• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Status radio klubova prema Zakonu o udrugama

Autor 9A2VX, 16. Veljača 2015, 21:33:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Možda jest nebitna, no i dalje bode u oči način na koji su radioamaterske aktivnosti secirali i raskomadali, a CBjaške nisu. Dakle, netko je "ufekalio", a odgovorna osoba je samo jedna. I to ona koja se podlo grebe za još jedan mandat. Po ovome ispada da možemo imati odvojene tematske radioamaterske klubove, što je apsolutna glupost, statistička i nestatistička.

I još jednom ponavljam, prestanite biti opsjednuti CBom!!!
I ako baš želite, manje je nereda na CBu, nego na 80m frekvencijama. To vam ne ide na čast. A i bolje su organizirani, što se vidi po razlozima za ovu našu diskusiju. Netko (znamo tko) neka se zacrveni.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2VX

Citat:I još jednom ponavljam, prestanite biti opsjednuti CBom!!!
I ako baš želite, manje je nereda na CBu, nego na 80m frekvencijama.
Imaš pravo samo djelomično. Nisi pogodio u suštinu.
1. Nismo opsjednuti sa CB klubovima, nego s radio amaterskom klubovima koje moramo doregistrirati u udruge.
2. Sreća nisi sudjelovao u CB natjecanjima gdje se veze održavaju mobitelima (HI!) niti u CB goniometriji na radioamaterskim frekvencijama na igralištu. Na žalost nitko ih nije prijavio HAKOMu i sreća nitko nije odgovarao za to, uostalom to je njihova stvar.

Naše je da opet postanemo radio amaterski klubovi s fonijom i telegrafijom u jednoj kategoriji, a radio telegrafisti kao QRQ mogu osnovati svoju izdvojenu udrugu.
Zvone

9A1IW

Citat: 9A2VX  u 18. Veljača 2015, 08:41:35
1. Nismo opsjednuti sa CB klubovima, nego s radio amaterskom klubovima koje moramo doregistrirati u udruge.
2. Sreća nisi sudjelovao u CB natjecanjima gdje se veze održavaju mobitelima (HI!) niti u CB goniometriji na radioamaterskim frekvencijama na igralištu. Na žalost nitko ih nije prijavio HAKOMu i sreća nitko nije odgovarao za to, uostalom to je njihova stvar.

Naše je da opet postanemo radio amaterski klubovi s fonijom i telegrafijom u jednoj kategoriji, a radio telegrafisti kao QRQ mogu osnovati svoju izdvojenu udrugu.
Zvone

Ali sam zato učestvovao u radioamaterskim kontestima u kojima se rade gore stvari. Dakle, kao što sam rekao, CB je mila majka prema "sijedim glavama" koje su među nama.

Bitno je da se prepozna krivac, da se prepozna odgovorna osoba, da se UPAMTI prepoznato i kazni na narednim izborima. Naravno, prije svega treba oboriti predloženi statut koji omogućava status doživotnog predsjednika. Jer, ako se to sada ne napravi, ovakve gafove ćemo imati i dalje, kao što ih već imamo bezbroj od početka mandata ovih "spasioca". Točnije, još od vremena kad su nam lijepo i logično (Čombe) objasnili da više nismo članovi akademske zajednice, da nema potrebe za RMZO itd.

Dakle, da ponovo postavim pitanje: "Tko je secirao radioamatersku aktivnost i rastočio ju?" Onaj koji je tu glupost napravio, taj je dužan da ju i popravi. Očito će opet volonteri i pojedinci inicirati ispravljanje ove pogreške, jer znam da se u HRS ne možemo pouzdati.

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 18. Veljača 2015, 07:53:50Po ovome ispada da možemo imati odvojene tematske radioamaterske klubove, što je apsolutna glupost, statistička i nestatistička.

Ne kužim. Zašto bi to bila glupost. Pitanje je čime se pojedina udruga najviše bavi. Ako nisi primjetio, ima udruga koje se bave isključivo natjecanjima, nekima je primaran rad s mladima, nekima nešto treće. Statistika kaže : bavi se ti svačim ali reci mi s čim se baviš najviše. Zašto bi to bila glupost ako njima to nešto znači?

Citat: 9A2VX  u 18. Veljača 2015, 08:41:35

Hmmm, zar nismo već sad udruge? Pa upisani smo u registar udruga. Trebamo se samo uskladiti s novim zakonom, zar ne?!
Ima li netko tko je to već pokušao? Kako je prošlo? Gdje su bili eventualni problemi?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2VX

Citat:Hmmm, zar nismo već sad udruge? Pa upisani smo u registar udruga. Trebamo se samo uskladiti s novim zakonom, zar ne?!
Ha ne znam da li si pročitao novi Zakon.
Razlikuje se pojam udruge i klubova.
U udruzi radio kluba tog i tog, više ne bi trebalo stajati radio klub, jer je klub dio udruge koji se bavi dodatnom djelatnošću. NARAVNO ako se ima od kuda financirati "IZ ČLANARINE " itd...
Osnovna djelatnost radio klubova je održavanje veza PHONE i CW ( I digitalnih )
Pa sad ja ne znam kako ćeš provesti PROMJENE osnovne djelatnosti koje je za sada izbrisano, pa trebaš tražiti novu klasifikaciju.
Nije problem Statut već taj dio, ako sam Ti uspio razjasniti problem.
U Statutu trebaš samo dograditi članak "TKO TE GASI" ako nemaš za knjigovodstvo 600 kn mjesečno, za najam prostora i struje mjesečno, za djelatnost vođenja računa kod banke 46 kn mjesečno itd.
Tada Ti dođe "ključ u bravu, ali trebaš odrediti likvidatora.
Ured za statistiku Ti daje broj osnovne djelatnosti, s time da navedeš sve djelatnosti kojima se baviš. Kako je došla nova urdbe ( pravilnik ) to također moraš provesti, isto kao što si morao prijaviti Poreznoj upravi poslovanje već za prošlu godinu kao i objaviti u nekim glasilima. Ako nisi evo Ti opet kazne.

Boris, ovo nije vezano za HRS ( ILI samo za HRS, jer si i sam uvidio da klubovi ne moraju biti članovi HRS), ali moraju imati sve poslovne papire ažurirane, a to što mi svi čekamo da nam netko drugi nešto odradi, to smo sami krivi.
Zato nam je Damir 9A4OE dao dobar primjer i prijedlog, da svi klubovi zatraže usaglašavanje registra djelatnosti radio klubova...
Pozz Zvone

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 18. Veljača 2015, 11:13:09
Ne kužim. Zašto bi to bila glupost. Pitanje je čime se pojedina udruga najviše bavi. Ako nisi primjetio, ima udruga koje se bave isključivo natjecanjima, nekima je primaran rad s mladima, nekima nešto treće. Statistika kaže : bavi se ti svačim ali reci mi s čim se baviš najviše. Zašto bi to bila glupost ako njima to nešto znači?

Zato što je to sve JEDNA radioamaterska aktivnost.

Ili da se pojasnim, i CB radioamateri se bave takmičenjima, radom s mladima, ARGom, pa ih nisu statistički secirali.

73 de 9A1IW - Boris

9A2VX

Citat:Ili da se pojasnim, i CB radioamateri se bave takmičenjima, radom s mladima, ARGom, pa ih nisu statistički secirali.
OK Samo, molim Te izbaci ono RADIOAMATERI. Ostalo neka stoji.
CB amateri, ako baš hoćeš, nisu radio amateri jer nemaju radio amaterski ispit.
Oni su grupa građana ili udruga koja ima SVOJ HOBI, a to je da radi na građanskom bandu ( ili Citizen Bandu ) , a prema propisima da im je antena vezana direktno na uređaju i da izrače ( erp) maksimalno 5W ili manje, dozvoljavam navedeni ispravak.)
Prema tome nema antena po krovovima itd. DAKLE RUČNE radio postaje s "pendrek" antenama HI!
ARG mogu raditi na svojoj frekvenciji, dakle CB kanalima, a ne na 3,5 MHz ili 2M kako su to radili prošle godine.
Rad s mladima mogu raditi sve udruge i nije uopće diskutabilno.

9A7DCK

Citat: 9A2VX  u 18. Veljača 2015, 12:07:22

Oni su grupa građana ili udruga koja ima SVOJ HOBI, a to je da radi na građanskom bandu ( ili Citizen Bandu ) , a prema propisima da im je antena vezana direktno na uređaju i da izrače ( erp) maksimalno 5W ili manje, dozvoljavam navedeni ispravak.)
Prema tome nema antena po krovovima itd. DAKLE RUČNE radio postaje s "pendrek" antenama HI!
ARG mogu raditi na svojoj frekvenciji, dakle CB kanalima, a ne na 3,5 MHz ili 2M kako su to radili prošle godine.
Rad s mladima mogu raditi sve udruge i nije uopće diskutabilno.

Očito se za CB vežeš na neke stare zakone

Citat:
... maksimalna efektivna izračena snaga 4 W za kutnu modulaciju (FM), 4 W za modulaciju s dva bočna pojasa (AM-DSB) i 12 W (vršna snaga ovojnice - PEP) za modulaciju s jednim bočnim pojasom (AM-SSB)

http://www.hakom.hr/default.aspx?id=1011
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 18. Veljača 2015, 11:52:14
Zato što je to sve JEDNA radioamaterska aktivnost.

Umjesto da si sretan jer se za dobrim konjem prašina diže, tj. toliko toga radimo da nas nisu mogli svrstati pod jedan kalup ti se samo buniš.  ;D

Citat: 9A2VX  u 18. Veljača 2015, 12:07:22

Čemu to? A što je onda član radio kluba koji se isključivo bavi konstruktorstvom, pravi fenomenalne linearce, transvertere, antene, ...  a nije položio niti P ispit? Jel on graditelj, političar, konjušar ili ... ?
Pokušajte naći definiciju radioamatera. Većina ih ne spominje položeni ispit. Spominje se najčešće ljubav prema radijskoj tehnici i bavljenje njome. Po meni je radioamater puno širi pojam od radiooperatora. A vi kako hoćete.

I dalje mislim da bi se trebali skoncentirirati na rješavanje problema a ne na prepucavanje oko CB-a sami sa sobom.
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 18. Veljača 2015, 12:21:42
I dalje mislim da bi se trebali skoncentirirati na rješavanje problema a ne na prepucavanje oko CB-a sami sa sobom.

To govorim od samog početka, no taština naših (starijih) kolega ima duboke korijene... No, ne krivim ih, bolje je laprdati o glupostima, nego se zamjeriti vodstvu HRSa. Možda se boje kakve odmazde, tko će li ga znati? Ni ne krivim ih, govorimo o ljudima koji su u ovih 8 godina uspjeli unakaziti vlastiti hobi, tko zna šta su još sposobni napraviti.

Srećom pa sam član ARRLa, pa sam dio barem jednog udruženja koje radi u korist radioamatera.

73 de 9A1IW - Boris

9A2Z

Rješenje vrlo jednostavno; Izbrisati iz HZTK djelatnost CB radioamateri. Pa nemogu u isti "koš" radioamateri i CBjaši. Već odavno su CBjašima otvorena vrata u svim Radio klubovima gdje mogu za TRI dana postati pravi radioamateri. I u čemu je onda  problem? ako oni to ne žele neka se bave  nekim svojim aktivnostima u okviru CB GRAĐANSKOG OPSEGA.
Vidim da je posječenost ove teme velika ali diskutanata malo, zašto? Vjerojatno nas podržavaju samo čitajuči ;)
Molim Predsjednika HRS-a da se očita glede naše diskusije. Bilo bi lijepo Predsjedniće da se uključiš u diskusiju svojih članova.
Znam da to čitaš kao i članovi tvojeg UO ili IO ali, u čemu je onda problem da netko nešto napiše 8)

9A1IW

Citat: 9A2Z  u 18. Veljača 2015, 17:23:01
Rješenje vrlo jednostavno; Izbrisati iz HZTK djelatnost CB radioamateri. Pa nemogu u isti "koš" radioamateri i CBjaši. Već odavno su CBjašima otvorena vrata u svim Radio klubovima gdje mogu za TRI dana postati pravi radioamateri.

Onda nema druge, izbrisati i aviomodelare i informaticare, fotografe... Sta oni imaju tu raditi?  ;)
Nemoj biti iskljuciv. I CB ima svoje mjesto u tehnickoj kulturi, kao i ostali. S nama nemaju veze i ne znam zasto se njima uopce bavimo u ovoj temi?

Citat: 9A2Z  u 18. Veljača 2015, 17:23:01
Molim Predsjednika HRS-a da se očita glede naše diskusije. Bilo bi lijepo Predsjedniće da se uključiš u diskusiju svojih članova. Znam da to čitaš kao i članovi tvojeg UO ili IO ali, u čemu je onda problem da netko nešto napiše 8)

Aha, znas kad ces to dozivjeti? Nikad.
No, bez brige da se sve prati, to znamo po kaznjavanju. Cim pretjeras - gorka pljuska. I to za nasu lovu, onu koju mi placamo direktno i indirektno.

Za to se ima volje i energije, za rjesavanje ovakvih problema - nema.

73 de 9A1IW - Boris

9A2Z

Boris! spomenuo sam samo (CB radioamatere, koji nisu radioamateri) ali normalno da imaoci CB radio postaja (građanski opseg) mogu imati neko mjesto u HZTK ali u koju svrhu ne razumijem. Njihova djelatnost je jako ograničena prema propisima HAKOM-a.
Meni se čini da si i ti CB radioamater :) pošto ih podržavaš, zagovaraš i svrstavaš u HZTK.. ;)
Predsjednik HRS-a sigurno bude nešto "otkucal" napisal i malo snama prodiskutiral. Predsjednik mora stalno biti uz svoje članove  koji smo ga i izabrali na tu funkciju ;) Vjerujem da već poduzima određene mjere i radnje kako bi se ta greška ispravila pa će nas onda ovdje o tome izvjestiti 8)

9A1IW

Citat: 9A2Z  u 18. Veljača 2015, 20:23:27
Meni se čini da si i ti CB radioamater :) pošto ih podržavaš, zagovaraš i svrstavaš u HZTK.. ;)

Nisam, odbojan mi je taj ogranicavajuci faktor. CB (PMR) koristim samo kad treba demonstrirati komunikaciju putem radiostanice onima koji nemaju licencu. Status CBa je stvar ZTK i CB saveza.

Citat: 9A2Z  u 18. Veljača 2015, 20:23:27
Predsjednik HRS-a sigurno bude nešto "otkucal" napisal i malo snama prodiskutiral. Predsjednik mora stalno biti uz svoje članove  koji smo ga i izabrali na tu funkciju ;) Vjerujem da već poduzima određene mjere i radnje kako bi se ta greška ispravila pa će nas onda ovdje o tome izvjestiti 8)

Ne sumnjam da ce biti tako. Kao sto se potrudio da se i dosadasnji problemi uspjesno rijese, od Carneta nekad,  do financiranja projekata i casopisa sada. Sve fijasko za fijaskom.

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Previše se bavite cebejašima, stoji samo da oni nisu radioamateri.
Nitko ne kaže što i na koji način bi definirali amatersku službu (tako nas definira HAKOM) da bi danas, sutra mogli ponuditi konkretan prijedlog podklasifikacije grupe komunikacijska tehnika.
Nije zakon sveta krava da se nemože ili neće mjenjati.

Citat: 9a3ty  u 18. Veljača 2015, 12:21:42
Pokušajte naći definiciju radioamatera. Većina ih ne spominje položeni ispit. Spominje se najčešće ljubav prema radijskoj tehnici i bavljenje njome. Po meni je radioamater puno širi pojam od radiooperatora. A vi kako hoćete.

Pravilnik o namjeni RF spektra
1.56. amaterska služba: radiokomunikacijska služba namijenjena za samostalnu izobrazbu, međusobnu komunikaciju i tehnička ispitivanja koja obavljaju amateri – propisno ovlaštene osobe zainteresirane za radijsku
tehniku isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade.

1.57. amaterska satelitska služba: amaterska služba koja se koristi svemirskim postajama na zemaljskim satelitima.
1.96. amaterska postaja: radijska postaja u amaterskoj službi.

Sad tu bi se moglo reći, slobodni prijevod ili što je pisac htio reći sa amateri

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama
2. radioamater: fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade,

ITU R-REC-M.1544 i tu nešto piše kao minimalne kvalifikacije za radioamatera.

Tako sve skupa, zna se što je radioamater i da to nikako ne može biti cb radioamater.
Tko će ga znat možda fali zarez između te dvije riječi!
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS