• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Status radio klubova prema Zakonu o udrugama

Autor 9A2VX, 16. Veljača 2015, 21:33:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VX

Al ste zakomplicirali temu!    Neću nikoga posebno citirati ali...
1. CB radioamater ne postoji. Postoji CB-jašm i radioamater.
Jako dobro poznajemo put radioamatera i CB jaša.
2. Što miješate HRS i HZTK u to. To nema veze sa ZDRAVIM RAZUMOM. Hrvatska zajednica tehničke kulture ujedinjuje sve, prije i sada, po novom Statutu, udruge tehničke kulture, pa čak i avio modelare kako to 9A1IW navodi, ako to ONI ŽELE a ne po defaultu!
3. Prema nekim davnim "ključevima" HZTK dijeli novac nas poreznika na svoje članice kako je to davno uobičavala. Nešto Juri, nešto Frani a što ostane, to ćemo lako. Samo uzmite Hrvatsku lutriju koliko ona direktno "upumpava" sredatava u HZTK. Stoga je interes biti član HZTK.  Tako se događa i na lokalnoj razini. S time HRS nema veze i da napomenem da ne branim svoju krovnu organizaciju, jer ona ne financira MENE KAO ČLANA KLUBA, već me štiti od onih koji nisu radio amateri, a pojavljuju se na radio amaterskom bandu, na HRS forumu itd. Da li ste se upitali zašto neki pišu po forumu, a odavno nisu članovi HRS ( preko svojih klubova ), zašto su stalno protiv nečega, što po njihovim kriterijima, nije OK?

4. Da li će netko u radio klubu raditi svoje nove linearce ili neće, to nema veza s radio amaterizmom, ako nije radioamater, jer nije mogao ispitati " NIJE SMIO " svoj uradak, ako nema radioamatersku dozvolu, i ako nije prijavio svoj uradak i poslao na terstiranje svoj rad u Zagreb ovlaštenim servisima. Dakle ako nema ATEST i dozvolu.
Dečki puno toga ste "profulali" oko toga što je radio amaterizam i što nije, i nije to neko "zastarjelo vrijeme" već samo normalno tumačenje Zakona o udrugama i IARU preporukama o radio amaterizmu, čija smo i mi članica.
E, sada, ako nam netko ne odgovara u upravi, pa zato postoji skupšina, izborna skupština i izvanredna pkupština, pa mijenjajte što god želite.
P.S. Rekao sam da večeras neću pisati na forumu, već tek sutra, ali poslije ovakvih "iskrivljenja " osnovnih postavki nisam mogao ušutiti. No kako sam kazao ovaj moj odgovor je off jer je trebao bi biti prikvačen onoj drugoj termi, jer ovdje pišete o radioamateru i CB, a ne o radio klubu, pa vam ovako moram odgovoriti....
Još jednom da se vratim na osnovnu temu CB klub je udruga građana koji koriste frekvencije na 27 MHz i radioamatera koji koriste radio amaterske frekvencije, A tko to ne kuži, treba ponovno polagati radioamaterski ispit jer je senilan ( kao i ja uostalom ) i pokušava ugurati neke hobije u radio amaterizam.

JOŠ JEDNOM Radio amater se bavi održavanjem radio amaterskim vezama na telegrafiji, foniji i digitalnim komuniokacijama, na za to određenim frekvencijama.
Niste li to znali ???
Pogledajte sve što vas zanima.
Hvala radio amaterima na potpori i ostalima na zlonamjernosti.
Zvone

9A2VX

9A4OE istovremeno smo pisali, sorry ako sam ponovio ono što si malo prije Ti napisao
Ti si pritisnuo enter prije mene HI!

9A6R

Ako nam se Predsjednik Saveza 9A2HI po tom a i drugim pitanjima ovdje oglasi ja ovog trenutka dajem prisegu da više niti jednu riječ neću napisati na ovom Forumu!Pa davno je rečeno da je ovaj Forum NESLUŽBEN!Što bi nam se onda ovdje obračao??Logika,aloo.
Hvala na pozornosti.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3TY

Citat: 9A2VX  u 18. Veljača 2015, 21:45:40
Al ste zakomplicirali temu!    Neću nikoga posebno citirati ali...
1. CB radioamater ne postoji. Postoji CB-jašm i radioamater.
Jako dobro poznajemo put radioamatera i CB jaša.

Sad ste me stvarno isprovocirali. Ma što vi znate o nečijem putu? Puni ste gorčine i otrova koji nosite u svojim riječima i žilama. Zašto?
Evo vam primjeri iz mog kluba. Jel znate da je Franko 9A7JCY počeo kao CB radioamater a danas je najaktivniji radiomater iz Zadra i okolice s potvrđenih 226 DXCC entiteta (iako se s tim ne hvali kao neki) i jedan od češćih znakova u Tony's 10m reportu, da li znate da je 9A3BWW (#2 u svijetu, #1 EU rookie na CQWPX) počeo kao CB radioamater, ... Pa o čemu vi pričate ?!

Još jednom da se vratim na osnovnu temu CB klub je udruga građana koji koriste frekvencije na 27 MHz i radioamatera koji koriste radio amaterske frekvencije, A tko to ne kuži, treba ponovno polagati radioamaterski ispit jer je senilan ( kao i ja uostalom ) i pokušava ugurati neke hobije u radio amaterizam.

E moj Zvone,  i radioamaterizam je hobi. A 27MHz ili 28MHz i nije neka razlika. Evo, ja radim veze na 28 sa CB GP-jkom. Jel zbog toga manje vrijede? Neće mi se priznati veze za LoTW? A mjerenje SWRa na 28 je identično mjerenju SWR-a na 27 MHZ. I Ohmov zakon je isti i za "prave" radioamatere i za "krive" radioamatere. I održavanje veza je isto. Samo što CBjaši ne lažu i ne daju 59 ako nije 59. Od njih dobiješ pravi raport pa to ima smisla za razliku od "pravih" radioamatera kojima taj raport više ničemu ne služi osim zadovoljavanju nekih tamo pravila. Što je bolja neka "prava" radioamaterska ekipa na nekom repetitoru ili na 3.5 koja ne radi ništa drugo nego samo ćakula od tih "groznih" CBjaša koji eksperimentiraju s antenama, penju se po brdima, odlaze na otoke i rade veze ? Pa jel vi uopće čujete što vi govorite?

Kako je moj profesor geografije Stevo Hajdukov u više navrata znao reći : Pametnom čovjeku je dosta 5 puta ponoviti.
Ja ponovio pa kome je ostalo u glavi ostalo. Više neću. Budite kontraproduktivni i destruktivni do mile volje. To je vaš izbor.

Ja sam se nadao da će dijalog krenuti u pravom smjeru. Da pomognemo jedni drugima u svladavanju prepreka na koje nailazimo ali očito su CBaši dežurni krivci i kad se njih riješimo cvjetat će ruže i mana padati s neba. Vjerojatno nam je predsjednik nekad bio CB "Zdenac" koji je poslan da iznutra potkopa HRS. Dobra teorija zavjere.

Odo ja baciti CQ na 27.555 MHz a vi proljevajte žuč do besvjesti.

Očito ovdje neće biti suvislih komentara koji bi mogli pomoći ljudima da obave usklađenje njihovih statuta s novim zakonom o udrugama.

73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

da napomenem da ne branim svoju krovnu organizaciju, jer ona ne financira MENE KAO ČLANA KLUBA, već me štiti od onih koji nisu radio amateri, a pojavljuju se na radio amaterskom bandu

Korekcija, ne štiti te. Da te štiti, onda ne bi imao kablovsku na 2m bandu, ne bi imao urnebes na R6 i RU6 koji je trajao godina itd. HRS te ne štiti ni od čega, osim od viška para koje pred njih bacaš kroz niz članarina. I sada te nije zaštitio od seciranja kroz zakonske akte.
Naravno, govorimo o HRSu u zadnjih 10tak godina, godina tu ili tamo.

4. Da li će netko u radio klubu raditi svoje nove linearce ili neće, to nema veza s radio amaterizmom

Kako nema veze? Ima veze! Radioamaterizam je širok pojam i obuhvaća SVE radioamaterske aktivnosti, od konstrukcija, do lupetanja po repetitorima. Ako nisu secirali CB, ne moraju niti nas.

U biti, čemu se ja zamaram tim glupostima? Bit će mene na bandu i bez HRSa i bez klubova/udruga i bez ZTK.
I tako od naredne godine neću biti član niti jedne od tih divnih organizacija, ako se nešto ne promijeni, a 1000% sam siguran da neće. Živi bili pa vidjeli.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2Z

Autor: 9a3ty
«  : 18. Veljača 2015, 23:01:22 » Umetanje Citata

Sad ste me stvarno isprovocirali. Ma što vi znate o nečijem putu? Puni ste gorčine i otrova koji nosite u svojim riječima i žilama. Zašto?
Evo vam primjeri iz mog kluba. Jel znate da je Franko 9A7JCY počeo kao CB radioamater a danas je najaktivniji radiomater iz Zadra i okolice s potvrđenih 226 DXCC entiteta (iako se s tim ne hvali kao neki) i jedan od češćih znakova u Tony's 10m reportu, da li znate da je 9A3BWW (#2 u svijetu, #1 EU rookie na CQWPX) počeo kao CB radioamater, ... Pa o čemu vi pričate ?!

===========================================================================

Ivane 9A3TY!!!

Zbog čega tako omalovažavajuči odgovor, nama, koji drugačije razmišljamo od tebe?

TKO JE TEBE U OVOJ TEMI ISPROVOCIRAO ? Dali smo diskutirali o tebi i tvojim CBjašima u Zadru? NISMO !
Zbog čega si onda uzimaš za pravo da nas vrijeđaš . Izgovorijo si teške rijači koje nisu ni nakoji način DOBRONAMJERNE.
AKO NE RAZUMIJEŠ TEMU o kojoj se raspravlja MOLIM TE NEMOJ SE VIŠE UKLJUČIVATI U DISKUSIJU.

9A2VX

Citat 9a3ty  18. Veljača 2015, 23:01:22

Citat:Evo vam primjeri iz mog kluba. Jel znate da je Franko 9A7JCY počeo kao CB radioamater a danas je najaktivniji radiomater iz Zadra i okolice s potvrđenih 226 DXCC entiteta (iako se s tim ne hvali kao neki) i jedan od češćih znakova u Tony's 10m reportu, da li znate da je 9A3BWW (#2 u svijetu, #1 EU rookie na CQWPX) počeo kao CB radioamater, ... Pa o čemu vi pričate ?!
Čekaj malo, Ne stavljaj meni ono što nisam rekao. Bio sam predsjednik ispitne komisije gdje su mnogi CB-jaši položili radioamatersku klasu i tako su mogli nastaviti radio amaterski rad.
Tvoji navedeni Zadrani nisu to mogli odraditi kao CB već kao radioamateri.
Ne brkaj pojmove. A na tome što su postigli kao radio amateri sve čestitke !
Oni su radio amateri, i ne vjerujem da ne vide razlike u svemu između CB i radio amaterizma. Uostalom zato su i polagali ispit za radioamatere !!!

Citat: 9A1IW  18. Veljača 2015, 23:20:09

Citat:Kako nema veze? Ima veze! Radioamaterizam je širok pojam i obuhvaća SVE radioamaterske aktivnosti, od konstrukcija, do lupetanja po repetitorima. Ako nisu secirali CB, ne moraju niti nas.
Citirao si samo jednu rečenicu, moju, a nisi citirao razlog te rečenice.

Slažem se i zalažem da i radio amateri, i telegrafisti, i graditelji linearaca i radio goniometristi budu pod szavkom radio amaterizam, a ne podijeljeni.
Dakle odgovor o konstruktoru je bio za 9A3TY koji kaže:
Citat:Čemu to? A što je onda član radio kluba koji se isključivo bavi konstruktorstvom, pravi fenomenalne linearce, transvertere, antene, ...  a nije položio niti P ispit? Jel on graditelj, političar, konjušar ili ... ?
Dakle bilo je pitanje da li je radioamater onaj koji gradi lineare a nije napravio niti jednu vezu i nije položio radioamatersku klasu. I dalje stoji NIJE. On može biti član kluba i u njemu djelovati, ali radio klub mora imati osnovnu djelatnost radio amaterizam, kako bi mogao pružiti i tom graditelju divnih linearaca užitak samogradnje. A netko tko ima licencu za rad na radio postaji će isprobati da li  i  kako mu linearac radi. Na žalost on zna održavati veze jer je dugo u klubu, ali mora položiti radio amaterski ispit. A neš ti nauke naučiti one skripte za P razred te savladati pristojnost ponašanja na bandu samo ako ga je volja
E a ponašanje na bandu je dodatak koji prelazi ovu temu. Tu trebaju klubovi odraditi svoje. Jer ako se to učestalo događa jednom članu kluba i nakon upozorenja, IMA SUD ČASTI koji može i mora djelovati. ( Dakle opet nije HRS jer on može formirati sud časti samo za svoje članove. Dakle klubove a mi ne možemo biti direktni članovi HRS već samo preko naših klubova HI! Borise.
Primjedbe ponašanja i smetnji su na drugim postovima  HRS upravlje repetitorima R6 pa neka ga ugasi dok se ne kazni krivac. RU0 je postavio neki klub, pa neka sankcionira svoje korisnike Neš ti nauke.

Zvone

9A2JK

Zvone, 9A2VX, je puno toga napisao, sa svime se slažem, pa da ne ponavljam. Samo bi, na jednom
mjestu ponovio definiciju radioamatera kako ga vidi Hrvatski zakon i međunarodni propisi.

Kao što je Damir, 9A4OE, već napisao, na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama, HAKOM
je donio Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama u kojemu je pojam ''radioamater'' jasno
definiran.

Također postoji i PRAVILNIK O NAMJENI RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA (NN 107/2013.) gdje je
također pojam radioamatera jasno definiran. Definicija je doslovni prijevod iz ITU Radio Regulations.

Pravilnik o namjeni radiofrekvencijskog spketra (NN 107/2013):
1.56. amaterska služba: radiokomunikacijska služba namijenjena za samostalnu
izobrazbu, međusobnu komunikaciju i tehnička ispitivanja koja obavljaju amateri –
propisno ovlaštene osobe zainteresirane za radijsku tehniku isključivo iz osobnih
razloga i bez novčane naknade.

ITU Radio Regulations 2012,  ARTICLE 1 Terms and definitions
1.56 amateur service: A radiocommunication service for the purpose of selftraining,
intercommunication and technical investigations carried out by amateurs, that is, by duly
authorized persons interested in radio technique solely with a personal aim and without
pecuniary interest.

Pravilnik o namjeni radiofrekvencijskog spektra definira i pojam CB (Citizens Band –
Građanski radiofrekvencijski pojas).

Slažem se da rasprava ne bi trebala biti radioamateri kontra CB. Nemam ništa protiv CB-a, ali
razlika između CB-a i radioamatera je ogromna, bez obzira što su neki radioamateri počeli kao
CB-aši. Tu se ne radi samo u ograničenju u snazi odašiljača, vrsti antene i vrsti emisije. Još
je veća razlika u sadržaju komunikacije. Sadržaj ''razgovora'' na CB opsegu nije ničim ograničen.
Na CB možete pričati o čemu god želite. Sadržaj radioamaterskih komunikacija je zakonom ograničen
i u zakonu je jasno napisano što ne može biti sadržaj radioamaterske veze. Hoću reći, ako se
bavite CB-om, a više vas zanimaju radijske komunikacije od samog sadržaja veze, onda bi se trebali
baviti radioamaterizmom, pogotovo što polaganje ispita za radioamaterskog operatora nikada nije
bilo lakše nego danas. Ako vas pak prvenstveno zanima ''dugo i naširoko pričati o svemu i svačemu
bez ograničenja'' onda za vas nije radioamaterizam.

Ovo sa klasifikacijom djelatnosti udruga, s gledišta nas radioamatera, mislim da nije sretno
rješenje. To je trenutni propis po kojemu se trebamo registrirati, ali trebamo i raditi na
promjeni te klasifikacije.

Koji je najbolji put za izmjenu ove klasifikacije?
Slažem se s prijedlogom 9A4OE da klubovi napišu dopis (mislim da Damir dopušta da praktički
prepišemo njegov tekst), ali mislim da bi još više u to trebali uključiti HRS.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 19. Veljača 2015, 16:54:43

Slažem se s prijedlogom 9A4OE da klubovi napišu dopis (mislim da Damir dopušta da praktički
prepišemo njegov tekst), ali mislim da bi još više u to trebali uključiti HRS.

73
Martin 9A2JK

Tekst je pisan na brzinu i ima prostora za kvalitetniju doradu, dopunu.
Ako nećete sami reagirati tko će umjesto Vas, ne oslanjajte se previše na HRS.
Kad se bolje razmisli i povežu malo konci, klasifikacija ima smisla.

arg- cijela aktivnost saveza se praktički svodi na to

digitalne komunikacije- sjetite se vijesti svako malo neka grupa je objavljivala vijesti o nekim tečajevima iz digitalnih komunikacija.
sjetit ćete se internet-radioamatera, kad su vodili djecu nemam pojma kamo to su čak predstavili kao svjetsko prvenstvo, pandan WRTC

satelitske komunikacije- Ruđer Bošković, lovili ISS, bio i ministar

amaterska telegrafija- baš se ne uklapa, rekoše, ajde da bude nešto od pravih radioamaterskih aktivnosti

Zašto sam napisao sve ovo?
Čitam, UREDBU O  KRITERIJIMA, MJERILIMA I POSTUPCIMA FINANCIRANJA I UGOVARANJA PROGRAMA I PROJEKATA OD INTERESA ZA OPĆE DOBRO KOJE PROVODE UDRUGE, nacrt prijedloga, prošla javna rasprava, očekuje se donošenje:
Članak 1.
(1) Ovom se Uredbom utvrđuju kriteriji, mjerila i postupci koje nadležna državna tijela, Vladini uredi i tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i druge javne institucije, raspolažući sredstvima iz javnih izvora, primjenjuju prilikom odobravanja financijskih sredstava iz javnih izvora udrugama, uspostava informacijskog sustava za praćenje i vrednovanje dodjele financijskih sredstava udrugama, koordinacija i kontrola kvalitete postupaka davatelja financijskih sredstava i izobrazba u primjeni Uredbe.
Članak 14.
(1) Obrazac opisa programa ili projekta obuhvaća podatke o podnositelju prijave za financiranje programa ili projekta i informacije o sadržaju programa ili projekta. Prilikom kreiranja obrasca opisa programa ili projekta, davatelj financijskih sredstava treba uzeti u obzir kriterij proporcionalnosti u odnosu na maksmialnu vrijednost koju pojedinačni program ili projekt na natječaju može ostvariti.

(2) Podaci o udruzi - podnositelju prijave za financiranje obuhvaćaju podatke o:
   nazivu, adresi, osobi ovlaštenoj za zastupanje, datumu upisa u Registar udruga i registarskom broju, osobnom identifikacijskom broju – OIB-u, broju iz Registra neprofitnih organizacija – RNO broju, žiro računu (statusni podaci),
   ciljevima osnivanja i području djelovanja,

Zakon o udrugama
Razvrstavanje udruga

Članak 3.

(1) Udruge se u registru udruga razvrstavaju prema: obliku udruživanja, ciljanim skupinama i prema djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi propisani statutom udruge.

(2) Sukladno obliku udruživanja udruge se u registru udruga razvrstavaju u tri skupine: udruga, ustrojstveni oblik udruge s pravnom osobnošću (podružnice, ogranci, klubovi i slično) i savez udruga.

(3) Udruge se samostalno opredjeljuju i razvrstavaju u registru udruga prema ciljanim skupinama iz Popisa ciljanih skupina koji je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 1). Udruge mogu imati jednu ili više ciljanih skupina s obzirom na članstvo i/ili korisnike prema kojima je udruga usmjerena.

(4) Udruge se samostalno razvrstavaju u registru udruga u jednom ili više područja djelovanja i djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi propisanim statutom prema Klasifikaciji djelatnosti udruga (u daljnjem tekstu: Klasifikacija), koja je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 2).

(5) Sportske udruge se u registru udruga razvrstavaju s obzirom na vrstu sporta prema nomenklaturi sportova i prema Klasifikaciji s obzirom na djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi.

(6) Razvrstavanje udruga prema stavku 1. ovog članka služi samo za statistička pretraživanja udruga u registru udruga te ne utječe na prava ili obveze udruga u pravnom prometu.

Klasifikacija udruga nije svrha sama sebi, bit će tu još povezanih i isprepletenih propisa, uredbi ...
Kako tražiti za nešto novac a te aktivnosti nema u području djelovanja udruge u klasifikaciji i udruga nije za to registrirana?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 19. Veljača 2015, 16:54:43
Također postoji i PRAVILNIK O NAMJENI RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA (NN 107/2013.) gdje je
također pojam radioamatera jasno definiran.
Definicija je doslovni prijevod iz ITU Radio Regulations.

Pravilnik o namjeni radiofrekvencijskog spketra (NN 107/2013):
1.56. amaterska služba: radiokomunikacijska služba namijenjena za samostalnu
izobrazbu, međusobnu komunikaciju i tehnička ispitivanja koja obavljaju amateri –
propisno ovlaštene osobe zainteresirane za radijsku tehniku isključivo iz osobnih
razloga i bez novčane naknade.

Tko mi u ovom tekstu pokaže gdje piše "radioamater" plaćam mu večeru.
A tko mi u istom tekstu pokaže gdje piše "radioamater je ...", što je standardni oblik definicije nekog pojma,  dobiva na poklon moj TS-440S.

No, za razliku od gorljivih branitelja elitizma na ovom forumu jedna poprilično velika i aktivna radioamaterska zajednica misli drugačije :

Radioamaterizmom se mogu baviti sve dobne skupine ljudi, bez razlika među spolovima. Jednom riječju,  dobrodošli su svi koji se pridržavaju radioamaterskog kodeksa ('HAM spirit').  AKtivnosti pojedinaca u radioamaterizmu možemo razlučiti na dvije osnovne skupine: radioamateri operatori i svi ostali koji u svom radu ne emitiraju emisije u 'eter'.

SWL radioamateri, konstruktori i ostali

Učlanjenjem u neki radioklub započinju vaše radioamaterske aktivnosti.  Ukliko ne želite emeitirati signale, opcija SWL (Short Wave Listener) omogućuje vam slušanje radioamaterskih frekvencija, za što nije potrebno položiti radioamaterski ispit. Od Hrvatskog radioamaterskog sveza možete zatražiti SWL pozivnu oznaku i ravnopravno kao SWL radioamater sudjelovati u razmjeni QSL karata.  Osobe zainteresirane za ostale radioamaterske aktivnost (konstruktorstvo, ARG ili drugo) također ne moraju polagati operatorski ispit.

Pogledati na : http://www.zars.hr/index.php/zars-o-radioamaterizmu-menu/zars-kako

73 de Ivo, 9A3TY

9A2VX

Ivo moj, Ivo. Ma molim Te tko tjera elitizam u radio klubovima i među radio amaterima. Evo Ti Pravilnik o radijskim komunikacijama koji Ti u članku 2 sve govori.

Ministarstvo uprave je previdilo te članke i ovaj je razgovor ili "bistrenje" počeo zbog toga što je osnovna djelatnost klubove radio amaterizam, a imaš pravo to je ipak elitizam prema CB, pa je jako ružno izjednačiti te dvije opcije.
Naravno da ja poznajem mnogo radioamatera koji su bili prije CB jaši, i upravo su zbog Tvog "elitizma" ili bolje rečeno zbog mogućnosti koje im nudi licenca radio amatera, postali radio amateri.
Tvoj pokušaj "blaćenja onoga što po svemu sudeći i Ti jesi, žalosti me. Čujem da si čak i tajnik kluba neke udruge koju blatiš svojim izjavama. Ja kao tajnik borim se i dalje dignuti dignitet kluba iznad nekih drugih ugruga, ne zbog toga da ih nrzim, već zato da se izborim za bolji status moje udruge... Ovakav post me razočarava od Tebe.
Citat:No, za razliku od gorljivih branitelja elitizma na ovom forumu jedna poprilično velika i aktivna radioamaterska zajednica misli drugačije :
A mogao bi i brzo početi pakirati svoj TS440, ma ne meni ali npr ZARSU a pročitaj što Ti kaže HAKOM:

PRAVILNIK
O AMATERSKIM RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA
kaže u svom drugom članku:
Citat:POJMOVI I ZNAČENJA

Članak 2.

U smislu ovoga pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

1. amaterska radijska postaja: radijska postaja koja radi u radiofrekvencijskom pojasu
namijenjenom amaterskoj službi i amaterskoj satelitskoj službi,
2. radioamater: fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom
isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade,
3. Hrvatski radioamaterski savez (HRS): krovna strukovna udruga radioamatera
registrirana prema zakonima Republike Hrvatske,
4. trofejne radijske postaje: radijske postaje povijesne vrijednosti koje se ne koriste za rad.
Bori se za svoj klub u pozitivnom smjeru. Ako baš hoćeš spoji u svojoj udruzi radioamatere i CB-jaše ali ja mislim da su te dvije udruge interesno različite.

Pozdrav i puno uspjeha u Tvom radio amaterskom - elitnom radu prema tvojim riječima, te u CB radu kao građaninu koji za to ne treba imati nikakvih papira.
  Zvone - samo radio amater iako je i radio telegrafista i graditelj radio postaja i antena. ali ipak od početka samo radio amater!!!

9A1IW

Citat: 9a4oe  u 19. Veljača 2015, 19:10:37
Tekst je pisan na brzinu i ima prostora za kvalitetniju doradu, dopunu.

U doradu ubaci da je radioamater onaj koji je položio radioamaterski ispit. Bez toga je definicija radioamatera i nekakvog laprdala na PMRu jednaka.
Lovac ima lovački ispit, voditelj čamca ispit za voditelja čamca, skiper ispit za skipera...

Citat: 9a4oe  u 19. Veljača 2015, 19:10:37
arg- cijela aktivnost saveza se praktički svodi na to

Kad im je to jedino prošlo. Ostalo nisu razradili kako treba, iako su imali na raspolaganju 365 kalendarskih dana kroz plaćenu osobu. U biti nije problem ni u čemu, već u tome da je godina prekratka. Kad bi trajala 800 dana, možda bi se nešto i napravilo. Nije kriva ni tajnica, ni vodstvo HRSa, kriv je kalendar.  ;D

Gledam tekst vezan uz sportske klubove. Dakle, do sada smo imali nogometni klub, a sada kroz seciranje možemo imati nogometni klub golmana (oni samo brane), nogometni klub ljudi sa klupe (oni samo sjede), nogometni klub centarfora (to su kao termofori, ali su centralno smješteni...)  ;D ;D ;D

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

E moj Zvone, čini mi se da si i ti nešto previdio.
Naime, u Hakomu su na svu sreću pametniji ljudi i od tebe i od mene pa su napisali :
U smislu ovoga pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

Dakle, oni daju definicije samo za potrebe Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama i tu je priči kraj. U tom Pravilniku, naravno, nema mjesta onima koji se ne bave emitiranjem u eter odnosno kako i sam naziv kaže riječ je o radijskim komunikacijama što je puno uži pojam od pojma radijske tehnike.

Citat: 9A2VX  u 19. Veljača 2015, 22:35:25
A mogao bi i brzo početi pakirati svoj TS440, ma ne meni ali npr ZARSU a pročitaj što Ti kaže HAKOM:

Žalosno je da svaku svoju riječ i/ili rečenicu moram pojašnjavati. (Žalosno jer sam nesposoban dobro uobličiti tekst da bude svima jasan ili žalosno jer niste u stanju to razumjeti).
Mislio sam na tekst koji Martin tako suvereno navodi kao definiciju radioamatera a u kojem se nigdje niti ne pojavljuje ta riječ, što je preduvjet da bi se neka rečenica mogla zvati definicijom tog pojma.

Da pojasnim i elitizam. Očito je da vi, pojedinci, svojatate pojam radioamater i uvjetujete ga polaganjem ispita za radioamaterskog operatora. Dakle, ne dozvoljavate brojnim prijemnim amaterima, konstruktorima, inženjerima i inima koji se itekako bave radijskom tehnikom da se zovu radioamaterima jer nisu položili radiooperatorski ispit. To je za mene elitizam. Baš me interesira da li bi dozvolio Nikoli Tesli da se nazove radioamaterom.

A to što ti zoveš blaćenjem je za mene lobiranje za bolji i otvoreniji radioamaterizam, onakav kakav su imali na umu začetnici radioamaterizma, koji se neće dijeliti ni po kakvoj osnovi i koji će uvažavati raznolikosti. Žao mi je što me tako doživljavaš ali i ja se, na svoj način, borim za dignitet svih radioamatera (a ne samo radioamaterskih operatora).

Po meni se klasifikacija mogla izvesti na način da je radioamaterizam pojam višeg stupnja a onda sve ovo sporno ili ne-sporno ide na nivo niže.

No, za ovu temu bi bilo najinteresantnije kad bi se javio netko tko je već u proceduri usklađenja ili je, još bolje, već obavio usklađenje s novim Zakonom o udrugama pa da možemo čuti vijesti iz prve ruke. Ovako se sve svodi samo da "truć, muć,..."

I za kraj, što o radioamaterizmu kaže službena web stranica HRS-a :

Kako postati radioamater

Da biste postali radioamater potrebna je dobra volja (koju već imate) i osnovno znanje (koje ćete steći na nekom od tečajeva za radioamatera, koristeći neku od dostupnih knjiga ili surfanjem internetom). Najbolji početak je stupanje u kontakt s nekim postojećim radioamaterom koji će vam rado pojasniti sve što trebate znati i uputiti vas u tom smjeru. Ako neznate nikoga takvog, nema problema - naši koordinatori Lea i Rolando rado će vam u tome pomoći, a njihov ćete kontakt pronaći na dnu ovog teksta.

Primjećujete li da se nigdje ne spominje polaganje ispita?  ;D Naime, ima raznih radioamaterskih tečajeva, onih za operatore, za konstruktore, za ARG, za ...

P.S. Nagradno pitanje : kako se zovu (novi, najčešće mladi) članovi radioamaterskog kluba koji (još) nisu položili radiooperatorski ispit a aktivno se bave radijskom tehnikom?
Prvih 5 točnih odgovora jednokratno nagrađujem pićem kad budu u radijusu od 5 km od centra JN74OC.
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

To je to. Sve smo riješili. Registrirajte svoju "udrugu" kao CB radioklub i imate sve objedinjeno.  ;D

Zato ću ja i dalje biti član ARRL-a. Predsjedniče, jesi čuo? Nisi? Da ti ponovim: IMA JOŠ SAVEZA! I to onih koji se bave radioamaterskim aktivnostima, za razliku od HRS-a, podružnice CB Saveza.  ;D

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Citat: 9a3ty  u 19. Veljača 2015, 23:44:21

Žalosno je da svaku svoju riječ i/ili rečenicu moram pojašnjavati.

Ivo, neću te više citirati, jer je u gornjem citatu sve rečeno.

Da li ćemo osobu koja je položila ispit za radioamatera zvati hobist ili radist ili ...
potpuno je nevažno. Važno je da je ta osoba stekla privilegiju, ponavljam privilegiju,
korištenja prirodnog bogatstva koje se zove radiofrekvencijski spektar. Ponavljam,
uz dužno poštovanje prema svim građankama i građanima koji koriste CB radio, građanke i
građani koji koriste CB radio nemaju tu privilegiju. Radioamateri imaju tu privilegiju,
(stekli su je polaganjem ispita), način korištenja te privilegije propisan je zakonima i
pravilima ove države, a ti zakoni i pravila su naravno usklađeni sa međunarodnim konvencijama.
Samo zbog toga razloga, radioamaterizam bi trebao biti zasebna klasifikacija. Oni koji su
radili te klasifikacije, očito to ne znaju, pa bi ih trebalo uputiti.

I još jednom, član radiokluba ili radioamaterske udruge, ili kako god to nazvali, može biti
svatko, ali radioamater je samo onaj koji položi ispit. Ne može biti lakše i jednostavnije.

I još jednom, ovo nije radioamateri kontra CB.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.