• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9 el. i 13. el. DualBand Yagi 2m/70cm

Autor 9A7DCK, 03. Siječanj 2012, 18:02:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

9a4hp

Kada se SWR menja sa promenom dužine kabla, sigurno je da ima problema. Problem može da bude i u lošem kablu, koji transformiše impedansu, ali najčešće je u anteni koja nije dobro prilagođena na kabal. Postoji velika šansa da ako uzmeš kabal i "naseckaš" ga u parčićima od 1cm, da ćeš doći do trenutka kada će i na 432 MHz SWR biti dobar.

Naravno da to nije pravi put, jer je problem u tome da SWR na anteni za 432 MHz je loš.
Prema preliminarnim računicam je negde oko 1:3.5.

Kada se "meri" SWR na anteni onda treba uzeti najkraće moguće parče naj kvalitetnijeg kabla i onda "meriti" SWR sa npr. MFJ 269. Mada i to merenje nije kvalitetno, već treba upotrebiti "Network Analyzer" kojeg treba kalibrisati na samom priključnom konektoru za antenu.

Imam i takva merenja, koja mogu da postavim ovde ako bude bilo zainteresovanih.
Postavio sam na  www.youtube.com  kako sam ja merio SWR na skoro projektovanoj anteni za 144 i 432 MHz pre oko 15-tak dana.

Da ne bi moderator obrisao link, potraži odrenicu  "144 146 and 430 440 MHz dual band Yagi " ili user-a "GoranCF".

Među video klipovima je i onaj o ovoj kombinovanoj anteni.

Tek za tako "izmeren" SWR (sa 0.5m kabla) može da se kaže da je solidno izmeren.

Nažalost, problem te DK7ZB & SQ9VPA antene je taj što nije dobro izračunata, i zato su SWR-ovi lošiji nego što bi to moglo da bude.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4OE

Utjecaj napojnog voda

S11 (dB) = 20 log (SWR-1) / (SWR+1)
S11 r = (SWR-1) / (SWR+1)
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4HP

Da malo vratim u ove zimske mjesece ovu temu na naslovnu stranicu. ;)...S obzirom da je moja dual band 2/70 cm 4+5 el DK7ZB na ispitivanju na krovu od 11 mjeseca samo da prenesem moje subjektivne utiske....KAD pada kiša nema nikakvih promjena na swr na anteni niti na prijemnom signalu.....Evo upravo sada je antena sva pod snijegom  i signali repetitora ,satelita i fara sa moslavačke gore su nepromjenjeni isto kao i swr na oba opsega ..pozdrav samograditeljima ...kakvi su planovi do proljeća ???pozdrav 
p.s.  što god rekli na TV kod nas u Ogulinu snijega ima cijeli  metar :o ,potpuno nas je zatrpao ;D
9A4HP OGULIN