• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Vox populi

Autor 9A2JG, 20. Kolovoz 2007, 15:50:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A8DU  u 30. Ožujak 2008, 13:47:23
Citat: 9A2JK  u 29. Ožujak 2008, 19:53:14

Npr. HRS se treba boriti za jednostavnije i jasnije dobivanje dozvole za rad.
Npr. HRS se treba boriti da CEPT dozvola ima ''normalnu'' dimenziju.

73,
Martin 9A2JK
???
Pozdrav,što znači jednostavno?,ništa jednostavnije od dobivanja dozvole za RU!,sem što moraš biti RA ,prošli uređaj u KENWOOD- u Zagreb nisu mi tražili nikakvu
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
Za radio dozvolu, za amaterske radijske postaje kojima je efektivna izračena snaga jednaka ili veća od 100 W, potrebno je dostaviti:

a) antenski dijagram zračenja,
b) tlocrt i bokocrt izvedbe antenskog sustava,
c) zemljovid područja  s označenim mjestom postavljanja antenskog sustava
(Narodne novine br. 111/2001)

Zanima me da li se slični uvjeti traže i u drugim državama, posebno u Evropi?
Koliko je meni poznato nigdje ne treba antenski dijagram zračenja, ali možda griješim.

Zna li tko kako je to drugdje u svijetu?

73,
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4WW

Nedavno naručih TS2000 kod zastupnika za Kenwood...

Načuo sam da se sprema neka organizirana kupnja pa sam tražio i malo više informacija od osoba iz Kenwooda.

Odgovor je da je u tijeku akcijska prodaja i da za daljnje sniženje bez obzira na količinu nema prostora (moguće je nekih 100kn po komadu). Možda su to trgovačka posla a možda i nisu...

Kom se čeka....

Alen , 9A4WW

9A8DU

Citat: 9A2JK  u 30. Ožujak 2008, 19:12:34
Citat: 9A8DU  u 30. Ožujak 2008, 13:47:23
Citat: 9A2JK  u 29. Ožujak 2008, 19:53:14

Npr. HRS se treba boriti za jednostavnije i jasnije dobivanje dozvole za rad.
Npr. HRS se treba boriti da CEPT dozvola ima ''normalnu'' dimenziju.

73,
Martin 9A2JK
???
Pozdrav,što znači jednostavno?,ništa jednostavnije od dobivanja dozvole za RU!,sem što moraš biti RA ,prošli uređaj u KENWOOD- u Zagreb nisu mi tražili nikakvu
Za radio dozvolu, za amaterske radijske postaje kojima je efektivna izračena snaga jednaka ili veća od 100 W, potrebno je dostaviti:

a) antenski dijagram zračenja,
b) tlocrt i bokocrt izvedbe antenskog sustava,
c) zemljovid područja  s označenim mjestom postavljanja antenskog sustava
(Narodne novine br. 111/2001)

Koliko je meni poznato nigdje ne treba antenski dijagram zračenja, ali možda griješim.

73,
Martin 9A2JK

:D
Pozdrav,nevidim nikakav problem,narečenu kartu izvadiš iz KATASTRA,vjerojatno već imaš Katastarski plan,ostalo sam nacrtaš,dijagram zračenja za svoju antenu nađeš negdje u ROTHAMELU,kopiraš i sa time je priča završena ,bar sam ja tako napravio,netreba očekivati da netko drugi to napravi a za to vrijeme pljuvati kako ništa nevalja,koliko znam NJemci su puno rigorozniji,tako vele RA sa kojima sam razgovarao u svezi sa tim.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A2D

Drago, samo da nadodam. Za ovu kartu naravno platiš taksenu marku od 100 kuna, plus oko 30 na licu mjesta u katastru.

73 de 9a2d

9A8DU

Citat: 9a2d  u 30. Ožujak 2008, 21:15:02
Drago, samo da nadodam. Za ovu kartu naravno platiš taksenu marku od 100 kuna, plus oko 30 na licu mjesta u katastru.

73 de 9a2d
;)
Pozdrav,Vlado naravno sve košta,ja sam koristio nekakvu staru nitko nije tražio novu,ali pa to je jedan puta u činimi se pet godina,naravno kod onih koji ne mjenjaju baš često RU.Pozdravljam ja tebe u grad vrsnih radio amatera,grad najboljeg Kupinova vina,grad sa vrhunskim termalnim lječilištem,usput grad sa dobrim Pivom.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A3QN

Citat: 9A2JK  u 30. Ožujak 2008, 19:12:34

Ne znam baš za cijeli svijet, ali u G (s iznimkom opsega od 501-505 KHz) ne trebaji nikakvi zemljovidi, nikakvi tlocrti, nikakvi dijagrami zračenja, nikakvi bakrači.

Doduše, ako ti je antena strši više od 3m iznad krova, treba ti građevinska dozvola kao i za bilo kakvu drugu gradnju. A na aplikaciju za građevinsku dozvolu susjedi imaju pravo dati komentare, itd...

73
Kristijan
9A3QN

n1yu

Koki, u razvijenim demokracijama nema dozvola za radioamaterske stanice!  Jedina komplikacijama je sa vecim antenskim stubovima.

9A2JG

Nije me bilo, po vlastitoj volji, neko vrijeme, nije pao snijeg, ali su mislioci ostavili traga.
Kao što sam i predvidio, protivnici predizbornih obećanja više izabranih garnitura vodstava HRS-a su listom oni koji uređaj dobiju na revers, sami ga uzmu iz kluba, ili , najjednostavnije, imaju dovoljno para, tako da se sprdaju sa sitnom boranijom, za male pare.
Neobično mi je drago što su neki primjetili da nam je prevelika papirologija za dobijanje/produžavanje dozvola za rad. U doba kada postoji Google earth, i besplatan program za lociranje mobitela, sadašnjim RA u Hrvatskoj se mora namećati misao da su direktni preci brontosaura, NHF !
I ja sam razgovarao sa RA u svim zemljama Europe, jedino što im se traži građevinska dozvola i mišljenje/možebitna suglasnost susjeda (ali nije uvjet) ako stup premašuje n-broj metara od najviše točke, i ništa više.
Za ljude koji moraju tražiti/obnavljati dozvole u Hrvatskoj jedan podatak, karta u traženom omjeru se nalazi u upravnom odjelu svake Općine, i rado će Vam je besplatno kopirati kada naglasite da je riječ o neprofitnoj radioamaterskoj organizaciji (kategorija : charity).
Ali to nije sve. Prošli tjedan smo mogli pročitati u dnevnom tisku da se osniva JOŠ jedna Agencija za telekomunikacije ! Mašala !
Godinama slušamo na godišnjim Skupštinama HRS-a da je upravo on, sa svojom stručnom službom, direktno zadužen da smanji i olakša papirologiju o kojoj je riječ. Do sada to nismo uočili.

73, Koki 9A2JG

P.S. Mijenjam jedan uređaj od 28 g. (starosti) koji je u svakodnevnom radu, za ona dva od 14g. (starosti) sa police u navedenom radio klubu. Elektrolita radi.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

n1yu

Koki, stvarno te dugo nije bilo, a tvoji mladi obozavaoci te odmah prijavljuju na abuse :-)  Ja se vec zabrinuo da je rano krenula turisticka sezona na otocima pa ce i poseta Kraljevici biti manja kad ono ARG problemcic...

9A2JG

Mario, nisam bio na forumu neko vrijeme, i vidim da se bila povela raspra koji su "pravi" amateri, i šta valja "štititi".
Gledaj, kada bih bio sebičan, mogao bi razmatranje početi na način da mladi kolega nema prave odgovore ili objašnjenja za bit stvari, pa onda prijeti formom. A opet, njega niko i ne dira, a on nama opet da je on pravovjerni. To me podsjetilo na jedan članak u Slobodnoj Dalmaciji od prije par godina u kojemu je doslovce pisalo da su se u Škripu (najstarije bračko mjesto sa pedesetak stanovnika) sastali isključivo antifašisti otoka Brača. Znači, ostali koji nisu bili na skupu su fašisti ?
Pretjerivanje, zaklinjanje i gledanje u formu ka u sveto otajstvo, ne vodi u dobro. To  je siguran put u zastranjivanje bilo koje vrste, u svakoj domeni.

Doći ću u Kraljevicu Mario prvenstveno zbog matičnog kluba, a zatim i zbog sebe, da raščistim neke stvari.
A, što se tiče sezone, počela je za Uskrs; sada je turnir mladih tenisačica u Šibeniku, a oni koji se kvalificiraju dalje dolaze u Bol, baš kada sam ja u Kraljevici. Ali, c'est la vie, mon ami.

Evo , čitan, da će me Branko prijavit. Tako i treba. Ko će koga, nego svoj svoga. Onda će mu, poslin, oni iredentista sa Hosta pisat po forumu.

73, Koki 9A2JG

9a6c

Sad, uz rizik da opet bude ovo ili ono, ali ako je u novinama pisalo da su u Škripu bili isključivo antifašisti otoka Brača, to po mom sudu znači da:

1/ Da poštovaoci drugih svetonazora nisu bili prisutni
2/ Da ne znači da su u Škripu bili prisutni baš svi antifašisti otoka Brača
3/ Da svi koji nisu bili prisutni na skupu u Škripu ne moraju bitno biti i fašisti, jer uvijek postoji mogućnost da među njima i teško pokretnih antifašista
4/ Uvijek treba imati  na umu da osim deklariranih fašista i antifašista ima i onih koji se nisu deklarirali
5/ Osim onih koji su deklarirani ili nisu, postoji zasigurno i kategorija onih koje boli neka stvar za jedne i druge

U koju se i ja ubrajam, ali se ipak pitam da li sve jednako čitamo ono što je jednako napisano. A opet, ako jednako i čitamo, uvijek ostaje pitanje kako to razumijemo.

E sad, ako ja kažem da razumijem, znači li to da svi oni koji to ne kažu ne razumiju.

Ma ni ja više ništa ne razumin... A da nisan ništa napisa, onda bi se moglo razumit da razumin ono šta u biti ne razumin. I onda, šta je gore - napisat ili razumit ili jedno i drugo ili obratno?

GG

9A4GL

Citat: 9A2JG  u 04. Travanj 2008, 17:29:49
To me podsjetilo na jedan članak u Slobodnoj Dalmaciji od prije par godina u kojemu je doslovce pisalo da su se u Škripu (najstarije bračko mjesto sa pedesetak stanovnika) sastali isključivo antifašisti otoka Brača. Znači, ostali koji nisu bili na skupu su fašisti ?

...

sada je turnir mladih tenisačica u Šibeniku, a oni koji se kvalificiraju dalje dolaze u Bol

Precijenjeni Koki,

drago mi je da ti golicam maštu... no opet si završio na logici, pusti se toga, nejde ti... no mogao bi tvoj primjer poslužiti kao školski primjer lošeg zaključivanja... bolje se ti bavi tenisačicama  ;D ;D ;D

Nije problem što si ti pogriješio, nego je problem što ti namjerno zbunjuješ ljude, a to je čisti abuse.

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A2JG

Neka naši, ajmo mi malo o supstanci.
Hrle zadnji put osvježi DX novice 11. veljače i napisa da će ubuduće to raditi jedan put mjesečno, jer da nema interesa. Danas je 4. travnja, mora bit da je prezauzet, ili nešto nije u redu sa kalendarom.
A da nešto stvarno nije u redu sa kalendarom vidim ja već neko vrijeme, ima jedan mići na naslovnici, u gornji desni kantun, podebljana subota.
Ja se štipam za obraz, je li ja živim u Hrvatskoj, ili u Izraelu. Koliko mi je poznato, živimo u svjetovnoj državi, ako je već nešto podebljano, onda bi to trebala biti nedjelja.

Javlja mi Reni da u zadnji broj časopisa piše da je u zadnju 4 godine preko tisuću članova položilo za operatorske razrede. Ne znan di su ti, jer na opsegu je sve manje i manje postaja.
Gledam statistike ovih zadnjih velikih DX ekspedicija, 9X0R i 5T5DC, mi više operatora od Slovenaca, oni nas debelo šiju po broju veza. Uzeja san za primjer ove dvi, moga san bilo koju.
A di bi došli kad bi napisali koji je prosjek godina ovih hrvatskih QSO-a. Ne uređaja (a i tu bi se dalo pisat) nego operatora!
Kod koga je ministar Potemkin na spizi? Izbacimo selo na vidjelo.

DX ili ARG, šuplja priča. Razvijajmo i čuvajmo sve što se da sačuvati.
Insieme, united, united Europe...

73, Koki 9A2JG

9A2JG

Poznavao sam prije rata čovjeka, jednog od onih , znanih kao Titov omladinac ( a nije Azem Vllasi). U ratu obavljao niz dužnosti. puno toga započeo, odlikovan, pohvaljen, ukratko, čini se uspješan čovjek. Kad sam ga, lani u Zagrebu, u jednom društvu pohvalio, osuli na me nazočni drvlje i kamenje, a sve u stilu : Sve što bi započeo dovršavali su drugi, bezimeni...
Ja ušuti.

Gledam DX vijesti, pa se mislim, nije to ničija privatna prčija, ne može to niko ni počet, a kamoli prekinit, svojom voljom. Evo, označavamo tužna dva mjeseca, na današnji dan, da ih više nema.
Kako meni urednik skoro spočita da se ne koristim modernim tehnologijama, ako je to ukinuo IO kao nazovi no up-to-date, onda su sve napisane tvrdnje o časopisu - pretočne.
Evo vidin da je urednik, ničim izazvan, počeo pisati i o QSL-kama. Očigledno, pukovniku nema tko da piše, pa se izvlači iz ladice oprobana induktivna metoda.

Dobili smo materijale za Skupštinu. Puno toga bode oči, ali ja ću, sada i ovdje , samo o dvije malenkosti.
Pod stavkom prihodi stoji : Prihod od časopisa - prodaja  900,00 kuna.
Bez komentara, cifre govore same za sebe.
Ostali prihodi i donacije 9A CW Contest plakete : 3.000,00 kuna.
Sve bi to bilo lijepo i dobro, da to nije napisano prije nego što je počela (sada očito, sa vrha) akcija prikupljanja donacija za tu namjenu. Kako je to takmičenje godinu prije redovno planirano, i samim time za njega i osigurana sredstva, biti će zanimiljivo u nedjelju na živom forumu čuti odgovore na ova pitanja, jer je jaje došlo prije kokoši.

Na shout box-u blogera pišu o velikoj papirologiji, časnicima za vezu, spone sa državnim tijelima; očigledno će i tu biti dosta pitanja, na otvorenom forumu nema skrivanja iza falšog nadimka.
Inače na blogeru stoji hrvatski kalendar, a na ovoj naslovnici, i na podlistku Cavtat i dalje - izraelski.
Na stranici 6AA stoje najave događanja na IOCA nebu, osvježavane, i ne samo one, ma što Mate 4M mislio i pisao o tome. Kako su nas ono učili u bivšem sustavu : Gdje smo mi slabi, neprijatelj radi!
Imenice treba danas uzeti s rezervom, ali krilatica je za sva vremena!

73, Koki 9A2JG

n1yu

E moj Koki, da vidis tek aktivnost Pukovnika na hrvhf.net oko tekuce problematike i domovinskih pjesama u Kraljevici!  Radio HRS verovatno puno gubi objavom na internetu sa malim 12-mesecnim zakasnjenjem.  Dobro je dok se ne prelazi na kalendar sa naglasenim petkom...

Neprijatelj nikada ne spava :-)