• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Smetnje od računala?

Autor 9A4AA, 16. Ožujak 2010, 07:28:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4AA

Zamijenio sam napajanje na računalu (starom nije bilo spasa, pa je kupljeno novo). Time se na uređaju na 1.8 i na 3.5 mhz pojavio stalni šum od S6-7, naravno dok je računalo uključeno.. Mijenjanjem uređaja s uzemljenjem ili bez, probano napajanje iz akumulatora uz sve mrežne filtre, no promjene apsolutno nema. Zaključak : nije preko mreže nego u zraku...
Pitanje: ima li nade za riješenje s time da ne kupujem drugo napajanje..eventualno kako ću znati da i to novo novo neće raditi problem?
                                                                                                                                      73 ...Marko 9A4AA

9A5CW

Nikako bez da imas par komada na stolu (PSU)... od koje firme je PSU za PC? Inace switching PSU od Wifi-a rade iste probleme od 1.8 > 7 MHz uz sum S9 !
Kad sam ja sebi mjenjao napojnu onda sam uzeo par komada i testirao... birao sam izmedju cijene i smetnji... odabrao neku sredinu.
Nekad su i odredjeni clockovi na PCu radili smetnje...
73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A3OS

Pretpostavljam da te odgvor od Patrika nije oduševio, ali to je jedini način da si riješiš problem.

Uzmeš par PSU-u i isprobaš koji ne radi smetnje. Kad smi mi rješavali taj problem nismo gledali na PSU ispod 400kn. Možda je ta granica danas nešto niža :-)

73
Sam, 9a3os

9A4HP

Ima i drugih riješenja ...Kod mene isprobano i radi..Pronađi od starog mlinca za kavu ili sušila za kosu RFI  filter koji se nalazi u njemu / ima  5 izvoda  i izgleda na prvi pogled kao kondenzator/ spoji ga na mrežni kabel za napajanje računala čim bliže  switcheru /PSU/ ...  i to je to , samo napomena da u tom slučaju mrežna utičnica u kuči mora biti uzemljena zbog onog petog izvoda na filteru koji se spaja na nju..
Druga je mogučnost da u npr. chipoteki kupis originalni RFI filter  / 3o kuna cca./ Koji se može ugraditi umjesto postoječeg mrežnog konektora sa tri izvoda  na PSU i u tom slučaju ne treba utičnica sa uzemljenjem iako na njemu postoji... Meni je pomoglo i smetnje od računala su potpuno nestale.
Evo i mala nadopuna posta u chipoteki ga imaju samo je verzija malo skuplja jer ima i osigurač ali nema slike...

"FILTER MREŽNI 220V/6A PREK,OSIG. *!

ŠIFRA 2631301760 
CIJENA 57.11 kn

MREŽNI FILTER 6 A ZA MONTAŽU NA ŠASIJU.
MUŠKI TROPOLNI UTIKAČ, PREKIDAČ, KUČIŠTE ZA OSIGURAČ.  "

9A4HP OGULIN

9A4AA

TNX svima....naravno 9A4HP svakako daje najpovoljnije riješenje..hvala za isto. Utičnice imaju uzemljenje, no riskirati ću i kupiti stvar u chipoteci pa probat u nadi da će biti koristan. No vjerujem da si pročitao u prvom postu da je smetnja prisutna i  dok uređaj nije napajan iz mreže nego acu., tako da nema direktnu vezu s PSU i RFI.  Ako je tako što? Mreža daje smetnju u zrak? Do antene? Tj. kojim putem se prenosi? Misliš zujanje na autoradiju dok nema zaštite? Ili idem off topic... htio bih još malo nadopunit znanje....tu 73

9A3LI

Pozdrav!
Malo potrazi po ovom i VHF forumu, mislim da je već bila slična tema.
Otvri napajane i nejvjerojatnije ćeš vidjeti da nema filtera na 220 ulazu.
Ja sam ugrađivao svakakve filtere i bili su OK.
Najbolji se pokazao onaj u metalnom kučištu, no i "otvoreni" iz npr. starih
video rekordera ili monitora.
Donekle dobra napajanja za PC su ona od 500Kn na više.
Otvorio sam par komada i tu nisu šparali na filtraciji.
Kako se napaja uređaj nije bitno kad te smetnje "lovi" u zraku.
Dakle iz PSU preko "mreže" pa do antene.
Najgore od svega je ako imaš veliko susjedstvo sa takvim napajanjima
u PCjima.

73!

VE3ZIK

A za ispravljac od laptopa?

Naime, ispravljac od starog laptopa Toshibe ne pravi smetnje, ali od novog dize sum na 2-3 S jedinice, taman da nervira :)

Zik
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A4OE

Upisi u google K9YCantennafarm
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5CW

Citat: 9A4AA  u 16. Ožujak 2010, 19:00:53
TNX svima....naravno 9A4HP svakako daje najpovoljnije riješenje..hvala za isto. Utičnice imaju uzemljenje, no riskirati ću i kupiti stvar u chipoteci pa probat u nadi da će biti koristan. No vjerujem da si pročitao u prvom postu da je smetnja prisutna i  dok uređaj nije napajan iz mreže nego acu., tako da nema direktnu vezu s PSU i RFI.  Ako je tako što? Mreža daje smetnju u zrak? Do antene? Tj. kojim putem se prenosi? Misliš zujanje na autoradiju dok nema zaštite? Ili idem off topic... htio bih još malo nadopunit znanje....tu 73

Bok, ne mora ta smetnja biti samo preko 220V kako si i sam zakljucio... Vjerovatno 97% PSU za PC u Hrvata nije Atestirano i velika je vjerojatnost da uopce ne bi to ni prosli... Jedan od razloga su smetnje koje moze
prouzrociti na radio prijemnicima, med. uredjajima i sl. stvarima...
Kroz oklop ili kuciste prolazi el. mag. zracenje i to je jedan od razloga zasto imas smetnje na RX-u.
Switching PSU od stare 099 mreze koji su jako hvaljeni ako je samo malo neoklopljen radi isti problem kao i taj
tvoj Kineski ispravljac...

73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A3LI

Citat: 9A5CW  u 17. Ožujak 2010, 08:23:26
Bok, ne mora ta smetnja biti samo preko 220V kako si i sam zakljucio... Vjerovatno 97% PSU za PC u Hrvata nije Atestirano i velika je vjerojatnost da uopce ne bi to ni prosli... Jedan od razloga su smetnje koje moze

To najvjerojatnije nije istina, zašto?
Pa ne idu na atest nasumce izabrani uređaji, na testiranje idu onakvi kakvi bi morali biti.
Ljep primjer ti je npr. FCC stranica sa testiranjima.
Kad vidis koliko neki uredjaji imaju filtera i oklopa pomisliš da je taj savršen.
Onda ga kupiš i na mjestima filtera i oklopa samo oznake na PCB
Siguran sam da je tako i kod nas.
To ti je kao kad su nekad po sajmovima prodavali super Japanske noževe i kad
si liku rekao da bi kupio taj nož sa kojim on reže konzerve on ti daje novi zapakirani.
I ma koliko ti bio uporan da kupiš baš taj njegov rabljeni nož on ga ne prodaje
ni po kojoj cijeni.
Isto je i sa atestima na smetnje itd.
:)

9A5CW

Citat: 9A3LI  u 17. Ožujak 2010, 22:38:55
Citat: 9A5CW  u 17. Ožujak 2010, 08:23:26

To najvjerojatnije nije istina, zašto?
Pa ne idu na atest nasumce izabrani uređaji, na testiranje idu onakvi kakvi bi morali biti.
Ljep primjer ti je npr. FCC stranica sa testiranjima.
Kad vidis koliko neki uredjaji imaju filtera i oklopa pomisliš da je taj savršen.
Onda ga kupiš i na mjestima filtera i oklopa samo oznake na PCB
Siguran sam da je tako i kod nas.
To ti je kao kad su nekad po sajmovima prodavali super Japanske noževe i kad
si liku rekao da bi kupio taj nož sa kojim on reže konzerve on ti daje novi zapakirani.
I ma koliko ti bio uporan da kupiš baš taj njegov rabljeni nož on ga ne prodaje
ni po kojoj cijeni.
Isto je i sa atestima na smetnje itd.
:)
Što je onda prava istina? Made in China?  $$$ cine cuda.. 73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A3LI

Citat: 9A5CW  u 18. Ožujak 2010, 09:20:11
Što je onda prava istina? Made in China?  $$$ cine cuda.. 73

A ko to zna! :)

Dakle, kupi PSU za koji imaš novaca, priključi na MB, pokreni, ako smeta na KVu otvori ga,
ugradi filtere i ponovo isprobaj.
Smetnje je najbolje gledati na nekom "vodopadu" tu vidiš i one koje na uho ne čuješ!
Radio sam to najmanje 10x i rezultati odlični.

73!