• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Remote station

Autor 9A7YY, 20. Travanj 2012, 16:45:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7YY

Planiram u najskorije vrijeme postaviti remote station. U fazi sam proučavanja raznoraznih tekstova po internetskim bespućima (nisam dosad pronašao neki "pošteni" tutorijal).
Local - host veza je ADSL.

Radi li netko remote u 9A?
Interesiraju me vaša iskustva, mišljenja, prijedlozi..............želje i pozdravi.  ;) 

Zahvaljujem unaprijed na konstruktivnim odgovorima i molim bez off topica.

Lijepi pozdrav
Branko 9A7YY

9A2QP

Pozdrav Branko ja sam radio remote sa softwerom Radmin registriranim , na oba kompjutera ali preko lokalne mreze eternet sto znaci veza kablom iz jednog objekta u drugi udaljenost cca 20m . Pokusao sam Vlan znaci bezicno ali je jako stekalo no nisam probao preko Internet veze. Radmin sam upotrebio zato jer taj softwer prenosi i zvuk. Preko eternet (kabl) veze to je radilo izvanredno a uredjaj je bio TS480SAT sa onim RS232 kablom spojen CAT kontrolom na PC u radioni a iz kuce sam upravljao uredjajem i mogu ti samo reci da je to jako lijepo i elegantno islo. Da softwer za log odn CAT kontrolu je koristen HRD i mogao sam sve kontrolirati na RU. Posto sam prodao TS480SAT i kupio IC756 i trenutno taj uredjaj CAT kontrolom upravljam iz PC-a ali jos nisam ovu vezu preko eternet nisam pokusao. E sad da ti kazem nesto o internet vezi koliko sam shvatio da te interesira tu ima problema jer meni je receno da moras imati  fiksnu IP adresu sto je vec malo problem sa svojim providerom. Nebi ti tu mudrijao jer to nisam probao. Evo ako sam pomogao...
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A4QV

Fiksnu adresu moguće je riješiti pomoću besplatnog Dyndns servisa.
Upute sta i kako:
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-mrezne-teme/dyndns-fiksna-ip-tutorial/51054.aspx

kod remote rada bitna je kvaliteta ADSL veze i latencija, ako je to ok, ići će remote bez problema.

P.S. vidimo da se ovi ARG-jaši trgaju, ne  znaju tko će prije pomoći i odgovoriti na ovakva pitanja i postove :-)

QV

9A7YY

Hvala obadvojici na odgovoru.  ;)
Problem sa fiksnom IP adresom sam riješio.
Za kontrolu kompa ću koristiti  Logmein , a za kontrolu postaje Ham radio deluxe. Ostaje mi preklapanje antena.
Tuđa iskustva su mi dragocjena jer time već u startu izbjegavam potencijalne nepredviđene probleme, a možda ovaj post potakne još nekoga da se upusti u remote avanturu.

Mjesto gdje živim je kao vulkanski krater, otvoreno imam samo od S do SSW dakle nekih 60-tak stupnjeva, a na brdu imam svoju dx lokaciju (u istom lokatoru, JN83ba) pa da ne moram za svaku pacifičku vezu odlaziti gore, JA nekako i idu u LP, Ameri slabo. Eto.

Lijepi pozdrav
Branko 9A7YY

9A6JRZ

Pozdrav Branko,

Kako si riješio IP adresu ?
Dyndns servis je super, ali više nije besplatan (ili griješim)
73 de 9a6jrz

9A7YY

Citat: 9A6JRZ  u 20. Travanj 2012, 22:01:06
Kako si riješio IP adresu ?
Dyndns servis je super, ali više nije besplatan (ili griješim)

no-ip

9A5K

Pozdrav Branko i ostali...

Ja koristim DynDns.. nisam primjetio da se nešto plaća..?

Naravno, DynDns mi treba kad nisam doma, pa pristupam lokaciji preko interneta.

Inače, od doma do lokacije imam cca 2.5 km zračne udaljenosti, koja je pokrivena WiFi konekcijom, što na 5.7 što na 2.4 GHz...

Od software isprobano svašta, ali najjednostavnije:

1. Remote desktop od windows-a za kontrolu računala na lokaciji
2. APC UPS za uključivanje/isključivanje napona na lokaciji (TNX 9A9HI)
3. Ili Skype ili IPSound od SM5VXC... ovisno o tipu konekcije...
4. Na lokaciji: ili HRD ili WinTest i/ili CommCat ... sve ovisi od kuda se spajam..

Recimo, kombinacija IPhone + CommCat + HRD + SkyPe, uz dodatak VPN tuneliranja omogućava upravljanje cijelom remote stanicom putem
iPhone telefona... hi

Od hardware skalamerije:

1. Preklapanje antena - srce sustava je još uvijek EZMaster... (nikako da se prebacim na Microham)..
2. Double SixPack by S51RM/S53RM
3. Antenna rotor control by 9A5K..

Tema je prilično široka, tako da tu ima detalja i detalja..
Koristim i neke vlastite software komponente, ovisno što mi točno treba...

Unatrag dvije godine odradio hrpu veza i par contesta na ovaj način...

73,
Krešo - 9A5K

9A2QP

Branko imas u HRD-u mogucnost preklapanja antena ja to koristim izlaz je na LPT port (osim ako nemas LPT onda nekaj drugo)
73 de 9A2QP Joe

9A2QP

Kreso probaj Radmin on prenosi i ton (pa netreba skype)i kaj je naj jednostavan je i brzo reagira. Ja sam dobio od te firme kao donaciju reg key za potrebe u radiokomunikacijama.
73 de 9A2QP Joe

9A4QV

Branko,

brzinski sam pogledao tvoje područje u RadioMobile SW, ne znam gdje se precizno nalaziš ali iz sw se da zaključiti da imaš lokaciju gore na vrh 575m ASL. Dakle, vjerovatno imap i optičku vidljivost između dvije lokacije.

Ako je tome tako, onda ti preporučam Wi-Fi link (direktan) na 5.7 ghz sa Mikrotik setupom, low profile antenice u istom kućištu sa ruterboardom i karticom koja ti moze raditi i na 2.4 i na 5.7 ali će ti kućište od 5.7GHz biti manje i antena manja ;-) a imati ćeš i manje smetnji na 5.7 i širi band za odabir frekvencije.

U tom slučaju, ne treba ti ni NoIp ni dyndns, postaviš sve fixne adrese i gotovo, pola problema riješeno.
HRD je ok za to što ti treba.
Daljinsko upravljanje (osnovno uključivanje power on/off, racunala, stanice i ostaloga) se da riješiti preko wi-fi ali tebi bi (po meni, i gledajući situaciju) bilo najednostavnije to riješiti sa dtmf-om. PIC16f84 i nekoliko relejica i rijesio si stvar. Ima tih gradnji po netu, mi to koristimo na ATV-u. Odaberes jednu frekvenciju na 70cm bandu i sve rijeseno.
Za prijenos zvuka, također predlazem IPSound, dobro se bori sa latencijom, ali ako odaberes wifi vezu i zaobiđeš T-shrot bit ćeš veseliji, vjeruj mi. Inače autor IPSounda ima još nešto drugog zanimljivog SW za remote...

Sad ovo nevoljko kazem  ;D ali ako imas Kenwood, recimo ts-2000 sa sky komandama, sve se da riješiti samo sa jednim kenwood "vokcem" i tom baznom stanicom... ali to je vec drugi par rukava

QV

9A6JRZ

Citat: 9A5K  u 20. Travanj 2012, 23:33:18
Ja koristim DynDns.. nisam primjetio da se nešto plaća..?

Kolega koristi DynDns za pristup videonadzorima i prošle godine je morao uplatiti 29 ili 30 USD-a da bi ga mogao i dalje koristiti. Prije tjedan dana mi je stigao mail od poznanika da mu je stigao mail od DynDns-a vezano za to.
Ja ga ne koristim, pa neznam da li se može produziti besplatno

Citat:
Dear Dyn Customer:

Your Dyn account 'xxxxxxx', has DynDNS free hostname(s) that are due to expire in 5 days. Note that DynDNS free hostnames are deleted after 30 days of inactivity.

You can prevent your hostname(s) from expiring here:
https://account.dyn.com/eml/expatconf/19/s55kijxaemnYDTRhyZNEPQ
If you wish to keep your hostname(s) active and not risk missing email notifications like this one, purchase a DynDNS Pro upgrade today.
http://dyn.com/dns/dyndns-pro/
If you no longer need your hostname(s) or don't know what this email is for, you may simply allow expiration.

Thanks,
dyn.com
73 de 9a6jrz

9A9L

Citat: 9a4qv  u 21. Travanj 2012, 07:32:45
Branko,

Sad ovo nevoljko kazem  ;D ali ako imas Kenwood, recimo ts-2000 sa sky komandama, sve se da riješiti samo sa jednim kenwood "vokcem" i tom baznom stanicom... ali to je vec drugi par rukava

QV

Neznam zasto nevoljko....hehehe Ali ako moze neki info bio bih zahvalan. Moze i na mail. alohakl@gmail.com
TNX
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7YY

Pozdrav društvo!
Cijeli dan me nije bilo doma pa vam nisam mogao zahvaliti na zaista konstruktivnim prijedlozima.

Adame pari da imaš kristalnu kuglu, sve si pogodio. HI
Optička vidljivost je 100/100, zračna udaljenost 2100 m.
Za sada bih postavio inverted V za 80/40 i vertikalku za gornje bandove, dok ne vidim kako stvar šljaka.
Od skalamerije bi gore išao jedan PC vulgaris na 3 GHz i 3 Gb rama sa UPS-om, FT-1000MP ili FT-450AT te Microham Digi Keyer II kao interface. Tauzenka mi se čini kao prihvatljivije rješenje jer u tom slučaju mogu priključiti obe antene i preklapati ih na uređaju A/B.

Stvari se polako kristaliziraju zahvaljujući Kreši i Adamu. Veza host - local ovisi o vlasniku objekta s obzirom da je on davatelj broadbanda. Možda mi dozvoli i Wi-Fi, tko zna. Treba pokušati.

Ako znate još nešto, samo naprijed. Slušam pozorito.  ;)

Lijepi pozdrav
Branko 9A7YY

9A5K

Citat: 9A2QP  u 21. Travanj 2012, 06:33:14
Kreso probaj Radmin on prenosi i ton (pa netreba skype)i kaj je naj jednostavan je i brzo reagira. Ja sam dobio od te firme kao donaciju reg key za potrebe u radiokomunikacijama.

Joe, prenosi i RDP od Microsofta, ali stvar je u audio codecu, pogotovo kad je bandwidth
tanak. IPSound je tu dobro optimiziran i nešto štedljiviji od SkyPe-a...

Inače, mi smo se poigrali i s VoIP telefonijom u ovim krajevima, pa preko WiFi mreže
guramo par VoIP telefona, s kojima isto tako možemo do remote lokacije, uređaja itd.
Sad još valja naći vremena pa posložiti DTMF upravljanje izravno sa telefona, no, o tom
po tom.. I tu se valja igrati s codecima, by default to troši malo više bandwidtha, no, kad
se podesi pravi codec, onda je OK.

Uglavnom, puno raznih mogućnosti i gotovog softwarea postoji, pa kome što bolje odgovara,
to i koristi...

73,
9A5K

9A2HM

Imam jedno praktično pitanje koje me do sada držalo podalje od remote načina rada.
Kako riješavate sigurnosne cake glede vremenskih neprilika? munje i gromovi? iskapčanje antene (galvansko odvajanje), izbacivanje FID-ovke (za to imamo riješenje na našoj lokaciji) i sl!
Naime, nama su prošlu jesen porikavale LAN kartice na PeCejima iako su računala bila iskopčana iz strujnih utičnica, a frka je ušla preko LAN instalacije.

LP
K
73 de Kreso