• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Naknade u kriznim vremenima

Autor 9A1IW, 05. Prosinac 2014, 20:42:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Pogledajte link i zaključite sami. Osim što se dijele kojekakve nagrade (za bavljenje hobijem) "prijateljima" i "podobnima", uz to se nepotrebno troši novac na stimulaciju rada onih koji su se za svoje aktivnosti dobrovoljno javili.

http://www.hamradio.hr/download/odluka_hrs_honorari_2013.pdf

Navedene cifre ne djeluju impozantno, no kada se iskoristi kao množitelj brojka 12 i "ubiranje vrhnja" svede na godišnju razinu, opravdano se može pitati zašto nam je ovako kako je? Repetitorska mreža se raspada, izgradnja alternativne bežične mreže se ni ne razmatra, nove tehnologije se ne prate (DV pa na dalje), izgubljen je status akademske zajednice, otkačio nas je Carnet, ukinuo se RMZO, ukinuo se APRS, QSL biro se "snalazi", takmičare se definira kao "teret" zbog "visoke" cijene plaketa i pehara, na krovu HRS-a nema niti jedne antene, radionica HRS-a je iščezla, klubovi se gase, dobna granica radioamatera se ukopala na razini penzionerske, članarina se povećala, da ne nabrajam dalje. Sve nas je manje, a troškovi isti ili rastu.
Više radioamaterske aktivnosti odradi Radioklub HFF, nego cijeli HRS.

Po meni, umjesto isplate besmislenih naknada, bolje bi bilo kupiti neki komad opreme ili uložiti u kakav perspektivni projekt usmjeren prema podmlađivanju članstva, pa se napokon mrdnuti s mrtve točke.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A1IW

Temeljem članka 35. i 38. Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza predsjednik HRS-a saziva  5. / 2014.  redovitu i proširenu sjednicu Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i radnih tijela HRS-a, koja će se održati u  četvrtak, 18. prosinca 2014. godine, u Zagrebu, Dalmatinska 12/II kat, u 17.15 sati.

Mogli bi rezultate ove ankete ubaciti u temu za sjednicu i napokon konstruktivno revidirati troskove.

73 de 9A1IW - Boris

9A3TA

Boris, zaboravio si naglasiti da je ovdje i anketa...

Morate doći logirani da je vidite.

Inače ćorak...

LP Dado
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A1IW

Vidiš, anketa se ne vidi ako čovjek nije ulogiran.

No ono što se vidi je zanimljiva "navala" onih kojima je HRS-ovo rasipništvo sasvim OK  ;D Još jedna manipulacija u nizu, zna se čija.  ;D

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Citat: 9A1IW  u 09. Prosinac 2014, 15:39:17

No ono što se vidi je zanimljiva "navala" onih kojima je HRS-ovo rasipništvo sasvim OK  ;D Još jedna manipulacija u nizu, zna se čija.  ;D

Borise sjeti se famoznih ostavki koje su kasnije poslužile za ucijene, trenutni rezultat ti je preslika sličnih radnji.

Nego druga stvar svi se kunu da su radioamateri.
Prema definiciji zakonodavca radioamater je:
"2. radioamater: fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade,
kako se vidi kad je lova u pitanju prestaju biti radioamateri i postaju vanjski suradnici koji obavljaju ugovoreni posao za novčanu naknadu.

Tu je samo jedan dio naknada koji je poznat,
nepoznato,  povezuje se na ugovorenim naknadama,
telefonski računi, fotokopirne usluge, poštanske usluge, naknade za korištenje osobnog automobila, ...
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1IW

Citat: 9a4oe  u 09. Prosinac 2014, 17:00:28
Borise sjeti se famoznih ostavki koje su kasnije poslužile za ucijene, trenutni rezultat ti je preslika sličnih radnji.

Moram te ispraviti, ne radi se o ucjenama, nego o "izgovorima". Kao, ja sad malo nešto glumim, da si publika misli da je to sve slučajno i da, kao, nije dogovoreno. A sve je vidljivo, ne iz aviona, već iz ISS-a  ;)

Citat: 9a4oe  u 09. Prosinac 2014, 17:00:28
Nego druga stvar svi se kunu da su radioamateri.
Prema definiciji zakonodavca radioamater je:
"2. radioamater: fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade,
kako se vidi kad je lova u pitanju prestaju biti radioamateri i postaju vanjski suradnici koji obavljaju ugovoreni posao za novčanu naknadu.

Tu je samo jedan dio naknada koji je poznat,
nepoznato,  povezuje se na ugovorenim naknadama,
telefonski računi, fotokopirne usluge, poštanske usluge, naknade za korištenje osobnog automobila, ...

Slatko je biti na "koritu", pogotovo kad u "koritu" nešto ima. A budući da Zdenko kaže da je sad riješen Severinac i da love ima... Jedino ne znam zašto projekti stoje i zašto se i dalje vuče trakavica prebacivanja krivnje za trenutno stanje. Tko će li ga znati...  ;)
Ako pogledamo (reprezentativnu) "anketu", u biti problema ni nema, zar ne? ;) Vjetar je napuhao jedra i smjelo plovimo.  ;)

http://tinyurl.com/nxocoyz

Valjda će financijski izvještaji biti javni, da ih malo proučimo i da se ubaci koja zanimljivost u kronologiju zbivanja tokom zadnjih nekoliko mandata.  8)

73 de 9A1IW - Boris

9A5ALL

Ja vas baš i ne razmem.

Prije sve, da, mi smo radioamateri. I svojom djelatnošću se bavimo iz hobija i od srca. Ima nas radiooperatera, konstruktora, jedni projektiraju i grade, drugi vise za stanicom, treći bulje u radarske slike, itd. Interesi su nam različiti a zajednički nazivnik nam je radioamaterizam.

Međutim, lektoriranje, održavanje WEBa i slično ne spada u radioamatersku djelatnost. Niti nam je to hobi. A ipak, netko to MORA odraditi - a kaj je najgore, malo tko to cijeni. I sam obavljam određene funkcije u klubu (ex predsjednik, tajnik) i osjetil sam to na svojoj koži. 100 put sam rekel "nikad više", al ipak, eto, neki prokleti osjećaj dužnosti mi neda da se predam.

Ovdje naravno ne pričamo o klubu, nego Savezu, instanci gdje određene funkcije moraju postojati i gdje se posao mora odraditi. Kvalitetno ili ne, nije predmet ove teme.

E sad, ako se posao MORA odraditi, onda je to nečija OBAVEZA. Obavezu čovjek prihvaća na sebe s naknadom ili bez. Ukoliko je netko od Vas, bilo tko, spreman te poslove odgovorno obavljati bez naknade, uz to podnositi primjedbe i kritike člastva, nek se slobodno javi Savezu. Evo, uzimam si tu slobodu da ovaj poziv uputim umjesto Saveza, nadam se da mi neće zamjeriti.

Ukoliko nema, razmislite o tome dal je možda bolje, ukoliko si to Savez nemože priuštiti, da ukinemo web? :)

9A1IW

1. Koliko para dobije predsjednik Saveza ili predsjednik kluba za svoj rad i odgovornost?
2. Zašto bi se moralo nešto plaćati ako se ne mora?
3. Nudio sam svoje usluge za badava, pa se izmislio natječaj za moderatora, naravno za džabe, samo da se "olakša" posao web uredniku.
4. O kojim kvalitetama govorimo? Pratiš li portal? Više vijesti ima kod mene na FBu, kao i više radioamaterske aktivnosti, nego u cijelom Savezu. Govorim o radioamaterskim aktivnostima.
5. Svojevremeno je izlazio free bilten koji je bio 79x bolji od časopisa. Usporedimo cijene i isplativost.

...ima još točaka za napisati, no moram dovršiti sa poslom za danas, pa ćemo stati na brojci 5...

73 de 9A1IW - Boris

9a6c

Prije par godina postao sam član HRS i tom kratkom razdoblju imao prilike raditi nešto unutar sustava...

Mala smo zemlja i još manji savez i zbilja bi bilo najbolje da svatko od nas neka stečena znanja primijeni za opće dobro i bez naknade.

I to bi u idelanom svemiru zbilja bilo OK.

Ali - kad jednom krene mužnja savezne blagajne preko dnevnica i putnih naloga, preko plaćanja suvišnih usluga i sličnih MO - pa zašto bi onda itko normalan radio za brokve ??? ??? ??? Ako je išta razbilo duh zajedništva i neku koheziju, onda je to to.

A s druge strane - nisu baš ni svi poslovi isti. Kao bivši i s pravom propali urednik primao sam neki honorar, a trošio u prosjeku 100 sati mjesečno i to ponajviše noćnog rada da bi kakav-takav list stigao s minimalnim zakašnjenjem.

Isto tako se sjećam da je naš QSL manager u svojim izvještajima koji se mogu naći u časopisu iznsoi brojke od cca 3000 kila karata koje bi tokom godine prebacio preko ruke.

Pa vas pitam - misli li netko da je 1000 kn mjesečno - ne ulazim u to je li btto i netto - nekakva naknada za taj posao?

Ono što je jedina konstata u našoj sredini je da će se uvijek , ali zbilja UVIJEK - naći netko tko će zbog tih kuna prozivati, pljuvati i s oproštenjem, ali razumijemo se - UGLAVNOM SAMO SRATI - na tu ili bilo koju drugu temu.

Naravno da se ti isti likovi ne bi ni u ludilu prihvatili bilo čega mi za pare ni bez njih, ali tako to ide. Jer ovako su uvijek u pravu.

U svemu tome čudi me samo jedno - odakle qsl manageru, web uredniku i svima u nizu koji za svoj neamaterski dioprinos savezu uberu par kuna više želudac, jetra i bubrezi za obradu svega toga i baš me zanima kako će to izgledati kad im se sve zajedno zgadi.

Vrlo vjerojatno na opjevani Kup Jadrana ove godine, kad je sve bilo super i sjajno, osim što rezultata, ali valjda bude i to.

Netko je pitao ovdje - da li je 10.000 kn mali novac. NIJE. Osim kad ga podijelimo s 12 mjeseci i dovedemo u korelaciju s utrošenim ranim satima i lučenjem pljuvačnih žlijezda pojedinaca...

9A1IW

A da probamo ovako?

1. Ukinuti časopis jer previše košta. Neće biti ni naknada za autore kao dodatnog troška.
2. Aktivnosti HRSovog QSL managera prebaciti na radnike zaposlene u HRS-u i komercijalizirati alternativni biro s čijim voditeljem će svki pojedinac ili klub moći dobrovoljno potpisati ugovor (prvi potpisujem).
3. Portal HRS-a pretvoriti u informativno glasilo samog HRS-a i uređivanje vijesti prepustiti nekolicini zainteresiranih volontera ili radnika zaposlenih u HRS-u. Time smo anulirali trošak "Web-uređivanja", šta god da to značilo.
4. Ukinuti forum i time potrebu za moderiranjem. Već imamo alternativne forume.
5. Ukinuti funkciju lektora, koja i tako nema smisla, a ni potrebe s obzirom na gornje točke.
6. Nagrade za natjecanja prebaciti u isključivo digitalnu formu spremnu za print, kao što je to kod ostalih organizacija i organizatora, a odlično funkcionira kod radioamaterskih diploma.
7. Smanjiti broj natjecanja, favorizirati "klupska takmičenja" koja obradu logova trebaju financirati ili izvršiti sami klubovi. Možda nastane koji free robot.
8. Prekinuti financiranje svih međunarodnih aktivnosti i natjecanja, a njihov trošak prebaciti na one koji u njima učestvuju. Čemu financirati nečije bavljenje njegovim hobijem ili njegovu osobnu promociju?
9. Organizaciju repetitorske mreže prebaciti na klubove koji su za te repetitore zainteresirani ili održavanje u potpunosti komercijalizirati. Ako se moglo ukinuti RMZO, PR i ostale projekte, ne vidim prepreke da se i ovo napravi, budući da se broj repetitora konstantno smanjuje, broj korisnika gotovo da ne postoji, a upotrebu u izvanrednim situacijama smo već definirali kao nepotrebnu.
10. I finalno - smanjiti iznos članarine na minimum koji će financirati samo onaj dio papirnate administracije koji se svakom radioamateru potreban zbog državno-agencijskih regula. Time smo u potpunosti rasteretili sve siromašniju radioamatersku populaciju i klubove na rubu izumiranja.

Troškove putovanja, koje je 4OE spomenuo, lako riješimo regionalizacijom HRS-a. Nema smisla da centar bude u ZG i samo u ZG. Ni slovenski savez nije u Ljubljani.

Višak državnih para naravno da treba preusmjeriti natrag u ZTK za perspektivne projekte usmjerene prema mladima.

A bilo bi fino da se ukine financijski dio nagrada ZTK. To tek nema smisla i predstavlja nepotrebno bacanje novca ("nekima") kojeg će biti sve manje.

73 de 9A1IW - Boris

9a6c

Evo mog skromnog doprinosa:

1/ Slažem se. ali ne iz navedenog razloga
2/ Nije realno, ne slažem se
3/ Slažem se, treba ga uređivati tajnik HRS koji ej za to i plaćen, ali trentna solucija je krajnje keproduktivna
4/ Slažem se
5/ Ne slažem se
6/ Za diplome se slažem za ostalo ne - uz malo truda sponzori su na dohvat ruke pa zašto ne?
7/ Ne slažem se, u biti Saveza je da potiče aktivnost i na ovom polju, a svaka privatna ili klupska inicijativa je sasvim dobrodošla
8/ Ne slažem se , ovo je hobistički savez i treba snositi trošak organizacije svog jedinog međunarodnog natjecanja. Svim 9A operatorima koji u njemu žele udjelovati savjetujem da prije nauče CW.
9/ U principu se slažem - besmisleno je da glumatamo kako imamo repetitore za povremene korisnike turističkog tipa. Kome treba - neka ga postavi i održava (i red na njemu).
10/ Slažem se, ali mislim da su i trenutne članarine minimalac. Smiješno je  razglabati o godišnjoj članarini koja je na mjesečnom nivou bilo kojeg sportskog kluba - tko ima djecu zna o čemu pričam. Savez mora postojati da nas predstavlja prema državnim agencijama i tijelima, štiti naš opći interes i sudjeluje u međunarodnoj amaterskoj sceni.

Povijesna prilika za reorganizaciju Saveza propuštena je uslučaju Severinac. Ja bih ga potjerao u stječaj, riješio se balasta u Stručnoj službi, sveo na volonterski rad svih članova, a zaposlio tajnika na pola radnog vremena s tim da uređuje i forum i časopis ako ga bude bilo. Organizirao QSL službu na razumnoj osnovi i jasnim principima i na minimumu troškova, aisplaćivao samo funkcionalne troškove.

Apsurdno je da plaćamo putovaje dva predstvanika na sjednice iARU i da onda o tome na našem rođenom webu nemamo ni slova, a da se istvoremeno organizira predavanje lokalnog tipa na tu temu - u čemu nema ništa loše, ali pare su naše, ni RKZ ni ZARS.

Ukinuo  bilo kakve novčane nagrade, a to isto predložio i na nivou HZTK. Kad pogledaš spisak dobitnika, previše ih je zaposlenih u sustavu. Time bi opao značajan dio grebatora koji se stalnim naslikavanjem simo i tamo guraju u prve redove predloženika za kojkakve nagrade i lovu dok je još ima.

E, zaboravija san reć - MENE ZA PREDSJEDNIKA ;D

9A1IW

2/ Nije realno, ne slažem se

Kako nije? Nakada su tajnici i "prijecednici" razvrstavali kartice
Osim toga, nemaju li Poljaci 2 biroa? QSL manageri funkcioniraju svuda po svijetu, po čemu je Hrvatska izuzetak?

5/ Ne slažem se

Šta će ti plaćeni lektor koji jedino zna prebaciti "prijemnik" u "prijamnik"? A nemaš ni časopisa za lektoriranje. BTW, sad će dvobroj, u jednom potezu će trebati lektorirati duplo materijala. Sve me strah jezičnih "začkoljica".  :o

6/ Za diplome se slažem za ostalo ne - uz malo truda sponzori su na dohvat ruke pa zašto ne?

Zato što ne. Ako ima para za kojekakve gluposti, krajnje je nisko i dvolično prosjačiti za sponzorstva u nagradama. Osim ako to sponzorstvo ima funkciju promocije donatora.

7/ Ne slažem se, u biti Saveza je da potiče aktivnost i na ovom polju, a svaka privatna ili klupska inicijativa je sasvim dobrodošla

Na raspravu... Klubova je sve manje, a hamfest i nagrade je sve teže financirati. Teško će biti održati ovaj ritam uz pljuvanje po takmičarima da su trošak.

8/ Ne slažem se , ovo je hobistički savez i treba snositi trošak organizacije svog jedinog međunarodnog natjecanja. Svim 9A operatorima koji u njemu žele udjelovati savjetujem da prije nauče CW.

Natjecanje o kojem govoriš je najmanji problem. "Izleti" po inostranstvu su daleko veći trošak. I krajnja besmislica. Mi naredne godine (ili one iza...) planiramo na oldtimer reli u Normandiju. Da zatrazim Državu da mi financira moje bavljenje hobijem?

10/ Slažem se, ali mislim da su i trenutne članarine minimalac. Smiješno je  razglabati o godišnjoj članarini koja je na mjesečnom nivou bilo kojeg sportskog kluba - tko ima djecu zna o čemu pričam. Savez mora postojati da nas predstavlja prema državnim agencijama i tijelima, štiti naš opći interes i sudjeluje u međunarodnoj amaterskoj sceni.

Članarina treba biti onolika kolike su potrebe. Ako se smanje izdaci po gornjim točkama, nema potrebe za opakim članarinama. Uz to, čovjek treba biti član kluba i samo kluba. ova budalaština o "članskom doprinosu" je totalna sprdačina koju nema niti jedan klub čiji sam član, a član sam njih 3.

Citat: 9a6c  u 10. Prosinac 2014, 12:18:56
Apsurdno je da plaćamo putovaje dva predstvanika na sjednice iARU i da onda o tome na našem rođenom webu nemamo ni slova

Kod nas, u drugim aktivnostima, za sva ovakva pitanja je odgovoran tajnik kluba/saveza. Na njemu je da izradi izvještaje.

Citat: 9a6c  u 10. Prosinac 2014, 12:18:56
E, zaboravija san reć - MENE ZA PREDSJEDNIKA ;D

Polako, kampanja još nije počela. Zdenko von HRS je najavio vruću narednu jesen. Čekaj red.

73 de 9A1IW - Boris

9A3IV

Ovo već stvarno postaje toliko smješno da mi je teško čitati, pa evo mojih komentara.

U jednoj rečenici se pljuje po QSL birou i manageru, govori se da je preskup, a već u slijedećoj se navija za (kao u Poljskoj) za dva QSL biroa koja treba plaćati. Koja je tu logika? Koliko QSL managera po svijetu radi besplatno? Ovaj način je najjeftiniji i najbolji za sve. Da li se prije nego što se pritisne tipka pošalji pročita što je napisano i koliko to ima smisla? Ja bi se primio baviti se QSL-kama samo u dolaznom prometu za onoliko koliko manager danas dobiva za dolazni i odlazni. Odlaznog prometa nebi se primio ni u ludilu. nedam ni slova da se kaže protiv QSL biroa. Izvrstan je.

Komercijalizirati repetitore? Što je vama? Samo ako si platio naknadu dobiješ kod koji ti dozvoljava prolaz. Svi ostali možete se (neću reći što zbog kaznenih bodova). Ali da bi repetitore trebalo srediti to je istina.

Putovanje na IARU? Predlažem da IW slijedeći put da svoj auto besplatno na upotrebu za putovanje. U stvari, neka stalno bude na upotrebi HRS-u. On će ga registrirati i popravljati. Jer koliko sam shvatio, s obzirom da je ovo radioAMATERSKA organizacija trebala bi upotreba privatnog auta u svrhe HRS-a za HRS biti besplatna. Isto tako troškovi hotela i hrane. Jer sve je to za HRS. Netreba ni dnevnice. Sve to treba platiti iz privatnog đepa.

Ali da bi, kao što postoji rok za predaju računa nakon putovanja, trebalo bi odrediti i rok dokle treba napisati izvješće i OBJAVITI GA HRS-ovoj stranici.

IW, koliko vidim, zalažeš se za opću privatizaciju HRS-a. Ne mislim da bi nam bilo bolje. Bilo bi nam gore. Kad bi se usvojilo ono što ti predlažeš HRS bi završio kao imunološki.

I da, pročitao sam što sam napisao prije nego što sam pritisnuo tipku pošalji

73   Damir
SVE ILI NIŠTA

9A1IW

Citat: 9A3IV  u 10. Prosinac 2014, 19:29:10
U jednoj rečenici se pljuje po QSL birou i manageru, govori se da je preskup, a već u slijedećoj se navija za (kao u Poljskoj) za dva QSL biroa koja treba plaćati. Koja je tu logika?

Nema logike jer nisi shvatio. Nitko ne pljuje po QSL manageru, već po HRSovom maćehinskom odnosu prema QSL službi. Kao i prema svemu ostalom, nema tu neke veće razlike.

Komercijalizirati repetitore? Što je vama? Samo ako si platio naknadu dobiješ kod koji ti dozvoljava prolaz. Svi ostali možete se (neću reći što zbog kaznenih bodova). Ali da bi repetitore trebalo srediti to je istina.

Komercijalizirati ODRŽAVANJE repetitora. Kod se i tako ne može i ne smije sakriti.

Putovanje na IARU? Predlažem da IW slijedeći put da svoj auto besplatno na upotrebu za putovanje. U stvari, neka stalno bude na upotrebi HRS-u. On će ga registrirati i popravljati.

Jock. Ne bude išlo. Ja na sve svoje hepeninge idem o svom trošku. Povlašteni "neki" to rade na trošak saveza, od Pordenone i Holica do Friedrichshafena. Neki potegnu i dalje, bez nekih većih rezultata. To sve košta! A i bode oči.

Jer koliko sam shvatio, s obzirom da je ovo radioAMATERSKA organizacija trebala bi upotreba privatnog auta u svrhe HRS-a za HRS biti besplatna. Isto tako troškovi hotela i hrane. Jer sve je to za HRS. Netreba ni dnevnice. Sve to treba platiti iz privatnog đepa.

Pero, onaj "kriminalac" po kojem ste pljuvali sve u 16, je odradio 2 zanimljiva "izleta" u svom aranžmanu..  ;) Tko može - neka ide. Tko ne može, zašto da mu ja plaćam izlet. Ne samo ja, bilo tko drugi.

Ali da bi, kao što postoji rok za predaju računa nakon putovanja, trebalo bi odrediti i rok dokle treba napisati izvješće i OBJAVITI GA HRS-ovoj stranici.

Imamo tajnicu koja to može odraditi s pola snage. To rade i drugi tajnici po drugim klubovima. To radi tajnica i u firmi u kojoj radim. Očito HRS ima neki svoj način rada koji je bolji. Ne znam, valjda je.  :D

IW, koliko vidim, zalažeš se za opću privatizaciju HRS-a. Ne mislim da bi nam bilo bolje. Bilo bi nam gore. Kad bi se usvojilo ono što ti predlažeš HRS bi završio kao imunološki.

Ja se zalažem za red. Ako reda nema, a evidentno je da ga se ne može uvesti, - žao mi je, ovakav HRS ne treba nikome. Čemu trošiti pare, ni RMZO nemamo, a bili smo svjedoci da je to OSNOVNI TEMELJ RADA ZA ZAJEDNICU. Prvi put '91., drugi put nedavno kod poplava. Naravno, HRS nije učestvovao ni u čemu jer nema čime to odraditi. Ukinuo je nepotrebno.

Da se razumijemo, ja sam prvi protiv gašenja projekata, no kako se projekti gase i HRS ostaje sam sebi svrhom, ja sam PROTIV takvog saveza. namjerno kažem "saveza" jer je nemoguće mijenjati ljude koji su do ovog doveli i koji su krivi za ovo st(*)anje.

Već, da te pitam, jesi li probao okinuti R6 iz ruke? Ne ide? Ma to ti je normalno, repetitorska mreža radi savršeno. DSTAR nije umrežen? Ma ni ne treba biti, šta će to kome.

Da nema pojedinaca volontera, odavno bi sve otišlo, znamo kamo. Problem je što je tih volontera sve manje. No, bitno je da se plaćaju kojekakve gluposti i nepotrebni računi.

Da spustimo loptu na zemlju, prosječan radioamater u HR od Saveza treba potvrdu za dozvolu i QSL biro. Neki "napredniji" radioamater voli takmičenja, neki voli diplome/aktivacije i slične aktivnosti, neki voli "laprdati" po repetitorima... Šta od svega toga funkcionira kako treba? Ona potvrda, zahvaljujući našoj Ljilji i tu i tamo koja diploma. A ostalo??? Koliko brojeva Radio HRS-a si dobio ove godine? Ponovo nam se smiješi dvobroj. Nije li to krajnje neozbiljno i ne-fer prema ljudima koji su ga platili (ja među njima)?

Ponovit ću još još jedan najgori mogući primjer - čak su i takmičari teret! Baš oni koji svojim radom doprinose tehničkom znanju! Nema se za plakete, no ima se za izlet u Bugarsku? Ma daaaaj...

73 de 9A1IW - Boris

9A3IV

Da, R6 ne radi. To ide na dušu trenutnom manageru za VHF/UHF/SHF/EHF. Ne HRS-u. Nema, ponavljam nema isprike za to što R6 ne radi. I volio bih da je to jedini problem. Nažalost, nije.

Putovanje na IARU konferenciju nije izlet. To je posao koji treba odraditi netko za HRS. Izlet je kad ja aktiviram Sjevernu koreju. To mi HRS netreba platiti. Put na konferenciju IARU treba. To je dio reda za koji se zalažeš.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA