• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A6R, 21. Lipanj 2010, 09:23:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Kroz nekoliko tema provlaci se pausalno etiketiranje "ukidanje paket radia" sto definitivno nije tocno. Nitko nije ukinuo paket radio, oni koji se zele baviti paket radio mogu se i dalje baviti.

Takvo definiranje i izokretanje cinjenica kao "ukidanje paket radia" usvojilo se kao zdravo za govotovo od vecine koja zeli negativno prikazati rad saveza i izvlaci iz ladice tu temu bez da je upucena u ono sto je odluceno. U biti svatko cita odliku onako kako mu pase.

Uostalom, gospodo, imate paket radio pa izvolite ga koristiti, isto kao i aprs i sve ostale digitalije, ne vidim tko vam to brani?

pozz
QV

9A3LI

Citat: 9a4qv  u 11. Travanj 2013, 07:57:59
Kroz nekoliko tema provlaci se pausalno etiketiranje "ukidanje paket radia" sto definitivno nije tocno. Nitko nije ukinuo paket radio, oni koji se zele baviti paket radio mogu se i dalje baviti.

Takvo definiranje i izokretanje cinjenica kao "ukidanje paket radia" usvojilo se kao zdravo za govotovo od vecine koja zeli negativno prikazati rad saveza i izvlaci iz ladice tu temu bez da je upucena u ono sto je odluceno. U biti svatko cita odliku onako kako mu pase.

Uostalom, gospodo, imate paket radio pa izvolite ga koristiti, isto kao i aprs i sve ostale digitalije, ne vidim tko vam to brani?

Istina, nitko nije ukinuo paket-radio, ukinuta je državna mreža koju je održavao HRS i nekolicina radio amatera svojim sredstvima.
Tako će sa ulaskom u EU biti ukinuti raznorazni savezi pa i famozna ZTK a to ne znači da će radio-amaterizam biti ukinut.
Npr. ukidanjem ZTK netko će izgubiti mnogo, netko ništa, a tko želi, baviti će se i dalje radiom kao hobijem, tko misli da mu netko
drugi mora plaćati da bi se igrao, sigurno će potražiti neki drugi "unosniji" hobi.

9A3TY

Citat: 9a4qv  u 11. Travanj 2013, 07:57:59

U pravu si Adame. Ispričavam se zbog netočnog navoda. Točno je sljedeće :

=== citat

Na osnovu Odluke Skupštine HRS-a o gašenju paket- radio mreže IO donio je sljedeću
O D L U K U
1. Postojeća oprema instalirana na objektima u svrhu funkcioniranja paketne mreže HRS-a ostaje u funkcionalnoj uporabi do daljnjega (bez daljnjih ulaganja od strane HRS-a).
2. Korištenje i održavanje postojeće paket-radio opreme dati će se na upravljanje zainteresiranim članicama HRS-a (Udrugama).

=== kraj citata

No, nadam se da ova moja pogreška nije spriječila ni tebe a ni ostale da shvate što sam htio reći.

73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Ivo pozdrav,

drago mi je da si nasao ovu odluku i ponovio je na webu iz razloga sto se "pokvarenim telefonom" dolazi do ranije izrecenih tvrdnji.

Vjerujem da sa tvoje strane nije bilo malicioznog koristenja tih tvrdnji i razumijem sta si htio reci, ali sam to pojasnio upravo zbog onih koji to citaju ne kroz ruzicaste nego kroz tamne naocale.

Da eventualno pojasnim zasto je do toga i doslo, naime odrzavanje paket mreze na podrucju cijele Hrvatske za broj korisnika koji ne prelazi niti 1% od ukupnog broja clanstva mislim da nije financijski isplativo osim ako imas nekoga tko to financira sa strane da bi mu mozda nekad zatrebalo (u slucaju HRSVKS).

Kompletna infrastruktura je zastarjela, tj. prevazidjena je. To se poglavito odnosi na glavne linkove ZG - Velebit  - Ucka - Dalmacija gdje se koriste linkovi na 1.2 GHz. U pocetku to je funkcioniralo, medjutim nakon toga postavljeni su radari na 1.2 GHz i time je onemogucen ikakav ozbiljniji rad na tim podrucjima, pogotovo u podrucjima koja sam naveo. Iste te radare imaju i na Talijanskoj strani koji takodjer dopiru do nas i tu pomoci nema.
Samim time paket mreza se raspala i svela na koristenje lokalnih cvorova koji nisu umrezeni.

Podizanje nove infrastrukture sa drugim pristupom je naravno moguce, ali postavlja se pitanje, za koga i tko ce to platiti? Da li je smisleno utrositi 300.000 k kuna iz clanarina da bi se podigla takva mreza koju ce koristiti desetak clanova?

pozz
QV

9A1IW

Citat: 9a4qv  u 11. Travanj 2013, 09:58:44
Podizanje nove infrastrukture sa drugim pristupom je naravno moguce, ali postavlja se pitanje, za koga i tko ce to platiti? Da li je smisleno utrositi 300.000 k kuna iz clanarina da bi se podigla takva mreza koju ce koristiti desetak clanova?

Molim objasni zašto su nabavljeni DSTAR repetitori. Manje je korisnika, nego za APRS.

Moram li dalje? Hoćemo o ARGu? Koliko je korisnika? Hoćemo o drugim segmentima hobija? Hoćemo li generalno u repetitorima? 5-10 ljudi max. na bilo kojem R-u, to jako dobro znam jer ih redovito "obilazim" sve.

Ako ćemo gledati broj korisnika, i po tom ključu ukidati segmente radioamaterske aktivnosti, onda komotno ostavimo samo ovaj forum i tu i tamo neka natjecanja. Jedino se to isplati. Jer kad se nešto ukida i zanemaruje, tad se to niti ne popularizira, a upravo je popularizacija digitalnih komunikacija i eksperimentiranje prioritet. Pogotovo za "RMZO" mrežu.

I onda pogledamo slovensku mrežu koječega, pa malo talijansku, pa malo... i ostanemo paf. Normalno da nama ništa ne treba.

Ili da vratimo AM i Kontest 25 u opticaj, pa iz početka?

Bajdvej, što se tiče cijene, koliko para ide Severincu? To je isplativo?
APRS u HR se može složiti sa max 5000 Kn ako se kupuje svaki segment opreme. ADSL je na svakom ćošku, ako nema Neta na brdu, ima ga u prvom selu u blizini. A bežične mreže nikad jeftinije.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4QV

Citat: 9A1IW  u 11. Travanj 2013, 10:46:26
Molim objasni zašto su nabavljeni DSTAR repetitori. Manje je korisnika, nego za APRS.

Zato jer je to platio DUSZ.
Ako se ne varam, sa istim je i potpisan ugovor po kojem je ta mreza trbala biti u funkciji do kraja 2012. godine. Dakle ako nadjes investitora koji ce ti platiti opremu koju ti mozes koristiti a on bi je koristio samo povremeno i ako mu ustreba u kriznim situacijama onda je to odlican posao.
Medjutim, taj dio ugovora izgleda nije ispostovan sa strane Saveza, osim u dijelu gdje je ta oprema instalirana u regiji u kojoj se i ja nalazim.
D-star repetitor je instaliran po kupnji i dan danas radi na istoj lokaciji Ucka.
U isto vrijeme kupljena su bila dva D-star repetitora, drugi je bio namjenjen za podrucje Zagreba.
Isti taj bio je uz ovoga na Ucki instaliran u Kraljevici za potrebe pokazne vjezbe kojoj su prisustvovali mnogi (time mislim na one koji su novac za to izdvojili, bilo je tu predstavnika iz samog vrha DUZS-a, MUP-a, GSS-a, i ostalih sluzbi i bili su odusevljeni prezentacijom, poglavito APRS-om) o tome je bilo pisanja i u casopisu.

Taj isti D-star repetitor koji je bio montiran u Kraljevici je nakon toga bio kompletan i spreman za koristenje, jer je 9a5td osobno podesio duplexer i kablove za njega, a Herman je bio podigao antenu i potegnuo coax i dao na koristenje svoje napajanje za repetitor.
Ja sam programirao oba repetitora i sudjelovao u montazi oba.

Dakle repetitor je trebalo samo montirati u Zg ali to je izgleda bio preveliki zahtjev za podrucje kojem ti gravitiras i klub u kojemu si ti clan. Mozda ste mislili da cemo vam mi iz Istre doci montirati repetitor u Zagreb, a ni sami se ne mozete dogovoriti tko ce ga upaliti i prisarafiti jednu antenu. I dan danas ti taj repetitor stoji u istom stanju, treba ga mozda samo preprogramirati za ulaz B na 70cm sa ulaza A koji je radi pogodnosti i novih korisnika koji tada nisu bili upuceni u d-star tako programiran.

(Samo cekam gospodu koja ce pocetkom sezone upitati zasto ne radi repetitor na Velebitu, evo vam ga pa ga servisirate, uzivajte u pristupu do njega u prekrasnom i netaknutom krajoliku sa 3m snjega) LOOL

O ostalome ne bih u ovoj temi jer ARG nije tema koja psada pod HRSVKS mada i tu imam misljenje koje sam vec iznio na tu temu.

Pozdrav
QV

baj d vej
krizne  situacije i ADSL na svakom cosku ti ne idu zajedno, to nije infrastruktura koja je pouzdana u kriznim situacijama.

9A3LI

Ponavljamo se, opet i opet.
Tema paket radio mreže prežvakana već XX puta.
PR mreža je najbolje radila '90-'96 prošlog stoljeća i onda je zastarila.
Da bi i takva zastarjela bila super za HRSVKS je istina ali nema je.
Nema više zainteresiranih i to je to.
Oni koje zanima, nemaju vremena, drugima je prvo pitanje kakve ja koristi imam od toga
itd itd.
Realno gledano sasvim opravdan potez HRSa.
Tko želi i ima volje taj će nešto napraviti ne samo za sebe već i za druge.

9A3TY

OPREZ !!!!!

NOD32 antivirus javlja da je HRSVKS naslovna stranica zaražena trojancem :

11.4.2013 14:49:58   HTTP filter   file   http://www.hrsvks.com/   JS/Kryptik.AJE trojan   connection terminated - quarantined   TSP\Korisnik   Threat was detected upon access to web by the application: C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe.

Nije prvi travnja niti je šala!
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a4qv  u 11. Travanj 2013, 11:12:46
Zato jer je to platio DUSZ.

DUSZ nije platio puno drugih stvari, koje se financiraju. Na žalost, vama pojedincima je isključivost jedini način razmišljanja. Mene osobno ne zanima pola stvari, no nikad nisam bio protiv. ne zanima me ni FF program, pa sam svejedno aktivirao Lastovo i prilično se napatio oko toga. Isključivost nije način.

Dakle repetitor je trebalo samo montirati u Zg ali to je izgleda bio preveliki zahtjev za podrucje kojem ti gravitiras i klub u kojemu si ti clan. Mozda ste mislili da cemo vam mi iz Istre doci montirati repetitor u Zagreb, a ni sami se ne mozete dogovoriti tko ce ga upaliti i prisarafiti jednu antenu.

Hvala, složit ćemo si ga sami. Vidim kako vam rade R4 i RU4, to mi je dovoljno.
Što se mene tiče, ja sam za svaku akciju.

Inače ti je jako glupo tjerati ovaj "regionalizam".

(Samo cekam gospodu koja ce pocetkom sezone upitati zasto ne radi repetitor na Velebitu, evo vam ga pa ga servisirate, uzivajte u pristupu do njega u prekrasnom i netaknutom krajoliku sa 3m snjega)

OK, servisirat ćemo si ga.

baj d vej
krizne  situacije i ADSL na svakom cosku ti ne idu zajedno, to nije infrastruktura koja je pouzdana u kriznim situacijama.

OK, uključi se u ovo:
http://lea.hamradio.si/~s53mv/nbp/nbp.html

Sloviš kao znalac, poduči nas. RMZO će ti biti zahvalan.

Citat: 9A3LI  u 11. Travanj 2013, 13:11:27
Ponavljamo se, opet i opet.
Tema paket radio mreže prežvakana već XX puta.
PR mreža je najbolje radila '90-'96 prošlog stoljeća i onda je zastarila.
Da bi i takva zastarjela bila super za HRSVKS je istina ali nema je.
Nema više zainteresiranih i to je to.
Oni koje zanima, nemaju vremena, drugima je prvo pitanje kakve ja koristi imam od toga
itd itd.
Realno gledano sasvim opravdan potez HRSa.
Tko želi i ima volje taj će nešto napraviti ne samo za sebe već i za druge.

Očito nisi čuo za APRS.

Naravno, ako ne bude išlo drugačije, mrežu ćemo slagati sami, kao i do sada. Iako kako stvari sada stoje, HRS će se intenzivno uključiti i pomoći.

73 de 9A1IW - Boris

9A4CD

Citat: 9a3ty  u 11. Travanj 2013, 14:53:17
OPREZ !!!!!

NOD32 antivirus javlja da je HRSVKS naslovna stranica zaražena trojancem :

11.4.2013 14:49:58   HTTP filter   file   http://www.hrsvks.com/   JS/Kryptik.AJE trojan   connection terminated - quarantined   TSP\Korisnik   Threat was detected upon access to web by the application: C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe.

Nije prvi travnja niti je šala!

Istina, Microsoft Forefront antivirusni program javlja isto (Trojan).

73's
9A4CD
Igor

9A1IW

Citat: 9A4CD  u 11. Travanj 2013, 15:14:57
Istina, Microsoft Forefront antivirusni program javlja isto (Trojan).

Meni pod Linuxom ništa ne javlja ništa!  8) ;D

73 de 9A1IW - Boris

9A4QV

Citat: 9A1IW  u 11. Travanj 2013, 15:04:01
Očito nisi čuo za APRS.

Naravno, ako ne bude išlo drugačije, mrežu ćemo slagati sami, kao i do sada. Iako kako stvari sada stoje, HRS će se intenzivno uključiti i pomoći.

Ovo vec postaje uber LOOOL,
3LI nikad nije cuo za APRS !
Trebali bi rezervirati u casopisu jednu rubriku za izjave mjeseca, ova bi bila winner  ;D

Preporucio bih ti da vise citas i manje pises, jer da je tako mogao bi procitati na webu i stranicama http://www.hrvhf.net/index.php/repetitori na kojem kanalu i frekvenciji se nalazi repetitor na Ucki, (RU713).
Na 2m repetitor je takodjer zakljucan sub-tonom kojeg ti vjerovatno znas, ne trebam ni sumnjati a trenutno se restauriraju prostorije gdje je montiran te je iskljucen.

Ali da vidimo da li "cvijeta cvijece u vase preduzece",
otvorim APRS kartu, kad ono zrak, Karlovac i okolica sta-ni,
repetitori 2m - nista,
repetitori 70cm nista,
echo link nista,
ATV ni u nanocesticama,
beaconi - what is that,
d-star - anybody home?

Sve ovo sto sam ti naveo, kod nas u regiji funkcionira i jos dosta toga sto nije navedeno....

Tvoja samopromocija Lastova je bila za tvoje dobro i gust, daj napravi nesto za drustveno dobro, radioamatersku zajednicu. Na bla bla si jak ali u praksi kad treba tako nesto napraviti onda stativa. Puna su ti usta APRS-a a jos ni jedan DIGI nisi dignuo a drago ti je vozikati se po 9A i koristiti infrastrukturu koji su drugi podigli.
Upisi u DB0ANF 9a4qv-11 i pogledaj statistiku i datume, pa kad dosegnes barem pola te statistike onda mozemo o tome razgovarati.

Sto se tice edukacije i predavanja, ja sam ih odrzao par u Kraljevici, medju njima i jednu za sluzbe na kojoj smo prezentirali i APRS i D-star i repetitore i ALE i ostalo. Koiko si ih ti odrzao?

Meni ne trebas govoriti o NBP i upucivati me na te stranice jer da malo vise citas a manje pises pronasao bi na webu da su moji zadnji transverteri kompaktibilni i da mogu konvertirati 70cm podrucje na 13 i 9cm podrucje. Dakle osnovni HW koji je Matjaz napravio za 70cm uz tu opremu moze se koristiti i na visim bandovima. I on je napravio takav transverter za 13cm ali nesto slozeniji za izradu.

Daj nas podsjeti, kako je zavrsio tvoj projekt kojeg si ponosno objavio prije par mjeseci gdje se spremaju PC za APRS, jesu izgorila napajanja ili jos nisu ni proizvedena.

pozdrav
QV

9A3LI

Citat: 9A1IW  u 11. Travanj 2013, 15:04:01

OK, uključi se u ovo:
http://lea.hamradio.si/~s53mv/nbp/nbp.html

Uz dužno poštovanje prema Matjažu, taj projekt je došao 10-15 godina prekasno.
Naravno, kao i tu, tako ni tamo nije sve savršeno pa je bilo nekih međusobnih trzavica
i na našu žalost Matjaž se okrenuo letenju i avio radio navigacijskoj elektronici.
NBP je zanimljiv protokol ali daleko kompliciraniji od nekadašnjih SCC "kartica" i WBFM stanica
koje su bile jako rijetko u uporabi kod nas.
Zapravo, našem prosječnom radio amateru je bilo preskupo napraviti najobičniji "Baycom" modem
za 1200bps pa čak i interfejs za zvučnu karticu.
Dakle, samo gubimo vrijeme spominjanjem nekih prošlih vremena.
Ovo je samo hobi a na žalost mnogi kod nas ovaj hobi gledaju samo kao neku osobnu
financijsku korist i tu sve prestaje.

9A7KXP

Opet prepucavanje.

Kao u vrtiću. ???

73 Hristo 9a7kxp

9A1IW

Ja odustajem. Dobivam penale, dok oni koji provociraju dobivaju ovacije.

Odgovor na konstrukcije i izmišljotine u Aličajićevom tekstu nalazi se u "košu". Tko želi pročitati - može.

http://tinyurl.com/bnqr3wl

73 de 9A1IW - Boris