• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Izmjena Pravilnika - rasprava

Autor 9A6NDD, 03. Srpanj 2014, 14:06:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Na snagu je stupio novi pravilnik o "PRAVILNIK O JEDNOSTAVNIM I DRUGIM GRAĐEVINAMA I RADOVIMA".
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_06_79_1476.html
Nažalost, radio amateri se opet nigdje ne spominju... u S5 su se ugurali vrlo mudro u njihov pravilnik, ali kod nas to nije upalilo...  :( >:(

73

9A1IW

Da li je HRS davao kakve predloge? Zna li itko?

No, možemo se probati ugurati pod ovo:

Članak 4.
Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi:

15. Antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu;

Ako nam prigovore da nismo TK kompanija, možemo se praviti blesavi  ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

Citat: 9a4hp  u 07. Kolovoz 2014, 20:33:56
Pa za kraći preiod od 3 mjeseca mu ni ne treba jer ima CEPT dozvolu... 8)

Stvar je u tome da mnogi inozemni operatori, tijekom ljetovanja u 9A (a to je kraće od 3 mjeseca) žele raditi kao 9A8..., a po ovome se i dalje onemogućava da Hrvatska zaradi na tome.
Ni HRS, ni HAKOM. Neće nas to izvući iz krize, ali, ipak...
"DX never sleeps..."

9A2NO

Bok!
9A4HP...Bravo, znaš odgovor na pitanje od čega se sastoji  Radio postaja, ali neznaš odgovor na pitanje u mom postu:

Dodaje se novi stavak 17. koji glasi:
»Izmjena podataka o prijavljenim amaterskim radijskim postajama podnosi se na
obrascu koji je objavljen na internetskim stranicama Agencije.«

Nisam našao taj obrazac

73 Dino

9A2JK

Citat: 9A1IW  u 07. Kolovoz 2014, 23:17:04

No, možemo se probati ugurati pod ovo:

Članak 4.
Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi:

15. Antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu;

Ako nam prigovore da nismo TK kompanija, možemo se praviti blesavi  ;D

Pravnici u našim redovima (ili oni koji znaju više o pravu i zakonima) mogli bi nam pomoći riješiti tu
dilemu.

Ja mislim da u Pravilniku ne bi trebali tražiti ono što nigdje ne piše, a u Pravilniku nigdje ne piše da
''elektroničku komunikacijsku opremu'' koriste samo ''TK kompanije''. HAKOM – Hrvatska regulatorna
agencija za mrežne djelatnosti izdaje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra i ''TK kompanijama''
i radioamaterima na temelju istog Zakona. Po meni, to znači da su radioamateri korisnici elektroničke
komunikacijske opreme jednako kao i ''TK kompanije'', odnosno da se na radioamatere u potpunosti
može primijeniti članak 4., stavak 15. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

Ili, jednostavnim riječima, na temelju ovog novog pravilnika, radioamateri mogu graditi antenske
stupove bez posebne građevinske dozvole.

Jedino ne znam što znači onaj dio ''a u skladu s glavnim projektom'' u prvoj rečenici članka 4. ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6ARP

9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6NDD

Citat: 9A2JK  u 08. Kolovoz 2014, 08:12:47
Citat: 9A1IW  u 07. Kolovoz 2014, 23:17:04

Jedino ne znam što znači onaj dio ''a u skladu s glavnim projektom'' u prvoj rečenici članka 4. ?

73
Martin 9A2JK

Možda pomogne http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=12215
Uglavnom, nije jednostavno, ali opet jednostavnije nego s "građevinskom dozvolom". Problem je što nisu svi radioamaterski "problemi" obuhvaćeni... kao recimo postavljanje antene na već gotovoj građevini (pogotovo na zgradama gdje je više vlasnika, pa i više problema), postavljanje kabela od antene do PPS i slično... sve je uredu i prolazi dok neko nekoga ne tuži, a u zadnje vrijeme toga ima i u buduće toga bi moglo biti više (zbog baznih stanica mobilnih operatera i strahova koji se zbog njih šire...). 
Koliko znam HRS je pripremao tekst za sudjelovanje u Javnoj raspravi, a da li ga je i poslao to ne znam 100%. Ja sam osobno poslao svoj prijedlog, ali na njega nisam dobio nikakav odgovor, ni da je zaprimljen, a ni komentar... toliko o tome koliko je "javna rasprava" i u stvarnosti javna... Također sam poslao i S5 pravilnik o jednostavnim građevinama, gdje se radio amateri spominju, da ne bi bilo da nešto izmišljam i slično... Znam da su i neki drugi RA poslali svoje prijedloge na Pravilnik. Ovako nam predstoji čekati neku buduću izmjenu ovoga Pravilnika koja će biti tko zna kada... Nije mi poznato da li se nekim drugim podzakonskim aktima može nešto dodati/oduzeti?

73

9A2JK

Odličan, 6 (šest)!

Znamo da je za amaterske radijske postaje kojima je efektivna izračena snaga jednaka ili
veća od 100 W, potrebno, između ostalog i:

2. tlocrt i bokocrt izvedbe antenskog sustava - prikaz smještaja antenskog sustava na
lokaciji postavljanja s označenim visinama od zemlje i objekta na kojem je postavljen sustav;
3. zemljovid područja s ucrtanim mjestom postavljanja i mjestima na kojima se može
očekivati trajniji boravak ljudi - preslika zemljovida u prikladnom mjerilu (1:1000, 1:2880) s
označenim mjestom postavljanja antenskog sustava s ucrtanom zonom sigurnosne udaljenosti

Sad mene zanima, s pravne strane (ili iskustva), da li se gornji dokumenti mogu smatrati
kao ''glavni projekt'' za radioamaterski stup ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6NDD

Koliko ja vidim na onom linku na objašnjenje od Ministarstva, Glavni projekt potpisuje ovlaštena osoba, tj. inženjer... tako da nešto što sam nacrtaš po tome ne vrijedi (naravno, ako nemaš ovlaštenje...).
Nisam nikakav stručnjak po pravnim pitanjima, nego je ovo moje komentiranje čisto laičko... onako kako sam ja shvatio, ako griješim u čemu, volio bih da me se ispravi, da druge ne dovodim u zablude.

73