• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Prijedlog novih naknada za radioamatere

Autor 9A3TY, 26. Studeni 2008, 11:27:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

U tijeku je javna rasprava o Pravilniku o izračunu i visini naknada te načinu plaćanja za sredstva iz kojih se financira Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije. S obzirom da se tim pravilnikom reguliraju i naknade za radioamaterske postaje nije zgorega baciti pogled ...
U nacrtu trenutačno stoji:

Vrsta radijske postaje  Petogodišnja naknada (u kunama)

Osobna amaterska radijska postaja (plaća se jedinstvena naknada za sve radijske postaje koje upotrebljava radioamater i koje su upisane u jednoj dozvoli za radijsku postaju)
25,00

Klupska amaterska radijska postaja, osim amaterskih radijskih postaja iz točke 3. ove Tablice
25,00

Ostale amaterske radijske postaje (amaterska relejna postaja -repetitor i digipitor, amaterski radiofar, amaterska radijska postaja za radiogoniometriju i si.)
100,00

Ne znam da li stručne službe HRSa imaju svoj službeni stav o ovome ali ja bih imao jedan prijedlog.

S obzirom na trend smanjenja naknada (ako ne računamo one upravne biljege) te krizu koja nadolazi mislim da bi bilo vrijeme za neke racionalizacije.
Zato mislim da možda ne bi bilo loše da se razmisli o tome da HRS sklopi ugovor sa Agencijom u kojem bi se reguliralo da se obveze članova prema Agenciji ne rješavaju pojedinačno tj. da članovi HRSa ne kontaktiraju uopće Agenciju već da se sve obveze podmiruju jednim jedinim računom koji bi Agencija izdala HRSu (a HRS bi to regulirao kroz članarinu npr. par kuna povišice) te da se promjeni način izdavanja dozvola za radijske postaje tako da se ne izdaje dozvola za uređaje već za osobu ili klub a na odgovornosti je amatera i službi nadzora da ustanove da li amater rabi odgovarajući tvornički uređaj, atestiranu samogradnju ili pak krši zakon uporabom nečeg nedozvoljenog. Paralela sa GSM uređajima - telekom operater naplaćuje "zrakarinu" i prosljeđuje Agenciji a za GSM telefone se ne izdaje radio dozvola iako je riječ o full-duplex radio uređaju!

Na ovaj način svi bi dali doprinos smanjenju troškova, većoj produktivnosti državnih službenika, očuvanju prirode kroz smanjenje papirologija, smanjenju troškova zdravstva kroz očuvanje živaca, ....

Pozdrav,

Ivo.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2NO

Bok Ivo!
Na brzinu sam pročitao ovaj prilog i mislim da bi HRS sa našom članarinom mogao ubirati i plaćanja "zrakarine" Ministarstvu za promet....Svatko tko ima važeću dozvolu za rad amaterske raidostanice ima i pozivni znak. Na taj način smanjili bi sebi troškove a i savez bi mogao reagirati na istek dozvole i upoziriti da ih treba obnoviti. Ako već vode računa tko plaća QSL biro, tko kupuje časopis moglo bi se i to.

Podržavam ideju da nam HRS olakša papirologiju (plaćanje uplatnica) glede plaćanja tog nameta.

Toliko za sada sa moje strane.
73 Dino

9A5CW

73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A7PSN

9A2KO

"ZA" jednoglasno Eduard iz Crikvenice.
Postaja:9A2KO

9A4WW

Vidim javna rasprava je o Pravilniku o izračunu i visini naknada te načinu plaćanja za sredstva iz kojih se financira Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije što vjerojatno mijenja samo članak 12. PRAVILNIKA O PLAĆANJU NAKNADE ZA DODJELU I UPORABU RADIJSKIH FREKVENCIJA.

Iz gornjeg posta se ne vidi da li je u tijeku i rasprava o pravilnicima koji reguliraju način izdavanja radioamaterskih dozvola(Članak 86 Zakona o telekomunikacijama i naputak Agencije za telekominikacije - vidi
http://www.telekom.hr/Default.aspx?art=47 ).

Ako nije, budimo zadovoljni i sa smanjenjem "zrakarine"!! I to je korak naprijed. Nadam se da će netko iz I.O. malo pojasniti što se trenutno događa...

Alen, 9A4WW

9A3VV

Mislim da bi bilo OK plaćati tu famoznu "zrakarinu" kroz članarinu HRS-u.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Moje ''ZA'' za prijedlog 9A3TY

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3MR

Prijedlozi IO za promjenu Pravilnika o radioamaterskim komunikacijama su pripremljeni (o tome više znaju 5K i 4M, vjerovatno ću nešto preskočiti):

-ispit za A razred dati u nadležnost HRS-a
-proširiti opsege za P razred
-povećati dozvoljenu snagu
-pojednostavniti proceduru za dobivanje dozvole (bez dijagrama zračenja i tlocrta)

ima toga još, ovo mi je prvo palo na pamet...

Prijedlog za smanjenje dozvole je djelomično prošao:

http://www.telekom.hr/lgs.axd?t=16&id=1028

Glede plaćanja zrakarine preko HRS-a...nije neizvedivo,to bi bila kategorija članstva poput one za časopis...pitanja koja iskrsavaju:

-što sa onima koji se učlane i zatim ne plate članarinu naredne 4 godine? Tko u tom slučaju plaća ostatak? Nameće se model plaćanja 5 god unaprijed, kao i do sada.
-što sa onima koji nisu članovi HRS?

Nadam se da ste svjesni da takav naćin plaćanja zrakarina zahtjeva dodatni angažman klupske administracije i vođenje dvostruke administracije dozvola (u HRS-u i HAKOM-u) što nije baš na liniji uštede i pojednostavljenja.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A5CW

Citat: 9a3mr  u 26. Studeni 2008, 22:40:45
Prijedlozi IO za promjenu Pravilnika o radioamaterskim komunikacijama su pripremljeni (o tome više znaju 5K i 4M, vjerovatno ću nešto preskočiti):

-ispit za A razred dati u nadležnost HRS-a
-proširiti opsege za P razred
-povećati dozvoljenu snagu
-pojednostavniti proceduru za dobivanje dozvole (bez dijagrama zračenja i tlocrta)

ima toga još, ovo mi je prvo palo na pamet...

Prijedlog za smanjenje dozvole je djelomično prošao:

http://www.telekom.hr/lgs.axd?t=16&id=1028

Glede plaćanja zrakarine preko HRS-a...nije neizvedivo,to bi bila kategorija članstva poput one za časopis...pitanja koja iskrsavaju:

-što sa onima koji se učlane i zatim ne plate članarinu naredne 4 godine? Tko u tom slučaju plaća ostatak? Nameće se model plaćanja 5 god unaprijed, kao i do sada.
-što sa onima koji nisu članovi HRS?

Nadam se da ste svjesni da takav naćin plaćanja zrakarina zahtjeva dodatni angažman klupske administracije i vođenje dvostruke administracije dozvola (u HRS-u i HAKOM-u) što nije baš na liniji uštede i pojednostavljenja.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

Dozvola opet ne stane u đep, bit će tu još puno odbijenog...
GL
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:

Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima !

9A2D

[

Dozvola opet ne stane u đep, bit će tu još puno odbijenog...
GL

[/quote]

...osim ako se ne presavije u 3 dijela, kao vozačka.

73 de 9a2d

9A6NDD

Ja sam za proširenje opsega u P razredu i za pojačanje snage na 100 W !  ;D

9A3VV

Bogo moj, kud' plovi ovaj naš brod? Imao sam prilike vidjeti BiH dozvolu (očekujem svoju - E73VV) - kartončić dimenzije kreditne kartice, ime, prezime, pozivni znak, klasa olitiga razred (CEPT 1 ili 2) i - basta! Pitam prijatelja: "Pa dobro, a gdje ti je "ona" dozvola, onaj arak papira što pokriva packe na zidu?", a on me gleda bijelo... Pa zar je to tolika mudrost? Uz nju uvijek imaš osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, putovnicu... Nigdje ne piše marka, model, tvornički broj uređaja, antena, snaga, bla, bla, bla... Da nisam dobro odgojen kao što jesam, sad bih nekoga zatjerao u tri p.... m......., ali pošto sam takav kakav jesam, neću  ;)

PS: ovo zadnje se ne odnosi na nikoga u HRS-u!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3BCL

Pozdrav!

Citao malo onaj link, ali nisam uspio pronaci prijedlog
prosirenja opsega za P kategoriju.
Zna li tko koji novi bandovi bi bili dostupni sa P klasom?

73 de 9a3bcl, Zvonimir

9A3MR

To je u sklopu izmjena Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama i radi se o djelovima 15 i 10m opsega. Ako se usvoji.

Pozdrav
Rolando 9A3MR