• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Stakiranje

Autor 9A7KFF, 26. Ožujak 2013, 20:35:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7KFF

Pozdrav,složio sam 2 oblonga za 144mhz 6el.po nacrtima YU1QT 3.27 dužine i zanima me dužina kablova od antene do splitera te dali utječe duzina kabla do uređaja u proračun,svaka informacija je dobro došla.

9A9L

Citat: 9a7kff  u 26. Ožujak 2013, 20:35:52
Pozdrav,složio sam 2 oblonga za 144mhz 6el.po nacrtima YU1QT 3.27 dužine i zanima me dužina kablova od antene do splitera te dali utječe duzina kabla do uređaja u proračun,svaka informacija je dobro došla.
ako trebas bilo kakav info Andro je uvijek spreman pomoci i odgovoriti
email adresa mu je
muzikant@sezampro.rs

sretno sa antenama
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7KFF

Već su neki odgovori pristigli,samo da hladnoća prepukne realizirat cemo to.

9a6c

Ako već imaš gotovi prilagodni element za te dvije antene, onda na njega antene možeš spojiti bilo kojom dužinom 50-omskog kabela, jer ti kabeli ne sudjeluju u transformaciji impedancije. Bitno je samo da su identične dužine kako bi antene bile u fazi - a o tome se i radi - dok se dužina odredi s praktičnog aspekta kao najkraća moguća da se umanje gubici u kabelu.

Sretno!

9A7KFF

Jučer sam se čuo sa Androm pa veli da se kablovi moraju proračunat,napravio sam ja 2 ista po anteni i stupu da je spliter na polovici al se kablovi moraju prilagođavat i mjerit,imam CFD400(LMR400) pa cu po proračunu napravit još jedne i onda cu istestirat obadva,sa proračunom me ispada najkrači 3.07m za RG213 a za CFD400 nemogu nać prave specifikacije pa nisam proračunaval,na jedan kraj se spoji konektor a drugi se kratko spoji i tada se mjeri i po potregi skračuje,(malo se duži ostavi radi mjerenja),probat cemo i tako pa da vidimo,zanima me kako će bit.

9A9C

POZDRAV 9A7KFF
faktor skraćenja za LMR 400....0.85
300 000 :144 300 jednako....207.9 cm
207.9 : 4 jednako....51.9 cm
51.9 x 0.85 jednako....44.1 cm
44.1 x neparni broj 7....jednako....308.7.....ODREŽI LMR 400 NA 320 CM....PA LAGANO SJECKAŠ PO 1 CM
znači uzmeš mfj...i na fino podesiš
puno uspjeha u gradnji
9a9c
đuro

9A4QV

Ne znam koji ti je Andra razlog naveo da moras proracunavati duzine dionica. Po meni, jedini proracun koji ti treba je taj da ti koax stigne do antene i ne bude kratak.

Kao sto je i 6C spomenuo, bitno je da su dionice iste duzine uz uvjet da je impedancija antene 50oma i da je spliter pravilno izracunat i napravljen.

Kad si vec montirao te "neproracunate" dionice, izmjeri kako se ponasaju, vjerovatno neces imati potrebu za "proracunatim" dionicama.

QV

9A7KFF

Još cu ja napravit sa LMR pa cemo onda testirat,kako je Đuro objasnio tako mi je i Andro odgovorio,unaprijed zahvanjujem obojici,zima je pa cemo testirat,rezultate cu snimit pa cemo vidjet.

9A1IW

Citat: 9a4qv  u 27. Ožujak 2013, 20:38:59
Ne znam koji ti je Andra razlog naveo da moras proracunavati duzine dionica. Po meni, jedini proracun koji ti treba je taj da ti koax stigne do antene i ne bude kratak.

Kao sto je i 6C spomenuo, bitno je da su dionice iste duzine uz uvjet da je impedancija antene 50oma i da je spliter pravilno izracunat i napravljen.

Sam si odgovorio na svoje pitanje: "Uvjet da je impedancija antene 50oma i da je spliter pravilno izracunat i napravljen."

Često nije sve idealno napravljeno, pa slobodno odmjerene dionice donesu zanimljive promjene SWR-a.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris