• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

SWR-POWER METAR

Autor 9A3MA, 03. Svibanj 2004, 11:14:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3MA

Pozdrav svima!

Ovaj mail je namijenjen prije svega za kritiziranje ili pohvalu.
Naime, pri kraju sam s konstrukcijom SWR-Power metra interesantnih mogućnosti. Trebam još složiti štampe i napraviti prototip.
karakteristike:
3 ulaza(A,B,C) x 3(PWR,SWR i FREQ)
Ideja je da se mogu priključiti razne sonde a frekventni ulaz bi trebao poslužiti za kompenzaciju s frekventnom karakteristikom sonde. Power metar bi prikazivao stvarnu snagu (pOUT-pSWR) na izlazu. Pokazivači snage i SWR su ANALOGNI.Osjetljivost uređaja je 20mV/puna skala do 2.5V/puna skala/podesivo.
Uređaj ima Frekvencmetar 120MHZ/1Hz;1.2GHz/100Hz.
Na prednjoj strani je i LCD 4x20 karaktera koji prikazuje sve sta se mjeri....
Također bi mogao mjeriti i VF napone tako da se na neki od PWR/SWR ulaza spoji odgovarajuća VF sonda.
Na zadnjoj strani uređaja je DB9 konektor za spoj s računalom te RJ45 za spoj dodatnog uređaja. U budućnosti će se moći dodati i DDS TX do 300 MHz, mjerac impedance..zasad predaleko za konstrukciju.

Uređaj bi imao u sebi i elektronski taster (priključak za rucice) te izlaz za tastovanje uređaja (optoizoliran) te ulaz za bilo kakav drugi taster. Ideja je da se doda i PTT koji bi okidao linear djelic sekunde prije samog tastovanja.

Uređaj bi se napajao s 8-40V DC(ispravljač, accu...).

Ovo je bilo ukratko o uređaju. Molim da mi se javite s idejama i sugestijama, pogotovo iskusniji samograditelji.

Znam da je ovo za prosječnog amatera previše mogućnosti dok bi meni osobnu bilo vrlo drago ovakav komad opreme imati u PPS-u.

73 de Alen, 9A3MA

9A4QV

pozdrav

Ne razumijem svrhu elektronskog tastera zajedno sa swr metrom. To su dva razlicita tipa opreme, jedan je instrument a drugi el. taster. tako bi ih trebalo i napraviti, posebno svakoga u svojoj kutiji, jer RF ce ti sigurno brljati po tasteru ako to bude sjedinjeno.
Inace, ideja nije losa, samo me zanima kako ces to isprogramirati i kako ces izvesti te sinde u samogradnji?
u svakom slucaju zanimljivo stivo za razmisljanje, by the way cini mi se da sam vec vidio nesto slicno kod jednog Francuza.

GL, Adam

9A4QV

sinde=sonde (za swr/power), frekvencija?

9A3MA

Sta se tice elektronca, to je vise softverski dodatak, malo cu ga modificirati prema vlastitim idejama a imam taman dva slobodna pina na MCU.Mozda dodam memorije pa ce se moci koristiti za MS. Steta je ne iskoristiti potencijal MCU-a a mjesta u ROM-u ima prilicno. Sta se tice RF-a, sonde leze negdje na kabelu, znaci ipak malo dalje od svega a spajaju se preko koaksa i chincheva na uređaj. Sta se tice sondi, u samogradnji sam napravio 2kw sondu prema ARRL handbooku. Sonda daje napone neovisne o frekvencije i ide do 150 MHz.Malo cu je morati modificirati posto imam 10-ak volti na 1 Kw a to mi je previse.
Sonda (kako ih ja zovem, mala profesionalna deformacija posto sam dugo radio na razvoju uređaja za mjerenje kemijskih parametara u vodi) ti je u stvari klasični SWR coupler (na pločici, s feritima...ima različitih verzija) s diodama za ispravljanje i vec sve sta ide. Klasicne sonde na pločici su frekventno ovisne. Predvidio sam postupak kalibracije sonde.Trebalo bi nabaviti pozdani SWR/PWR i snimiti karakteristike po bandovima u tijeku kalibracije tako da uređaj može vršiti matematičke kompenzacije u normalnom radu. Uređaj ima 128kB EEPROM tako da ima mjesta za bar 50-ak tipova sondi. Predvidio sam 10-ak memorija za kompenzacije po kanalu mjerenja tako da se nakon zamjene sonde promjeni kompenzacijska krivulja i sve opet radi kako treba. Mjerni ulazi imaju otpor reda nekoliko MOhma tako da se mogu bez problema napraviti bilo kakvi dijeljitelji u slučaju da je ulazni nivo prevelik(>2.5V).
Po svojim casopisima imam nacrte za bar 10-ak mjernih sondi a vjerujem da i mnogi drugi koji se bave samogradnjama(radio-amateri) imaju bar nekoliko nacrta.

Sta se tice programiranja, imam vec mnogo gotovih rutina u assembleru kao sto je upravljanje LCD-om, mjerenja na ADC, postav DAC-a, serijska komunikacija.... da ne nebrajam pa ce se u principu raditi vise o modifikaciji postojeceg softwera.

Za Francuza ne znam pa bih molio da mi pošalješ link.

73 de Alen, 9A3MA

9A5ANB

NIje losa ideja, mada mi se cini da si malo zakomplicirao :) Mozda si i malo podcjenio slozenost elektronca koji bi "usput" ugradio unutra. Posto sam ja napravio elektronac na PIC-u, znam da to bas nije jednostavno. http://ham2.cc.fer.hr/9a5anb/keyer/index-hr.html
Meni bi bilo interesantnije da se napravi dobar univerzalni SWR/PWR metar za KV i UKV 2m i 70cm. Recimo od 1 - 500 MHz. Mislim da je tu problem napraviti dobar SWR most (sondu), pa ako netko ima ideju koja bi mogla biti ponovljiva i od amatera sa manjim iskustvom, bio bi spreman napraviti kitove.

Svaka ideja, dobro dosla :)

73,
Mic, 9a5anb

9A4QV

Pozdrav jos jednom,

Dakle evo linka, no sikiriki, http://perso.wanadoo.fr/f6gog/files/brew.htm#test

prosto nevjerovatno sto se sve moze sloziti u kucnoj radinosti, kutu sobe. Izmedju svih mogucis mjernih pomagala naci ces i taj digitalni miliwattmeter, vjerovatno ce ti koristiti, jer je stivo jako dobro.

I dalje sam misljenja da ne treba mijesati kruske i jabuke glede elektronca, bez obzira sto ces signal sa sonde voziti sa udaljenog mjest preko koaxa, rf je tesko rijesiti ako se pojavi u elektroncu ili obratno smetnje elektronca prema drugim uredjajima.

Ako imas "viska" prostora i pinova, a vidim da si dosta zakomplicirao stvar, dodao i komunikaciju sa PC, onda pogledaj ovaj link i slozi nesto zajedno sa time:
http://xoomer.virgilio.it/iw3hev/

Mic, takodjer stivo za tebe, jesi dobio taj uredjaj i slozio tu dualbandicu?

Adam, 9a4qv

9A5ANB

Citat: 9a4qv
Mic, takodjer stivo za tebe, jesi dobio taj uredjaj i slozio tu dualbandicu?

Adam, 9a4qv

Ma, izludit cu :) Uredjaj je na carini, a ja vec 8 dana cekam dozvolu od zavoda  :( da mogu podici (uvesti) uredjaj. Napravio sam dvije Jotice od bakrenih cijevi za centralno :), to mi je bilo najjednostavnije za sada.

Vidio sam vec prije ovaj analizer, odlicna stvar. Bas radim vertikalku za 80 i 40m, i kad se sjetim da cu barem 20 puta ici na krov i natrag dok ne podesim antenu, ovaj uredjaj me sve vise privlaci :)

Trebalo bi to napraviti......

73,
Mic, 9a5anb

9A3MA

Linkovi su prva liga. Sta se tice Talijana, mislim da se za vise mora platit.
Inace imam DDS AD9852 pa bi se analyser mogao i s njim napraviti. Nemam ideju kako bih napravio mjerenja impedance i ostalog sta on radi.

Francuz je mnogo sireg srca. Super su mu stranice a koliko sam pregledao na brzinu, skoro sve pa bi mi trebalo HI!.Meni jedino malko smeta sta tu ima gomila uređaja a ja bih volio sve to strpati u 2-3...

Sta se tice sondi, volio bih da se javi netko od nasih RF strucnjaka i predlozi nekakvo rjesenje za 1-500MHz posto nacrt takve sonde nemam pa sam zbog toga i odlucio nabaciti 3 ulaza da se ne moraju kablovi unutra-van.

Takodjer sam ubacio i kalibraciju da se nakon usporedbe s referentnim SWR ili Power metrom mogu ubaciti vrijednosti i popraviti nelinearnosti same sonde.

Elektronac, hmm, imam prilicno iskustva s timerima i interaptima na HC11 s kojim ovo sve i radim. Probacu pa ako ne bude procesorskog vremena, jebi ga.Sta se tice smetnji, i to igra...mada ja imam smetnje i na starom ETM4 s reed relejem i galvanskim odvajanjem pri cca 400w na visim bandovima. Bice zabavno eksperimentirati HI!.

Pozdrav!   73 de Alen, 9A3MA

9A5ANB

Pogledajte ovaj link: http://www.njqrp.org/antanal/
Ovdje je sve objasnjeno, a i prikazana je shema SWR mosta sa izlazom za mjerenje impedance. Jedino se na tom izlazu nemoze skuziti dali je kapacitivna ili induktivna. Zato on u softweru pomakne malo frekvenciju oscilatora i na temelju toga determinira o kojoj se impedanci radi.

73,
Mic, 9a5anb

9A3MA

Nemam sta reci. Nastavis li ovako, odustacu od svega jer sve vec postoji.
Salim se! Iskoristicu ideju za analyser. Moj uređaj ima vec predviđen EXT priključak za do 3 uređaja na SPI-u. Kod za 908 je malo kompleksniji posto ima manje registara ali ce se dati prilagoditi za HC11. Mislim da između AD9852 i AD9850 nema vecih razlika u upravljanju. Ja koristim HC11 vec 8 godina i trenutno imam na raspolaganju 50 kom plocica s HC11/32k RAM, 32k/ROM koje imaju gresku s RTC-om a to za ove namjene nije bitno pa bih htio to nekako iskoristiti.
Jos jednom hvala za link.
73 de Alen

9A5AEI

Ideja nije loša ali elektronac i swr metar nikako zajedno!
Kad bi netko ovako nesto napravio ja bih ga prvi kupio :)
Slijedi link:
http://www.autekresearch.com/rf1.htm

Mala stvarcica koja pravi cuda!

73 de Pa3k

9A3MA

Sinoc sam pogledao datasheet za AD9852. Sta se tice upravljanja ide na SPI, parallel i I2C po izboru. Razlika je sta ima dva sinusna/kosinusna izlaza plus komparator za dobijanje kvadrata. Ja imama AD9852ASQ koji ide do 150 MHz (300MHz clock). Slijedeca razlika je sta podrzava FSK, BPSK,  FMChirp, i jos neke modove rada. Ima veoma kratki settling time(3psec) a SPI drzi do 10MHz dok paralelni ulaz do 100MHz tako da se moze i tako modulirati. Sve u svemu, prilicno ozbiljan DDS. S HC11 se bas i ne mogu isprobati svi modovi zbog brzine (kod mene je sabirnica na 1.228MHz a SPI do cca 500 Kbita)mada je meni i to dovoljno. Sta se tice šuma ako se koristi eksterni clock 200-300MHz ostaje u rangu -90 - -100dbc. Ako se koristi interni množitelj frekvencije s Clockom npr 30 MHZ (x10) situacija se pogorsava za 10-ak db. Sve u svemu, moze se s njim svasta.  a sve to nama u nasem hobiju i

Jos uvijek nisam nasao  s kakvim mostom (trebao bi biti MCU upravljan) bih mjerio R,L i C antena? Nisam skroz na ti s RF-om (ipak mi je  digitalna primarna). Npr., ako zelim izmjeriti kapacitet dipola na 14MHz, mislim da bih trebao spojiti most direktno na priključnice a ne na kraj koaksa u radioni.Ili mozda preko nekakve određene dionice koaksa da se anulira kapacitet koaksa na određenoj frekvenciji ?

Imam ideju da bi se most mogao naporaviti i kompleksnije (s Pic-em, HC11 i sl.) te s takvim mostom montiranim na sami dipol upravljati preko RS485?
Svaka ideja ja dobrodosla!

Pogledao sam link i mislim da se onakav uređaj može realizirati bez vecih problema. Bas razmisljam da najprije krenem od DDS-a posto je i meni tlaka po 10-ak puta se penjati na krov za podesiti antenu.

73 de Alen, 9A3MA