• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DUZS-HRS-regionalni centri ??????

Autor 9A7BBD, 21. Kolovoz 2009, 12:35:12

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7BBD

Pozdrav Svima
Eto neki su komentari već pali na ovu temu ali mene mući nešto oko toga.
Naime čitajući članak proćitao sam i ovo.
" Pod I fazom podrazumijeva se izgradnja infrastrukture za uvezivanje Središnjeg centra (pod nadzorom DUSZ-a) s 4 (četiri) glavna regionalna centra a to su. Zagreb, Rijeka, Osijek i Split."
Moje je mišljenje da ima puno više razloga da Istra ima regionalni centar nego što je razloga da ga nema. Županijski centar 112 je u Pazinu i posjeduje infrastrukturu i oremu za osnivanje regionalnog centra i kao što rekoh mislim da za njegovo postojanje ima jako puno razloga.
Eto za početak toliko pa da čujem mišljenja i komentare.
Igor 9a7bbd

9A3VV

Mislim da nema potrebe, posve su dostatna četiri centra, a Rijeka je i inače regionalni centar ovoga dijela Hrvatske. Čemu se rasplinjavati? Onda će se sjetiti iz još neke županije, pa iz još jedno dvije-tri, pa tako redom...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6NDD

Znam da Istra ima super organizirano vatrogastvo, pa ne treba sumnjati ni u centar 112 u Pazinu (za neke druge centre u Hrvatskoj znam kako rade i ne bi o tome).
Ako svaka mikroregija (pod time svrstavam i Istru , bez obzira na njeno gospodarstvo/stanovništvo i ostalo) dogoditi će nam se kao i s županijama i općinama, puno centara koji jedu novce i resurse (opet bez obzira odakle dolazili novci od države ili lokalne samouprave, opet je to potrošnja novca).
Iako nema iskustva u organiziranju profesionalnih veza (do sada sam ih aktivno koristio samo kao pripadnik HGSS-a i DVD-a) smatram da su 4 centra dovoljna i ona bi trebala omogućiti djelovanje ostalih preko sebe.

9A4OE

Lokal patriotizam na djelu!
Regionalne centre a pogotovo podcentre svakako treba osnaziti kako materijalno tako i ljudstvom. Svrha regionalnih centara bi trebala biti da budu mobilni i da mogu u slucaju necega pokriti i one dijelove Hrvatske gdje je radioamaterska populacija u manjoj mjeri prisutna. Naprimjer pod centar Rijeka uz Primorsko goransku i Istarsku zupaniju spada i Licko Senjska zupanija, a svi dobro znamo kakva je tamo situacija sa radioklubovima i radioamaterima, vjerujem da ima jos slicnih primjera samo mozda ne u tako drasticnom primjeru kao sto je navedena zupanija.
Sta ce nam najmodernije opremljen regionalni centar, a nemoze uspostaviti vezu sa svojom bazom tj podcentrom. Lijepo je sjediti u udobnoj fotelji i toploj prostoriji i glumiti nekakav regionalni centar, a neznas sto ti se desava na terenu (naravno ako ne izuzmemo mobitele koji jako dobro funkcioniraju i u dosadasnjim vjezbama).
To sto DUZS u Pazinu ima infrastrukturu i opremu to je njihovo i tamo rade profesionalci. Po nekoj zapovijednoj hijerarhiji oni su na vrhu i koordiniraju sa ostalima u sustavu tako da radioamateri moraju samostalno razvijati sistem veza. Civilna zastita, Crveni kriz
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3TY

U mom kraju se oduvijek govorilo : "Puno baba kilavo dite" a djeca su se igrala "gluhih telefona".

Kakva korist od regionalnog centra u Splitu kad se u Zadru dogodi dar-mar? Zar smo nesposobni direktno dostaviti poruku u Zagreb? Zar onaj u Splitu bolje poznaje teren od nas u Zadru? Zar su za vrijeme rata (što će nam veća krizna situacija) poruke išle preko Splita u Zagreb?

Zar danas nemamo naprednu tehniku pa se ne možemo umrežiti po topologiji više točaka <-> više točaka ?

Sudeći po tome da nismo u stanju niti smisliti lako pamtljivu i izgovorljivu kraticu nego imamo hrsvks na čemu bi i najbolji lingvisti polomili jezike izgleda da nešto fali .... (a većina ljudi koji su uključeni u sustav ionako to i dalje zovu rmzo  ;D )

I dalje je to samo jedna torta od koje svi žele (što veći) komad  .... a mi i dalje možemo samo gledati fantastične američke filmove s mobilnim centrima veze na svim nivoima, bazama podataka s nacrtima svih građevina, njihovim instalacijama, .... 

73 de Ivo, 9A3TY