• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Mentalni sklop snagatora

Autor 9A3VV, 19. Veljača 2013, 12:25:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3VV

Pitam se, pitam, što je to pošlo po zlu kod mnogih vlasnika lineara? Ne kažem svih, ali je pojava zbilja dobila alarmantne dimenzije. Nebrojeno je primjera svakoga dana gdje ponosni vlasnici pustih kilovata svoje ljubimce podešavaju na predajnoj frekvenciji neke DX ekspedicije. I to traje, traje, traje... Nije lako iscijediti i zadnji atom snage iz svog svjetlucavog ljubimca e da bi dotični baja svima pokazao koji je on ...... (neka svatko stavi pet-šest slova po osobnom izboru). Pa onda, ako ne uspije od prve dozvati DX stanicu, započinje namjerno ometanje na toj frekvenciji. K'o veli: Ako ne mogu ja - nećete ni vi drugi! Mogu reći samo jedno - JADNO! Zar ne postoji niikakav drugi način liječenja kompleksa i frustracija zbog promašena života? I opet ću napisati onaj čuveni Njegošev stih koji izvrsno paše uz ovu temu: Kome zakon leži u topuzu (ako tko slučajno ne zna topuz = buzdovan, oliti po njemački Morgenstern ;D) tragovi mu smrde nečovještvom.

Da se razumijemo, uspijem ja opet, unatoč takovima, odraditi vezu i sa solo uređajem, uz malo više truda što meni ne pada teško, ali mi je zbilja muka od tog primitivizma. Pa sad, neka se ljuti na mene tko god i koliko god hoće, ali ovo je živa istina, a koga istina vrijeđa ja mu pomoći ne mogu!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A1IW

Odgovor leži u sljedećim pojmovima: neukost, nemar, ignorancija, bezobrazluk. Eto, budala i krivog granja uvijek ima koliko želiš.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

O ovoj temi se godinama govori u radioamaterskom svijetu i ne odnosi se samo
na snagatore (sa 100 W može se sasvim ''uspješno'' ometati). Uostalom to je i glavni razlog
nastajanja knjižice Radioamaterska etika koja se spominjala i na ovom forumu (na žalost,
uglavnom posprdno, jer tko će nas učiti ... i sl.).

Mislim da je glavni razlog ovakvog ponašanja neznanje!
Naime, u programima za polaganje ispita za radioamaterskog operatora nema ništa o tome
kako se radi QSO. Mnogi su protiv klubova preko kojih bi potencijalni radioamateri najlakše
mogli upoznati radioamaterizam i žive ljude koji bi ih mogli uputiti. Ovako se sve svodi na
nekakvu literaturu i odgovore na pitanja. To je tako svugdje u svijetu, ne samo kod nas.

Eto zašto nam trebaju klubovi i savez (samo jedan od razloga).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2QP

He Martine ti tu djelis savjete kak DX-a odraditi sa 100w a doma na stolu je za svaki slucaj 1kW zlu netrebalo. Ma na ispitu za operatore treba ukazati na te nepodopstine i treba mlade nauciti da nauciti na tecaju da nije sve u kilovatima doduse kvalitetno iskoristiti te kilovate ok, ali meni je naj odraditi evo recimo 5x8c na 5 bandova sa svega 100w i FB23+FB13 i Windom FD4, no bilo bi puno lakse da je jos kila tu zastekana ali nije kaj se more.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A6R

Da,zaista je nekorektno pisati protiv kilowata a na stolu uredno stoje DVA! ;D
Ono,za svaki slučaj....A inače je QRP-aš. ;)

73,9A6R

GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Snaga 1 kW? Zabranjeno? Neetično? Glupa rasprava tko što ima doma.
Da, dijelim savjete koji bi mogli i drugima pomoći, jer je najjeftinije učiti na tuđem iskustvu.
Savjete dijelim, ono sam naučio na osobnom iskustvu da drugi ne bi pravili greške koje sam
ja radio (i naravno zbog svojih grešaka pravili smetnje drugima), a niti malo me ne smeta
ako netko napravi DX-a prije mene!

Radioamaterizmom se bavim više od 40 godina, a linearac imam tek od 2005. godine.
Do tada sam napravio dvije 5BDXCC bez linearca (prvu 5BDXCC br. 673 samo sa TS510
i W3DZZ antenom), a drugu samo sa TS440 i FD4. Dobre antene sam imao davno prije
linearca! Antena vrijedi puno više od linearca. Sa 100 W i dipolom mogu se raditi lijepi
DX-ovi (skoro sve), a sa dobrom antenom baš sve!

Kad smo već kod savjeta, a mislim da nije puno izvan teme, pitanje svima:

Koliko vas vrti nekakav DX Cluster program? Odgovor, SVI!
Koliko vas uz taj DX Cluster vrti nekakav grayline program (program koji na mapi svijeta
pokazuje dan/noć i granicu između)? Ovakav, besplatni, programčić može biti velika
pomoć (Google: N1MM grayline).

73 ES BEST DX
Martin, 9A2JK

P.S. Ne, još nisam QRP-aš, ali sam na dobrom putu!

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

Citat: 9A2QP  u 19. Veljača 2013, 20:24:13
He Martine ti tu djelis savjete kak DX-a odraditi sa 100w a doma na stolu je za svaki slucaj 1kW zlu netrebalo. Ma na ispitu za operatore treba ukazati na te nepodopstine i treba mlade nauciti da nauciti na tecaju da nije sve u kilovatima doduse kvalitetno iskoristiti te kilovate ok, ali meni je naj odraditi evo recimo 5x8c na 5 bandova sa svega 100w i FB23+FB13 i Windom FD4, no bilo bi puno lakse da je jos kila tu zastekana ali nije kaj se more.

Eto kao to objasni onaj koji gradi lineare sa po 2x qb5/1750 a mozda i koja vise.
A kad je rijec o 5x8c vec je potvrdjenp na 7 opsega sa sve 3 vrste rada i to sa:
Antena 1 inverted V za 40
Antena 2 vertikalka za 30 m
Antena 3 Inverted L za 160. I naravno samo sa TS2000 100 w. Na 40 m cak odradjeno sa ft817 sto znaci da i 5 w dobro posluzi ako su propagacije dobre. Dakle nije samo vazna snaga, nije vazna samo antena, treba biti u pravo vrijeme na pravom mjestu uz dobre propahacije.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 20. Veljača 2013, 07:44:39
...
Do tada sam napravio dvije 5BDXCC bez linearca (prvu 5BDXCC br. 673 samo sa TS510
i W3DZZ antenom), a drugu samo sa TS440 i FD4. Dobre antene sam imao davno prije
linearca! Antena vrijedi puno više od linearca. Sa 100 W i dipolom mogu se raditi lijepi
DX-ovi (skoro sve), a sa dobrom antenom baš sve!
...
Citat: 9A9L  u 20. Veljača 2013, 10:30:36
...
A kad je rijec o 5x8c vec je potvrdjenp na 7 opsega sa sve 3 vrste rada i to sa:
Antena 1 inverted V za 40
Antena 2 vertikalka za 30 m
Antena 3 Inverted L za 160. I naravno samo sa TS2000 100 w. Na 40 m cak odradjeno sa ft817 sto znaci da i 5 w dobro posluzi ako su propagacije dobre. Dakle nije samo vazna snaga, nije vazna samo antena, treba biti u pravo vrijeme na pravom mjestu uz dobre propahacije.
Evo, ovo su pravi odgovori onima koji da bi nešto odradili moraju uključiti linear! Ovome se nema niti što dodati niti što oduzeti!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!