• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HFrobot

Autor 9A3TY, 22. Svibanj 2014, 08:39:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

I dok neki tvrde da se ništa ne radi svima nam je očito promaklo da je održan još jedan "domaći" contest (barem ako je suditi po HRSovom HFrobotu)

Natjecanja u bazi podataka
Contest Date    Contest name (click to view)    start (utc)    end (utc)    deadline (local)    Log    Calls    Qsos    Check    Stati
stics    Adm
ins
01.05.2014.     AOEC 80/40m 2014 Test     05:00     01.05.2014. 17:00      Rezultati su privremeni i neslužbeni          238     39000     2    
     A
26.04.2014.     HRVATSKI RADIOAMATERSKI KUP 2014     14:00     26.04.2014. 16:00      Rezultati su privremeni i neslužbeni          54     4704     0    
     A
11.01.2014.     Zimski KV KUP 2014     13:00     11.01.2014. 15:00      Rezultati su službeni          70     5897     0    
     A

Lijepo je nasmijati se u rano jutro ... možda će nas osmijeh pratiti cijeli dan.

Ugodan dan svima !
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Ako ništa drugo Miljenku se mora priznati da je uporan.
Ne znam samo da li ovo spada u prekrajanje granica ali i ove godine na HRSovom HF robotu imamo

01.05.2015.     AOEC 80/40m Contest 2015     05:00     01.05.2015. 17:00      Logovi u obradi

Zašto od 01.05. još obrađuje logove to je drugi par opanaka ....

Jel se ubraja i u Super kup ?   ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Malo za razmišljanje :

U međunarodnim natjecanjima u kojima sam imao priliku sudjelovati osnovno pravilo je da u log zapišeš ono što si rekao sugovorniku i to pošalješ natjecateljskoj komisiji bez obzira na eventualno počinjene greške. Na taj način tvoj sugovornik neće biti sankcioniran zbog tvoje greške.

Nažalost, "naš" HF robot se postavlja iznad tih, na HAM SPIRITU, utemeljenih pravila.

Prilikom pokušaja uploada našeg loga za natjecanje Kup Jadrana umjesto da prihvati log takav kakav je, HF robot je zbog duplog serijskog broja veze ODBIO zaprimiti log. BTW, nije ni napisao da je log odbijen već sam vidio da nismo na listi zaprimljenih logova pa sam ponovio upload bez jedne od tih veza. 

Nažalost, sada će kolega 9A6CM imati NOT-IN-LOG grešku i penale, ni kriv, ni dužan.
Sorry Marijane  :(
73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Pogrešno Ivo.
Ako ti je robot odbio upload, trebao si log poslati meni i sve bi bilo ok. Zar si zaboravio što je bilo s 9a5tim-om.
Radi toga što mu je robot prihvatio krnji log, izbačen je iz plasmana.

Isto tako, nije mi jasno taktiziranje pojedinih stanica sa uploadom u zadnji trenutak.
Time samo rade sebi probleme, jer ako upload ne uspije, radi panike, ne sjete se poslati log na moju e-mail adresu
a i ako se sjete bude prekasno. Ovo prekasno su vaša pravila a ne moja.
Nikako da neki shvate da uploadane podatke mogu vidjeti samo ja, pa im taktiziranje nije potrebno.

No ne brini 9A6CM će imati ispravnu vezu. Samo mi javi pod kojim si znakom radio.
73 de Miljenko 9a2mi

9a6c

Pogrešno Miljenko...

Prije svega, pravilima natjecanja nigdje nije predvišeno slanje logova na tvoj mail - pozivaš na kršenje ili u najboljem slučaju zaobilaženje pravila.

Drugo, smisao robota i jest u tome da smanji ili posve ukloni potrebu osobnog administriranja u kreiranju konačnih rezultata.

Treće, ako je netko poslao log kakav jest, mijenjati ga nakon roka i  to od strane robot-majstora direktno je i eklatantno kršenje pravila natjecanja, ham spirita i svega čega se bilo tko u ovom kontekstu može sjetiti.

Pravo rješenje je samo jedno - prilagoditi robota pravilima natjecanja, testirati ga PRIJE natjecanja i otkloniti uočene nedostatke, a što sve zajedno znači komunikaciju između tzv. KV managera i tebe.

U protivnom, imamo jednu posve neregularnu situaciju koja se odvija pred našim očima kao Big Brother HRS reality i osim što dobar dio publike prebaci kanal i ne gleda ovo naše nepotrebno prtljanje (ne radi u contestima), sve što nam preostaje je ono što predstavlja šlag svih tih realitija je da vidimo ko će tu koga...zna se što... iako, rekao bih da je i ovo odavno jasno pa samim tim i sva ta predstava prestaje biti zanimljiva (vidi broj veza), ali svejedno traje (kao i BB show...).

9A3TY

Žao mi je Miljenko što smatraš da je napad najbolja obrana jer ne ratujemo nego se bavimo hobijem i ovo bi trebala biti zabava a ne proljevanje žuči. Ne smatram da sve znam niti da moja uvijek mora biti zadnja ali kao minimum očekujem argumentirano osporavanje mojih tvrdnji ili prijedloga.

Citat: 9a2mi  u 20. Listopad 2015, 01:05:50
Pogrešno Ivo.
Ako ti je robot odbio upload, trebao si log poslati meni i sve bi bilo ok.

Ako je u robot ugrađena kontrola koja odbija log zašto bi ga ti onda ručno ubacio? Ne vidim poantu. Ako je pravilo onda je pravilo a ako nije onda ga nema što robot sprovoditi u djelo.

Zar si zaboravio što je bilo s 9a5tim-om.
Radi toga što mu je robot prihvatio krnji log, izbačen je iz plasmana.

Da li je to razlog da ti izmišljaš nova ograničenja u robotu? Mislim da nije. Kolega je naučio na teži način tj. na svojoj grešci i tu je priči trebao biti kraj.

Isto tako, nije mi jasno taktiziranje pojedinih stanica sa uploadom u zadnji trenutak.
Time samo rade sebi probleme, jer ako upload ne uspije, radi panike, ne sjete se poslati log na moju e-mail adresu
a i ako se sjete bude prekasno. Ovo prekasno su vaša pravila a ne moja.

Taktiziranje? Hmmm, da, zaista imamo što taktizirati. Možda je u pitanju adrenalin, život na rubu, ... a možda samo redovne poslovne i obiteljske obveze ? Ja sam sinoć do 20:15 u firmi obračunavao PDV kojeg moram predati do 20-og u mjesecu ili plaćam kaznu. Mislim da je to ipak bitnije od dostave loga dovoljno rano da ti Miljenko to ne doživiš kao taktiziranje.

A sad da ti uzvratim istom mjerom : zašto ti taktiziraš s objavom unakrsne provjere? Od ponoći je prošlo već 11 sati pa valjda si mogao kliknuti na jedan botun i privesti to kraju? Ili se nešto mračno odvija daleko od očiju vrijednih natjecatelja?  Nekada smo u 00:01 imali vidljive rezultate a danas ... ?  (Vidiš kako je lako napadati ...)

No ne brini 9A6CM će imati ispravnu vezu. Samo mi javi pod kojim si znakom radio.

Ja poštujem pravila. Zato ću radije Marijanu platiti piće i ispričati se uživo za (ne moju) grešku nego svjesno pomoći tebi da kršiš pravila. Sorry, ali ili ćemo ih poštivati ili ih treba sve ukinuti.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Na pravila natjecanja nemam utjecaja, uostalom kao ni svi vi. Zalažem se da se sve definira i konkretizira u pravilima kako bi ubuduće izbjegli nepotrebna pisanja. No, za sada je ovako kako je.

Nemoguće je napraviti robota tako da čovjek nije potreban. Ovo pada u vodu već kod odabira kategorije.
Napravio sam (uostalom to ste vidjeli) upute i nakon što je robot zaprimio log daje se natjecatelju još jedna šansa
da provjeri kategoriju i kojem klubu pripada. Rezultat je 7 (sedam) neispravno uploadanih logova.

Sedam godišnje iskustvo s UKV robotom gdje ima po 12-ak natjecanja godišnje i još se griješi u pogledu kategorije...
Edi logovi su puno konkretniji i ne dozvoljavaju greške tipa pogrešne kolone ili tipa podataka u istoj.
Cabrillo log dozvoljava gotovo slobodno pisanje kolona i razmaka između pa sam imao mnogo problema sa upload-om
dnevnika. Napravio sam rutinu koja skanira cijeli log (sve veze) i pamti na kojim mjestima se nalaze prazna mjesta.
Pretpostavka je da ta prazna mjesta budu odjeljivači kolona. Time sam riješio 98% problema.
No neki natjecatelji i tu zakonitost zaobilaze i ne mogu izvršiti upload. U takvim situacijama je najbolje da mi se
pošalje log i u roku 10 minuta ja riješavam problem.

Dakle ne radi se o nikakvom "muljanju" nego pomoći natjecatelju da se izvrši upload.
Zar mislite da svjetski roboti rade bez "čovjeka". Pokažite mi primjer, jer ja za njega ne znam.
Dobio sam informacije od mnogih natjecatelja sa pohvalama dok od vas trojice na ovom forumu imam samo pokude i to takve da bi me trebalo objesiti jer robot ne dozvoljava upload neispravnog dnevnika. Kada to dozvoli, opet ne valja robot.
Pa dobro kada biste vi bili zadovoljni sa robotom ili čovjekom...

Idem svima na ruku, i trošim svoje vrijeme za pomoć kod uploada i niste zadovoljni. No ipak imam pozitivna iskustva sa mnogim svjetskim radioamaterima koji su se zahvalili na mojoj pomoći kod uploada i puni su pohvala za rad robota.

Dakle kada se sve zbroji, mislim da se nije rodio programer koji bi vama trojici udovoljio glede uploada logova.

Pravila će se mijenjati i to u smjeru konkretizacije rada robota tj. prilagodbe pravila robotu, a admin će dobiti ovlasti
da mijenja logove po pravilima. Od mijenjanja kategorije pa do ispravka tipfelera tipa 0/O pa sve do uploada loga i nakon isteka deadline-a. Sve u svrhu pomoći natjecateljima i u duhu hamspirita a nikako u svrhu muljanja.
Naravno, i ako robot odbije log, jedina mogućnos je da se log pošalje meni na e-mail u svrhu uploada istog.
Ili možda adminu. Ako taj način radi već 7 godina na UKV robotu, ne vidim razloga da bude drugačije na KV robotu.

Taktiziranje ili ne, nije važno. Vjerujem ti da si bio zauzet i nisi imao vremena. Zar je to isto slućaj sa 16 operatora koji su izvršili upload u ponedjeljak zadnji dan za upload!? Od toga 9 u zadnji 5 sati.

Citat: 9a6c  u 20. Listopad 2015, 08:14:58

Treće, ako je netko poslao log kakav jest, mijenjati ga nakon roka i  to od strane robot-majstora direktno je i eklatantno kršenje pravila natjecanja, ham spirita i svega čega se bilo tko u ovom kontekstu može sjetiti.

Upravo to rade "svjetski" roboti i administratori. Oni zaprimaju log u file formatu (upload ili e-mail) te ga potom importiraju u program. Ukoliko ne ide moraju ga popraviti da ga program pravilno učita. To isto radi i moj robot, s razlikom što je ovo moje vidljivo i transparentno, dok je ovo "svjetsko" sakriveno i natjecatelji to ne vide.
73 de Miljenko 9a2mi

9A7DCK

Citat: 9a2mi  u 20. Listopad 2015, 13:05:24
...
Dobio sam informacije od mnogih natjecatelja sa pohvalama dok od vas trojice na ovom forumu imam samo pokude i to takve da bi me trebalo objesiti jer robot ne dozvoljava upload neispravnog dnevnika. Kada to dozvoli, opet ne valja robot...

Trojica su glasna dosta njih šuti i jednostavno ne radi domaća KV natjecanja jer je očito da stvar ne funkcionira.
Ni strani robot ne dozvoli upload ako je ključan podatak pogrešan, javi grešku i zamoli da ponovno izvršiš upload nakon što ispraviš greško koje ti navede. Ako je veza sa istim brojem dozvoli upload bez problema i nikakav admin to ne ispravlja ili dira podatke koji se stave na robota.

Priče o sobodnom vremenu i trošenju istog su malo neumjesne jer nitko nije uzeo pištolj i prisilio te ili te prisiljava da to radiš. Meni osobno nešto što oduzima vrijeme ne radim, ako od toga nemam koristi, a onda u tom slučaju to nije više trošenje slobodnog vremena.

Kako rekoh, problem očito postoji i očito je da se krše i pravila i ham spirit ... zato osobno ne radim u domaćim KV natjecanjima.
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A3TY

Citat: 9a2mi  u 20. Listopad 2015, 13:05:24
Pravila će se mijenjati i to u smjeru konkretizacije rada robota tj. prilagodbe pravila robotu, a admin će dobiti ovlasti da mijenja logove po pravilima.

I dotle smo došli da se pravila prilagođavaju robotu. E svašta ću još vidjeti ....

Lijepo je Miljenko što ti ljudima pomažeš ali dok mama malom djetetu maže Nutellu na kruh umjesto da ga nauči kako se to radi dotle nema sreće.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3BWW

Spreman sam skupa sa kolegama iz vlastitog dzepa donirati 6.000 Kn. Biti cemo mirni dvije godine. Nista protiv 2mi, covjek se trudi i daje sve od sebe. Dajte dite materi!

9a6c

Miljenko,

Kvalitetno funkcioniranje UKV robota ne znači da KV robot funkcionira jednako dobro. Ne znam koliko si dugo  u ham biznisu, ali iz svega što si napisao do sada rekao bih da ti KV natjecanja nisu bila u foikusu zanimanja.

Prije svega - zamisli što bi se dogodilo u CQ WW SSB da njihova mašina za obradu dnevnika funkcionira kao tvoja ??? Jasno mi je da je iz tvog rakursa ispravnije pravila natjecanja prilagoditi robotu, nego robot njima, ali vjeruj mi - to tako ne ide. Robot je servis i njegovo je da se prilagodi korisniku.

Znaš i sam da sam dva puta imao problema oko uploada svog .cbr fajla na tvom robotu za naše kupove, a isti su generirani iz DXloga koji je uredno naveden kao preporučen od strane organizatora natjecanja iz čega proizlazi da bi ga robot trebao apsorbirati bez suvišnih pitanja i potpitanja. Nisam odavno u tvom poslu, ali rekao bih da je bilo problema na relaciji Mozilla-HF robot ::) To se NE SMIJE događati.

Robotinjo MORA biti imun na preglednike ili logove iz kojih se generira .cbr filet za neki contest.

Ti kao davalac usluge NE BI SMIO petljati po našim logovima, upisivati ili brisati, bilo što u tom smislu.

Also, mislim da dilema UNIQUE CALL/BAD CALL nije prava dilema za bilo koga tko radi u natjecanjima ili obrađuje njihove rezultate.

O meni, osnovni i strateški problem u ovom slučaju, ali čemu se kraj ne nazire, jest "djelovanje" trenutnog KV managera, očito nedoraslog ulozi u kojoj se našao, ali s druge strane jednako očito zacementiranog na toj funkciji, što govori o nedoraslosti nekog drugog ulozi koju "igra" u mnogo široj priči od ove KV problematike.

Na ovom istom mjestu možeš slobodno napisati kako funkcionira komunikacijski kanal između tebe i "KV managera" pa će vjerujem mnogima biti jasnije u čemu je problem. Od predmetnog kolege, s druge strane, ne očekujem nikakv očitovanje, jer bi to značilo da je sutra smak svijeta ili nešto slično...

Na kraju balade, ostaje tužna činjenica da od trenutka otkako je ovaj robot stupio na scenu, naša KV natjecanja sliče na nogometno prvenstvo - neregularno, ali igramo i dalje...

9A2NO

Bok!

Da se malo nadovežem na Gorana.

Zna se što je UNIQE CALL a što  BAD CALL. Robot to mora znati.

Drugo: tvoje, Miljenko, korigiranje poslanog loga, ili od strane KV managera ili administratora je neprivhatljivo. Što nekoga briga jer sam pogriješio.
Greške se plaćaju. Drugi puta budi pažljiviji.

Ako sam poslao svoj log, robot me može jedino odbiti sa naznakom što trebam ispraviti. A to je obično oko kategorije, preciznije oko označavanja kategorije ( SO ili SINGLE OPERATOR, SB ili SINGLE BAND ) ). Ali nikako da mi netko mijenja veze koje sam poslao u logu.

Ono što je u samom logu je amen-kamen. To ne smije mijenjati nitko.
Na robotu je da mi "odreže kaznu". a na meni da to prihvatim. Gotova stvar.

Bio log poslan uploadom ili na e-mail. Točka!

73, Dino

9A2NO

Bok!

Opet ja ... zaboravio dodati..

Mijenjanje pravila takmičenja zbog robota sam prvi puta čuo od kad
sam radioamater. Veću glupost nisam čuo.

Program se radi da služi korisniku a ne da korisnik mora mijenja podatke zbog
programa. Netko nezna svoj posao.

Ovo traje već nekoliko godina i očito netko ne zna kako to odraditi a prihvatio
se posla. A to je posao programera. UKV nije KV ( ili je ... glede logova )
Zna se koji podaci se unose ( već godinama ) i zna se što je rezultat unosa podataka. Dalje nema izmotavanja.

73 Dino

9A2MI

Dobro, napiso sam to pogrešno, pa se može krivo shvatiti.

Sadašnja pravila su još iz doba kada su se predavali logovi u papirnatom obliku.
Vrlo malo su se korigirala u smislu novonastale situacije "Robot".

Dakle, mijenjane i prilagođavanje pravila robotu ne idu u smislu kako to vi tumačite nego
upravo da nemožete krivo tumačiti.
Ja nisam "Mandrak" i ne mogu mijenjati program prije nego netko pokuša uploadati log
s greškom radi koje mu robot odbije upload.
Preglednici i ostale programske podrške se mijenjaju na gotovo dnevnoj bazi.
Zato na robotu piše:
Ako je došlo do problema sa uploadom loga koji ne možete sami riješiti, pošaljete log na:
    If you have problems with uploading your log, which you can not solve, please send me log on:
  e-mail:   9A2MI.

No to ja ne mogu upisati u pravila, i onda robot ne radi po pravilima.

Konkretizacija pravila predlažem upravo zato da se točno zna što admin smije mijenjati a što ne i kada.
Naravno da će pravila pisati povjerenstvo i naravno da će robot raditi po tim novim pravilima.
Ali u pravilima ne smije pisati ono što robot ne može napraviti.
A to je razlikovati bad call od unique i slične stvari, sada mi ovo prvo pada na pamet...
To može admin (menager) no to nije sadašnji a nisam ni ja. Dobro je netko primjetio da se ja nikada nisam bavio KV natjecanjima a radioamaterstvom se bavim od 74. godine.

Predlažem da se uvede period žalbi koji bi trebao biti tjedan dana nakon deadlinea.
Žalbe bi se slale manageru (za sada čitaj meni) očajno vapimo za novim managerom, koji bi
za neke stvari mogao odmah reagirati i unositi korekcije za rad robota. Pritom mislim na zaobilažene "mozga" robota i obilježavanje veza drugačije nego što to predlaže robot.
Sve ove admin zahvate možete vidjeti u pregledima sa opisom zašto.
Ovdje ulaze i promjene logova. Jedna promjena koja mi sada pada na pamet je ispravak perioda za veze. Izvršen je upload nekog loga (ne poznajem natjecatelje pa ne pamtim ni znakove) u kojem su sve veze bile označene period:1. No stanica je radila SSB. Napravio sam zahvat (robot admin rutina) obrisao periode svih veza u tom logu i pokrenuo CC za taj log.
Zašto? Operatoru robot omogućuje upload loga u kojem nema perioda. Tada robot sam dodijeli svakoj vezi ispravan period po vremenu veze i modu.

Logovi se vode na računalu ili na papiru. Ukoliko se radi o papiru, netko to mora upisati u loger i time stvoriti cabrillo log file. Znači da je uvijek ulaz u log "TIPKOVNICA" a ne "kemijska" kako je to rekao 9A2VX. Zato se zalažem da se u pravila točno upiše tj. definira što admin ima pravo mijenjati a što ne. Naime, lako je pogriješiti između 0(nula) i O. Na tipkovnici su ta dva zanka blizu a na ekranu gotovo potpuno ista. Zato bi takvu ispravku trebalo dozvoliti adminu.
No o tome će odlučiti KV povjerenstvo, dok se ja samo mogu zalagati za to. Ali mogu tražiti da se to pravilo konkretizira pa da ne vodimo ovako duge prepiske.

Znači kada kažem da se pravila trebaju prilagoditi robotu to je u smislu modernizacije, transparentnosti, ubrzanja puta do konačnih rezultata te jednostavnije upućivanje žalbi.
Robot uvijek treba i radi po pravilima, ako sam ne može razlikovati greške onda je tu admin da mu admin zahvatom zaobiđe pogrešne pretpostavke. Ako admin ne uoči greške tu ste svi vi da mu pomognete slanjem e-maila.
Moj prijedlog je da se nakon isteka perioda žalbi, sastane KV povjerenstvo.
Po njihovim odlukama se još unesu promjene na robota i zatim proglase konačni rezultati.

73 de Miljenko 9a2mi

9A2NO

Bok!

Upravo je u tome stvar.

Robot mora znati što je unique call a što bad call:
unique - nitko nema taj znak u logu osim te postaje
bad call - primljen krivi znak, druga postaja ga ima u logu ali je prva pogriješila.

U oba slučaja slijede penali. Unique - oduzima se veza bez penala,
bad - priznaje se veza postaji koja je ispravno primila pozivni znak a penalizira postaja koja je krivo primila

Robot to jednostavno mora prepoznati kada "češlja" dnevnike.
Tu nitko nema pravo ništa mijenjati. Ni KV manager, ni administrator ni programer.

Krivi množitelj ili serijski broj - primio si krivi ser. broj ili upisao krivi množitelj
- nema mijenjanja.

Za množitelje sam predložio promjenu pravila.
Množitelj je općina ( i za kup Jadrana ). Stave se tri slova za općinu.
Dalje - dvije mogućnosti: ili savez daje popis postaja koje se stave u robota ili
učesnik sam upisuje skraćenicu množitelja. Ako je pogriješio - kazna. Za ovo
prvo se mora potruditi savez i ažurirati podatke te ih na vrijeme dati programeru.

Kada se dnevnik pošalje nema više šaranja po vezama, serijskim brojevima,
pozivnim znakovima ili množiteljima. Poslani dnevnik je amenovan.

Pristup .UBN fajlama tek nakon isteka roka. Žalbeni rok sa .waw fajlom poslije - tjedan dana. Nema "Ja sam krivo napisao". Na to se prije misli...

73 Dino