• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HFrobot

Autor 9A3TY, 22. Svibanj 2014, 08:39:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Jutro svima...

Ovo se pretvara  u contest tipa "čiji je veći ili "čija mama bolje kuha" (uvijek moja, jasno), ali problem je zbilja vrlo jednostavan i nadam se jasan čak i onima koji misle da robot radi "dosta dobro" - postoji problem u obradi dnevnika sa strane MIbota. Obrada nije u skladu s pravilima natjecanja, rezultati gube vjerodostojnost, a organizator ispada smiješan.

Shvaćam da Miljenko ima volje pomoći, ali on izgleda ne shvaća svoju ulogu, a tzv KV manager još manje.

Rasprava postaje bespredmetna, a ishod poznat, na žalost... U prijevodu - ništa se promijeniti neće :(

Osim na gore, o čemu svjedoči broj sudionika i pristiglih dnevnika... Na dobrom smo putu da se KV kupovi pridruži Bilogori ili Koprivničkim jesenima.

A meni se sve više čini da idemo u ledeno doba...

9A6JRZ

- propozicije natjecanja napraviti godinu dana ranije (da se stignu napraviti korekcije u programu, ako su potrebne korekcije - i da se stignu napraviti simulacije)
- definirati format log file-a (i ja sam vidio kako se rade ručne korekcije i da se sve uništi)
- prilikom uploada napraviti samo provjeru da li je prema tome formatu kreiran log
- za cross check se ima vremena - odraditi ga na localhost-u

Definiranjem formata log file-a (što se gdje mora nalaziti unutar retka) izbjeći će se gluposti i automatskim odbijanjem loga smanjiti broj potrebnih provjera i tada cross check može kratko trajati.

Vjerojatno nisam sve predvidio ...

73 de 9a6jrz

9A3TY

S obzirom da ima ljudi koji vode dnevnik na papiru predložio bih i web formu kroz koju bi se na jednostavan način mogao generirati potrebni cabrillo format datoteke potreban za upload.

Siguran sam da mnogima naknadni unos u neki logger i ispravljanje nadnevka i vremena predstavlja veći problem od najobičnijeg prepisivanja s papira na web formular.

Također, objavljivanje sažetka postavki i/ili potrebnih datoteka za najpopularnije loggere na jednom mjestu za sva domaća natjecanja ne bi bilo na odmet. Šteta je da radovi poput onog od 9A3OS za N1MM stoje dostupni negdje a da ljudi ne znaju za njih.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Nema smisla raditi on-line loger pored tolikih logera.
Bilo bi to prekomplicirano. No ako se netko želi upustiti u "avanturu"
zašto ne. To ne mora biti dio cross check programa.

Glede linkova za neki besplatni loger i njegove dijelove, slažem se.

Pošaljite mi na mail linkove i opise, kako bi se unaprijed znalo što će se
download-ati pa ću to staviti na robota.
73 de Miljenko 9a2mi

9A3TY

Godina se bliži kraju , nova sezona domaćih natjecanja je na pragu ... još samo ... koliko ono dana? šššš da se ne zna : 10

Hmmm, iako Opća pravila KV natjecanja navode :
Termin natjecanja određuje se za svako natjecanje zasebno, u pravilu u istim periodima svake godine, te se isti objavljuje najmanje 14 dana prije natjecanja na web stranicama HRS-a.
na naslovnici još ni traga ni glasa o natjecanju a ni kalendar natjecanja za 2016. nije objavljen - još stoji onaj za 2015.

No, to nije ono što htjedoh reći.

Red je da, iako je ekipa sakrila neke podatke s HFrobota bolje nego "zmija noge" konačno objavim i što je to "trulo u zemlji Danskoj" odnosno koja je to osnovna funkcija koju HFrobot ne zna baš odraditi.

Tadaaa .....

HFrobot ne obavlja 100% pouzdano cross check tj. usporedbu osnovnih podataka qso-a.
A upravo po toj funkciji je dobio ime ...  ;D

Primjer : U Kupu Jadrana postaja 9A5ST radila je iz množitelja ST no čak i da ste u svom logu napisali TG veza bi vam bila priznata. Možda bi imali i koji množitelj više, tko zna.  Dvije postaje su to (greškom) napravile ali veza s 9A5ST nije u njihovom error logu !
Shame on you, HFrobot!

Eto, nadam se da će taj info pripomoći da Miljenko otkloni grešku u svom izvrsnom HFrobotu na zadovoljstvo onih koji će eventualno sudjelovati u predstojećem Zimskom KV kupu.

Sretno vam bilo u Novoj!

73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

A da malo pročistimo "naočale"?
73 de Miljenko 9a2mi

9A3TY

Miljenko, najprije da ti zaželim sve najbolje u Novoj godini.

Ne znam što si mislio s pročišćavanjem "naočala".

Stara narodna kaže - "Ako koza laže rozi ne lažu."

Evo samo činjenice i dokazi bez ikakvih komentara.

U privitku imaš datoteku kombinacije.pdf. Dokument koji je generirao HRfobot.
Pogledaj stavku 51. Što piše? 9A5ST TG 2 Status OK.
Sad pogledaj stavku 102. Što piše? 9A5ST ST 97 Status OK.

U privitku imaš datoteku 9a5cpg-log.pdf. Dokument koji je generirao HFrobot.
Pogledaj vezu broj 22. Što piše s kim je odrađena veza? 9A5ST Koji je množitelj? TG

U privitku imaš datoteku 9a5st-log.pdf. Dokument koji je generirao HFrobot.
Pogledaj vezu broj 89. Što piše s kim je radio i koji je množitelj dao? 9A5CPG i dao je ST.

U privitku imaš datoteku 9a5cpg-error-log.pdf. Dokument koji je generirao HFrobot.
Ima li na listi prijavljena veza s 9A5ST kao neispravna zbog pogrešnog množitelja? NEMA !!!

The End.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Pozdrav natjecatelji!

Slobodan sam da vas ovim putem obavijestim o novostima glede uploada dnevnika.
Počevši od HRS kupa 2016. a na traženje člana natjecateljskog Povjerenstva (9a4dc) dodane su neke
nove mogućnosti/ograničenja.

Naime, kako bi robot mogao razvrstavati stanice i po dodatnim kategorijama za dodatne nagrade,
potrebno je prilikom uploada cabrillo loga upisati neke rubrike:

Obavezan je upis snage (ako se ostavi prazno robot će odbiti prijem loga), moguće je upisati isključivo "low","high","qrp".
Radi dodjele nagrade najbolje plasiranom operatoru s "p" kategorijom,
obavezan je upis "CATEGORY-OVERLAY:" (ako se ostavi prazno robot će odbiti prijem loga), moguće je upisati isključivo "p","a".
Ovo je jedini način da se osigura da operator prilikom uploada ne zaboravi upisati svoj razred, s ispita za amaterskog radiooperatora P (početnog) ili A (naprednog) razreda.

Stanice koje rade iz portabla moraju dodatno upisati u rubriku:
CATEGORY-STATION:  M ili A ( misli se na napajanje stanice M-mreža, A-alternativno).

Ove nove mogućnosti su kao ranija gdje se traži obavezni upis vaše e-mail adrese kako bi vas manager ili netko iz povjerenstva
mogao kontaktirati u slučaju potrebe.

Molim natjecatelje da požure s uploadom loga (da ne čekate zadnju minutu do deadline-a) jer je moguće da robot odbije upload radi neke greške koju je potrebno ispraviti a za to više nema vremena.
Isto tako iznimno, ja sam izvan hrvatske od 06.05. do 11.05. (turističko putovanje).
Tako da u to vrijeme neću čitati e-mail poruke.
Bilo bi dobro da provjerite svoje logove prije 06.05. dok sam ja još doma te ću moći intervenirati ako bude potrebno.

To radi ovako:
kliknete na link za upload svojeg loga. Zatim ga pokažete na vašem tvrdom disku i kliknete "Upload".
Log vam se vraća na provjeru. Ako nema nikakve "crvene" greške i ne želite još da robot zaprimi vaš log, jednostavno
ne kliknete na gumb "Ok" nego na "Cancel". Log nije zaprimljen ali je provjeren od grešaka.
Ako ima grešaka možete krenuti u ispravljanje istih a možete (ukoliko nema grešaka) odgoditi upload log-a, no sada
ste sigurni da će upload proći bez problema.

73 de Miljenko 9a2mi

9A2JK

Predlažem da na forum staviš primjer ADI datoteke.
Tako će svi najbolje vidjeti gdje i kako treba upisati podatke da ih robot prihvati.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9a6c

POzdrav napretku, osobito, ako je na bolje, ali...

U pravilima lijepo piše:

Kao portabl postaje u obzir se uzimaju sve postaje koje: rade izvan stalnog mjesta boravka koje je upisano u Dozvoli za rad, koriste snagu do 100 watta outputa, koriste napajanje preko baterija, akumulatora ili agregata. Navedene postaje OBAVEZNE SU uz svoju pozivnu oznaku davati i dodatak oznaci ,,/P".

Iz navedenog prouzlazi da je odabir izvora napajanja za portabl postaje suvišan, osim kao navlakuša za naivne koji bi upisali "M" i kao takvi trebali biti deložirani iz predmetne kategorije, jerbo "M" nije dozvoljena kao izvor energije ::)

Sama prijava u portabl kategoriju podrazumijeva da je natjecatelj zadovoljio uvjete iz pravila pa ne vidim povoda za ovu razradu, osobito ako ne ide niz dlaku s pravilima? Isto mislim i za odabir nekog od dozvoljenih izvora napajanja, iako to ide niz dlaku itd. Vrlo važno jel neko radi na ACCU, agregat ili solar panel?

EPPUR SI MUOVE ;)

BTW - Martine, zašto ADI, kad se treba poslati cabrillo?? Mislim da ni ogledni primjer .cbr ne bi pomogao, jer neke stvari koje se od jednog do drugog programa razlikuju oko ionako ne vidi.

A i nije mi jasno kako bilo koji od programa koji su izrijekom navedeni u pravilima uspijeva generirati nepoćudni cabrillo?

9A2JK

Citat: 9a6c  u 25. Travanj 2016, 16:58:25
BTW - Martine, zašto ADI, kad se treba poslati cabrillo?? Mislim da ni ogledni primjer .cbr ne bi pomogao, jer neke stvari koje se od jednog do drugog programa razlikuju oko ionako ne vidi.

Ispravka netočnog navoda.  :-[
Naravno .cbr datoteku. (Upravo ostavljam Win-EQF zbog prelaska na drugi softver, pa
sam u prebacivanju logova i tako mi je pobjeglo na .adi).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Kad bi se stvari radile kako treba onda se ne bi kršilo cabrillo specifikaciju svojim izmišljotinama.
Kome je palo na pamet da tagu CATEGORY-STATION promijeni značenje?
I koji tag će onda umjesto njega služiti da se prenese informacija da je riječ o portable postaji (s obzirom da je po specifikaciji u tagu CATEGORY-STATION sadržana ta informacija ) ?

Dobro da niste uveli i CATEGORY-BROJ-CIPELA s tim da se u njega upisuje pozivna oznaka.

Cabrillo specifikacija je cabrillo specifikacija a web forma je web forma. Ne miješajte kruške i jabuke.
Ako se već želite praviti pametni dodajte nove tagove u (9a) cabrillo specifikaciju.
73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

Da bar oće uvest broj postole, tu san bez konkuremcije ;D
Nije puno, 49 only :-[

9A1AA

Baš sam maloprije dobio jedan email koji se bavi ovom problematikom.  Slao sam log za jučerašnji UA1DZ Cup:

===== Attached file found: 9A1AA.log
YOUR LOG IS ACCEPTED, but it has warnings.
If you are sure that the warnings haven't any meaning, no action is required.
Your callsign is detected as: 9A1AA
Your category is detected as: SINGLE-OP MIXED LOW
Warning: Tag LOCATION not found. Please enter your RDA district number, for example LOCATION: SP01, or use LOCATION: DX if you are not in Russia. It will be assumed, that LOCATION is DX.
Warning: Tag EMAIL not found. Please enter your e-mail address as EMAIL: email@domain.com.

If you can't understand error found by robot, please mail to Contest Committee
mailto:mail@ua1dz.ru
We'll help you.
Check claimed results at http://ua1dz.ru/viewpage.php?page_id=17

Dakle, što nije bilo upisano robot je pretpostavio da treba ići to i to.....

I što je najvažnije , ja sam odgovor dobio za manje od 12 sati a u odgovoru su i prijavljeni rezultati pa odmah mogu vidjeti jesam li u kategoriji koju sam želio prijaviti..........

PS.....pogledao sam prvo naziv ove teme...on je HF robot....nije 9A HF robot....dakle, mogu pisati i o drugim HF robotima ;)
73, Ivo 9A1AA

9a6c

Izvuka si se u zadnji čas...već san te mislija denunicirat kod moderatora :P

Dešava se to, nedavno je i OK robot vratio jedan log formiran u DXlogu radi nečeg, a ne zna se čega, naravno na isti način, automatski odgovor itd, nije bitno je li strojovođa na jedrenju ili na daskanju.

Kod našeg je problem što se kao i na nivou države išlo na reformu radi reforme, a sad nam funkcionira kao koalicija (pardon - suradnja...), od nesporazuma do nesporazuma...