• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KV kupovi - izmjena propozicija

Autor 9A1IW, 21. Siječanj 2015, 12:30:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

O Boze...ja ne vjerujem. Jedni sumom, drugi drumom, kao razgovor dvojice gluhih.

1. Sta ako sam ja clan 2 kluba? I bas se hocu takmiciti za moj "drugi klub"? Tko ima pravo mene svrstavati u "prvi klub"? Neka tajnica iz nekakvog saveza? Dakle, jedino mjerodavno je ono sto je navedeno u logu takmicara. Sve ostalo je manipulacija.

2. Covjek ne mora biti clan Saveza da bi se takmicio. Ende! Za to (sam) smo se izborili. VX propagira tezu po kojoj nije radioamater onaj koji nije clan HRSa. Ta teza je pogresna i protuustavna. Nitko meni ne moze i ne smije ogranicavati slobodu bavljenja hobijem putem clanstva u nekakvoj marginalnoj udruzi. NITKO!!! To su pokusali napraviti u HROS-u i popili tuzbu. Na kraju su odustali.

3. SVI savezi ciji sam clan definiraju stvari na ispravan nacin, ne ovako kako to radi HRS. Dakle, ja sam clan nekog kluba, placam klubu clanarinu. KLUB je clan SAVEZA (jednog, drugog, osmog...) i placa clanarinu tom SAVEZU iz sredstava koja ima na raspolaganju. Koji savez trebam, taj klub odaberem.
Ne postoji floskula "clanski doprinos". Naravno, kroz taj famozni "clanski doprinos" se ubire vise para, pa imamo ovo sto imamo - nered. No, to je tema za neku drugu raspravu.

4. Pozivni znak treba biti javno objavljen, kao i ime i prezime onog koji ga koristi. Svi ti podaci trebaju biti dostupni. Konspirativno prikrivanje pod krinikom zastite privatnosti je sprdacina koja je HRS dovela u situaciju da nema posteni CALLBOOK. To je apsurd i takve "anonimce" bih kaznjavao izbacivanjem iz saveza i oduzimanjem pozivnih znakova. No to sam samo ja.

5. Nakon Miljenkovog obrazlozenja, povlacim tezu o skracivanju roka za slanje logova, neka bude naredni pon. kao i na UKVu. Sve ostalo trazim i dalje.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 31. Siječanj 2015, 21:45:19
1. Sta ako sam ja clan 2 kluba? I bas se hocu takmiciti za moj "drugi klub"? Tko ima pravo mene svrstavati u "prvi klub"? Neka tajnica iz nekakvog saveza? Dakle, jedino mjerodavno je ono sto je navedeno u logu takmicara. Sve ostalo je manipulacija.

Ne. Nije nikakva manipulacija već dosljedno provođenje pravila natjecanja. Ti možeš biti član više klubova ali samo jedan od njih ti može biti matični klub. Ako ti se ne sviđaju takva pravila natjecanja rješenje je jednostavno - nemoj se natjecati. A ako u nekom natjecanju u organizaciji HRSa želiš dati svoje bodove baš određenom klubu prijavi prije natjecanja da ti je to matični klub i rješen problem tj. vuk sit i ovce na broju.

Čisto za info, ako si član više klubova u koji klub ti HRS QSL manager šalje tvoje QSL-ke ??

4. Pozivni znak treba biti javno objavljen, kao i ime i prezime onog koji ga koristi. Svi ti podaci trebaju biti dostupni. Konspirativno prikrivanje pod krinikom zastite privatnosti je sprdacina koja je HRS dovela u situaciju da nema posteni CALLBOOK. To je apsurd i takve "anonimce" bih kaznjavao izbacivanjem iz saveza i oduzimanjem pozivnih znakova. No to sam samo ja.

Sva sreća da smo u demokraciji a ne u diktaturi.
Jesi li kontaktirao i MUP da izvole staviti bazu podataka vlasnika vozila s registarskim oznakama na web? Jesi li im predložio da "anonimcima" zabrane prometovanje ako ne pristanu na objavljivanje podataka na webu? A joj Borise .....
Činjenica je da to što je netko negdje objavio podatke ne znači da ti imaš pravo preuzeti te podatke. To ti lijepo piše na stranici Agencije za zaštitu osobnih podataka. Zašto bi HRS morao nešto objaviti? Ako te interesira tko se "krije" iza nekog znaka pogledaj na Hakomovim stranicama, ako tamo nema podatka pitaj Hakom kako to da taj i taj emitira a nema ga u njihovoj bazi i stvar riješena.

5. Nakon Miljenkovog obrazlozenja, povlacim tezu o skracivanju roka za slanje logova, neka bude naredni pon. kao i na UKVu. Sve ostalo trazim i dalje.

Ti se izgleda držiš one "traži pa će ti se dati". Good luck s tim stavom.
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 01. Veljača 2015, 14:00:42
Ne. Nije nikakva manipulacija već dosljedno provođenje pravila natjecanja. Ti možeš biti član više klubova ali samo jedan od njih ti može biti matični klub. Ako ti se ne sviđaju takva pravila natjecanja rješenje je jednostavno - nemoj se natjecati. A ako u nekom natjecanju u organizaciji HRSa želiš dati svoje bodove baš određenom klubu prijavi prije natjecanja da ti je to matični klub i rješen problem tj. vuk sit i ovce na broju.

Čemu komplicirati? Nije li daleko jednostavnije uzeti u obzir klub koji takmičar sam upisuje u log. Osim toga, nismo ni članovi nekakvog CRO-CC, pa nas tjeraju da to pišemo u stranim takmičenjima. Jednostavnost i transparentnost - to je bit.
BTW, neću se natjecati samo iz protesta i bojkota, no nastojat ću svojim predlozima mijenjati propozicije da budu bolje. To mi zabraniti ne možeš, pa da se postaviš na trepavice.

Sva sreća da smo u demokraciji a ne u diktaturi.

Demokracija u hrvatskoj verziji nas je i dovela do toga da Savez redom gasi projekte i postaje sam sebi svrhom.

Ako te interesira tko se "krije" iza nekog znaka pogledaj na Hakomovim stranicama, ako tamo nema podatka pitaj Hakom kako to da taj i taj emitira a nema ga u njihovoj bazi i stvar riješena.

Zanimljivo, po tebi je CALLBOOK glupost? Čak i u "totalitarnom socijalizmu" smo ga imali, i to odštampanog na papiru. Jedan takav upravo imam na stolu. Stvarno rudiment nakaznog totalitarizma.

Ti se izgleda držiš one "traži pa će ti se dati". Good luck s tim stavom.

Tražio sam da se ukine segregacija učesnika takmičenja na članove i nečlanove, pa sam to i dobio. Očito je moj stav ispravan. Ignorancija i "netraženje" su nas doveli do toga da je takmičara sve manje, da su teret HRSu, da su trofeji bacanje novca, da se mora organizirati OZNA za analizu logova zbog muljaža i folirancija učesnika...

Ako je to OK, onda dobro, ima još kontesta, a bit će i saveza. Neće sve ostati samo na HRSu. Sve je manje onih koji se trude oko promjena.

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 01. Veljača 2015, 14:52:01
Čemu komplicirati? Nije li daleko jednostavnije uzeti u obzir klub koji takmičar sam upisuje u log.

Čuj, kad je netko pisao pravila imao je neku ideju vodilju zašto je takvu odredbu stavio u pravila.
Dok se pravila ne promijene, demokratskom procedurom, treba ih poštivati takve kakvi jesu.

Osim toga, nismo ni članovi nekakvog CRO-CC, pa nas tjeraju da to pišemo u stranim takmičenjima.

Tko te to tjera? Mene nitko nije natjerao. Ja to stavljam dragovoljno. Zašto ne?

Jednostavnost i transparentnost - to je bit.

Robot automatski upiše pripadnost matičnom klubu. Gdje ćeš jednostavnije.
A transparentnost se jednostavno postigne objavom liste klubova s pozivnim oznakama kojima je taj klub matični. Gdje ćeš jednostavnije. HRS ima informatički sustav. Dovoljno je da se nadogradi s opcijom "auto-update web site" pa čim Ljilja upiše promjenu u bazu ta se odmah vidi na webu.

BTW, neću se natjecati samo iz protesta i bojkota, no nastojat ću svojim predlozima mijenjati propozicije da budu bolje. To mi zabraniti ne možeš, pa da se postaviš na trepavice.

Slobodno. Ali poštuj demokratsku proceduru. Dozvoli i da netko ima drugačije mišljenje od tvoga.

Demokracija u hrvatskoj verziji nas je i dovela do toga da Savez redom gasi projekte i postaje sam sebi svrhom.

I što sad? Ti bi uveo diktaturu proletarijata? Ili bi se trebao uključiti u rad HRSa pa iznutra raditi na promjenama?

Zanimljivo, po tebi je CALLBOOK glupost? Čak i u "totalitarnom socijalizmu" smo ga imali, i to odštampanog na papiru. Jedan takav upravo imam na stolu. Stvarno rudiment nakaznog totalitarizma.

Ako nađeš gdje sam uporabio riječ glupost plaćam ti pizzu i pivo kad dođeš u Zadar.
Koliko bi po tebi callbookova trebalo biti? Jedan, dva, pet, pet stotina ... ? Koliko često bi ih trebalo tiskati da budućim generacijama možeš dokazivati da je jednom postojao callbook?
Po meni u HR je samo jedan autoritet po pitanju izdavanja pozivnih oznaka a to je HAKOM.
S obzirom da tamo postoji callbook ne vidim razloga za dupliranje. A za one znakove kojih tamo nema tu je qrz.com i brojne druge izvedenice. A ako netko želi biti anoniman to je njegovo pravo, ne vidim zašto ih vrijeđati i zazivati uskraćivanje njihovih prava.

73 de Ivo, 9A3TY

9A7DCK

Čemu komplicirati? Nije li daleko jednostavnije uzeti u obzir klub koji takmičar sam upisuje u log. Osim toga, nismo ni članovi nekakvog CRO-CC, pa nas tjeraju da to pišemo u stranim takmičenjima. Jednostavnost i transparentnost - to je bit ...

Mislio sam Boris da bolje kužiš problematiku.
U stranim natjecanjima (ne svim) unosiš CONTEST CLUB, a nacionalni CC u HR je Cro-CC, nema veze sa radioklubovima u 9A. I nitko te ne tera da budeš član, kako kažeš nekakvog CRO-CC.
Taj nekakvi CRO-CC je zadnjih nekoliko godina pokazao izvanredne rezultate.

U Pravilniku CRO-CC stoji (st.2 Članstvo)
Citat:
- Član može postati bilo koji licencirani radioamater ili radio klub, iz Hrvatske ili iz neke druge zemlje članice IARU-a, ako članstvom u CRO CC vidi mogućnost za vlastitu afirmaciju u KV natjecanjima i koji to pisanim putem zatraži.

- Zahtjev za članstvo u CRO CC podnosi se pisanim putem ili on-line prijavom na web stranici CRO CC ili web stranici HRS-a.

- Članovi kluba u natjecanjima u kojima postoji kategorija contest klubovi, svoj rezultat prijavljuju za CRO CC.

Znači niko tebe kao NE ČLANA CRO-CC ne sili da upišeš u log pod rubrikom KLUB  da pripadaš CRO-CC klubu.
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A1AA

Poštovani! Tema je KV kupovi - izmjena propozicija!
73, Ivo 9A1AA

9A1IW

Citat: 9a7dck  u 01. Veljača 2015, 15:59:22
Mislio sam Boris da bolje kužiš problematiku.

Nisi shvatio poantu. I uopce nije bila ideja raspravljati u svrsishodnosti CRO-CCa.

Ako se ja zelim takmiciti za klub "X", cemu to osporavati. Neka covjek sam napise za koji klub je radio i nema problema. Taj dio propizicija isto treba mijenjati.

9A3TY, necemo o perifernim temama, pojavio se cenzor, a mi neki smo na korak od Gulaga.

73 de 9A1IW - Boris

9A2TE

Citat: 9a3ty  u 01. Veljača 2015, 15:30:47
[A ako netko želi biti anoniman to je njegovo pravo, ne vidim zašto ih vrijeđati i zazivati uskraćivanje njihovih prava.

S ovim se ne slazem
osnovna razmjena podataka da se prizna za ostvarenu vezu je pozivni znak i raport
za normalnan QSO ide i ime operatora te QTH ili lokator
tako da nema anonimnosti
ako netko hoce bas bit anoniman nema mu mjesta u aktivnom radu na frekvencijama
neka bude SWL i nitko nece znat da postoji
tako da se ima izbor biti aktivan i bez anonimnosti ili SWL bez aktivnosti
Pozdrav Stjepan (nije anoniman)

9A1IW

Citat: 9a2te  u 01. Veljača 2015, 21:46:16
S ovim se ne slazem
osnovna razmjena podataka da se prizna za ostvarenu vezu je pozivni znak i raport
za normalnan QSO ide i ime operatora te QTH ili lokator
tako da nema anonimnosti
ako netko hoce bas bit anoniman nema mu mjesta u aktivnom radu na frekvencijama
neka bude SWL i nitko nece znat da postoji
tako da se ima izbor biti aktivan i bez anonimnosti ili SWL bez aktivnosti
Pozdrav Stjepan (nije anoniman)

Stjepane, potpisujem svako slovo koje si napisao!!!

No, da budemo OT, sve ideje cemo baciti na papir i poslati u HRS, iako sami mogu procitati o cemu se radi, no...
Izmjena propozicija treba biti transparentna i prakticna.

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Borise, mislim da bi bilo produktivno da obrazložiš zašto misliš da bi konkretna izmjena bila korak naprijed tj. što bi se s njom po tvom mišljenju postiglo. Iako ovo s klupskim rangiranjem nisi naveo na svojoj inicijalnoj listi vidim da si se poprilično ukopao u svom stavu kako bi to trebalo funkcionirati ali osim "jer ja tako kažem" nismo čuli ono najbitnije - zašto?
Ideju vodilju pisca pravilnika itekako shvaćam. Cilj je bio aktivirati što više uspavanih ljepotica po klubovima i udahnuti malo života u timski rad. Iako mislim da je težinske vrijednosti u obračunu klupskog učinka trebalo malo drugačije definirati inicijalna ideja je odlična. Evo ti primjera : 9A1AA sam samcat rastura u multi-op kategoriji ali je zato u klupskoj kategoriji daleko od prvog mjesta. To je ono čemu služi ta kategorija, barem po mom mišljenju. Nek me pisac pravila ispravi ako sam nešto krivo shvatio. I sad bi ti htio tu jednu lijepu stvar pretvoriti u nešto ružno, otvoriti Pandorinu kutiju i omogućiti prijelazne rokove, transfer liste, licitacije, ... Po meni vrlo negativan prijedlog.

Usput, što se tiče anonimnosti zaista ste dvolični. Kad vam treba veza za novi dxcc ili za natjecanje onda može i samo 59/59 ali u ostalim situacijama mora čovjek dati i broj cipela ili mu vi ne bi dali raditi. Zaista žalosno. I što fali Hakomovom callbooku? Zašto vam on nije dovoljan?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9a3ty  u 02. Veljača 2015, 01:54:52

Ideju vodilju pisca pravilnika itekako shvaćam. Cilj je bio aktivirati što više uspavanih ljepotica po klubovima i udahnuti malo života u timski rad. Iako mislim da je težinske vrijednosti u obračunu klupskog učinka trebalo malo drugačije definirati inicijalna ideja je odlična. Evo ti primjera : 9A1AA sam samcat rastura u multi-op kategoriji ali je zato u klupskoj kategoriji daleko od prvog mjesta. To je ono čemu služi ta kategorija, barem po mom mišljenju. Nek me pisac pravila ispravi ako sam nešto krivo shvatio. I sad bi ti htio tu jednu lijepu stvar pretvoriti u nešto ružno, otvoriti Pandorinu kutiju i omogućiti prijelazne rokove, transfer liste, licitacije, ... Po meni vrlo negativan prijedlog.

Usput, što se tiče anonimnosti zaista ste dvolični. Kad vam treba veza za novi dxcc ili za natjecanje onda može i samo 59/59 ali u ostalim situacijama mora čovjek dati i broj cipela ili mu vi ne bi dali raditi. Zaista žalosno. I što fali Hakomovom callbooku? Zašto vam on nije dovoljan?

Jasno, glasno i konkretno!
Ja sam jedan od onih koji podržavaju ovo što si napisao.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 02. Veljača 2015, 01:54:52
Borise, mislim da bi bilo produktivno da obrazložiš zašto misliš da bi konkretna izmjena bila korak naprijed tj. što bi se s njom po tvom mišljenju postiglo.

Procitaj temu iz pocetka, sve ti pise. Obrazlozeno je jednostavnim rjecnikom.

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Kup Jadrana?
Iako su se mijenjale propozicije takmičenja ponovo se je propustilo definirati što je to postaja sa Jadrana.

"Postaje s Jadrana dodatno odašilju dvoslovnu oznaku luke upisa iz čije nadležnosti rade u natjecanju."

U praksi radiopostaja iz Delnica može se smatrati radiopostaja sa Jadrana jer je u nadležnosti neke od luka upisa Lučke kapetanije Rijeka odnosno njenih ispostava.
Ili luka upisa Bakar proteže se cca 15 km u umutrašnjost.
Dali je postaja sa Jadrana netko tko radi 15 km od obale?

"Za upis broda ili upis jahte koja je u cjelini u vlasništvu fizičke ili pravne osobe s
prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Hrvatskoj, nadležne su lučke kapetanije u Puli,
Rijeci, Senju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku, prema prebivalištu odnosno
sjedištu vlasnika broda ili jahte.

Za upis broda ili upis jahte čiji vlasnik, brodar, kompanija ili korisnik jahte nema
prebivalište odnosno sjedište na području lučke kapetanije, nadležna je lučka kapetanija iz
stavka 1. ovog članka kojoj je podnesena prijava za prvi upis broda ili jahte"

"Natjecanje organizira Hrvatski radioamaterski savez s ciljem porasta aktivnosti 9A postaja u KV natjecanjima.
U natjecanju mogu sudjelovati licencirane radioamaterske postaje koje rade s teritorija Republike Hrvatske.
...
...
U prijavi rezultata obavezno treba navesti za koji klub se prijavljuju bodovi."

"4. Sudionici
Sudionici svih domaćih KV natjecanja su isključivo licencirane radioamaterske postaje koje rade s
teritorija Republike Hrvatske
. Izuzetak je natjecanje 9A CW u kojem mogu sudjelovati sve licencirane
radioamaterske postaje, a izrađuje se zasebni plasman za postaje iz 9A i ostale postaje."

Kako je pravilima dozvoljeno učešće u takmičenju svim licenciranim postajama koje rade sa teritorija RH, nigdje se ne navodi da se to odnosi isključivo na hrvatske dozvole (licence), tu spadaju i oni koji nisu članovi niti jedne udruge kao i stranci koji koriste svoju pozivnu oznaku kroz 9A (9A/....).
Pošto je pravilima navedeno obavezno navođenje RK za koji se prijavljuju rezultati te postaje su u startu diskvalificirane pošto ne mogu navesti RK za kojeg prijavljuju rezultate. Pitanje je i dali robot za obradu takmičarskih dnevnika dopušta upload istih bez navođenja RK za kojeg se moraju prijaviti rezultati.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2MI

Pozdrav

Robot dopušta da se polje za upis pripadnosti ostavi prazno. To bi značilo da se bodovi stanice ne pribrajaju niti jednom klubu.
No, u tu rubriku se može upisivati isključivo pozivni znak kluba.
Dužnost administratora (Menađera) je da promijeni dotičnu pozivnu oznaku ako je neispravna, ako je operator pogriješio i upisao pogrešan znak, ako se radi o istom klubu a upisana je druga pozivna oznaka itd...

Osobno smatram da operator ima pravo odabrati klub kojem će dati svoje bodove. Čak i ako nije član dotičnog.
Klubu to može donjeti bodove pa se nema razloga buniti. Isto je i ako je operator član više klubova. Ne vidim razloga da se matični klub buni. Jer ako se buni operator bi mogao otići u drugi klub da mu on postane matični. Time bi ga klub izgubio. Ovako se samo može zapitati zašto je operator izabrao dati bodove drugom klubu ili jednostavno zamoliti operatora da u slijedećem natjecanju odabere svoj matični klub za davanje bodova...

To davanje bodova klubu, smatram, ne treba najavljivati. Ne znam što bi se dobilo sa time, osim što bi zakompiciralo stvar.

Slažem se da bi u pravilima trebalo bolje definirati što je to postaja s Jadrana i tko ima pravo natjecati se u toj kategoriji, jer to izaziva nedoumice i puno polemike.

Nadalje smatram da bi trebalo dati stanicama s kopna jedan množitelj. Time bi te stanice bile u malo ravnopravnijem položaju naspram stanicama s Jadrana. Osim što nose 2/3 boda, nosile bi i jedan množitelj.
73 de Miljenko 9a2mi

9A3TY

Citat: 9a2mi  u 11. Listopad 2015, 13:44:46
Robot dopušta da se polje za upis pripadnosti ostavi prazno. To bi značilo da se bodovi stanice ne pribrajaju niti jednom klubu.

To je u direktnoj suprotnosti s pravilima natjecanja npr. Kupa Jadrana gdje lijepo piše :
U prijavi rezultata obavezno treba navesti za koji klub se prijavljuju bodovi.
To vam je dragi kolega Miljenko tzv. mandatory field.

Osobno smatram da operator ima pravo odabrati klub kojem će dati svoje bodove. Čak i ako nije član dotičnog.

Lijepo reče Clint Eastwood : Mišljenja su kao i šu..., svi ih imaju. Pa onda evo i moga :
Kao prvo trenutačna pravila lijepo kažu :
Pod klupskim postajama podrazumijevaju se radio klub ili sekcije kluba ili osobne postaje kojima je radio klub za kojeg prijavljuju bodove matični radio klub prema evidenciji Hrvatskoga radiomaterskog saveza na dan natjecanja.
Dakle, nema ni govora o slobodnom izboru kome će bodovi pripasti, iako to naš vrli robot uporno ignorira i time omogućava kršenje pravila.

Kao drugo, što bi se dobilo takvom promjenom pravila? Molim predlagatelja obrazloženje!!!
Naime, time bi se samo otvorila mogućnost licitiranja tko-da-više-njemu-dam-bodove a što sigurno nije u duhu ham špirita.  ;D

To davanje bodova klubu, smatram, ne treba najavljivati. Ne znam što bi se dobilo sa time, osim što bi zakompiciralo stvar.

Pa to je barem kranje jednostavno. Dobilo bi se da se unaprijed zna tko se kome prodao a nikome se ne bi ništa zakompliciralo jer se na robotu jednostavno doda forma za prijavu i to je to.

Nadalje smatram da bi trebalo dati stanicama s kopna jedan množitelj. Time bi te stanice bile u malo ravnopravnijem položaju naspram stanicama s Jadrana. Osim što nose 2/3 boda, nosile bi i jedan množitelj.

Ponovit ću se : Što bi se dobilo takvom promjenom pravila? Molim predlagatelja obrazloženje!!!
Naime, o kakvom neravnopravnom položaju govorimo? Postaje s kopna su u jednoj kategoriji a postaje s Jadrana u drugoj. Dakle, da ponovim - o kakvoj neravnopravnosti je riječ ??????

73 de Ivo, 9A3TY