• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

CQ YU

Autor 9A9L, 09. Ožujak 2010, 10:37:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9L

U YU vise ne izdaju stampano izdanje svog casopisa CQ YU. Umjesto toga stavili su ga na svoje stranice u PDF formatu. Link http://www.yu1srs.org.rs/dl/RadioAmater/Radio-amater_01_2010.pdf pa ako netko zeli procitati.
Ima tekstova i na latinici i na cirilici
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2D

Da, a najbolje mi je na tom izdanju istaknuta cijena broja.

73 de 9a2d

9A9L

To je valjda informacija koliko kosta ako hoces stampano izdanje....A koliko sam vidio ima i autora iz 9A koji nisu mogli objaviti clanak u HRS casopisu. Mozda Hrle procita pa da ne pita vise.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6JRZ

Pozdrav Leonu i ostalima.

Ja sam dobio dio tog broja 7.12.2009.-e (novembar-decembar 2009 i januar-februar 2010 - dobio sam samo taj članak Operatorska veština) i pitao sam Martina da li zna da će biti objavljen taj prijevod. To ga je iznenadilo jer ga do tada nitko nije pitao niti javio da imaju u planu to objaviti. Možda su ga u međuvremenu pitali. Mislim da je to u redu da časopis takve tradicije bar pita za dozvolu korištenja prijevoda.

Isto tako u radio-amateru su objavljivani članci koji su već bili objavljivani u Radio HRS-u (ne znam da li su pitali za dozvolu glavnog urednika/ autora članka) i objavljivali su neke članke autora iz 9A bez upita (iako je autor toga rekao da mu nije bitna ikakva novčana nadoknada, ali da je lijepo da se bar pita).

Lijep pozdrav
73 de 9a6jrz

9A2D

Citat: 9A9L  u 09. Ožujak 2010, 10:37:13
U YU vise ne izdaju stampano izdanje svog casopisa CQ YU. Umjesto toga stavili su ga na svoje stranice u PDF formatu. Link http://www.yu1srs.org.rs/dl/RadioAmater/Radio-amater_01_2010.pdf pa ako netko zeli procitati.
Ima tekstova i na latinici i na cirilici

Pa dobro Leone, nisi li sam objavio da više ne izdaju štampano izdanje? Kako ga onda možeš dobiti, da ti ga netko isprinta u boji, uveže i pošalje.
To je sad nebitno, to sam samo komentirao pod rubriku HI.

73 de 9a2d

9A6R

U tom broju najviše me se dojmio Radovan sa podignuta tri prsta.Odma me želudac zabolija. :(

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6XX

Leone, pitah za 5, pa smanjih na 3, a sad dobio jedan primjer za koji se ne zna kako je dospio tamo  ;D

Ako si ti zadovoljan svojim argumentom i ja sam  8)

73,
Hrle - 9A6XX

9A4TA

Prvi put poslije duuuuge pauze "listam" neko inozemno radioamatersko glasilo i konstatiram da je kvaliteta CQ YU časopisa iznad svih očekivanja, iako ima premalo stranica i pati od dječjih bolesti.

No vratimo se na ono bitno...

PDF izdanje nije i ne može biti zamjena za papirnati časopis! Onoga trenutaka kada neko glasilo više ne može izlaziti na papiru, treba ga zamijeniti kvalitetnom internetskom prezentacijom ili ugasiti i staviti točku na jedno poglavlje u povijesti.
Miša Nicinger - 9A4TA
Web: www.9A4TA.info

9A9L

PDF izdanje nije i ne može biti zamjena za papirnati časopis! Onoga trenutaka kada neko glasilo više ne može izlaziti na papiru, treba ga zamijeniti kvalitetnom internetskom prezentacijom ili ugasiti i staviti točku na jedno poglavlje u povijesti.

Nebih se slozio sa tom  tvojom konstatacijom. Prvenstveno ne zbog toga sto se sve svodi na dodatne troskove papira i stampanja.  Moje misljenje je da bi HRS mogao imati casopis svaki mjesec kad bi se izdavao u PDF  formatu ovdje na stranicama. Mnoge ne zanima koliko je sjajan i skup papir nego ono sto pise unutra. Koliko se vidi iz financijskog izvjestaja skupo je stampanje, skupa je dostava a najskuplja je remitenda. O honorarima netreba ni pricati. Sa web izdanjem HRS-a to bi se sve lijepo svelo na minimum i to je to. A sto se placanja tice uvijek postoji poseban direktorij u koji se moze taj casopis staviti, postavi se zaporka i samo oni koji placaju mogu uci u taj direktrorij sa zaporkom i casopis skinuti. Na taj nacin vec godinama K1BV izdaje knjigu diploma. A sve vise se i pojedine diplome izdaju u digitalnom obliku.  Puno jeftinije, puno manje mjesta zauzima i ako se bas nekom zeli okititi zidove vrlo lako se vrlo kvalitetno i jeftino isprinta na foto papir. I ne dolazi izguzvana i slomljena a i puno je jeftinija.  Za info, printanje kosta 4-6 kuna a nikakve razlike nema u odnosu na onu koja kosta 10E ili 10 $.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2SB

Ma nije to sve. Na  www.yu1srs.com/
ima toga sa desne strane pod "Časopis" .
GL de SB

9A8DU

Moram ga pročitati samo zbog radi ćirilice,neću više morat u vojvodinu da se načitam ćiriličnih natpisa,sjetih se patra duke koji na skupu u Čepinu ispriča kako je pri stupanju u JNA kod uzimanja podataka ,rekao da zna samo latinicu,a stariji vodnik ćati piši polu pismen i ako je pokojni Duka imao dva fakulteta,zbog radi toga podržavam  čitanje ćirilice,da nedao Bog nebi ostali nepismeni....
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A4TA

Leone - 9A9L, lijep pozdrav.

Iako će naša polemika odvesti ovu temu u krivom smjeru, napisati ću par riječi.

Zapitajmo se koliko je kućnih korisnika računala u 9A iz svog džepa platilo operativni sustav ili neki uredski paket tipa MS Office (za svako računalo po jedna kopija), da ne spominjem programe poput: Corela, Photo Shopa, brojnih CAD programa ili Macromedia alate? Svatko tko ima nelicencirane Windowse i MS Office ojadio je vlasnike za 5.000kn i državu za cca 1.000kn. Svatko tko na računalu ima AutoCad ili nekoliko ozbiljnijih programa za obradu grafike i tome slično, nekoga je oštetio za 20-30.000kn!  ::)

Znajući koliko naši ljudi malo ili nimalo kupuju računalne programe i umjesto plaćanja koriste "torrente" i slična mjesta za skidanje i razmjenu nečijeg intelektualnog vlasništva, smatram da bi časopis u PDF-u platio i preuzeo mali broj radioamatera, a čitali bi ga svi, jer zašto platiti nešto što se može lako i brzo proslijediti putem e-pošte (Fw: na Fw:) ili torrenta!?

Sukladno tome, časopis u PDF formatu bi se mogao održati samo ako svaki član HRS-a putem obvezne članarine plati i financiranje glasila. Sa pristupom e-časopisu putem zaštićenog direktorija je stvar unaprijed izgubljena! Osim toga PDF datoteke su zbog  povelike težine u MB obično rak-rana svima koji se spajaju preko Dial-Up ili mobilne konekcije. Web je puno praktičniji, brži, jednostavniji, pregledniji, ima tražilicu, a nema niti potrebe za pripremom i prijelomom teksta...

Diplome:
Što se tiče diploma, one su u elektroničkom obliku postale normalna stvar i kod nas u HR. Evo baš je na Škrapingu moja XYL napravila više stotina takvih diploma i učesnici utrke ih mogu preuzeti i ispisati na papir. Trebam li reći za koliko sekundi se takva diploma može spremiti na disk i prepraviti!? Po meni svaka izgužvana papirnata diploma ili QSL kartica ima stotinama puta veću vjerodostojnost od e-inačice, ali o ukusima ne vrijedi raspravljati...  ;D

Internetizacija:
Iako živimo u dobe sveopće digitalizacije, treba naći razumnu granicu preko koje se ne smijemo preći jer se počinje gubiti smisao. U protivnom ćemo za 5-6 godina imati punu automatizaciju u kojoj radijski operator neće niti morati sjediti kraj uređaja. Biti će dovoljno uključiti nekakav "HamSphere" program i otići u birtiju, kad se tzv. operator vrati doma, pronaći će tisuće DX-ova, sve će biti uredno upisano u e-LOG, a e-QSL kartice biti će poslane i primljene, a Inbox će biti prepun šarenih e-diploma...  :-\
Miša Nicinger - 9A4TA
Web: www.9A4TA.info

9A9L

Pozdrav Miso.

E bas dobro da malo polemiziramo ovdje, a posto je tema zanimljiva i za ostale nadam se da ce se i drugi ukljuciti. Elem daklem....hehehe za pocetak o operativnom sustavu. Devedeset % kompjutera legalno kupljenih u prodavaonicama dolazi sa ovim ili onim OS. Konkretno moj je stigao sa XP home. Potpuno legalno i sa orginalnim CD-om. No za informaciju legalna verzija XP PRO kosta 870 kn i nema bojazni. Adobe PDF reader je besplatan isto kao i FOXIT reader. Za pregled slika je npr PICASA takodjer potpuno besplatna, a i  uz scaner i printer dolazi OM program za obradu slike. Cak i kompletan free OPEN OFFICE je potpuno besplatan i moze se skinuti za par minuta. Cak ga netreba ni skidati vec ga ima na BUG cd i dolazi besplatno uz casopis. Sve funkcije ima kao i nemoralno skup MS OFFICE. No u slucaju o kojem sam ja pricao nije potreban nikakav program za obradu slika. Onaj ko izdaje diplomu ili casopis treba imati registrirani COREL ili slicno.
Kazes da je problem u DIAL UP. Pa ko pogledas koliko file dugacak...cca 5 MB. U cemu je problem skinuti to pa cak i sa Dial UP. I cini mi se da jako malo ljudi ima dial up jer su broadband i ADSL jeftini pa skoro svi imaju vece brzine. Prema tome i taj segment otpada.
Sto se tice izdavaca naveo sam da treba platiti kao sto se i sada placa. Razlika je jedino u dostavi i nacinu isporuke. U ovoj recesiji za HRS bi to bilo najjeftinije jer ako se ovo nastavi onda bi mogli isto zavrsiti kao i susjedi. No i iz takve situacije se moze izvuci nekakva korist.
Za tvoju informaciju ja sam DIG-ovac i naravno da volim diplome. Ali vjeruj vise je i to postalo preskupo. Polako pocinjes klasificirati koje diplome traziti.  I svaka je ranga 10 e ili 10 $ a postarine su uzas.
Sto se tice QSL karata tu je situaciju slicna ali drugacija. Slicna je jer vec ima elektronskih karata koje su besplatne. Ali uredno vrede za DXCC diplom program. No i pored toga idu karte preko biroa a i direktno ako je nesto sto se treba. A SASE pa minimum 2 US $ pa postarina.
Eto nadam se da ima jos kolega koji bi mogli nesto reci na tu temu.
Da rezimiram. I meni nije predrago citati casopis u elektronickom obliku ali smatram da je vazno imati nesto za procitati sa mogucnoscu isprinta nego neimati nista.

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6JRZ

Što se tiče nabrojanih programa sve za 5. Na poslu imam legalno ili besplatno za komercijalnu upotrebu (tako je utvrdila kontrola - s tim da ni oni baš ne fitilje na svaku sitnicu :) - ne sole pamet za ako primjete neki besplatni program koji je besplatan za osobnu upotrebu).
Za bilo što ozbiljnije svaki dan na posao nosim i svoj privatni laptop :D

Iako redovno koristim open office, neke stvari prvo napravim na MS office-u, a tek onda kasnije popunjavanje radim na open office-u. Prošle godine smo morali predati neki obrazac (ne sjećam se da li u finu/poreznu) i u uputi je jasno pisalo da ako se napravi snimanje u MS office-u 2007 ili open office-u da neće raditi (zbog makro naredbi) - provjereno nije radilo jer su moji s posla prvo odnijeli snimljeni dokument u open office-u, pa MS office-u 2007, a onda smo upalili moj laptop :).
Sve obrasce koje radim za firmu radim u MS office-u jer open office ima neki nedostataka koje bi mogao riješiti ako prvo jedan dio podloge napravim u ms office-u.

Kreiranje PDF-a nije isto iz Adobe PDF-a i CutePDF Writter-a. Optimizacija značajno diktira veličinu file-a, a tu je Adobe PDF svakako bolji.

Za bilo koji ozbiljniji posao najdostavnije je raditi s nekim komercijalnim programom iako ima raznih open source programa koji to odrade bez neke velike zamjerke (npr. telefonska centrala (IP) na PC-u s nekim open source programom ).

I da se vratim na temu, nisam znao da radio-amater ne ide u tisak. Ja sam imao informaciju da i oni nakon par mjeseci objave PDF-varijantu časopisa.
73 de 9a6jrz

9A9L

Do sada su uredno izdavali tiskano izdanje i ujedno su i objavljivali PDF na svojim stranicama. Od ovog broja nema vise tiskanog izdanja nego samo ovo sto se objavi u PDF. Posteno, nema sta. Vazno je da informacija dodje do citalaca.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM