• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

nova poštarina

Autor 9A5CY, 22. Prosinac 2008, 20:55:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2X

Prosle godine sam uzeo obicnu omotnicu+8kn marka pa u postanski sanducic... Sad vidim novi cjenik na
http://www.posta.hr/main.aspx?id=208

Zna li netko kako sada funkcioniraju stvari ?

stari cjenik: http://beta.foi.hr:8080/9a7a/posta_old.pdf

Kreso 9A2X

9A7YY

Isto kao i prije osim što umjesto 8.00 kuna sada plaćaš 7.10 kuna za pismo do 50 grama u međunarodnom prometu.
Dodatak za avionski prijenos zaboravi jer ionako sva pošta ide avionom.

Lijepi pozdrav
Branko 9A7YY

9A4MF

9A1AA

I IRC ti više nije 10,00kn već 9,10kn (ili tako nekako) ::)
73, Ivo 9A1AA

9A6R

U zadnjih mjesec dana poslao sam u U.S.A. nekoliko "PAR AVION" qsl-ki,svaka teži manje od 50g.Svaki put 10,10kn!Do prije par mjeseci iste su mi naplačivali 9,50kn.Još prije toga je bilo i skuplje,čak do 12 kn jer su se kako su mi rekli oni u ZG "zaračunali"HI.
Stekao sam dojam da je u HP-i teški nered,oni piju a mi plačamo >:(

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3VV

I ja u zadnje vrijeme primjećujem, čak i kod slanja pošiljki u domaćem prometu, nekakvu nestabilnost cijena ::) Danas ovako, sutra onako... Naručio bih nešto IRC-a ali ne znam hoće li cijena na dan isporuke biti kao na dan narudžbe ??? Ovdje ih u pošti nemaju pa moram hodati od šaltera do šaltera dok ne nađem odgovornu osobu za naručivanje kao da tražim Bog-zna-što a ne tek nekoliko šarenih papirića.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6BRC

Ja šaljem ovako, bijela obična kuverta standardna, unutra qsl , plus avionska kuverta sa adresom za odgovor, te irc ili
pokoji zeleni , ovisi kuda ide. Gospođa me obavezno pita jel ide avionom, a ja drastično velim NE, neka ide i kariolom ako
treba, meni se ne žuri i nitko vam nema pravo naplatiti, osim ako vi šutite pa neke službenice ili službenici automatski lijepe
naljepnicu AVIONOM i onda vas dakako dođe više. Inače na znanje sva pošta ionako ide avionom, desio mi se odgovor iz
USA da dobijem u manje od deset dana, a isto tako mi se desilo iako je išlo sa naljepnicom AVIONOM da je došlo nakon koji
mjesec, dakle sve ovisi o puno stvari, a kako ima više dana nego kobasica, čemu se žurit i u ovoj recesiji bespotrebno
trošit novac, a sve je po zakonu, samo je stvar želite li vi tu naljepnicu ili ne. Ponavljam za sad nitko vas ne može naterati
da stavite tu naljepnicu na pismo. O samoj pošti i njihovim problemima, ne bi, to je ionako njihova unutarnja stvar. Nadam
se da sam sa ovim barem nekom pomogao, barem malo-

Ivica, 9a6brc

9A5CY

Citat:Ja šaljem ovako, bijela obična kuverta standardna, unutra qsl , plus avionska kuverta sa adresom za odgovor, te irc ili
pokoji zeleni , ovisi kuda ide.

samo prijedlog:
kad već šaljete pismo u inozemstvo u običnoj (bijeloj) koverti, onda preporučam da mu takvu istu stavite u kovertu za povrat (kao SAE). Možda baš zbog AVIO koverte vaša dotacija u vidu USD ili IRC neće biti dovoljna da vam korespondent vrati QSL bez dodatnih troškova (ili još gore-ne vrati zbog toga). Ta cijena za AVIO uslugu zna povećati cijenu i preko 30 % u odnosu na obično pismo.

Citat:put 10,10kn!Do prije par mjeseci iste su mi naplačivali 9,50kn.Još prije toga je bilo i skuplje,čak do 12 kn ......
Stekao sam dojam da je u HP-i teški nered
.
Dok je obično pismo bilo 6,50kn i AVIO usluga 3,00kn, plaćao si 9,5 kn.
sada je 7,10 kn i sa AVIO uslugom 3,00kn pa zato platiš 10,10 kn.
Cijene je HP mijenjao 3x unatrag nekoliko mjeseci zbog usklađenja prema HAKOM-u. Uostalom, duga priča za forum....
No, osobno vjerujem da se sada nakon 1.4.2010. cijene poštarina neće tako često mijenjati.
IRC novi kupljen kod nas u HP je 12,00kn, ali kada mjenjate za markice onaj koji ste dobili iz inozemstva, tada za njega možete u bilo kojoj pošti u RH dobiti markice u vrijednosti 9,10kn. Da ih nema svaki poštanski ured - to je istina. Zato  zatražite djelatnika da vam ih naruči i dobit ćete ih kroz nekoliko dana.
Lijepi pozdrav

9A5CY

9A2X

hmmmm... zvuci mi predobro da bi bilo stvarno  :) . probat cu po formuli 7,10kn na bijelu omotnicu pa u sanducic. znam da su ih oslobodili PDV-a, ali
sam nekako skeptican da prihvacaju takvu varijantu. po feedbacku od ljudi koji su mi javljali mailom, kad sam prosle godine slao po varijanti za 8kn nekad je kartica u USA putovala 10-20 dana , a nekad 3-6 mjeseci. takva posta se ocito sortira i odasilje prema trenutnoj inspiraciji  ;)

9A5CY

u klubu, a i osobno takvo slanje prakticiram(o) godinama i mogu reći da QSL odgovori stižu u visokom postotku.

73

Dean

9A1AA

Mogu reći da i ja radim za sebe i 9A3B na isti način kao Dean.
Koverte ne ubacujem u sandučić već predajem na šalteru. Djelatnice su me već upoznale pa više ne ponavljaju ono: "a zašto nećete ono za avionski, ovo će vam dugo trajati......" :)
Air mailom šaljem samo odgovore onima koji su priložili odgovarajući koverat i odgovarajuću protuvrijednost u IRC-ima ili zelenim ;)

Dogodi se da dođe koverta za air mail odgovor ali nema ni "zelenih" ni "irčeva". U tom slučaju potražim na qslki email adresu pošiljaoca pa mu pošaljem email u kojem mu objasnim da će odgovor dobiti via bureau. Ako mu štima dobro, ako ne, sorry  :-\
73, Ivo 9A1AA

9A5BS

Upravo primjecena softwerska pogreska u cijeni prioritetnog medjunarodnog pisma do 50g u posti 10040,
Pazite, mozda je i u ostalim postama slicno. Naime umjesto cijene za navedeno pimo do 50g od 12,10kn, stoji kriva cijena od 25,30kn.
jos pitam gospodju na salteru dali to dobro vidim, i jos mi tvrdi da je to ta cijena.. nakon konzultacija sa kolegicom gospodja se ispricava i kaze da je pogreska.
QSL-ke koje sam namjeravao poslati prioritetno, poslao sam obicnom postom 7,10kn u nadi da ce ikada dospjeti na destinaciju....

VE3ZIK

Iz DL je slanje van DL za sve ista cijena - 75 centi. Avio, ne avio, naljepnica ili ne, bijeli koverat ili onaj avionsi, sve je to isto, 75 centi za 20g pismo, sto je vise nego dovoljno za 2 QSL, 2 koverte i IRC/$.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A5CY

Citat:Upravo primjecena softwerska pogreska u cijeni prioritetnog medjunarodnog pisma do 50g u posti 10040,
Pazite, mozda je i u ostalim postama slicno. Naime umjesto cijene za navedeno pimo do 50g od 12,10kn, stoji kriva cijena od 25,30kn.

Ma nije nikakva softwerska greška, jer bi to tada loše radilo u cijeloj 9A.
Frajla je greškom na izborniku krivo ukucala masu pisma pa joj je zaračunalo kategoriju mase od 50-100g (umjesto od 0-50 g) što je softwerski odmah iznos 25,30kn za pismo 2. stope za USA/Kanadu - avionski.

Ali znaš kakvi su ljudi, umjesto da se ispriča zbog SVOJE greške, lakše je bilo okriviti kompjuter.
Ipak su ljudi stvorili kompjutere, pa neće valjda sad oni biti pametniji od nas  ?   ::) 

73, 5CY

9A8A

Pozdrav !

Bio sam na pošti, odnio pismo za USA kad tamo novi cjenik?
Ulaskom u EU poskupjela nam poštarina.....???

Cjenik imate na:

http://www.posta.hr/UserDocsImages/posta/Dokumenti/Cjenici/2013/Izvadak-iz-cjenika-postanskih-usluga-u-medjunarodnom-prometu-2013_07_01.pdf

73
Mark