• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A6R, 21. Lipanj 2010, 09:23:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Evo, s malim zakašnjenjem, kratka informacija o nedavno održanoj vjež(bici) iz domene HRSVKS:

Članovi zagrebačkih radioklubova "Dubrava", "Hrvatska Flora Fauna" i "Tehničar" (nadam se da nekoga nisam ispustio) sastali su se na mjesečnoj terenskoj vježbi, i ovaj puta u Gradu mladih, ispred prostorija radiokluba "Dubrava". Kao i do sada, vođa ekipe bio je Robert, 9A6AIB, stručnjak za digitalne komunikacije.

Obrađene su teme:

- rad sa Packet-radio vrstom rada
- rad preko digipitera (u "via" i u "connect" načinu povezivanja)
- rad sa RMS čvorom - terminalski rad
- rad preko RMS čvora sa RMS Express i AirMail software-om

Treninzi ovakvoga tipa održavati će se jedanput mjesečno, a sljedeća vježba biti će sredinom ožujka na dvije izdvojene lokacije u Gradu Zagrebu.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2RI

Viježbe na packet radio koji packet , preko koje packet mreže ,ono što smo gasili pre par godina i ne postoi više ?? je li to taj packet radio ??
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

9A6AA

Danas je održan sastanak Radne grupe za HRSVKS na kojem je uz glavnog koordinatora i koordinatora pojednih regija nazočio i predsjednik HRS-a. Na sastanku je bilo riječi o Pravilniku o HRSVKS te o problemima na relaciji HZTK i DUZS. Prikazan je i osvrt na vježbe Kupari i Imotski, kao i najava vježbe koja će se odvijati kao IPA projekt EU.

Istovremeno, u Gradu mladih, poznatom Pionircu, održan je trening ekipa za Digitalne komunikacije, koji je sastavni dio obuke za Digitalne komunikacije koju provodi HRS. Riječ je o obuci u kojoj sudjeluju radioamateri koji nisu nužno uključeni u HRSVKS, već žele proširiti svoja saznanja na području digitalija.

Dakle, nije točna informacija koju širi stručnjak za manipulacije Kokolo, da je u Pionircu održana vježba HRSVKS za zapadnu Hrvatsku te da koordinator nije došao jer, eto, diskretno su mu rekli da je Kokolo već tamo  ;D
S Kokolom naprid u nove pobide!

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3LI

Citat: 9A2RI  u 07. Ožujak 2012, 09:46:10
Viježbe na packet radio koji packet , preko koje packet mreže ,ono što smo gasili pre par godina i ne postoi više ?? je li to taj packet radio ??

;D
E moj Tullio, meni se čini da je netko zadnjih 20+ godina prespavao.
No, nema veze, glavno da se nešto radi.
:)

9A4OE

Slika posluzila kao ogledni primjer dekodiranja ALE signala u jednoj knjizi
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3LI

Zgodno, bilo kuda 9a5ex svuda !
;)

Dekodiranje ALE je bilo zanimljivo prije dobrih 10 i više godina sad više nije toliko.
Uglavnom radi "OP chat" ali kako ime veli, to zamjenjuje OPsove dakle nema
više "chatanja"
:-\

9A3ELB

9A7PJT

Godisnji odmori  ::)  ? !

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2KO

U Gradu Crikvenica normalna oskrba strujom, vodom i telefonom o cjenama ne govorim 73 Eduard

9A4QV

Kakav SRVKS, APRS rules

8)

9A3LI

Citat: 9A3ELB  u 23. Srpanj 2012, 15:28:56
U prekidu telefonske i strujne linije na Crikveničkom području, Selce odsječeno, HRSVKS??

http://www.index.hr/vijesti/clanak/na-terenu-vlada-panika-turisti-se-dali-u-bijeg-pozar-kod-selca-zahvatio-jednu-kucu-bura-nosi-vatru-prema-novom-vinodolskom/627381.aspx

Da?
HRSVKS ?
Zašto, za koga, zbog čega?
Jel ima neki radio-amater tamo?
Ako nema onda će to odraditi vatrogasci  ;D
I sad, da ima neki radio-amater jel on zna koga pozvati, na kojoj frekvenciji itd.
Vjerojatno radio amatera nema jer on pomaže ranjenom drugu, vrag nek nosi radijo stanicu
kome to treba, samo smeta i troši struju.  :P
No, da budemo ozbiljni iako je to vraški teško.
Kad je neka situacija i treba nešto javiti najjednostavnije je pozvati bilokoga na 3675Khz LSB
tu će se uvjek netko javiti.
Ako treba poslati neko izvješće, neke podatke o situaciji poruku će ostaviti, kome?
Nekad si imao PR mrežu i poslati neki tekstualni podatak je bilo vrlo jednostavno
i za par minuta bi sve bilo na svom mjestu, naravno ako bi bilo nekoga tko bi to pročitao.
Sad nema PR mreže pa se radi neka KV mreža, OK, sve pet, ali znaju li radio amateri
kako poslati poruku, vrsta rada, frekvencija, protokol itd.
I tu nije bitan HRSVKS već samo zainteresiranost i znanje operatora.
Zainteresiranost je ravna nuli, čast izuzecima, a znanje je katastrofalno i to prvenstveno zahvaljujući
starim metuzalemima kojima je vrhunac znanja poznavanje Morzeovog koda tkz. telegrafije.
Svakako da je i to dobro znati ali stati na tome je ravno katastrofi a to se nama uglavnom događa.
Lakše je, onima kojima je internet dostupan napisati "HRSVKS???" nego uključiti stanicu, pokernuti
neki program i ostaviti da to nekome posluži u kritičnom trenutku.
Vjerojatno to ne bi koristio nitko ali je barem bila dobra volja.
Radio amaterskom hobiju je potrebna smjena generacija ali nisam optimista jer mladih generacija nema
otjerani su na vajrles a to nije radio.
:P

9A2Z

9A3LI>>>>Čemu panika??? INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO. Ti si u Križevcu i kod tebe ništa ne gori. Neznam kakovo je tvoje znanje ali mogu primjetiti NIKAKVO. Čemu vrijeđanje nas starijih radioamatera "MATUZALEMI". Ne vidim razloga takovom ponašanju. Samo me interesira kako češ ti "SMJENITI GENERACIJU"????? A što se tiće telegrafije, više tom vrstom rada (Morzeovog koda), rade mlađi od nas "MATUZALEMA".....Bilo bi dobro da i ti naučiš taj čudni Morzeov kod...

9A3LI

Citat: 9A2Z  u 23. Srpanj 2012, 20:16:48
9A3LI>>>>Čemu panika??? INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO. Ti si u Križevcu i kod tebe ništa ne gori. Neznam kakovo je tvoje znanje ali mogu primjetiti NIKAKVO. Čemu vrijeđanje nas starijih radioamatera "MATUZALEMI". Ne vidim razloga takovom ponašanju. Samo me interesira kako češ ti "SMJENITI GENERACIJU"????? A što se tiće telegrafije, više tom vrstom rada (Morzeovog koda), rade mlađi od nas "MATUZALEMA".....Bilo bi dobro da i ti naučiš taj čudni Morzeov kod...

Panika?
Nema panike, a kod tebe?
Nego, reci ti nama što si ti napravio da mi svi to možemo koristiti pa i u svrhu HRSVKS ?
ja vidim jedno veliko ništa
Ah, da, jednom davno ste vi varaždinci postavili neki PR GW kojeg ste korsitili samo vi
drugima je pristup bio zabranjen. To je bilo tako davno da sam već zaboravio.
;D

9A6NDD

Bio sam danas u Rijeci i doli stvarno puše i to sigurno stvara probleme vatrogascima. Znam kako gori i bez vjetra i s vjetrom i kako je to gasiti i kako je bježati od vatre... Vatrogasci sigurno rade svoj posao na najbolji način, a u senzacionalistički način izvještavanja većeg dijela hrvatskih medija uvjerio sam se već puno puta. Situacija je sigurno ozbiljna, ali ja osobno vjerujem u sposobnost hrvatskih vatrogasaca da će posao odraditi na najbolji mogući način i uspjeti savladati vatrenu stihiju. Naravno da uvijek može i bolje, poglavito kada se pričao o tehnici, ali za to treba novaca, vatrogasci znaju što ima treba, samo fali ono glavno...
Ovo sigurno nije povod za prepirke među radioamaterima. Svaki se radioamater prvo treba upitati što je on učinio da se može uključiti ako treba... da li ima neko sredstvo koje može koristiti, da li je probao savladati software za komunikaciju, da li se raspitao o kanalima tj. freq za komunikaciju i sl. Ja se osobno ne slažem dobrim dijelom oko sustava veza za HRSVKS, ali tako je kako je, vjerujem da može i mora bolje, ali kako ne mogu osobno utjecati na to, spreman sam s onim što imam, iako mislim da mogu više pridonijeti svojim znanjem i vještinama u drugim stvarima nego pri uspostavljanju veza...
Dakle, ne potrebe za podizanjem tenzija i nepotrebnim svadljivim diskusijama.... svako radi po svojoj savjesti, pa će se tako i pripremiti za ono što smatra prioritetom...

73 i pozdrav vatrogascima na terenu!

9A3VV

Bilo bi lijepo znati, iako nisam (niti namjeravam biti) uključen u posvećenu skupinu koja čini naš SRVKS sustav, na kojoj se frekvenciji mogu javiti fonijom ili telegrafijom meni najbližoj dežurnoj postaji (24/7) i izvijestiti o nečemu neregularnom (ma što to bilo). Ni na kraj mi pameti nije uključivati i stanicu i kompjutor i što ti ja znam što sve... Uostalom, možda mi situacija ne dopusti ništa od svega toga ili i stanicu jedva uspijem uključiti.

Trili tebi bi bilo jako pametno naučiti telegrafiju ako još nisi, otvorit će ti se jedan posve novi svijet, puno, puno zanimljiviji od digitalija i sličnih va....lija, jer u telegrafiji, kao i u foniji, ti razumiješ signal kojega primaš, ti ga i stvaraš, u digitalijama je to nekakva kakofonija koju bez računala ne možeš niti proizvesti niti odgonetnuti. Pa ćeš vidjeti da mi metuzalemi ipak vrijedimo, makar za dlaku, više od onih koji to znanje nemaju. Pametnome dosta!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!