• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Status radioamatera u RH / IITU / IARU

Autor 9A2JK, 13. Veljača 2015, 08:21:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Zapanjujuce je kako vi uvijek trazite krivce za svoj neuspjeh u drugima. Sad su vam ponovo krivi CB operatori, juce su krivci bili decki sa wirelessa, sutra ce biti klinci sa PMRovima. Da li ce CBjasi kopirati HRS ili nece, uopce nema nikakve veze, a jos manje ima veze kako ce se zvati. Suzbijte taj hrvatski jal prema svemu sto niste vi i usmjerite energiju u reforme Saveza. To što dotični članovi ZTK dobro rade, a HRS ne, pa tome nisu krivi oni, peta kolona ili neki drugi akteri iz radioamaterskih teorija zavjere. Kriv je HRS.

A gospodo, krivi ste i VI! Niti ce represija i sikaniranje gore spomenutih marginalaca popraviti stanje u HRSu, niti ce se ista promijeniti izmisljanjem neprijatelja. Za pocetak krenite rusiti totalitaristicki predlog statuta. To bi vam trebalo biti prvo, a ne diskutirati o statutu CB klubova. Ne budite smijesni.

Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 13. Veljača 2015, 10:27:13
Radiofrekvencijski spektar radioamaterima (kao i svima drugima) je
dodijelio (eng. to allocate) ITU.
Tek sada država (tj. HAKOM) može, a ne mora, dodijeliti radioamaterima dio
(ili sve) što je dodijelio ITU.

Ah ta wikipedija ... stalno lažu
Amateur radio frequency allocation is done by national telecommunications authorities. Globally, the International Telecommunication Union (ITU) oversees how much radio spectrum is set aside for amateur radio transmissions.

ITU je samo jedna najobičnija agencija. I to tako "dobra" da imamo regije u kojima vrijede totalno drugačija pravila. Zaista smo svi jednaki s jednakim pravima  >:(

Ma što ti govorio ITU nema jurisdikciju nad frekvencijskim spektrom u pojedinoj zemlji. Pojedina zemlja čak i ne mora biti članica ITUa. Jel to znači da su u toj zemlji zabranjene sve komunikacije. Pa naravno da nisu. To je javno dobro te zemlje.

Ako misliš drugačije, sljedeći put zatraži od ITUa produljenje radio dozvole.  ;D
Ili barem zatraži od HAKOMa ITU dozvolu. Ali gle čuda - možeš dobiti CEPT dozvolu a ne možeš ITU dozvolu. Hmmmm, čudan neki svijet.

Jedna od bitnih stvari za status radioamatera u RH je i sloboda izbora da li će biti članovi klubova i da li će neki klub biti član HRS-a. Dok god se prisiljava ljude (makar i kroz nebulozno visoke naknade za pazi sad :prijedlog pozivne oznake) to ne može izaći na dobro.

Spomenuta naknada za prijedlog pozivne oznake je najobičniji revanšizam a nikako pravična naknada za obavljeni posao. S obzirom da se institucije RH zalažu da svaka taksa bude pravična naknada za odrađeni posao mislim da te standarde mora usvojiti i HRS ili mu određena "prava" treba oduzeti - za kaznu.   
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 14. Veljača 2015, 12:15:45
Spomenuta naknada za prijedlog pozivne oznake je najobičniji revanšizam a nikako pravična naknada za obavljeni posao. S obzirom da se institucije RH zalažu da svaka taksa bude pravična naknada za odrađeni posao mislim da te standarde mora usvojiti i HRS ili mu određena "prava" treba oduzeti - za kaznu.

Tu smo na tankom ledu. Ispada da ćemo kažnjavanjem HRS-a kazniti sebe, a u biti bi trebali kazniti postojeće trenutno vodstvo. Za sada raspolaganje pozivnim znakovima funkcionira solidno. No, ne bude li druge, a čini mi se da neće, hendlanje znakova morat će se prebaciti na HAKOM, čime će se dugoročno izgubiti monopolizam jednog udruženja, a to generalno ne može biti loše. Jer dok ima monopola, ima i bahatosti.
Novi statut je odraz tog bahatog ponašanja i nudi nam predsjednika u statusu Luja XIV, a sve zato da se destruktivna pat-pozicija održi. U takvom HRSu malo tko želi biti član, koliko god da volio radioamaterski pokret.

Dakle, ili reformirati HRS i od njega ponovo napraviti servis radioamaterima ili osnovati novi. Primjere dualnosti imamo, zakonske okvire imamo... Konkurencija je divna stvar.

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

Može se urediti tako da tko ne želi ne mora biti član Saveza.Pa preko bare u Italiji to desetljećima funkcionira.Koliko ste Talijanskih,Njemačkih,Engleskih,Američkih i inih RA radili koji nisu članovi njihovih nacionalnih Saveza.I što?Niko-nikome..sve radi za pet.ljudi se bave istim hobby-em kao i mi koji smo članovi Saveza.Koja netrpeljivost,koji bakrači.Ne želiš biti član Saveza i fiju.Plačaš nekom drugom,možda pošti,nekom HAKOM-u i sl.Znak je glupost,ništa posebno.Samo treba sve urediti tako da se zna red kao u spomenutim zemljama.Pa ko voli nek izvoli.Stvar osobnog izbora.Ja nisam za monopole,već za liberalnu opciju.Sa što više konkurencije tim bolje.Pa da vidite kako će se početi raditi.Oni koji ne budu htjeli oni će se ugasiti,naravno.I opet će Svijet ići naprijed kao i do sada.Sve je vrlo jednostavno.Ako treba 10 Saveza bolje nego jedan koji funkcionira kao inertni plin.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1IW

U Sloveniji postoje 4 saveza koja se bave oldtimer vozilima. Konkurencija je uslugu podigla na razinu da su savez servis članova. Zapanjujuće, zar ne?
Očito će se to morati dogoditi i kod nas. No u svakom slučaju treba suzbiti elemente monopolizma, Hakomu predati jurizdikciju nad znakovima i riješiti pitanje QSL biroa. Da se dogodi neko čudo i da HRS profunkcinira, tko nam može garantirati da se ponovo neće pojaviti neki novi spasioci, kao  2007., pa da nas ponovo uvale u septičku jamu?

Potvrda o znaku za dozvolu i QSL biro su jedine stavke koje nas prisiljavaju da plaćamo harač, za koji ne dobivamo ništa. Za poštenje je bilo toga dosta. HRS previše košta i državu i nas za rezultate koje daje.

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

Kako bilo ovako više ne ide.Samo mi je žao da nas par stotina ovdje ne piše o tome.Ovako ispada da ima par nekih "buntovnika bez razloga"kao u filmu Jamesa Deana,HI.Ima ljudi samo neće da pišu da se ne zamjere itd.
Najlakše je ponašati se kao noj.To zaista nije teško ;)  Crta se definitivno prošla i ovako to neće daleko.Ja vam to jamčim.A vi se sada smijte koliko hoćete. ;D

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1IW

Zabole me za misljenje o buntovnicima, rezultati rada vodstva se vide u realizaciji projekata. Strucna sluzba poziva clanove da radi njen posao i radi forenziku za Hakom, natjecanja/natjecatelji su problem i trosak, repetitorska mreza je tuga i zalost, digitalni repetitori nisu umrezeni, APRS se odrzava sam od sebe jer za njega nema razumijevanja, QSLke su trn u peti, oprema jedva da se nabavlja, casopis su skoro pa ukinuli, RMZO ne postoji, suradnja sa Carnetom je odavno prekinuta, a DUSZ je neperspektivan... Jer se, kao, nema para, no za izlete po svijetu se uvijek iskopa koja "lipa". A sad uz sve imamo i podatak da se nisu pripremili kvalitetni projekti, pa ce biti para jos manje. HRSov web se dodatno istaknuo po rasipnosti. Toliko love ulupano ni u sta.

Bilo bi bolje da su taj silni budzet HRSa prelili u mirovinski fond. I tako je prosjecna starost radioamaterske populacije oko 60 godina.  ;D

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Wikipedija nije tako loša kako neki to žele prikazati. Međutim, za ITU meni ne
treba Wikipedija, niti je nikad nisam otvorio da bi nešto pročitao o ITU-u.

ITU je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda, jedna od 17 specijaliziranih
organizacija UN, kao i npr. IMO (Međunarodna pomorska organizacija), ICAO
(Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva), UNESCO (Organizacija
Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu), WHO (Svjetska zdravstvena
organizacija) itd... Osim toga ITU je najstarija organizacija Ujedinjenih naroda.
Ukratko sve drugo samo ne ''jedna najobičnija agencija''.

Radioamateri bi, po samoj prirodi svojega hobija, trebali znati više o ITU.ITU
radijski propisi, sa gledišta korištenja dijela radijskog frekvencijskog spektra,
precizno definiraju tko su radioamateri, koje dijelove frekvencijskog spektra i
pod kojim uvjetima mogu koristiti (primarna ili sekundarna osnova), određuju da
radioamateri moraju polagati ispit, da li trebaju znati telegrafiju, formiranje
pozivnih oznaka, itd... Sve to, i više, određuje ITU!

ITU ima jurisdikciju u zemlji članici UN točno onoliko koliko je imaju i
Ujedinjeni narodi. Hrvatska je potpisnica međunarodnih konvencija i valjda bi ih
se trebala pridržavati. (''Naravno da to ne vrijedi uvijek. Ako Martinu, to ne
paše, onda bi trebalo biti po Martinovom''
  ;D ).

Glavna svrha postojanja Hrvatskog radioamaterskog saveza bi trebala biti
sudjelovanje u radu IARU-a (a kroz IARU onda dalje ITU, itd...) i što bolja
suradnja sa HAKOM-om.

HRS sudjeluje u radu IARU-a!

HRS ima odličnu suradnju sa HAKOM-om!
HRS obavlja određene poslove umjesto HAKOM-a, a to nam znatno olakšava dobivanje
dozvole za rad. Osim toga to je demokracija. Umjesto da sve bude centralizirano
u HAKOM-u, HAKOM je dopustio da određene poslove obavlja HRS.

Radijski frekvencijski spektar je ograničen resurs, a potrebe za njim su sve veće.
Mi možemo svoje stečene privilegije obraniti samo ako se držimo skupa.
Radioamateri iz drugih država, koji nisu članovi nekog saveza člana IARU-a,
aktivno rade u korist svoje i naše štete. I, naravno, šlepaju se na račun članova!

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1IW

Citat: 9A2JK  u 15. Veljača 2015, 08:17:25
aktivno rade u korist svoje i naše štete. I, naravno, šlepaju se na račun članova!

Po tebi je osnovna radioamaterska funkcija biti clan saveza i placati mu clanarinu? Sve ostalo je nebitno? Cak niti koristenje tih ugrozenih opsega? Ni RMZO koji su nam ukinuli? Ni ocuvanje tehnicke kulture i rad s mladima? Bitno je da se daju pare Savezu, pa da on moze ucestvovati u radu "visih struktura"? Pa da, sad mi je jasno odakle ideja da se u statut HRSa uvede mogucnost "vjecnog mandata". To je sve na tragu ovog sto si napisao. I ne samo to, disidenti su unutarnji i vanjski neprijatelji, stetocine, destruktivni elementi? Njih u radioamaterski gulag?  :o

Martine, taman kad pomislim da sam sve procitao, ti me uvijek (ne)ugodno iznenadis.  :D

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Citat: 9A1IW  u 15. Veljača 2015, 09:13:33

Po tebi je osnovna radioamaterska funkcija biti clan saveza i placati mu clanarinu? Sve ostalo je nebitno? Cak niti koristenje tih ugrozenih opsega? Ni RMZO koji su nam ukinuli? Ni ocuvanje tehnicke kulture i rad s mladima? Bitno je da se daju pare Savezu, pa da on moze ucestvovati u radu "visih struktura"? Pa da, sad mi je jasno odakle ideja da se u statut HRSa uvede mogucnost "vjecnog mandata". To je sve na tragu ovog sto si napisao. I ne samo to, disidenti su unutarnji i vanjski neprijatelji, stetocine, destruktivni elementi? Njih u radioamaterski gulag?  :o

Ovo neću komentirati, jer ja o ovome nisam ništa pisao.

Citat: 9A1IW  u 15. Veljača 2015, 09:13:33

Martine, taman kad pomislim da sam sve procitao, ti me uvijek (ne)ugodno iznenadis.  :D
Ne kužim gdje je neugoda ?

73
Martin 9A2JK

9A1IW

Citat: 9A2JK  u 15. Veljača 2015, 09:44:10
Ne kužim gdje je neugoda ?

U ovoj floskuli:

Citat: 9A2JK  u 15. Veljača 2015, 09:44:10

...Cime si implicirao moj gornji tekst. Dakle? Zbog cega cu ja raditi na stetu radioamatera, ako otkacim harac HRSu???

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Opet neki pišu g......i!

NN 26/00 je posljednji pravilnik koji je imao napisano ograničavajuću odredbu:
RAZREDI I VRSTE AMATERSKIH RADIJSKIH POSTAJA
Članak 4.
1. osobna amaterska radijska postaja, koju instalira i upotrebljava radioamater, koji je član hrvatske radioamaterske udruge (u daljnjem tekstu: udruga) priznate od Međunarodne radioamaterske udruge (IARU) i ima položen ispit za A, B ili C razred, te P razred.

NN 198/03 su uslijedile djelomične promjene
(3)       Vrste amaterskih radijskih postaja su sljedeće:
1.      osobna amaterska radijska postaja, koju postavlja i upotrebljava radioamater koji ima položen ispit za A ili P razred,
2.      klupska amaterska radijska postaja, koju postavlja radioamaterski klub (u daljnjem tekstu: klub) učlanjen u Hrvatski radioamaterski savez (u daljnjem tekstu: Savez) i na kojoj rade amaterski operatori A ili P razreda,

NN 45/12 su uslijedile promijene koje ni na koji način ne ograničavaju i uvjetuju članstvo u nekoj udruzi ili savezu,
1. osobna amaterska radijska postaja koju postavlja i upotrebljava radioamater koji ima položen
ispit za A ili P razred,

2. klupska amaterska radijska postaja koju postavlja radioamaterski klub (u daljnjem tekstu:
klub), na kojoj rade radioamateri A ili P razreda
,

primjena i pridržavanja tog pravilnika je zakonska obveza svih radioamatera RH kao i stranaca koji posjećuju našu zemlju bez obzira na pripadnost nekoj organizaciji, udruzi ma koliko se trudili dokazati suprotno i pozivati se na preporuke IARU, naglasak je na preporuke jer nemaju zakonsku snagu primjene u nekoj zemlji.
U RH je zakon HAKOM.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Citat: 9a4oe  u 15. Veljača 2015, 10:39:48

U RH je zakon HAKOM.
Točno, u Hrvatskoj je ''zakon HAKOM''.
Mnoge odredbe zakona po kojem radi HAKOM su direktno prepisane iz ITU Radio Regulations.
Potrudi se i pročitaj.

73
Martin 9A2JK

9A1IW

Tko je nadlezan za kandidature? Ja bih cim prije predlozio Martina za narednog predsjednika, naravno ako ne prodje Zdenkov "amandman" kojim se uvodi dozivotno predsjednistvo, a kasnije eventualno i titula cara?

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Radijski frekvencijski spektar je ograničen resurs, a potrebe za njim su sve veće.

Da, u pravu si. Al nekako mi se čini da nema baš zainteresiranih za 3.5 , 7 , ... MHz
Više za one gore ... a kad poslušaš koliko je tamo "aktivnosti" onda ti je i jasno zašto.

Mi možemo svoje stečene privilegije obraniti samo ako se držimo skupa.

Slažem se. Ali zar je to moguće samo ako smo svi članovi HRSa? Mislim da to baš ne stoji.

Ah, mogao si navesti i izvor iz kojeg si prepisao, pardon preveo, ovaj tekst.
Ruku na srce, Martine, reci koliko si novca direktno uplatio u IARU blagajnu? Ne znaš? Reći ću ti ja - nula, zero, nada, zilch kuna ! Kako znam? Pa lijepo piše u financijskim dokumentima HRS-a. Članarina prema IARU se plaća iz transfera HZTK dakle od novca poreznih obveznika. I kako onda članstvo u HRS-u tome pomaže? I nemoj sad o tome da se članarina plaća po broju članova jer neće IARU sigurno odbiti ako im HRS plati više. A formalno pravno pojedinci ne mogu biti članovi HRS-a pa se onda ni njihov broj ne bi nigdje trebao spominjati već samo broj klubova, zar ne?!  ;D

Ne znam za tebe ali meni se čini da ljudi opravdano traže neke stvari od HRS-a.
Moguće je da se "tamo" nešto i radi ali ako ljudi nisu informirani a ne vide ni neke konkretne rezultate tog rada normalno je da smatraju da se ipak ništa ne radi.

BTW, hvala što si potvrdio sve što sam rekao.
73 de Ivo, 9A3TY