "kriminalaca".

Ostaje i pitanje svrhe cijele priče tj. što bismo time dobili.

Možda je jednostavnije promijeniti Brodske oznake s recimo qth kvadrantima ili nešto slično tome...

Toliko od mene, navalite...
73 de Miljenko 9a2mi

9A1AA

Koje komplikacije pa to je prestrašnoooooo  ::)  ::) ???  ???
Pa zar ne može jednostavno ovako

Postaje sa Jadrana su:
a) sve postaje koje rade s bilo kojeg otoka u Jadranskom moru (naravno, 9A teritorijalne vode))
b) postaje koje rade s nekog mjesta na kopnu koje je XX kilometara udaljeno od mora (XX je jedinstvena cifra koju treba pametno odrediti)
c) množitelji su općine mjesta na Jadranu iz kojeg se stanica javlja u natjecanju .....pa se lijepo napravi lista općina i eto ti miline....množitelja ko u priči

I to napraviti od 2017-e

73, Ivo 9A1AA

9A2MI

Eto ga, bravo Ivo.
Jednostavno, jasno ko pekmez i bez robota.

Potpisujem svako slovo.
73 de Miljenko 9a2mi

9A2VX

Eto vidite kako je to lijepo kada daš svakome da kaže svoje mišljenje. A sve je tako jednostavno: Ako je postaja na Cresu, bez obzira što je na 650m, onda radi iz Cresa. Grad Cres ima lučkuupravu, pa je taj množitelj. Ako je iz Bakra, bez obzira na kojoj točki Bakra jest, onda je množitelj Bakar. A neš ti mudrosti i filozofija. Kada bi se svi spustili na morsku obalu u Bakru, onda premi teoriji o visini od 50m svi bi završili na barkama. E, da Zašto se ne prizna množitelj samo ako radio amater radi iz barke???? Daje množitelj što mu piše na barci bez obzira na kojim dijelu Jadrana je trenutno. E To bi bio pravi kontest  ;D  ;D  ;D

9a6c

Ideja da se lučke oznake zamijene novim kraticama općina već je jednom isplivala na površinu. To bi svakako bilo konzistentnije rješenje, pod uvjetom da se opet dogovorimo koje su to općine, po meni svakako one svojim najmanjim dijelom diraju morsku obaju, tj liniju razgraničenja mora i kopna.

U tom slučaju ne bi bilo potrebe određivati QRB od te linije.

Uz napomenu da uz općine treba imati na umu i gradove koji su viši stupanj lokalne samouprave i pri tom paziti da opet ne upadnemo u neki paradoks. Npr - Ličko-senjska županija koju obično vezujemo uz poljoprivredu i šumarstvo ima u svom sastavu i neke otoke pa valja pregledat da slučajno Donji Lapac negdje ne izlazi na more pa da opet ne vodimo raspravu o ovom svemu  :D

Jasno, valjalo bi s relevantnog mjesta dogovoriti i s tvorcem prikaldnih softvera da prilagode svoje proizvode novonastaloj situaciji...

Premda, ako ćemo pošteno, ni sad nije bilo problema oko množitelja, ali vrag ne spava...

Dalje, treba predvidjeti i slučaj otočke općine koja nema doticaja s morem - moj je prijedlog da može odabrati množitelj po želji.

Pa makar i Sumartin, koji također ima nekakvu lučku ispostavu ako se ne varam...

Lijepo stojiš doma, a radiš iz portabla...zašto mi je to poznato ::) :P 8)

9A3TY

I tako polako dođemo do "filozofskog" pitanja ... a zašto?

Smisao natjecanja je popularizacija rada s Jadrana.
2014.  75 logova, 28 s Jadrana
2015.  63 loga, 26 s Jadrana

2015. od 79 množitelja bilo aktivno samo 16 !!!

Možda sam falija za koji broj ali s obzirom da (gle čuda) naš genijalni robot ne izbacuje statističke podatke za stare Kupove Jadrana mora san na ruke zbrajati množitelje :-)

Kako se ne bi puno mučili s množiteljima koje ionako nitko neće odraditi (jer ih nitko neće aktivirati) ajmo lipo uvesti da je svaka postaja s Jadrana ujedno i množitelj. Postaje s Jadrana bi davale "59 xxx Jadran" a s kontinenta samo "59 xxx". Bilo bi veselije. A i napravili bi novi rekord u bodovima.  ;D

73 de Ivo, 9A3TY