• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tumacenje opcih pravila KV takmicenja

Autor 9A4OE, 21. Siječanj 2012, 22:40:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5K

Ne... u 9A CW sve postaje koje rade iz 9A ulaze u kategoriju 9A postaja.
Sve postaje koje ne rade iz 9A, ulaze u kategoriju ostalih postaja.

73,
9A5K

P.S. Naravno da smiješ komentirati i iznijeti svoje mišljenje, to ti bar nitko ne brani.
Samo se istovremeno nadam da i ja valjda smijem nešto pitati, čisto iz znatiželje...  ???

9A2VX

Damire!

Pa ja sada isto živim u Ri, Bio sam člam mnogih RK. Poćeo u Crikveničkom, osnovao, Paški, Bio u ARS, prešao u CER (studentski) i još neke, na kraju radim u Ri i kako je ovaj (9A1CKG) pri mom poslu, onda sam dugogodišnji tajnik .
Ovo sam ti sve rekao jer navratim i u 9A1ARS i ne znam u čemu je stvar. Vidim da ti se dolje vrti da si član 9A1ARS. Ako si član toga kluba, on je po svome statutu u članstvu HRS, jer se njegov statut zasniva na statutu HRS-a. Prema tome ja ne znam u čemu je problem?.

Volio bih se naći s tobom na kavici da popričamo o tome, ali ja i dalje tvrdim da su radioamateri samo oni koji su članovi radioamaterskog saveza, bez obzira kojeg.
Znam da je nekima bilo teško biti članom nekog kluba, a je jedno vrijeme bilo moguće plaćati članarinu direktno HRS-u.
Naime HRS ima obveze plaćanja članarine međunarodnim organizacijama ako žele biti udruga radioamatera.

Oni koji ne žele plaćati članarinu nisu crne ovce. Oni se bave hobijem! elektronikom, održavanjem veza na CB itd.
Dakle bez obzira na sve radioamater mora biti negdje član nekog HRS, IARU, ITC ili nešto četvrto. Naime po međunarodnim pravilima ponašanja radioamaterske unije ne možeš dobiti međunarodnu dozvolu rada ili CEPT ako nisi nigdje. A uostalom sada smo u EU, pa ako je to tako, onda molim i ta pravila prihvaćamo našom željom, a ne prisilom. Dakle mene nitko ne prisiljava da se ja amaterizmom bavim ako to ne želim.
A ako imam pozivni znak, a mnogo puta je rečeno da je nositelj pozivnog znaka osoba a ne postaja, dakle ne auto kojeg vozimo nego mi koji vozimo (riječi nekih osoba u prethodnim postovima), onda je moj ponos da se ponašam po hamspiritu jer sam ja taj koji pravi nepodopštine na radioamaterskim frekvencijama ili koji pazim da sam, na neki način, zapažen samo po dobrom odnosu prema prijateljima širom svijeta ali i prema ostalim korisnicima frekvencija blizu radioamaterskih, pa im neću smetati jer moja dozvola za rad ne dopušta mi da idem na te frekvencije (npr CB ili neke druge)!
SWL nekih tuđih frekvencija me ne ZANIMA: pa ako se ne slažem s radioamaterizmom kao pokretom, a on je počeo prije profesionalnih mreža i svih ostalih, onda se ne bih hvalio radioamaterizmom niti ometao ih. Hvala na razum ijevanju i još uvijek vrijedi moja ponuda za kavicu. Imaš moj mail pa mi se javi. Bit će mi drago da pokušamo uskladiti mišljenja.  Pozdrav tebi ali i svima koji moraju čitati ovaj post jer baš nije sukladan ovom forumu.   Zvone 9a2vx, član 9A1CKG, i preko 42 godine radioamater. To planiram i ostati! 

9A4OE

Zvonko pobrkao si teme.
Otvorena je tema "Clanstvo u HRS-u" pa shodno tome svoj posljednji post premjesti tamo, kao sto sam ja ucinio..

Zanimao me samo odnos rijeci "9A, clanovi HRS-a...".

Vec sam jednom napisao o necemu se mora pisati, to je svrha ovog mjesta.
Inace se umrtvi kao prijasnjih dana.
Tko zeli citati cita i obrnuto.

U jednoj prijasnjoj raspravi (neki bi rekli isto tako bezveznoj) ipak smo utvrdili da se radi o propustu,
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3SM

Damire,
dobro si napisao u zadnjoj rečenici ( bezveznoj raspravi ) jer iskreno ne vidim načina na koji bi se tebi nešto pokušalo dokazati, objasniti ili na bilo koji način razjasniti nešto što je velikoj većini jasno u vezi sa kontestima... možda od tuda i proizlazi Krešino pitanje " koliko kontesta si uradio "
Iskreno i ja bi se ponašao kao i ti da pametujem o elektronici u kojoj neznam spojiti 2 žice ...
Toliko pitanja i nejasnih riječi odvojenih zarezima te stvarno zbunjuju ... daj se malo uhvati ponekad tastera i napravi koju vezu biće ti lakše razumjeti ovaj naš lijepi hobi ... sreća da (djeca) ne čitaju tvoje umotvorine mislim da nebi znali ni što je abeceda a kamo li da bi se uključili u radio amaterizam ...

Molim te ne ljuti se ali iskreno stvarno daviš beskorisno ... svaka čast svima koji te pokušavaju " prosvijetliti "
Sad opet možeš koristiti " neki bi rekli " jer ima nas više ali izgleda jedino ti ja napišem pokoju ... 

9A4OE

Citat: 9a4oe  u 22. Siječanj 2012, 21:27:48
"...Sudionici
Sudionici svih domaćih KV natjecanja su isključivo radioamaterske postaje iz 9A, članovi HRS-a, koje rade s teritorija Republike Hrvatske...."
Citat: 9A5K  u 22. Siječanj 2012, 20:49:16
..., ne radi se o svim hrvatskim radioamaterima.
Ako se ovako gleda na napisano rijec iza zareza daje objasnjenje predhodne rijeci.
Citat: 9A5K  u 22. Siječanj 2012, 19:21:49
Evo, probat ću to ovako reći....
Sudionici su (dio koji se odnosi na domaća natjecanja):
1. Isključivo radioamaterske postaje iz 9A (dakle licencirani u 9A, imaju 9A pozivnu oznaku)
2. Članovi su HRS-a (posredno ili neposredno)
Ako se ovako gleda na napisano radi se o cistom nabrajanju tko moze sudjelovati.

Citat: 9A3SM  u 23. Siječanj 2012, 22:44:41
... sreća da (djeca) ne čitaju tvoje umotvorine mislim da nebi znali ni što je abeceda...

Zarez

Osnovni je princip stavljanja zareza:
-riječi, skupovi riječi ili rečenice međusobno tijesno povezani ne odvajaju se zarezom
-odvajaju se zarezom riječi, skupovi riječi i rečenice kad nisu međusobno tijesno povezani

Upotreba zareza
-između dijelova rečenice i
-između rečenica.

Zarez između dijelova rečenice
Zarezom se odvajaju:
-dijelovi (riječi ili skupovi riječi) u nabrajanju ili kad stoje uporedo,
-dijelovi sa suprotnim značenjem,
-naknadno dodani i umetnuti dijelovi.

Zarez između rečenica
-po prirodnom odnosu nezavisnih rečenica općenito se može reći da se sastavne i rastavne rečenice i odvajaju i ne odvajaju zarezom, a da se suprotne, isključne i zaključne, kao i rečenice u rečeničnom nizu, odvajaju.
-po svojoj prirodi sastavne i rastavne rečenice se ne odvajaju zarezom. Međutim, ako se ovim rečenicama nešto ističe (kao posljedica, zaključak, suprotstavljanje i sl.) – odvajaju se zarezom.
-kad su sastavne ili rastavne rečenice u nabrajanju, također se odvajaju zarezom
-ostale nezavisne rečenice, tj. suprotne, isključne i zaključne, redovno se odvajaju zarezom.

Zarez između glavnih i zavisnih rečenica
-ne odvajaju se zarezom one zavisne rečenice koje dopunjavaju ili bliže odredjuju neki dio glavne rečenice (rijetko cijelu rečenicu);
-odvajaju se zarezom rečenice koje se dodaju kao naknadno objašnjenje glavnoj rečenici (odnosno nekom njenom dijelu) i rečenice u inverziji.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS