• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Balun - broj namotaja žice

Autor 9A5ADI, 12. Srpanj 2015, 23:24:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ADI

Naime, planirao sam raditi qrp balun, no kako bih ga smanjio na minimalne dimenzije planirao sam koristiti t80-2 toroid, (zajedno s bnc konentorom). Mislio sam raditi tkzv. guanella verziju 1:1. E sada me zanima broj namotaja žice, o čemu ovisi? Da li je dovoljno 14 namotaja 7+7 sa svake strane toroida? Koristio sam unutarnju žicu iz mrežnih kablova, ona mi nekako paše za to. Na jednom mjestu se govori o većem broju zavoja, na toj jezgri, no mislim da se radi o 4:1 balunu.

9A4ZZ

Pozdrav,
pošto vidim da ti to neće raditi, moram ti reći da uzmeš jezgru od ferita  ili sl. FT 82-43 , i namotaš bifilarno
9 zavoja lak žice promjera = ili manje od 1mm tj koja može stati ,što deblja to bolje.
Dobiti ćeš široko pojasni  Guanella  strujni BALUN 1:1 , za QRP.
73 de 9A4ZZ, Mladen.

9A5ADI

Hvala na savjetima. Zašto svi sugeriraju feritnu jezgru? Pretpostavljam zbog veće permeabilnosti pa treba manji broj zavoja? I što se događa ako je prevelik/premali broj zavoja to jest pogrešna jezgra?

9A4ZZ

Da veci je permeabilitet pa se sa malo zavoja dobije velika indukivnost na naj nizoj radnoj freq. Ona mora biti cca 10 puta veca od otpora antene.u protivnom nece se dobiti efekt transformacije i odvajanje antene i kabla koji pocne biti dio antene i zraci.Pogledaj na mojoj stranici imas 18 stranica texta.
73de9a4zz MLaden.

9A5ADI

9A2VX

Konačno jedna vrlo korisna radio amaterska tema  ;) Rijetko ali i to se događa
Mladene, još jedno dodatno pitanje: Ima li negdje u 9A za kupiti ferite, općenito ali i po snazi razvrstane?
Znam ono ebay pa biraj, ali zanima me domaće tržište ?
TKU  Zvone

9A4ZZ

Nažalost nema kod nas za kupiti premalo smo tržište. :-[
73de9a4zz mladen

9A5ADI

Jedino preko e-baya. Ja sam sakupio raznoraznih. ;) Nego, baš čitam tekst pa me zanima određivanje impedancije žice namotane jedna do druge na toroid, u tekstu je dana aproksimativna formula. No, bacio sam oko na handbook, a on kaže da se ona odnosi na twin lead vodove u slučaju kada je udaljenost između vodiča puno veća od njihovog promjera. Kod motanja toroida je obrnut slučaj. U ovoj handbukovoj formuli se uzima u obzir i permeabilnost materijala između vodiča. Sada, da li se to mora korigirati ili ne? Da li ta formula zadovoljava?

9A5ADI

Evo dao sam si truda pa proračunao sa formulom ih handbooka, žica iz mrežnih kablova je debljine 0,5mm uzeo sam da je razmak između vodiča 1mm, dobije se impedancija oko 150 ohma. Povećanjem dielektrične konstante na 2 otpor impedancija pada na oko 110 ohma. Smanjivanjem udaljenosti vodića na 0,8mm uz dielektričnu konstantu 1 otpor opet pada na nekih 125 ohma. Ja bih nagađao pa rekao da je negdje imedancija oko 110 do 140 ohma HI.

9A4ZZ

Kod Guanella strujnog BALUN a 1:1 impedancija voda kojim se mota ferit mora biti oko 50 ohm,što je lako postići ako je torus velik te se lako namota 10 zavoja tankog koaksa 50 ohm. Međutim ako je jezgra mala tada moramo motati sa dvije žice koje moraš napraviti tako da razmak i debljina žica daju karakterističnu impedancu 50 ohm. Ako radiš QRP nije zahtjevna izolacija jer su mali naponi. Prema izračunu napravi taj vod(dvije žice ) i namotaj oko jezgre možeš  u jednom smjeru ili pola na jednom a pola u drugom smjeru.
Rezultat provjeri mjereći opterećen BALUN sa 50 ohm neindktivnim otporom, moraš dobiti SWR 1:1 od 3,5mhz do 30mhz, pod uvjetom da si odabrao pravu jezgru FT 82-43 i da ti je linija dobro napravljena 50 OHM.
73 DE 9A4ZZ Mladen.

9A5ADI

Ok, hvala na savjetima. Da, po izračunu je tu impedanciju nemoguće praktično postići sa ovom debljinom žice razmak bi trebao biti dosta mali. Možda eventualno da je lak o,5mm.

9A5ADI

E da, htjeo sam te pitati. Što misliš o opciji namatanja 10 zavoja rg174 na ft114-43, to jest o takvom balunu?

9A4ZZ

Već sam ti rekao da može koax 50ohm znači može RG 174.
73 de 9a4zz mladena

9A5ADI

Počinje samogradnja. ;) Mada ću probati napraviti i ovaj sa još manjim toroidom.

9A2QP

gledaj tu imas o zicanim antenama i balunima (ja sam vec par napravio i izvanredno rade)
http://www.pa0fri.com/
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe