• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Molim par savjeta u vezi papirologije

Autor 9A3QN, 13. Kolovoz 2005, 19:38:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3QN

Pozdrav,

Ispit za nekadašnju "B" kategoriju (svi bandovi, max mislim 100W) položio sam danas već davne 1989.  To je 1996. prevedeno u "Ovlaštenje za amaterskog radiooperatora B razreda" koje je vrijedilo do 2001. Na osnovu tog dokumenta, MPP mi je izdao "Dozvolu za amatersku postaju", koja je također vrijedila do 2001.

U međuvremenu se dogodilo podosta toga. Prijašnje kategorije "B" i "A" postale su "A", došao je CEPT, mijenjali su se zakoni, kategorije, ispiti, itd. Na osobnom planu, stjecajem životnih okolnosti početkom 2001. sam otišao na "privremeni rad" u EI, da bih danas završio u G.

Kao što ste već mogli zaključiti, od 2001. nisam se bavio radio amaterstvom. Isto tako, moje članstvo u radio klubu (bio sam član RK Zagreb) i HRS-u je zamrlo. Pored toga, nisam niti plaćao naknadu za korištenje radio frekvencija ("zrakarinu" HI), jer ih ni nisam koristio (a ionako mi ni dozvole više nisu bile važeće). Čak ni ne znam je li moj bivši pozivni znak, 9A3QN, još uvijek dodijeljen meni.

Sad bih se želio reaktivirati na bandu. Problem je što sam se malčice izgubio u šumi svih mogućih propisa i tijela koja se bave radioamaterizmom u Hrvatskoj.

Što mi je činiti da bih obnovio svoju "papirologiju"? Moja dozvola je istekla. Pretpostavljam da bih se za dobivanje nove trebao obratiti Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije. No, u tom slučaju mi po svemu sudeći treba i važeće ovlaštenje za amaterskog radiooperatora, koje mi je ne samo isteklo, nego i glasi na danas ugašenu kategoriju. Kako i od koga bih  mogao dobiti novu? Pretpostavljam da bih prije toga trebao i obnoviti članstvo u HRS-u i RKZ-u (onako usput, ovi drugi baš nemaju običaj odgovarati na e-mailove poslane na adresu navedenu na njihovom Webu). Pored toga, želio bih dobiti CEPT licencu, jer bi s njom mogao legalno raditi u G.

Isplati li mi se uopće mučiti sa "papirologijom" u Hrvatskoj (posebno uzevši u obzir da u Zagreb dolazim izuzetno rijetko i da bih po svemu sudeći sve trebao obavljati preko familije u Zg)? Ili mi je možda jednostavnije krenuti "od nule" i pokušati položiti početničku kategoriju u G?

Puno hvala bilo kome tko mi može dati nekakav koristan savjet u cijeloj ovoj zavrzlami.

Kristijan
9A3QN

9A6AA

Pozdrav Kristijane,
- Iako se oznaka 9A3QN ne nalazi u aktualnoj HRS-ovoj bazi podataka, omogućili smo Ti prije dva dana registraciju na ovome web-u kako bi iznio svoj problem :-)
- Pokušati ću Ti za koji dan odgovoriti i, nadam se, time pomoći oko rješavanja Tvoga statusa u HRS-u.
- Ne znam kada si slao fax u RK Zagreb. Nazvat ću u utorak u klub (iako sumnjam da ću u ove ljetne dane tamo sada nekoga naći) te provjeriti za Tvoj fax.

Pozdrav s Lošinja

Emir, 9A6AA
Urednik HRS web-a
"DX never sleeps..."

9A3QN

Emire,

Puno hvala na odgovoru i svakoj informaciji koja mi moze pomoci.

Samo jedna mala napomena: u RKZ nisam slao fax nego sam jos 22.4. poslao e-mail na adresu navedenu na njihovom Webu http://www.qsl.net/9a1ade/pages/list.htm (radioklub.zagreb@zg.htnet.hr) na koji do danas nisam dobio odgovor.

Pozdrav iz okolice Londona,

Kristijan

9A6AA

Bok Kristijane,

Sorry, javljam se malo sa zakašnjenjem...

Ti bi trebao učiniti sljedeće:
- uplatiti članarinu u radioklubu ("Zagreb")
- kada klub obavijesti HRS da je to uplaćeno (a u tom iznosu je i dio za HRS, odnosno IARU), treba u HRS-u podignuti potvdu o članstvu.
- tu potvrdu o članstvu, Tvoju staru dozvolu i 100kn biljega, uz par riječi popratnoga teksta (svakako napiši da si bio izvan 9A), treba poslati Agenciji za telekomunikacije u zagrebačku Jurišićevu ulicu.
- u tom pismenu zatraži i CEPT dozvolu
- iz Agencije će Te obavijestiti koliko moraš platiti za onu zrakarinu.

To bi trebalo biti sve.

Inače, Tvoja oznaka 9A3QN i dalje je "Tvoja".

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3QN

Emire,

Puno hvala, upravo ono što mi je trebalo! Bacam se na rješavanje "papirologije". :-)

73

Kristijan

9A4CD

Kristijane pozdrav !!!

Evo jednog od svjedoka da si položio
kategoriju (klasu) 1989 godine  :D .
Drago mi je da te vidim na forumu jer se nismo vidjeli od  
tamo 1990 godine sa jednog od V-UHF contesta rađenog sa Sljemena.

Mislim da ti se iz RKZ-a nije imao tko javiti jer je ekipa bila na
godišnjem odmoru (ili na otoku za IOTA contest 9A9Z/P)
ali mislim da se ljudi sada lagano vračaju kućama.

Tvoje podatke bi trebali imati u HRS-u ako ne onda mogu pitati (Utorkom)
u prostorijama RKZ-a.

Javi se još koji put na forumu.

Take care,
Igor
9A4CD

9A6AA

Bok Igore,
Nisu potrebni nikakvi svjedoci (to je njegova licenca).
Pomoći mu se može tako da netko obavi ovu proceduru koju sam naveo dva posta prije. A to nije malo...

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3MR

Kristijane

Nazovi tajnicu HRS-a gđu Ljiljanu na broj 01/48 48 759 i za par minuta ćeš dobiti sve potrebne informacije, bar je moje dosadašnje iskustvo takvo. Uplatom članarine za ovu godinu dobit ćeš pravo na svoj stari znak (valjda nije dodjeljen nekom drugom).

73 de Rolando 9A3MR

9A4CD

Pozdrav,

Emire, bez brige, nisam mislio doslovno za svjedoka
jer pisani tragovi postoje kako u RKZ-u tako i u HRS-u,
nego mi je drago da se ljudi moje generacije i poznanstva iz
ranijih godina ponovno aktiviraju.

73's
Igor
9A4CD

9A6AA

Citat: 9a3mrKristijane

Nazovi tajnicu HRS-a gđu Ljiljanu na broj 01/48 48 759 i za par minuta ćeš dobiti sve potrebne informacije, bar je moje dosadašnje iskustvo takvo. Uplatom članarine za ovu godinu dobit ćeš pravo na svoj stari znak (valjda nije dodjeljen nekom drugom).

73 de Rolando 9A3MR
Bok Rolando,
S obzirom da Kristijan nije u 9A, pretpostavljam da je pokušao izbjeći te telefonske troškove, pogotovo jer je doba godišnjih odmora. Ljilju sam jučer slučajno "uhvatio" u HRS-u (na godišnjem je) te sam to što sam rekao Kristijanu upravo dobio od nje.
Naravno, to što si mu Ti savjetovao, najbolji je put.
73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3QN

Igore,

Hvala lijepo na pozdravima! Sjećam se tog ispita, kako da ne.... A  bome i contesta :-)

Kako sam sada upao u sezonu godišnjih odmora (jučer sam zvao RKZ), pretpostavljam da ću trebati pričekati još koji tjedan. Ali dobro, sad barem imam sve podatke koji mi trebaju (a i svjedoka :-)).

Eto, nadam se da ću sada biti malo aktivniji, nakon skoro 5 godina neaktivnosti. Ma kako sam se zapravo poželio reaktivirati....
Otkako sam otišao "na privremeni rad" živim kao podstanar i (naravno) niti jedan gazda mi ne bi dozvolio postavljanje nikakve antene. I onda sam prije par tjedana u trgovini vidio "Practical Wireless" (neovisni časopis engleskih radioamatera). Kupim ja to, otvorim, prolistam a ono... DX vijesti, antene, samogradnja primopredajnika za 70MHz.... odmah mi se probudila nostalgija, pa rek'oh "hajde da probam, pa kako bude". A i pitanje postavljanja antene će se, nadam se, brzo riješiti pa se sad trudim malo pohvatati konce.

Puno pozdrava i do čitanja!

Kristijan

Citat: 9A4CDKristijane pozdrav !!!

Evo jednog od svjedoka da si položio
kategoriju (klasu) 1989 godine  :D .
Drago mi je da te vidim na forumu jer se nismo vidjeli od  
tamo 1990 godine sa jednog od V-UHF contesta rađenog sa Sljemena.

Mislim da ti se iz RKZ-a nije imao tko javiti jer je ekipa bila na
godišnjem odmoru (ili na otoku za IOTA contest 9A9Z/P)
ali mislim da se ljudi sada lagano vračaju kućama.

Tvoje podatke bi trebali imati u HRS-u ako ne onda mogu pitati (Utorkom)
u prostorijama RKZ-a.

Javi se još koji put na forumu.

Take care,
Igor
9A4CD

9A3QN

Rolando,

Puno hvala, bacam se na rješavanje papirologije čim završe godišnji.
Hvala i svim ostalim sudionicima ovog foruma, raduje me što sam u tako kratkom roku uspio, zahvaljujući svima, saznati sve što me zanimalo.

73

Kristijan

Citat: 9a3mrKristijane

73 de Rolando 9A3MR