• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HRK & HRS

Autor 9a6c, 16. Travanj 2005, 12:55:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

ZNAM - sad će dežurni li njegov zamjenik odmah reći: evo ga opet i da nije pravo vrijeme za postavljanje pitanja. a zna se tko postavlja pitanja u krivo vrijeme...

Ali, takav sam i ne mogu si pomoći.

Želeći poslije više godina neaktivnosti sudjelovati u ovogodišnjem KUP-u HRS najprije sam dohvatio Pravila za natjecanje. Pa mi nije bilo baš jasno.
Pa onda uzmem Pravila za istoimeno natjecanje u 2004 godini - i opet isto.

Ono što se ponavlja, više nije slučajno, kažem ja u sebi.

Pa uzmem Pravilnik o radioamaterskim radijskim komunikacijama i uvjerim se da je stvarno tako.

U Hrvatskom radioamaterskom kupu nije dozvoljen rad operatorima P razreda koji žele raditi SSB.

U obje verzije Pravila za natjecanje kao podopseg za vrstu rada SSB izričito je navedeno da se radi izmedju 3700 i 3775 kHz. Prema Pravilniku koji je objavljen krajem 2003 godine operatori P klase tom vrstom rada smiju raditi samo u podopsegu 3600-3700 kHz iz čega proizlazi da bi svaka njihova veza urađena u KUP-u HRS bila protuzakonita, bez obzira da li rade s osobne ili klupske postaje.

Zašto je to tako, vrag će ga znati pa ne znam ni ja. Teoretičari zavjera odmah bi skočili i rekli da je HRS vrlo neprijateljski dočekao nove operatore ili da su stari prekaljeni vukovi s opsega na ovaj način htjeli sebi osigurati raspodjelu nagrada uz minimum QRM-a.

Ja ne mislim tako. Bit će prije da je nepoznat netko nešto zabrljao, da drugi netko o tome nije vodio računa, a treći netko to sve lijepo objavio.

I onda se našao ovaj nitko i počeo ovu priču.

Znam, sigurno će se naći još netko tko će reći da o takvim trivijalnosti ne treba voditi računa, ali to je rješenje u rangu onog što je četvrti netko u Splitu predložio kao rješenje za zaobilaženje dozvola kod uvoza uređaja
( stavi, kaže, pod sic od auta i vozi preko grane...).

Možda ćemo saznati, a možda i nećemo tko je netko ili nitko i što će dalje biti. Jedno je sigurno - operatori P razreda i ove godine ne smiju raditi SSB u našem Kupu. Ostaje im ipak vremena da utvrde ili savladaju CW i da se okušaju izmedju 3510 i 3560 kHz. Sreća da postoji kategorija za ljubitelje CW rada.

Ako sam u nečemu pogriješio ili nekoga nehotice u krivi čas nešto pitao, unaprijed se ispričavam. Znam da trenutno ima važnijih poslova. Ali volio bih da odgovori netko da nije kriv baš nitko i da ja nisam u pravu.

Ili još bolje: ako sam u pravu da netko objavi na ovim web stranicama qrq promjenu pravila kojom bi se SSB aktivnost u natjecanju premjestila u segment opsega između 3600 i 3700 kHz. Pa su sve koze na broju.

A drugi put da nepoznat netko povede malo više računa o takvim sitnicama... Da ne bude zakinut nitko...

GG

9A2EU

Gogo hvala na upozorenju. Nažalost prema preporuci IARU nije dozvoljen rad u natjecanjima u podopsegu 3650 - 3700 kHz i ako bi mi tu dozvolili rad navukli bi na sebe međunarodne kritike i možebitne sankcije. Osobno ću ispraviti u pravilima na WEB-u da se može u SSB periodu raditi i od 3600-3650 kHz. Pravila će svakako na reviziju za iduću godinu pa su sve primjedbe i prijedlozi dobrodošli.
73 de Zlatko, 9A2EU

9A2D

Lijepo je nečega se i prisjetiti, mada ponekad i prekasno (pogledaj moj osvret u vezi ove teme od 22.04.2004.). Hvala.

Dežurni krivac.

9A2D

Tipfeler, trebalo je pisati osvrt.

9A5K

Citat: 9a2euGogo hvala na upozorenju. Nažalost prema preporuci IARU nije dozvoljen rad u natjecanjima u podopsegu 3650 - 3700 kHz i ako bi mi tu dozvolili rad navukli bi na sebe međunarodne kritike i možebitne sankcije. Osobno ću ispraviti u pravilima na WEB-u da se može u SSB periodu raditi i od 3600-3650 kHz. Pravila će svakako na reviziju za iduću godinu pa su sve primjedbe i prijedlozi dobrodošli.
73 de Zlatko, 9A2EU

A o ovome se priča već par godina..Da podsjetim, isto sam spomenuo
na sastanku IO HRS-a čini mi se 2001. godine..
Preporuka nikako nije zabrana, a natjecanje je lokalnog karaktera pa
ne vjerujem pa ne vidim ni čemu sad međunarodne kritike.
Nedavno održani Požega contest, uredno predviđa podopseg 3650 do
3750 kHz za SSB period.
U svim većim natjecanjima, spomenuti podopseg 3650 do 3700 kHz je
pun stanica koje rade u natjecanju.

73,
9a5k

9a6c

Prema band-planu koji je objavljen u časopisu broj 2/2004 na strani 35 stoji da je podsegment od 3600-3650 kHz upotrebljiv u natjecanjima.

Mislim da nema razloga da se javno objavljenom izmjenom već ove godine ne omogući svim zainteresiranima da sudjeluju u tom natjecanju. Da sve bude po PS-u.

A nova pravila neka se pišu za 2006. godinu.

OK?

GG

9a6c

Suočen s opasnošću da počnem sličiti na preosjetljivu kraljevnu na zrnu graška, na što sam upozoren od strane svog vrijednog učenika, prolistao sam Pravilnik i pronašao članak 14 koji u trećem stavku izrijekom veli  (malo sam skratio) da operatori P razreda koji rade s klupske radio stanice mogu koristiti frekvencije i vrste rada namijenjenim za P razred i završava "ili uz nadzor radioamatera navedenog u dozvoli".

Završetak se može tumačiti ovako ili onako, prema nahođenju, i u najširokogrudnijoj varijanti dozvolio bi operatorima P razreda da rade i van ograničenja za P razred uz nadzor operatora A razreda (ne i snagama za A razred). Bilo bi zanimljivo u ovom smislu čuti i relevantno tumačenje potpisnika Pravilnika kao jedino meritorno. Do čega bi HRS mogao doći mnogo brže od mene.

Što bi značilo da u spomenutom slučaju operatori P razreda s klupske stanice imaju malo više slobode nego kad rade sa svoje osobne postaje (valjda, jer nema nadzora više instance...) pa time i sadašnja Pravila za KUP HRS nisu tako ograničavajuća kao na početku ove teme.

E , pa zamislite kraljevnu od 2 metra i 130 kila i to još kratkovidnu i s bradom... Odvratno...

GG

9A6XX

a šta je s onima koji bi koristili tuđu oznaku P razreda a imaju A razred? jel moraju poštovati "privilegije" P razreda ili mogu koristiti područje A razreda?

Hrle - 9A6XX

9A2KL

Temeljen gore navedenog a u svezi sa istim, ocito je da operatori P razreda nebi uopce smjeli raditi na klupskim postajama (koje su blago receno A razreda), a ponajmanje u kontestima jer su naravno snage tih postaja visestruko pojacane. Temeljem istoga proizlazi da u klubovima mogu raditi samo operatori A razreda. Pa koji ce nam onda ........ klubovi ako na postajama klubova mogu raditi samo operatori koji ionako imaju svoje postaje u miru doma svoga???
Vrlo kontradiktorno zar ne..... Ocito nam nedostaje neka kategorija iliti razred operatora u "intermezzu"...

73 de Leon 9A2KL
73's de Leon 9A9L

9A6XX

iz zakona:
  Klupska amaterska radijska postaja može raditi samo u razredu imenovanog odgovornog radioamatera ili predsjednika kluba. Radioamateri, koji imaju dozvolu za P razred, mogu upotrebljavati klupsku amatersku radijsku postaju samo za održavanje radijskih komunikacija na frekvencijskim pojasevima te dopuštenim vrstama emisija i vrstama prijenosa namijenjenima za P razred, ili uz nadzor radioamatera navedenog u dozvoli.

dakle Leone, oni s P razredom itekako mogu raditi s klupske postaje! u ovoj me točki ovaj ILI na kraju zbunjuje u toliko što bi to moglo značiti da oni mogu raditi i na drugim opsezima ako imaju nadzor? inače čemu taj ILI i čemu nadzor? ako bi se ovo tumačilo u korist onih s P razredom, što je lako moguće - neki 9A3AAA s klupske lokacije može uz nadzor svojega kolege raditi sa svojim znakom i sa privilegijama A razreda? Sa svojim znakom mogu po drugoj točki zakona gdje se ne mora slijediti ono čuveno pravilo 9A3AAA/9A1CAA već je dosta 9A3AAA.

I dalje nisam došao do svojega prijašnjega odgovora, ali ova točka je također zanimljiva za raspravu... ako se ona rasčisti P klasaši sa tuđih bi postaja mogli raditi sa zanimljivim privilegijama.

Hrle - 9A6XX

9A2KL

Hrle,
citam ja taj zakon i trazim u tome bilo kakvu korist za klubove sa operatorskom "klasom" P. I neznam bas da je previse vidim. Narocito ne u natjecanjima gdje se pale sve moguce "parnjace" i spareti. Osim ako se kuhanje kave i nadolijevanje goriva u agregate ne smatra dostatno za P omocnu kategoriju. Nesto je u tom Zakonu jako nedoreceno....i moze se tumaciti na svakakve nacine. Opseg, snaga,.....bas nije u duhu Zakona ili pravilnika. Moje misljenje je da bi trebalo ugraditi neku stavku vise u taj Zakon, pa da i operatori P razreda dobiju mogucnost potpunog sudjelovanja u ekipama i klupskim aktivnostima na klupskim postajama.
To je moje misljenje, ali to je nevazno. Vazno je da mi nemamo srednju kategoriju i tu je prici kraj.
73's de Leon 9A9L

9A6XX

Leone, ne znam čemu bi točno služila po tvome ta srednja klasa?

Definitivno ima nedorečenosti u zakonu, a obično kad je to tako onda se on može koristiti kako je kome po volji. Tko je uopće od radioamatera sudjelovao u izradi tog pravilnika i te točke, pa da nam on ili njegov lektor pojasni tu točku?

Onaj ILI i nazdor dopuštaju operatorima P klase da sudjeluju u radu ekipa uz nazdor, čak i puno više od toga. Klubovi pak mogu raditi sa KW, a tko s čime radi to je opet drugi par cipela.

Mene zanima samo točno tumačenje zakona, teško da će se taj pravilnik samo tako mijenjati. Predsjednik HRSa ima neko tumačenje ovoga?

Hrle - 9A6XX

9A2KL

On ima vjerojatno svoje, tajnik svoje, Gogo svoje, ministarstvo svoje, sud casti svoje, ja svoje.......i dalje je status =====

Ima u savezu neka ekipa koja bi trebala dodati svoje misljenje i dati ga u proceduru....
A sto se tice te medju klase valjda bi tu bili oni koji bi htjeli raditi na klupskim uredjajima, na klupsku dozvolu a da ne moljakaju stalno neke hoh operatori da im budu u nadzoru.....taj period smo odavno prosli. Prije otprilike 40 godina...bar se ja toga sjecam.....
73's de Leon 9A9L

9A5TO

Ovaj pop-up prozor koji najavljuje sutrašnje natjecanje doista provocira...
Potrudit ću se da budem QRV.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A2SB