• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Skupština HRS, ovogodišnja

Autor 9a6c, 28. Travanj 2014, 08:18:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Stručna služba HRS izgleda radi na tome da postavi novi rekord - zapisnika s posljednje Skupštine ni od korova.

Znam, nije to lako, poslije onako traljavo složenog dnevnog reda i copy-paste izvještaja u prvom licu jednine, nije lako za tri tjedna složiti i zapisnik, pa makar tonski zapis bio odavno gotov...

Kako se čini taj bi mogao biti gotov do Fridrihshafena di će ga nosit na autorizaciju u EU pa za one koji nisu bili prisutni samo par rečenica.

Žali bože para i vremena, došlo ni pola delegata, sve odrađeno rutinski i bez neizvjesnosti. Jednog skupštinskog arlekina zamijenio drugi pa glasao protiv izvještaja i plana, a na njegov prijedlog izmijenjen Pravilnik o nagradi NIKOLA TESLA iz kojeg je izbačena novčana nagrada.

Najgore od svega je što su zatvorili birtiju u krugu HZTK dvorišta pa delegati nisu imali prilike opravdati tezu najhiperaktivnijeg zastupnika o tome kako je ista služila za ciljano alkoholiziranje ostatka zastupničkog tijela u svrhu nekritičkog prihvaćanja svih prijedloga IO :P

I tako je sve proteklo bez krvi, znoja i suza te ostalih tekućina...

Vidimo se dogodine

9a6c

Sad ću i ja sam sebi počet odgovarat kao moj nikad prežaljeni idol i heroj slobodne riječi dr Blogivoje, ali sunce mu žarko....da ne rečen šta >:( puno gore...

Pa nisu bombardirali Dalmatinsku 12 5.4. ka Beograd dan kasnije prije puno godina pa da se ne zna ko je šta reka.

Nemojte mi samo reć da je gotov, to ne bi podnija...

Bez obzira šta pisalo u njemu, red je i pristojno objesiti ga na web, poslati u klubove, neka ljudi znaju šta je bilo.

Bez ikakvog razloga provocirate nezdravu atmosferu i sakrivate potpuno nevažne i nebitne stvari jedne rutinske Skupštine saveza kojem su bratski i sestrinski savezi na istoj adresi , pa makar i bez važeće registrtacije, počeli odgrizati živo meso dok vi gledate i šutite???

Koga više nema u IO?
Ko je nova dvorska luda HRS-a?
Koliko Zvjezdanih sela ima u Hrvstkoj?
Sprema li se tečaj za aviomodelare?

A kako je krenulo s časopisom, mogli bi uskoro očekivati i pokretanje radionice za Alzheimerovu bolest, jer vidim da neki naši bivši predsjednici ubrzano zaboravljaju što su radili prije samo nekoliko godina, ili su u međuvremenu nabavili dobar roofing filter koji propušta svaku rečenicu koja počinje s JA, pa JA, pa JA...

I nemojte odgovarati po forumu, odradite svoj posao onkako kako valja i kako piše u Statutu HRS.

I naravno, svakako podržite novu inicijativu CB saveza da krene u izdavanje IOCA diplome za veze na 27 MHz.Kako je krenulo i kako su se počeli producirati neki naši slave i hvale željni pik-zibneri, ne bi se čudio da tako i bude

:(

9A1IW

Paranoja do bola. A pogotovo fascinira bavljenje nebitnim stvarima. Vidim da se taj virus siri kao i izmisljena pandemija pticje gripe.

I nema straha, nikakve IOCA diplome se nece dijeliti za rad na CBu, propagacije to ne dozvoljavaju.

Btw, nije li ovo radioamaterski forum? Cemu se onda svi intenzivno bavite CBom? I aviomodelarstvom? A "helikopteroletaci" radioamaterstvom? Sve je naopako.

Ili je to ona narodna: "Besposlen pop i jarice krsti?"
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7DCK

A zašto ne bi i CB operatori imali IOTA, IOCA ili bilo koju drugu diplomu?
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9a6c

Momci, bojim se da niste baš uhvatili poantu.

Nije problem u tome hoće li se netko baviti radom na CB valovima, ali blago rečeno nije u redu potkradati tuđe intelktualno vlasništvo i tako dezavuirati minuli rad amatera koji su ga ulagali godinama.

Naravno da HSCB može izdavati nekakvu diplomu za rad s postajama s otoka, ali se ne bi smjela zvati IOCA i morala bi imati različita pravila, inače se to zove plagiranje.

Možda je sad jasnije, a isto vrijedi za organiziranje radioamaterskog kampa ZSM pod kapom HSCB. Odakle uopće ideja da se CB ekipa bavi odgojem mladih radioamatera u svojoj režiji?  Zato i kažem da bi sad naš Savez ili neki klub mogao pokrenuti tečaj za aviomodelarstvo, samo zato jer mu se prohtjelo ili zato jer ima viška prostora i poslovnog duha.

To što CB momci drže mikrofon u ruci i emitiraju na frekvencijama nije dovoljno da ih se miješa s radioamaterima, jer bi to onda mogli biti i vlasnici Dozvole za voditelja čamca koji sad moraju polagati ispit za pomorskog radiotelefonistu s općim ili posebnim ovlaštenjem. I oni imaju kanalni uređaj, vertikalnu antenu, samo je frekvencija različita. A ako ih veseli mogu jedan drugom slati i papiriće s brojevima, slovima i slikama, i ne bi me čudilo da to nazovu qsl kartama...

Ne bi me čudilo da se uskoro oglasi i pozivna oznaka kojom će se obilježiti konzumacije ljubavi ova dva saveza, pa predlažem da to bude 9A0CB.

A ja ću bit CB GOGZILLA.

9A7DCK

Citat: 9a6c  u 28. Svibanj 2014, 10:29:46
... ali blago rečeno nije u redu potkradati tuđe intelktualno vlasništvo i tako dezavuirati minuli rad amatera koji su ga ulagali godinama ...

Kad si spomenuo intelektualno vlasništvo, postoji li neki dokument koji dokazuje da radioamateri tj. HRS ima intelektualno vlasništvo nad IOCA ?
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9a6c

Ma naravno da ne postoji, pa tko bi razuman očekivao ovakvu situaciju? Ili do nje doveo? Što ne umanjuje prava HRS na to , za sada. U tom kontekstu moj naglasak je na moralnom pitanju i djelotvornosti našeg IO i stručne službe u spodobnosti tajnice.

Zato i spominjem onog lika, wannabe predsjednika koji je tu stvar stavio u svoj program, aka manifest, ali napunio pelene i povukao se prije izbora pa su umjesto njega vladali i vlast uživali neki drugi, uz sve privilegije koje uz to idu.

U muzici si na panju ako prepišeš više od tri takta, ne smiješ dirat tuđe slike jer dobiješ po prstima, zbog tuđe žene i glava padne, a ovdje maznuli naziv i sadržaj...i nikome ništa...ili ima "puno lipih stvari, samo ne smin reć, ne smin kazat..:"

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 27. Svibanj 2014, 22:41:22
I nema straha, nikakve IOCA diplome se nece dijeliti za rad na CBu, propagacije to ne dozvoljavaju.

Znam masu CB-aša koji (iako nisu položili P ispit) sigurno ne bi izjavili ovakvu, blagorečenu, glupost.

IOCA diplome, u izdanju HRS-a, se neće dijeliti CB-ašima zbog neispunjavanja uvjeta :
Priznaju se veze održane nakon 26. lipnja 1991. godine, na bilo kojem KV području (1.8 / 3.5 / 7 / 10 / 14 / 18 / 21 / 24 / 28 i 50 Mhz)

Umjesto da ste sretni što još ima radio entuzijasta i da ih podupirete u njihovom radu samo pronalazite neke razloge za biti "anti-protivni" a tako samo štetite i njima i nama. Da li vam je to zaista cilj? Ako već ne možemo zajedno možemo li barem "miroljubivo i aktivno koegzistirati" ??  ;D

Ugodan dan vam želim.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Citat:Umjesto da ste sretni što još ima radio entuzijasta i da ih podupirete u njihovom radu samo pronalazite neke razloge za biti "anti-protivni" a tako samo štetite i njima i nama. Da li vam je to zaista cilj? Ako već ne možemo zajedno možemo li barem "miroljubivo i aktivno koegzistirati" ??

Prijatelju Ivo!!! Zašto ne čitaš zakon o telekomunikacijama ????? zašto bi mi radioamateri trebali "podupirati CB-band" tko šteti njima??  pišeš gluposti Ivo. To je GRAĐANSKI BAND nas nebi trebalo interesirati što oni tamo pričaju, mogu svašta pričati a najmanje o radioamaterizmu to im zakon omogučava na tom dijelu opsega od 27 MHz.
CB-band i radioamaterizam po meni nema nikakvih zajedništva. O tome se ovdje dosta diskutiralo i ponovo povlačit nešto što ne spada na ove stranice je stvarno neodgovorno.

9A4DD

U cijeloj priči oko tehničke kulture izgleda da je HZTK izgubila kompas i (ne)namjerno mješa pojmove "radioamateri" i "CB".
Dokaz tome je i brošura "Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica" izdana od strane HZTK. U njoj se, između ostalog, nabrajaju i reklamiraju pojedine radionice od kojih je jedna i "Edukativna CB radionica", u čijem je programu jasno stavljen naglasak na usvajanju vještina radioorijentacije. Priložene slike prikazuju djecu s kartama i radiogoniometrom u ruci i slušalicama na glavi...
Da li to znači da je HSCB doista pokrenuo "svoju" radiogoniometriju, tj. radioorijentaciju na svom zakonski dopuštenom opsegu?
Da stvar bude još bolja, u cijeloj brošuri radioamateri i Hrvatski radioamaterski savez uopće se ne spominju! Očito ta činjenica dovoljno govori o statusu i položaju HRS-a unutar HZTK.

Da li je netko samo pomiješao pojmove, ostaje na stručnim službama i IO HRS-a da utvrdi pravu istinu. U konačnici, smatram da bi i Skupština HRS-a trebala zauzeti svoj stav i o tome se očitovati. Dva nacionalna Saveza (HRS i HSCB), dvije različite djelatnosti, pa tko što voli - nek izvoli.

73 de 9a4dd

9A4QV

Zakonski gledano HSCB moze odrzavati tecajeve i natjecanja iz ARG i to na 80m podrucju.
Uostalom, vecina djecice koja se bavi ARG-om i nisu bili clanovi HRS-a, nisu imali ni polozeni ispit, a kamoli pozivnu oznaku, da ne ponavljamo pricu o (ne)uplacenim clanarinama upravo ARG natjecatelja koju smo imali na forumu.

Tajnik HSCB je radioamater, sa polozenim ispitom i pozivnom oznakom. On moze postaviti 80m lisice bez ikakvih zakonskih zapreka. Prijemnike za 80m mogu koristiti svi, bez obzira jesu li clanovi saveza, radioamateri ili ne, te se samim time mogu baviti i ARG-om.
Da li je exkluzivno pravo koje imaju radioamateri? Pa naravno da nije.

Zar se radioamateri ne bave elektronikom, elektrikom, robotikom, programiranjem, mikrokontrolerima. Kada bi to bilo exkluzivno pravo pojedinih udruga, aktivnosti bi nam bile jako mrsave.

Uostalom, zdrava konkurencija ne skodi, zar nas nisu tako ucili...

9a6c

A je, Adam je  u biti u pravu...konkurencija i je ono što nas vuče prema naprijed na svim životnim područjima...nije stari Darwin bija lud...

Pa zato i kažem da počnemo s tečajevima za avio modelare, tu nam ne trebaju ni ispiti ni ko zna šta, samo dvi ruke...Svog LEPTIRA i SKAKAVCA još imam na slikama...

Ma može i brodomodelarstvo, ne treba biti isključiv...jedino bi se prije trebalo dobro rodbinski i kojekako povezati s vrhom HZTK da nam čuva leđa...

Pa će nam se klubovi polako pretvoriti u mini domove tehničke kulture, nestat će potreba za savezima i procvjetat će stotinu cvjetova...

Očito da je sazrelo vrijeme da se i ovi naši naivni odnosi unutar zajednice TK urede drugačije i bolje, da se povuku malo jasnije granice i da se svatko nastavi baviti svojim poslom...Ovo mi počinje sličiti na supermarket tipa ALL IN ONE...

Ne smeta meni ni CB niti ono čim bi se ti ljudi u okviru zakonskih okvira trebali baviti, baš me briga za njih kao i za puno drugih stvari, moj je kažiprst uperen u Dalmatinsku 12, a kako je krenulo, pokazat ću im i srednjak  (prema gore), a prije toga i palac dolje na prikladnom mjestu.

Glede radio-orjentacije, nije to problem, tim se bave i KMT po školama i to je sjajan uvod u ham radio, problem je u miješanju krušaka i jabuka i zamagljivanje, zavaravanje, da ne kažem potkradanje...

9A3TY

Citat: 9a6c  u 29. Svibanj 2014, 05:31:51
Ne smeta meni ni CB niti ono čim bi se ti ljudi u okviru zakonskih okvira trebali baviti

O kojim zakonskim okvirima govoriš?

Evo ti izvadak o djelatnosti iz registra udruga za jedan CB klub :

Omogućavanje i stvaranje uvjeta za slobodno udruživanje za rad na 27Mhz, kako bi učinkovitije ostvarili programe javnih potreba; ostvarivanje ostalih i zajedničkih potreba i interesa članova Kluba; praćenje i unapređivanje dostignuća iz područja elektrotehnike, telekomunikacija i njihova primjena na CB opsegu; nabavka, izrada i popravak CB postaja, opreme, instrumenata, pribora, te drugih tehničkih sredstava i materijala za potrebe Kluba; pružanje pomoći u radu CB operatora i njihovim klubovima i udrugamana području Republike Hrvatske; sudjelovanje u izvanškolskim i izvannastavnim programima tehničke kulture; ustrojavanje veza u slučaju prirodnih i drugih nesreća kao i u izvanrednim uvjetima; ostale djelatnosti predviđene Statutom. TEHNIČKA RADIO-AMATERSKA DJELATNOST

Ovo na kraju nisam ja "kapitalizirao" već Ministarstvo uprave.

Citat: 9A2Z  u 28. Svibanj 2014, 13:59:26
CB-band i radioamaterizam po meni nema nikakvih zajedništva. O tome se ovdje dosta diskutiralo i ponovo povlačit nešto što ne spada na ove stranice je stvarno neodgovorno.

Lijepo si rekao a ja ću naglasiti "PO TEBI". Pa valjda imaš barem trunku demokracije u sebi da dozvoliš da netko misli drugačije od tebe i da ćeš mu dozvoliti da se javno izjasni o tome.
Ja te ne želim u ništa na silu uvjeravati. Želim ti skrenuti pozornost da je konstruktorstvo na 27 MHz isto kao i na drugim frekvencijama, da se SWR mjeri na isti način, da oscilatori rade na isti način, da se filteri grade na isti način, da se radio valovi rasprostiru na isti način, .....

Živi mi i zrdavi bili !

73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 28. Svibanj 2014, 12:47:07
Znam masu CB-aša koji (iako nisu položili P ispit) sigurno ne bi izjavili ovakvu, blagorečenu, glupost.

Glupost? Koliko si do sada odradio aktivacija, pogotovo na 28MHz?

Demonstriraj mi primjerom, slušam te na 28.500

Koliko vidim, radi se o čistom primjeru kontraprotivnosti. Bit ću kontra, samo da budem.
Gospodo, pokažite na svom primjeru kako se regrutiraju friški kadrovi, kako se promovira radioamaterizam, kako se organiziraju tečajevi, pa će vam jal biti opravdan. Većina vas sjedi pred stanicom (ako i to!) i maksimum rada pokazuje piskaranjem po ovom forumu. Redovito ste kontra SVEGA, samo da si date na važnosti. Kad nema konkretnih razloga za kontraprotivnost, posegnete čak za "autorskim pravima". Koja je sljedeća izmišljotina?

Ma kamo sreće da netko aktivira i promovira išta iz naše domene. Po vama i vašem radu bi sve odavno propalo.
Kada nećete vi raditi - netko će drugi.

Mržnju prema CBu neću komentirati, to smo prežvakali milijardu puta do sada.
Samo na napomenem, na 20 kanalu se čuje manje bljuvotina, nego na 80m, a sve pravi, stari, kulturni radioamateri, dvoslovci. Nedavno sam se zgrozio divljaštvom na 2m simpleksu, takva psovanja (!?), vređanja, provociranja i podmetanja nisam u životu čuo, čak ni na CBu. Učesnik - jedan od dužnosnika HRSa!!!

Gospodo, zapitajte se.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Citat: 9A2Z  u 28. Svibanj 2014, 13:59:26
Prijatelju Ivo!!! Zašto ne čitaš zakon o telekomunikacijama ??? ?? zašto bi mi radioamateri trebali "podupirati CB-band" tko šteti njima??  pišeš gluposti Ivo. To je GRAĐANSKI BAND nas nebi trebalo interesirati što oni tamo pričaju, mogu svašta pričati a najmanje o radioamaterizmu to im zakon omogučava na tom dijelu opsega od 27 MHz.

Točno tako!
Nemam ništa protiv CB-a, ali stvar je u tome da mi za našu privilegiju korištenja prirodnog
resursa tj. frekvencijskog spektra moramo polagati ispit, moramo se ponašati strogo prema
propisima Zakona i Pravilnika itd...
CB-aši ništa to ne moraju!
I to je ta ogromna razlika.
Ako u nekim stvarima možemo surađivati, tim bolje.
Ako neki CB-aš želi steći privilegije kakve imamo mi, a mi mu u tome možemo pomoći, zašto ne?
Izjednačavanja nikako ne može biti.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.