• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KV zimski kup 2012

Autor 9A2VX, 18. Siječanj 2012, 23:16:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Kreso vjerojatno si sudjelovao u kreiranju pravila pa ih mozes tumaciti, ali za nekog tko ih cita ovako mogu se tumaciti na svakakve nacine.
Nisi odgovorio na ono iz rubrike "tumacenje opcih pravila...".

Iz pravila "Zimski kup"

"U slučaju da na osobnoj postaji radi gost-operator (licencirani operator koji nije nositelj Dozvole za rad postaje s koje se javlja u natjecanju) rezultat ostvaren u natjecanju pripisuje se matičnom klubu osobne postaje nositelja dozvole za rad."

Zakon kaze:

"(3) U slučaju rada s amaterskom radijskom postajom koja nije navedena u njegovoj dozvoli,
radioamater mora odašiljati pozivnu oznaku te postaje, na koju se dodaje pozivna oznaka
amaterske radijske postaje koja je navedena u njegovoj dozvoli"

Dali ima prostora za diskvalifikaciju postaje koja u takmicenju ne postuje odredbe zakona i ne odasilje obadvije pozivne oznake, a radi u skladu sa pravilnikom takmicenja ?

Sto ima vecu tezinu zakonska regulativa RH ili interni pravilnik za neko takmicenje?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5K

Što se tiče ovog citata, u krivu si...

Naime, u Članku 15, stavak 3. koji si citirao stoji upravo to što si naveo:

(3) U slučaju rada s amaterskom radijskom postajom koja nije navedena u njegovoj dozvoli,
radioamater mora odašiljati pozivnu oznaku te postaje, na koju se dodaje pozivna oznaka
amaterske radijske postaje koja je navedena u njegovoj dozvoli.

Međutim, stavak 4. istog članka kaže još nešto:

(4) Odredba iz stavka 3. ovoga članka ne primjenjuje se u slučaju rada klupskih amaterskih
radijskih postaja ili radioamaterskih natjecanja.

U prijevodu, u slučaju "gost-operatora", isti radi s bilo kojom pozivnom oznakom i ne mora odašiljati obadvije pozivne oznake.

Sukladno tome, citat iz pravila natjecanja "Zimski kup" je u skladu sa zakonskom regulativom, a prema tome ne može
biti riječi o nekoj diskvalifikaciji, zar ne?  8)

73,
Krešo - 9A5K

9A7ZZ

Dali to onda znači da je netko mogao doći kod nekoga tko ima 2 pozivna znaka ,u sada prigodno vrijeme aktuelno,npr. 9A7ZZ i 9A207ZZ (naveo sam sebe iako ja nemam prigodni znak ali ako navedem nekoga za primjer mogao bi se uvrijediti a to ne želim) i uredno raditi sa jednim od njih a drugi operator sa ovim drugim znakom (to je dozvoljeno,zar ne!) i tako uredno obojica prijave rezultat iako se radi o jednoj osobi.Ne vidim zakonsku razliku (jer je ni nema) pa kako bi to onda bilo.Svi bi se pobunili,mislim sa pravom.Zašto to nije slučaj i sa klupskim znakom.Koja je razlika.Nikakva!!!
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A5K

Hoćeš reći da npr. ti imaš dva znaka, jedan regularni i jedan prigodni (9A7ZZ i 9A207ZZ)..
I dogovorimo se da ja radim od sebe doma kao 9A207ZZ, a ti od sebe kao 9A7ZZ... zašto bi to bilo neregularno?
Isto tako, kada klub ima dva pozivna znaka, zašto dva člana kluba ne bi mogla raditi u natjecanju, jedan pod jednim znakom, a drugi pod drugim, recimo jedan iz kluba, a drugi od doma (ili iz neke sekcije, recimo)?

73,
9A5K

9A2QP

Pa očito je da taj slucaj 9A2QP i 9A202QP nemogu raditi istovremeno jer su to oba znaka operatora koji samo on moze koristiti istovremeno jer su to njegove obje osobne pozivne oznake.Moze raditi samo jedan od ta dva znaka. Pa Kreso svi klubovi su u klasi  MULTIOP posto imaju vise clanova koji mogu istovremeno raditi a SINGLOP moze raditi samo osobna stanica.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A7ZZ

Neznam Krešo,po meni bi to bilo neregularno.Ali dozvoljavam mogućnost da je regularno i da sam ja samim tim u krivu.Iako vidim da nisam usamljen u tome mišljenju da to nebi bilo po ham-spiritu.
Korisne su ovakve rasprave,ako ništa drugo onda zbog toga da neki budući organizatori takmičenja ipak uzmu u obzir i ovakve mogućnosti pa da nejasnoće unaprijed riješe.

9A2HM

Citat: 9A5K  u 22. Siječanj 2012, 17:30:13
Hoćeš reći da npr. ti imaš dva znaka, jedan regularni i jedan prigodni (9A7ZZ i 9A207ZZ)..
I dogovorimo se da ja radim od sebe doma kao 9A207ZZ, a ti od sebe kao 9A7ZZ... zašto bi to bilo neregularno?
73,
9A5K
Imenjače ovo ne kužim!?!?
ajde mi objasni na diplomama šta bi pisalo kao ime i prezime ispod tih znakova???
ili da preformuliram, kako i zašto bi ti radio sa tuđim znakom i u kojoj kategoriji onda???
regularno je ko penzija na 1 dan!!!

LP
K
73 de Kreso

9A5K

Klubovi su u multiop kategoriji samo u ovim domaćim natjecanjima jer je tako definirano pravilima.
Vrlo često su klubovi u međunarodnim natjecanjima (npr. CQ WW) u kategoriji jedan operator.
Pozivna oznaka je pozivna oznaka, kategoriju određuju više kriterija, jedan od njih je broj operatora, a dalje snaga, opsezi, vrste rada itd....

Joža, što bi bilo kad bi ja došao u KC kod tebe i radio contest od tamo, pod kojim znakom bi smio raditi:

1. Isključivo 9A2QP
2. Isključivo 9A202QP
3. Isključivo 9A5K
4. Isključivo 9A205K
5. Ili 9A2QP/9A5K
6. Ili 9A2QP/9A202QP/9A5K/9A205K?   ;D

Bilo što od navednog pod 1-4 je regularno, zar ne?
Samo sam u prva dva slučaja gost operator pod tvojom pozivnom oznakom, u 3. i 4. radim sa svojom pozivnom oznakom (neovisno gdje se nalazim),
što mi opet pravila, a i zakoni dopuštaju.
I recimo, kad ja radim od tebe doma kao 9A2QP, a ti odeš u vinograd i radiš kao 9A202QP.. da li je to regularno? Zašto ne bi bilo..
Nadalje, zašto ne bih mogao raditi CW periode kao 9A5K, a SSB kao 9A205K? I to je regularno, naravno, u tom slučaju prijavljujem rezultat kao
9A5K u kategoriji single op/cw, a kao 9A205K u single op/SSB...
Isto tako, koliko puta radimo u CQ WW i kad čujemo nešto interesantno, napravimo za svoj znak, a i za klupski?
Da li je to regularno? Da li se ti bodovi priznaju drugoj postaji?
Naravno da je odgovor DA..

I nije u pitanju HAM-spirit... veći je problem kad dva ili više operatora rade pod jednom pozivnom oznakom recimo single band u CQ WW,
pa prijave rezultat u kategoriju single op.. mislimo da toga nema kod nas?...  ;)

9A5K

Citat: 9A2HM  u 22. Siječanj 2012, 17:55:23
Imenjače ovo ne kužim!?!?
ajde mi objasni na diplomama šta bi pisalo kao ime i prezime ispod tih znakova???
ili da preformuliram, kako i zašto bi ti radio sa tuđim znakom i u kojoj kategoriji onda???
regularno je ko penzija na 1 dan!!!

A ti imenjače nisi vidio niti jedan rezultat u CQ WW gdje piše npr. 9A1W (op. 9A2HM)...
Zašto ne bi pisalo isto tako 9A5K (op. 9A2HM)??

Nema veze s penzijom, baš nikakve...  ;D

Što se tiče imena i prezimena i tu je vrlo jednostavan odgovor.
Kad bi recimo 9A5K radio kao 9A0Z u nekom svjetskom contestu, na diplomi bi pisalo
9A0Z (op. 9A5K)
RC Grada Zaboka
#1 World....

Još jednom, kategoriju ne određuje pozivna oznaka, već broj operatora, snaga, vrste rada,
ako pravilima nije drugačije definirano. Za naša domaća natjecanja definirano je da klupska pozivna oznaka
ide u kategoriju više operatora, neovisno o njihovom broju...

9A5ST

A kako se kvalificira...recimo moja postaja?
Radim kao 9A5ST CW 2 perioda i kao 9A205ST SSb 2 perioda,te pošaljem 2 loga!
???
73
9A5ST
Zeky

9A5K

Zeky, upravo kako si napisao...  8)

9A5ST u plasmanu u kategoriji single op / samo CW.
9A205ST u plasmanu kategoriji single op / samo SSB.

Isto kao kad bi u CQ WW radio dva single banda... jedan kao 9A5ST, a drugi kao 9A205ST...
Iako je isti operator, rezultat je od dvije postaje.  Naravno, mogao bi to napraviti i na istom bandu, ali samim
time umanjuješ si šansu za plasman jer vrijeme trošiš na rad za drugu postaju.

Isto tako, mogao si u ZK raditi kao 9A5ST i 9A205ST u sva 4 perioda i poslati dva loga..... itd..

73,
Krešo - 9A5K

9A7ZZ

Alo Zeky prijatelju,jesi li ovoga  ??? stavio zato što se toga nisi odmah sjetio? :D :D
U našim contestima moraš o svim mogućnostima voditi računa:sa kojim znakom češ raditi,kome češ se sve javiti,to strogo moraš pratiti,tko ima zadatak da te zavlači po 3 minute za jednu vezu itd itd.
Najbolje to izbjegavati.

Pozdrav u moj Split iz moga Sl.Broda

9A2HM

Citat: 9A5K  u 22. Siječanj 2012, 18:03:43
Još jednom, kategoriju ne određuje pozivna oznaka, već broj operatora, snaga, vrste rada,
ako pravilima nije drugačije definirano. Za naša domaća natjecanja definirano je da klupska pozivna oznaka
ide u kategoriju više operatora, neovisno o njihovom broju...
Opet ne razumijem...hebiga...cijelo vrijeme pričaš o multi op. a ja te pitam jel znak "9A200XX" klubski ili privatni?!
Po mom mišljenju privatni je dok sa njim radi "vlasnik" tog znaka, a čim "gost" sjedne za taj znak automatski postaje Multi op, jer je tu "vlasnik" znaka koji ne radi i operator gost (1+1=2)
tako je barem na UKV-ju, a takvo je i moje mišljenje...

K
73 de Kreso

9A5K

Zašto bi znak odmah postao multi op ako s njim radi guest op?
Pogledaj primjer iz prošlogodišnjeg WPX-a kada je pod znakom 9A04JB (vlasnik znaka je Marinko - 9A3JB) radio Saša 9A3XV..

Prema tom tumačenju, ako npr. ja radim kao 9A4M na 144 MHz s njegove lokacije, znači da sam automatski multi op?
To bi značilo da ako dođem na tu istu lokaciju i radim s istog mjesta, ali kao 9A5K onda sam single op, pa čak i ako je
sve ostalo isto (i vlasnik lokacije je tamo)...

Na KV-u sigurno nije tako.

9A2HM

Citat: 9A5K  u 22. Siječanj 2012, 18:44:11
Prema tom tumačenju, ako npr. ja radim kao 9A4M na 144 MHz s njegove lokacije, znači da sam automatski multi op?
To bi značilo da ako dođem na tu istu lokaciju i radim s istog mjesta, ali kao 9A5K onda sam single op, pa čak i ako je
sve ostalo isto (i vlasnik lokacije je tamo)...

Na KV-u sigurno nije tako.
Moje mišljenje je da je to normalno jer je nositelj licence i pozivnog znaka osoba imenom i prezimenom bez obzira na opremu na čijoj radi, sve ostalo je lažno predstavljanje osim u slučaju naznake "Multi op".... karikirano bi bilo isto u redu na auto staviti bilo čiju tablicu?!

i ako je u redu meni se ne sviđa...

LP
K
73 de Kreso