• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A0XRI-9A0XSE

Autor 9A4OE, 03. Srpanj 2005, 19:31:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Opće poznata stvar je da link Učka Senj ne radi već dosta dugo.
Danas sam bio na Učki i vidio interesantnu stvar, naime SBFA antena od 1.2GHz je okrenuta prema Sloveniji pa nije ni čudo da se Učka i Senj ne čuju, a ni 9A3XW isto tako ne čuje Učku na 1.2GHz (ima opremu testiranu u S5 tako da nitko nemože reći da nije u redu).

Sad se postavlja pitanje tko je okrenuo antenu u suprotnom pravcu od Senja, zbog čega i kako da to nisu vidjeli oni koji se brinu o tom digipiteru?
73 Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3XZ

Damire,cisto  onako jedan lezeran (turisticki odgovor ,bez puno naprezanja) ne moj se previse sekirat ionako jos malo dolazi radar koji radi cca. do 1400mhz .

zivijo wireless !!!

ZIVOT JE PREKRATAK ZA QRO ....73 DE 9A3XZ-MLADEN-JN64WU
Mladen

9A2RI

Pozdrav Danire
I ako nisam SYSOP UCKE ja cu ti pokusat obijasniti situaciju sa UCKE.
Kako dobro znamo UCKA i SENJ vec duze vreme ne komuniciraju zajedno , jer na SENJu je bio crko uredjai koi je iso prema UCKI . Uredjai je skinut poslan u Zagrebu , popravljen i ponovo postavljen , ali nakom krace vreme opet crko. U medju vreme je postavljen na UCKI 1,2MBTs koje je trebao ici prema PORECU, medjutin stanice nisu bile kompatibilne jer POREC radi na 23 CM a UCKA je imala uredjai na 13 CM , tako se dlucilo na brzake da spasimo situaciju, da okrenemo antenu sa UCKE prema GORICU jer S5 su imali postaje na 13 CM  sa antenama prema UCKI. Medjutim GORICA je isla jako slabo ali zato S55YBC je islo super i tako smo pustili, jer POREC za sada komunicira sa UCKOM na 70 cm.
Bilo je receno da ce se postaviti na SENJu 1,2MBTs kako bi iso prema ZAGI i prema UCKU na brzinu od 1,2 MBTs , a da POREC okrene antenu koja sada gleda na GORICU u pravcu UCKE tako da POREC, UCKA, SENJ ZAGI je trebao biti povezan na 1,2 MBTs. Sto se posle dogodilo gore u savezu neznam ali jos uvijek se ceka da to sredimo i da vec jedno to prohoda na brzinu od 1,2 MBTs. Ja mislim da Tuna ce znati koju vise i zato bi ga zamolio da nas obavijeti u vezi te situacije .
Puno pozdrava 73 Tullio
9A2RI
Tullio
Poreč
JN65TF

9A3PX

U zimi je crkla antena 23 cm na Senju za vezu sa Uckom. Pokusana je veza sa S5 na 23 cm, ali nismo mogli dohvatiti niti jedan link u S5 na kanalu za koji smo imali postaju. Tulio je dao poslije postaju za odgovarajuci kanal, ali ju je trebalo podesiti i u N. Gorici okrenutu antenu prema Uckoj. Ocekuje se i to uskoro. Senj ce valjda ovih dana u rekonstrukciju. Nadam se da ce tih dana biti postavljen Senj sa brzim linkovima prema Zagiju, getway-u u Rijeci i Uckoj. Ucka bi trebala dobiti link sa N. Goricom. Naravno i getway u Rijeci.
73 Tuna

9A4OE

Kronologija nekomuniciranja Učke i Senja išla bi nekako ovako:
-Početkom ljeta 2004 prestao je sa radom 9a0xse skinut je i odnasen na popravak
- pretpostavljam da je u to vrijeme je i okrenuta sbfa antena 1.2GHz prema S5
- početkom zime 2004 vraćen je digipiter na Senj i od tada radi, ali Ucka i Senj se ne čuju

Tuna mozda se sjetiš da si mi poslao slike kad ste bili gore (to je bilo par dana nakon što je Senj proradio bili smo u konektu na Senju), tada sam te pitao za tu antenu na Učki i odgovorio si mi da je ona ponovo okrenuta prema Senju što sam ja primio zdravo za gotovo. Tada si mi spomenuo i taj problem sa antenom na Senju da je ona razlog što ta dva digija ne komuniciraju medjusobno, ali oni nisu ni mogli komunicirati medjusobno kad je antena na Učki bila okrenuta u suprotnom pravcu i još je tako. Ona se nije sama okrenula, jer tamo nemože bilo tko ući.
Zašto link sa N. Goricom kada je Ilirska Bistrica bliža , a i sam kažeš tj. Tulio da N. Gorica ide jako slabo.
Veza sa Porečom sasvim zadovoljava i na postojećoj brzini s obzirom da se sa Poreča nikamo ne može zato bi tu postaju koja je bila namijenjena za taj link bilo pametnije iskoristiti za link prema GW u Rijeci.

Jedno pitanje usput neznam točno tko bi mogao odgovoriti: što se je dogodilo sa PSK-a 1.2GHz postajom što ju je donirao S51BJ (Joža) koja je trebala biti postavljena na Senj?

73 Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS