• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dual band?

Autor 9A5ANB, 05. Travanj 2004, 16:29:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A5ANB

Ima li kakav trik da se dvije antene (2m i 70cm) spoje na jedan kabel?
Pa da se to ponasa kao dual-band antena.
Ili ako netko ima nacrt za dobru dual band antenu sa kruznim zracenjem.

73,
Mic, 9a5anb

9A4QV

Pozdrav,

Dakle ozbiljno, ili ........
Takvih rijesenja imas na webu koliko hoces. samo se moras odluciti sta tebi treba, dual band vertikalka ili diplexer za dvije antene.
Jedna takva vertikalka za 144/432 ti je bila objavljena u nasem casopisu HRS, negdje pri pocetku (ranijih godina).

Najbolje da se ti ostavis toga, odi isprogramiraj mi dva pica za antenski automatski tuner a ja cu ti sloziti tu dualbandicu. Moze?

Pozdrav i reci mi kako radi elektronac, ja sam slozio jos jedan sa picom ali onaj od njemca sa dvije memorije i qso brojacem, testiran u zadnjem VHF contestu, radi ok.

Sretno , GL Adam

9A5ANB

Bok Adame,

Kaj mislis da cu samo tako odustati :) Sloziti cu ja te antene pa makar morao sam svichat na krovu  :D Ma htio bi napraviti nesto jednostavno (citaj jeftino), tek tolko da stavim na krov i da se pojavim i na UKV-u. Mislio sam napraviti onu kolinernu od SM0VPO za 2m i 70cm, a htio bi ustedjeti na kabelu. A kasnije cemo vidjeti, mozda koju jagicu ili quagicu :)

Sto se tice PIC-a i auto-tunera, nema problema jedino sto nikako da skupim dovoljno vremena i da nabavim djelove (toruse i relaye). Ajde da to zajedno napravimo. Ti napravi prototip (hardwer), a ja cu isprogramirati PIC.

Elektronac radi super, jedino ja ne radim zadnje vrijeme. Toplo ti preporucam da napravis ovaj moj. Jer sigurno ima sve sto imaju svi tvoji koje si probao, a i vise.

73,
Mic, 9a5anb

9A5ALG

Pozdrav svima!
Drago mi je da je netko postavio pitanje u vezi ove antene buduci
da i sam planiram nesto nabaviti ili napraviti.
Mislim da sam uocio GP-4B antenu ili tako nesto i volio bi nabaviti shemu
ali ne znam odakle. To je stap antena, manje velicine za triband.
Citam da ih ima na internetu ali ne znam sto cu konkretno traziti.
Neka mi neki ne zamjere jer sam prilicno svjez u svemu ovome, a neki dan sam uzeo ICOM E-90, (vokac) ali nema previse efekta u primanju u zatvorenim prostorima.  :cry:
uigi 9A5ALG

YU1QT

Ja imam vec dugo isprobani projekat optimiziranih antena.Jeftino(ukupni trosak oko e6-7),to je  5el Quad,i u njemu 7el Quagi,na drvenom bumu od 3cm,duzine 1,6m.Jedno napajanje.Na upit: muzikant@sezampro.yu saljem pdf !
Andra YU1QT

9A5AEI

Andra sta bi sa dual 70/50MHz antenom jesi mi to isprojektirao... mozda bi jos nekome ista trebala... (mislim na Quad).
73

YU1QT

Nije zaboravljena,12 dana sam bio out of planet,mozda vec danas.Izvini,visa sila.
Andra YU1QT

YU1QT

PA3K,antena je virtualno gotova!Bum dugacak 2,21m za 50.150/70.150 MHz,duoband diamond type quad,2 x3el.U kakvom obliku zelis da ti posaljem data?U kom programu,ako ih imas,ili zelis captures dijagrama,sa izvadjenim dimenzijama?
Andra YU1QT