• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik o pozivnim oznakama

Autor 9A5MT, 30. Siječanj 2013, 17:35:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

9A1E = 9A1EJK

Zanimljivo, nema niti jednog znaka sa slovom Q u sufixu  :)
73, Ivo 9A1AA

9A2VX

Žalosno je da od tih silnih jednoslovnih znakova u Zimskom kupu radi samo 17, a od tih 17 ima ih koji još nisu na listi.
Kako sam već rekao, ja ostajem kod mojih dva slova, iako nisu birani, a niti vezani uz moj prethodni pozz znak.
Kakvog sam dobio, neka i ostane... Ako sam zaslužio jednoslovni, neka mi ga daju oni koji misle da sam ga zaslužio....

9A5G = 9A5CKG da pridonesem listi...

9A2UK

OK...OK...  janjci  prasići   mladi luk . Pa zar smo na to spali.
Kasnih 90-tih godina to se plaćalo  računalima tipa 486 ili
skuplje   "donatorstvo naravno".   "Ajd'' malo pogledajte tko je tad
bio prijedsjednik komisije za dodijelu znakova i tko ih je dobio.
Dodjeljivalo se po  "babu i stričevima" Hajde nek se jave prozvani .
Neće naravno /prozvani/. Ali ja ipak imam dokaze /prilično uvjerljive/
Ajmo sad tko ima "muda"  reći nešto protiv.

Željko Palatinuš 9a2uk   small member of  9a1ccy

9A6W

Citat: 9a3ty  u 02. Veljača 2013, 11:14:16
A da i Boris bude zadovoljan evo za kraj i (pro-forme) prijedlozi za izbjegavanje ili rješavanje sukoba :
- ukinuti sve jednoslovčane znakove!
ili
- staviti svima a ne samo klubovima godišnju naknadu od barem 1000 kn za jednoslovčani znak i to ako gledano unazad tri godine nisu zadovoljili uvjete po broju osvojenih top mjesta u WW natjecanjima
ili još bolje
- staviti svima a ne samo klubovima godišnju naknadu od barem 1000 kn za jednoslovčani znak - bezuvjetno

Zašto samo za jednoslovčani 1000 kuna? Zašto izuzimati dvoslovne i troslovne pozivne oznake? I zašto ubirati harač samo jednom godišnje?
Inače, vanity callsign u USA košta  $15 i to na 10 godina. Ali i njihova doživotna članarina je $975, što je za neki drugi topic.

73 de 9A6W
Dragan

9A1IW

Citat: 9A2VX  u 02. Veljača 2013, 19:01:23
Žalosno je da od tih silnih jednoslovnih znakova u Zimskom kupu radi samo 17

Da, pa šta? Zimski kup - ne'š ti referentnog natjecanja. U tom spletkaroškom kontestu dobiješ prijavu, pljuvanje, vređanje, omalovažavanje i još ti se znak provlači kroz niske i pokvarene rasprave po kojekakvim forumima. Kome to treba? Pogotovo ne onome koji je cijeli svijet odradio (i potvrdio), koji je radioamater duuugi niz godina i koji se hobijem bavi iz zabave i zadovoljstva, a ne zbog peglanja taštine i omalovažavanja kolega.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A9C

BORISE...
lijepo si odgovorio...
ja sam radio contest...odradio pedesetak veza
log nisam poslao....jer me nezanima taj contest...ali sam se pojavio
dxcc...potvrđeno  od ARRL....333
9a9c
đuro

9A2VX

PozdravBorise i Đuro!
Nisam ja nikoga prozivao. Htio sam dopuniti samo za jedan pozivni znak koji još nije na listi Callbook 9A postaja!?

Inače Đuro, tamo ih ima prijavljenih najmanje 700, i još k tome 300 tajnih, pa ispada da su svi radili, naši kontesti ne bi imali problema s "namještanjem" jer se svi ne bi mogli odraditi u tako kratkim periodima. No kako je rekao Boris, sve je to samo hobi, pa nema potrebe za prozivkama i zamjerkama ...

Evo Boris je zavrijedio, po meni jedno slovo, prošlih dana po Visu ,  danas hrvatski dvorci, pa što bi htjeli više?

9A1IW

Citat: 9A2VX  u 03. Veljača 2013, 15:19:22
Nisam ja nikoga prozivao.

Nije tako niti shvaćeno, ovo je diskusija na koju svi imamo pravo. Moja ponata je da se kratki znak ne koristi samo za takmičenja, a pogotovo ne tokom ovih domaćih, nakaradnih KV eskapada u kojima si automatski kriv za sva zla ovog svijeta, čim si se javio, a da bi bio pravi, moraš spletkariti i "kupovati" veze. To je sprdačina, a ne ozbiljan rad. Takmičarske akcije na CBu su ozbiljnije od ovih "mudrovanja" i slanja prijava zbog osobne intelektualne impotencije. Tamo se bar ne ubijaju, već ze zabavljaju i feštaju.

Citat: 9A2VX  u 03. Veljača 2013, 15:19:22
Evo Boris je zavrijedio, po meni jedno slovo, prošlih dana po Visu ,  danas hrvatski dvorci, pa što bi htjeli više?

Ja idem suprotnom logikom, mijenjam priliku za kratki znak za onu janjet'nu koja se spominje. :) Luk donosim sam  :P

PS: Inače, očekujem da se sutra javiš - ako bude prilike čujemo se sa Trsata, COTA 9A-130...  ;)
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3TA

Obzirom da je rasprava zamrla  :(

Ima li kakvih konstruktivnih prijedloga u privatnim prepiskama?
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A7KXP

Citat: 9A3TA  u 09. Veljača 2013, 08:13:38
Obzirom da je rasprava zamrla  :(

Ima li kakvih konstruktivnih prijedloga u privatnim prepiskama?

Konstruktivno?

Ja tako volim svoj znak ;D
Ne bi ga mijenjao za nijedan kraći.Tak je lijep.
A volim i odojke,i čevape. ;D

73 Hristo

9A4OE

Dali su sve izdane pozivne oznake sa jednm slovom u sufiksu izdane po propisima?

MINISTARSTVO POMORSTVA PROMETA I VEZA

Na temelju članka 40. stavka (2) Zakona o telekomunikacijama ("Narodne novine", broj 53/94), ministar pomorstva, prometa i veza, donosi
PRAVILNIK O IDENTIFIKACIJI RADIJSKIH POSTAJA

Članak 13.

Pozivni znak amaterske radijske postaje sastoji se od oznake 9A i kombinacije jedne znamenke, koja može sadržavati i 0 i 1 i najviše do tri slova abecede (osim slova O i I).

Prestao važiti stupanjem na snagu donošenjem niže navedenog pravilnika, ali ništa ne mijenja

HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONICKE KOMUNIKACIJE
Na temelju clanka 82. stavka 4. i stavka 5., clanka 85. stavka 8., clanka 86., clanka 87., clanka 88., clanka 89., clanka 90., clanka 91. te clanka 94. stavka 4. i stavka 10. Zakona o elektronickim komunikacijama (»Narodne novine«, broj 73/08) Vijece Hrvatske agencije za poštu i elektronicke komunikacije donosi
PRAVILNIK O UVJETIMA DODJELE I UPORABE RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA

Clanak 61.
(10) Pozivna oznaka amaterske radijske postaje sastoji se od oznake 9A i kombinacije jedne znamenke, koja može sadržavati i 0 i 1 i najviše do tri slova abecede (osim slova O i I).

Interesantno je da donosioci pravilnika, a to je IO HRS-a uopće ne spominju spomenuti pravilnik, iako je on temelj na osnovu kojeg se formiraju radioamaterske pozivne oznake, ali zato se pozivaju na nevažeće.
Ovo baca dodatnu dozu sumnje u zakonitost Pravilnika o dodijeli pozivnih oznaka jer PRAVILNIK O UVJETIMA DODJELE I UPORABE RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA nepozna razliku medju radioamaterima, a on ima veću težinu od internog pravilnika udruge.
Za ispravljanje nepravilnosti uvijek vremena, pitanje je samo dali ima volje, a da nije povredjena nečija taština.

Zašto se takve stvari ne stave na javnu raspravu?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Damire,

Jednoslovne pozivne oznake jesu u skladu sa zakonom, medjutim ove nazovimo to tako posebne (aka ljubilarne) nisu.
HRS je sve ovo vrijeme krsio zakon o telekomunikacijama a krsi ga i danas. Primjera imas jako puno, najsvjeziji su ovi 9A20... pa svjetsko rukometno, arg prvenstvo itd da ne nabrajam dalje.
Dakle jasno je naznaceno, da sufiks moze imati maksimalno 3 slova, pored toga jedna brojka ....

Osim toga zakona, HRS krsi i svoj pravilnik o pozivnim oznakama, jer vidljivo je da se vecina sprda za pojedinim jednoslovnim oznaka (nacinom kako su do istih pojedinci dosli) i to na principu:
slovo i po = janjac i po, kolko jedno slovo ?

to je vec ispricana prica i svi je znamo a gdje je tek sve ostalo.....

pozz
QV

9A4OE

Da se korigiram ,samo dokaz koliko se ažuriraju zakonski propisi na webu HRS-a to ide na dušu web uredniku.
Citirao sam prijašnji nevažeći Pravilnik o uvjetima dodijele i namijene RF spektra, u trenutno važečem su izbačena slova O i I
Do 15. 05. 2012 danom stupanja na snagu novog pravilnika bila je na snazi zabrana dodijeljivanja jednoslovnih pozivnih oznaka koja sadrže slovo O i I

Ispravano je

Clanak 49.
(10) Pozivna oznaka amaterske radijske postaje sastoji se od oznake 9A i kombinacije jedne znamenke, koja može sadržavati i 0 i 1 i najviše do tri slova abecede

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2VX

Brojevi 0 i 1 su bili namjenjeni za posebne prilike ili klubove..., a od broja 2 na više su mogli biti dodjeljeni osobnim postajama... Ona slova O i I su se vjerovatno potkrali autoru teksta HI!

9A3VV

NN br. 136/2008:

Pozivne oznake radijskih postaja u pojedinim radiokomunikacijskim službama

Članak 61.

(1)...

(10) Pozivna oznaka amaterske radijske postaje sastoji se od oznake 9A i kombinacije jedne znamenke, koja može sadržavati i 0 i 1 i najviše do tri slova abecede (osim slova O i I).

(11)...

NN broj 45/2012:

Pozivne oznake radijskih postaja u pojedinim radiokomunikacijskim službama

Članak 49.

(1)...

(10) Pozivna oznaka amaterske radijske postaje sastoji se od oznake 9A i kombinacije jedne znamenke, koja može sadržavati i 0 i 1 i najviše do tri slova abecede.

(11)...

I, što sad? Godinu dana rabili smo pozivne oznake koje su NELEGALNE! Kako se to još zove? Ha? Da vas čujem! Lijepo sam predlagao da jubilej obilježimo na način kako su to radili izraelski radioamateri obilježavajući 60-godišnjicu ustanovljenja Države Izrael pa sam maltene popljuvan. A oni su lijepo svojoj pozivnoj oznaci dodali /60. Dakle, moj je prijedlog bio da mi svojim pozivnim oznakama dodamo /20. Ali, ne lezi vraže, netko se sjetio novog prefiksa za WPX, pa onda mogućnosti da se ide na QSL direct, pa da se nešto ušićari na IRCima i/ili na GS... Pa su se onda neki igrali ekspedicijskog načina rada, pa... Stvarno, što sad? Pomesti pod tepih ovu bruku ili nešto konkretno poduzeti?
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!