• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

www.sota.org.uk

Autor 9A6NDD, 26. Kolovoz 2008, 14:05:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A6NDD

MOUNTAIN ON THE AIR !  :) ;) :D ;D

Čini mi se vrlo zanimljivo. pogotovo što sam planinar, a u RH ima mnogo zanimljivih vrhova.
Koliko sam skužio u biti vrlo je slično aktiviranju otoka. Također koliko sam vidio naš savez nije u to uključen pa ne znam kakva bi procedura bila za takvo što u RH.
Aktivira se i UHF i HF pa bi bilo vjerojatno interesantno večini koja "ne može" na otoke.

Ako je tko zainteresiran za ovo, volio bi se da se pokrene i u RH. Ja baš nemam previše iskustava pa ne vjerujem da sam mogu išta (i da smijem na svoju ruku).

9A6JRZ

Jedino što sam našao na našem govornom području o tome je bilo na www.hamradio.ba i o tome je pisao Dejan

http://www.hamradio.ba/news.php?readmore=126

Slovenci, Mađari i Austrijanci već imaju potvrđene neke vrhove (ako sam dobro shvatio)

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A7YY

S obzirom da su kolege iz S5 nedavno aktivirali S5 SOTA reference pogledaj tu:

http://forum.hamradio.si/viewforum.php?f=40&sid=f7b4cf7930185c81daeb8dac877d6b4d

9A5TO

Zdravo!

Citat: 9a6ndd  u 26. Kolovoz 2008, 14:05:11
MOUNTAIN ON THE AIR !  :) ;) :D ;D

Čini mi se vrlo zanimljivo. pogotovo što sam planinar, a u RH ima mnogo zanimljivih vrhova.
Koliko sam skužio u biti vrlo je slično aktiviranju otoka. Također koliko sam vidio naš savez nije u to uključen pa ne znam kakva bi procedura bila za takvo što u RH.
Aktivira se i UHF i HF pa bi bilo vjerojatno interesantno večini koja "ne može" na otoke.

Ako je tko zainteresiran za ovo, volio bi se da se pokrene i u RH. Ja baš nemam previše iskustava pa ne vjerujem da sam mogu išta (i da smijem na svoju ruku).
Možda još Savez nije uključen, ali nepoznanice su poznate:

imamo kao što kažeš prekrasne vrhove,
imamo Hrvatsku KV Portabl Grupuhttp://www.hamradio.hr/cpg/
imamo aktivne lovce na SOTA-u,
imamo IO koji će sigurno dati podršku nečemu takvome i konačno,
imamo odličnu ideju koju si ovdje iznio...

Ako si zagrizao, samo naprijed u povezivanju svega toga... ZRF je blizu gdje se mogu neke stvari konkretizirati jer će tamo biti većina spomenutih, koji su već prije započinjali slične projekte pa mogu pomoći barem korisnim savjetima...

73,

Tom, 9A5TO
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A4MF

imamo aktivne lovce na SOTA-u, kaže 9A5TO!
Imamo, samo me zanima koliko ih ima?
Sota je vrlo zanimljiv program! Ne znam sve uvjete, ali, radiš sa postajom do 5w samo sa akumulatorom, bez nekog drugog napajanja i antenom koju doneseš sa sobom! To je ukratko! Veze se upisuju u SOTA log koji odmah zbaraja bodove i pokazuje dali je veza potvrđena ili nije!
Da ima nekakovih naznaka da bi se to moglo ( a trebalo bi) pokrenuti, ima, samo je o tome još rano govoriti! :-X
Sada malo razmislite kako je to kada lovaš signal od 5W po cijeloj EU, 19 EU država je uključeno u SOTA program! Na žalost i neke zemlje koje nemaju višeg brda od bundeve pa su uključeni,  ;D  hai! Zato dečki razmislite dobro pa da se to pokrene i kod nas!
Lijepi pozdrav iz Lipika!
73 de Miro! ;)

9A3MR

Tom je cijelu stvar lijepo pojednostavnio.

Ukratko, ukoliko se 9A6NDD ili netko drugi želi uhvatiti SOTA programa može računati na podršku IO.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A4MF

Očekivao sam veći odaziv na ovu temu! Očito forumaši vole samo :::: dok kod pravih i ozbiljnih tema gdje treba zapeti i to debelo ima malo koji se javljaju! Volio bi da se jave svi koji rade sote, pa bi bilo lakše se upustiti u taj program i uključiti 9A u SOTA!
Lijepi pozdrav iz Lipika!
73 de Miro!

9A6JRZ

Izgleda da malo tko zadovoljava jedan od kriterija QRP uređaj  ;D

Ono "imam ja i 5W na uređaju" možda treba uzimati s rezervom (ili se već uzima s rezervom).

Ja ni u klubu nemam opreme koja bi to zadovoljila (ili je jače ili nema 12V), a nemam ni volje da prvi krenem :)

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A6NDD

U uputama za aktivatore http://www.sota.org.uk/docs/SOTA%20Activator%20guidelines.pdf nigdje ja ne vidim da uređaj mora biti QRP. Možda sam negdje previdio...

Mislim da su QRP uređaji popularni da ne troše toliko struju koju ste donijeli na svojim leđima. (znači nem agregata, a stoga ni šporeta od kilowata i više).

Izazov su i antene koje nosite sami gore.

Mislim da dolazim na Jarun pa ako ima zainteresiranih neka se javi.

9A6JRZ

... nigdje ja ne vidim da uređaj mora biti QRP .
Ne piše.

Lovci i ribolovci lažu u plus, a radioamateri u minus  ;D
Šala mala, ali u dosta slučajeva istina.

Ja sam za, ali nemam s čim
Za 26.10. sam dogovirio s planinarima da idem na Brezovo polje, imam volje sve ponijeti gore, ali mi puno toga nedostaje. Kad bolje razmislim imam samo dobar akumulator :)

73 de 9a6jrz
73 de 9a6jrz

9A6NDD

Imam ja Icoma 706. Znači može sve bandove i na auto akumulator izdrži dosta dugo.
Antena za 2m HB9CV ide dosta dobro, a imam dvije pa bi mogao jednu složoti za portabl. Za 70 cm isto nije problem izraditi neku yagicu. Za KV dipol (samo nemam tuner pa če trebati malo podešavati). Ostalo (6m) ja nemogu svedno raditi ali imam i za to neku antenu (j.. zaboravih kako se zove, ide u trokut).

Nisam siguran da li bi bilo po pravilima i u duhu SUTA gurati akumulator u tačkama do vrha  ;D

Javi se za Psunj jer sam ja u blizini pa bi se moglo odraditi nešto probno.

9A4MF

Ima jedna zgodna caka sa akumulatotor: ne smije se raditi pomoću aku iz auta, ali za aku iz skutera nigdje ništa ne piše. Vjerojatni se toga nisu sjetili! Znači izvori napajanja mogu biti i solarne čelije, puniš aku dok se penješ!
No to nije toliko bitno, bitnije je dobro proučiti pravila za određivanje vrhova koji mogu uči u SOTA program! Što po mojemu znaći jako dobra suradnja sa planinarima, koji imaju ucrtane sve staze! Naši susjedi iz S5 su podijelili vrhove u 10 grupa i zajedno imaju registriranih 419 vrhova :o! Mislim da će još dorađivati popis vrhova?
Mislim da pripreme za ulazak u SOTA program će biti vrlo opsežne i biti će potrebno puno truda i rada, sa dosta aktivnih članova! Ako ih bude zainteresiranih :-\
Zato dečki razmislite, proučavajte što mislite da treba, pa da i 9A uđe u taj program, što bi bilo veoma lijepo!

Lijepi pozdrav iz Lipika, 73 de Miro! ;)

9A6NDD

Caka s akumulatorom iz skutera ne prolazi, jer piše da sve treba donijeti na leđima (ili bajkom).

Što se tiće posla, biti će ga. Kako sam prvo postao planinar,a tek onda radioamater imam bogato planinarsko iskustvo. Podjelu prema vrhovima nije problem napraviti (mislim da bi imali više područja od Slovenaca  ;D, ali s nižim vrhovima  >:( ).
Prema sota vrhvi moraju biti iznad 150 m. Posao dodjeljivanja oznaka bi bio opsežan ali ne neizvediv. Naravno uvijek bi se trebala nadopunjavati lista vrhova i sl.
Također bi trebao i menađer za taj taj program. O radu menađera nemam pojma pa ne bi ja volio o tome pametovati.

Ja sam željan pomoći oko toga programa koliko znam i mogu. recimo, napraviti prvu listu vrhova po područjima u RH.
Da nas se skupi još par i eto SOTA u Hrvata.  :D

9A5ST

9A6NDD
Iako su moja iskustva sa planinama jednaka vožnji space-shutla,zvići mi primamljivo.
Možda bi trebao kontaktirat i 9A6SUH Slavena.Član je čini mi se PK MOSOR iz STa i već ima iskustva sa tegljenjem akumulatora,stupa i antena po vrhovima.
Čini mi se da je trenutno na godišnji,ali budem ga ja kontaktirao,pa da vidimo jeli zainteresiran.
73 de 9A5ST
Zeky

9A6NDD

Super ako ima još radoamatera koji su planinari. Biti će lakše napraviti kvalitetno rješenje oko kategorizacije vrhova i sličnih stvari.

Ako netko ima vremena i znanja bilo bi dobro da prevede SOTA pravilnik na naški ( ja sam iduća dva tjedna većinom na terenu pa sam vrlo ograničen vremenom). To bi bio dobar početak za kvalitetniju raspravu.

Ako ima zainteresiranih bilo bi dobro da se i nađemo na Jarunu pa malo raspravimo uz kavu ili nešto ljuto.