• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Šta je sve interesantno za videti (doneti) na ZRF

Autor YU1CF, 31. Svibanj 2014, 10:40:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

Pozdrav

Trebalo bi da je sve dogovoreno oko dolaska na ZRF.

Interesuje me šta bi bilo interesantno za videti ili poneti na sajam? Bez ikakve obaveze.

Antene 1.8MHz - 5.8GHz, Band Pass Filteri, koaksijalnih razdelnici, beverage box kutije, itd....

Na LOS2014 u Ljubljani sam poneo neke 50/70 MHz dual band antene od 7 i 11el, 144 MHz antene, kombinovanu 144/432 MHz antenu, kao i CW/SSB dipol za 3.5 MHz...

Ima fore još 10 dana da se nešto pripremi...

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A1IW

Ljudi su se raspitivali za 70cm takmicarske antene, jedna ce zanimati mene, da mi bude pasent uz onu za 2m ;-)
I koji spliter za 2 i 4 antene, po UKV bandovima... Sta vec imas gotovog i pripremljenog.

Ako imas dijelova za antene, pogotovo ovih tvojih plasticnih nosaca i selni za vezanje na stup.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4DD

Nadam se da će raznih šelni, izolatora i ostalih dijelova za antene biti dovoljno.
Da se ne rasproda sve u prvom danu..:)

73
9a4dd

9A4QV

Selne za antene, plasticne kutije za vanjsku montazu, izolatori za elemente.
Imas koju macro sliku tih izolatora za elemente koje koristis na yagicama.

tnx
QV

YU1CF

Uz antenu od 6m za 144 MHz, najbolje bi "pasovala" jedna od takođe 6m za 432 MHz. To je 23 el. antena. naravno bilo bi mnogo bolje postaviti takve 4, pošto je rastojanje za stakiranje relativno malo, tako da šipka od 6m je dovoljna za 4 antene po vertikali.
Spliter bi bio potreban samo ako ima više od jedne antene, pa o tome treba razmisliti....

Evo izgleda novih izolatora za antene. verovatno će to za graditelje biti interesantno.

Postoje varijante za četvrtaste boom-ove 20x20, 30x30, 40x40, kao i za okrugle fi30 i fi40mm.
A onda posebno sve to za fi4, fi5 i (verovatno, još je u izradi) fi6mm.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A1IW

Problem je u tome sto je velik i dugacak sistem tesko podignuti u portable uvjetima, pogotovo ako si sam... Za sad neka bude ovako, vidjet ćemo, možda bude i neki fiksni setup :-)

Uglavnom, ovo sa nosačima za četvrtaste cijevi je OK, 40x30 su cijevi koje najviše koristim, dakle, nosač dimenzije 30mm i za cijev fi=30 ili 40mm.

73 de 9A1IW - Boris

9a6c

Mene bi svakako zanimali nosači za elemente od 5 ili 6 mm, za boom 20x20 i 30x30 mm, pse info za cijenu i mogućnost dobave - ne mora biti sada, može i kasnije via bus BGD-ST ili nekim drugim kanalima, da ne zamaramo poštare ;)

Ako mora sada, onda 15 kom za fi5 mm na boomu 30x30 pa ćemo preuzeti&platiti u ZG na ZRF preko nekog tko bude tamo.

9A4QV

Citat: YU1CF  u 01. Lipanj 2014, 23:10:26
Postoje varijante za četvrtaste boom-ove 20x20, 30x30, 40x40, kao i za okrugle fi30 i fi40mm.
A onda posebno sve to za fi4, fi5 i (verovatno, još je u izradi) fi6mm.

Pozdrav Goran YU1CF

TV antene su ti radjene na 20x20 boomu ili tanjem? Izgleda mi tanje, 18x18 ili cak 16x16.
Ti me izolatori takodjer zanimaju jer raditi antene za 1296 na 20x20 nema bas smisla...
Fi elemenata 4mm.

hvala
QV

YU1CF

OK, OK
Baš na slici je izolator na cevi 30x30mm. To se vidi i kada se snimi slika.

Za 1296MHz, 20x20mm boom je sasvim dobar. Ne treba deblji sve do dužine antene od 3m. Naravno ne govorimo o tankozidnom boom-u....

Inače specijalno za 1296 MHz, Svi ti proračuni koji kruže internetom, sve je to katastrofa....
Ne može se u amaterskim uslovima napraviti dobra 1296 MHz Yagi antena.
A i kada se napravi, sigurno je samo jedno.
Neće raditi kako je proračunato. Niti će imati to pojačanje, niti F/B niti to prilagođenje (SWR)....
To treba kupiti od profesionalaca... Naravno, ne morate se složiti sa mišljenjem, a i ne bih obrazlagao dalje....

Ako ima konkretnih zahteva, molim da me kontaktirate direktno, na poznatu mail adresu....
Ne bih hteo da izazivamo moderatora, da briše poruke...

Pozdrav Goran Yu1CF
Proizvodnja antena

9A4QV

Mislim da se nismo razumjeli,
meni odgovara 18x18 i 16x16 i to sa tankom stijenkom.
To su amaterske antene koje se ne postavljaju da stoje na 2000m ASL 10 godina.
Lagane antene za portable ili kucni setup su ono sto amaterima treba.

Danas je tesko napraviti distinkciju izmedju profesionalnih antena, jer vecina takozvanih profesioanlnih antena  nema ni "p" od profesionale.

A sto se tice foruma, osobno ne vidim zasto bi admin sta brisao, jer ako mi clanovi placamo ovaj web i koristimo ga na nacin koji nam odgovara bez obzira radilo se o nekoj firmi ili ne. Uostalom, trebalo bi i poticati firme da se javljaju i oglasavaju, sto bi svima koristilio i onima koji kupuju i onima koji prodaju.

QV

9A3TA

I onda se mene pljuca...

" jer ako mi članovi plaćamo ovaj web i koristimo ga na način koji nam odgovara bez obzira radilo se o nekoj firmi ili ne. Uostalom, trebalo bi i poticati firme da se javljaju i oglašavaju, sto bi svima koristilo i onima koji kupuju i onima koji prodaju."

Pa ovo ni gajba pive ne može oprati...

Tko se sjeća onog "sram Dadu bilo" koaksa, pa onda "onaj koaks u Istri požurimo, kupujmo"?

I svih carinskih prekršaja ranijih godina s dovozom gomile nove robe preko granice bez pardona (čitaj deklaracije, carine, poreza, joj jeste vi domaći bedasti kad to plaćate).

Konačno, na ovom sajmu planiram finalnu rasprodaju, ponesite sitan novac (u što većim količinama).

Nikakvo čudo da me i dalje muči želudac. Pitam se zašto.

I još jedan citat za kraj: "Mislim da se nismo razumjeli."

LP Dado
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A4QV

Dado, po tebi se pljucalo, kako ti to kazes iz svima poznatog razloga, to je po domaci receno, "prodavao si muda pod bubrege". Da te podsjetim, price o cijeni skladistenja toga famoznog coaxa koja je toliko velika da ti se vise isplati spaliti coax na otpadu i prodati bakar nego ga drzati na skladistu.
A evo i dan danas prodajes istu foru o finalnoj rasprodaji toga coaxa, nekoliko godina nakon sto ga finalno prodajes na sajmu. Nemam nista protiv tvoje prodaje, ali tu pricu ne mozes prodavati meni, mozda nekome drugome da.

Uostalom, kupci sami odlucuju gdje zele potrositi svoj novac, konkretno coax uzimam kod Kalcica u Rijeci, kvaliteta i cijena nedostizna za vecinu onoga sto sam vidio u nasim krajevima.

Kenwood se uzima u Sloveniji, Yaesu u USA, Icom moze i u Italiji itd.....

QV

9A3TA

e, moj druže pila naopako...

sad već i šleper pive postaje nedovoljan.

jednom možda i pročitaš moj oglas? moj koaks je prodan prije puno godina, i kako više ne uspijevam naći nešto po dobroj i konkurentnoj cijeni, ne nudim ga više. povremeno mi nude "nabavljen", ali to mi zaista ne treba.

i nemam ništa protiv da YU1CF dođe prezentirati svoje proizvode. imam protiv da donese 10 antena i proda ih ovdje, bez da plati na Bajakovu sve što bi trebalo. zašto? zato jer ima naših zanatlija koji nude solidne antene, muče se ili caruju, svejedno, ovdje plaćaju daće i nije mi fora da ih ovakvi kao ti nazivaju i prave budalama.

fore ne prodajem ja, već takvi kao ti.

kad taj dio savladate, odmah svima bude bolje.

LP Dado

p.s. bilo kakva trgovina je uvijek prodaja "muda pod bubrege", to je u definiciji trgovine, da znaš gdje ima kruh, mlijeko i novine jeftinije, ne bi kupovao u dućanu preko puta, i to ne čini tvog trgovca ni švercerom ni lopovom, ti radiš svoj posao, a on svoj
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A4QV

Citat: 9A3TA  u 02. Lipanj 2014, 16:01:00
p.s. bilo kakva trgovina je uvijek prodaja "muda pod bubrege", to je u definiciji trgovine, da znaš gdje ima kruh, mlijeko i novine jeftinije, ne bi kupovao u dućanu preko puta, i to ne čini tvog trgovca ni švercerom ni lopovom, ti radiš svoj posao, a on svoj

Dado, ja nikoga nisam prozvao ni svercerom niti lopovom. Meni je jasno da se svatko bori za koricu svoga kruha, netko vise netko malo manje uspjesno. Ja sam prosao, sto se kaze svijeta i svijeta i nasljakao se u svakakvim uvjetima, tako da neke stvari mogu razumno sagledati i ocijeniti.

Ovo sto cu napisati, volio bih da mogu napisati za neku nasu firmu, privatnika, radioamatera koji se muci u svojoj garazi i nesto proizvodi, prodaje, zaradi si za koricu kruha ili za novi uredjaj ali ja jednostavno takvo nesto kod nas jos nisam vidio. Daj predlozi, ukazi na takvoga...

Malo je mozda nezgodno, jer se lovimo upravo YU1CF-a ali on je po meni primjer u kom bi smjeru trebalo ici:

Covjek je amater i ima firmu, koja se bavi svime onime sto mozemo iscitati na njegovim stranicama, tako da ona predpostavka za Bajakovo i ne mora stajati.

Web stranice su jednostavne, pregledne, na domacem i Engleskom jeziku.

Cijene su jasno naznacene za sve proizvode, u lokalnoj i Euro valuti.
Osobnog sam misljenja da su cujene primjerene.
Po onome sto vidim, i odnos cijena/kvaliteta je kako se kaze best buy, value for money.

I sad dolazimo na ono sto kod nas u Hrvatskoj  definitivno fali, a to je pristup prema kupcu. Osim sto netko zna napraviti dobar proizvod, treba ga znati i prodati. Goran to zna. Primjer ti je njegov odnos na forumu, savjeti, odgovori na pitanja, pomoc oko rijesenja itd. Netko ce reci, on samo sebi radi reklamu, istina, to je nacin promocije, koji koristi njemu ali i kupcima. To je nesto sto mi jos nismo naucili.

Kod nas kad vidim, kad prodavac napise ne odgovaram na SMS ili samo poziv na MOB te oprema koja se prodaje bez jasno naznacene cijene, ni ne pomisljam od navedenoga nesto kupiti.

Stoga sam i napisao u prijasnjem postu, treba svima otvoriti stranice da prezentiraju sto imaju, neka daju savjete, rijesenja, pomazu, to i jest bit foruma. Biti cemo zafovoljni i mi kupci a i prodavaci. Ja za sada od nasih snaga nisam nikoga vidio da to radi na HRS ili nekom drugom amaterskom portalu.

Ti si imao par savjeta za trgovinu preko ebaya ili paypala ako se sjecam i to je to...

Mogao bi o toj poslovnosti primjera navesti.... ali da ne budemo off topic.
I da u pravu si, nisam pogledao tvoj oglas stvarno ne pamtim, vidim da oglasavas redovito i da je bilo nekih primjedbi na to. Kazem ti , mene to ne smeta jer ne citam te oglase  ;D

pozz
QV

9A1IW

Mda, kad volimo biti "sveznadari", da ne napisem nesto drugo i popijem finalnih 7 bodova.
Kenwood je najjeftiniji u ZG. Znam jer sam kupovao i u SLO i u HR i u Njemackoj.
Podrska servisa - uvijek HR, jer sam u SLO placao 30EUR/filter, dok me je to u ZG kostalo 3x manje. Ne znam da li je netko uocio da su se filteri mijenjali vise puta? Nije? Eto, jesu. Toliko o SLO.

Yaesu? Slovenija ili Njemacka. Postarina+carina+PDV ne opravdava nisku prekooceansku cijenu.

Icom u Italiji? Hm.

Citat: 9A3TA  u 02. Lipanj 2014, 16:01:00
i nemam ništa protiv da YU1CF dođe prezentirati svoje proizvode. imam protiv da donese 10 antena i proda ih ovdje, bez da plati na Bajakovu sve što bi trebalo. zašto? zato jer ima naših zanatlija koji nude solidne antene, muče se ili caruju, svejedno, ovdje plaćaju daće i nije mi fora da ih ovakvi kao ti nazivaju i prave budalama.

Ono sto sam vidio da se slaze i "proizvodi" u HR je redom bio srot, ako zanemarimo Delta Loop koji sam uzeo od tebe i stvarno je vrhunska antena.
Antene su pusiona, najcesce ne rade dobro, rezoniraju na frekvencijama koje su predaleko i za profi sluzbe.
Dakle - zalim - ne valja nista.

No za YU1CF mogu slobodno reci da je antena jako dobro napravljena, sto cete moci vidjeti sami na Hamfestu.

73 de 9A1IW - Boris