• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Vox populi

Autor 9A2JG, 20. Kolovoz 2007, 15:50:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JG

Hvala Krešo, javnost dobila gro odgovora, brz kao nijedan predsjednik do sada. Najljepša hvala,

73 Koki 9A2JG

P.S. Nekako nezamijećeno je prošlo pisanje 7IKF i 6KVX nekidan na temu repetitora. U odsustvu javljanja odgovornog za njih vrijedila bi koja riječ IO i tebe u svezi te problematike. Istina je da se RA južnije od Splita osjećaju izolirani (možda je "osjećaju" preblagi izraz). Činjenica da je jednome r.br. posta bio 1 , a drugome 3 , govori sama za sebe, tj. da je dogorilo do nokata.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A4OE

Koki, ča kot maškara al radioamater ćeš prit va Reku?

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JG

To ti mene pitaš ka' kad se snimala Neretva, pa kad su potencijalni statisti pitali : Oćete nam vi dat' uniforme, ili ćemo ih donijet od kuće?
Ne triba se maškarat za doć u Rijeku! Maškarat ćemo se na licu mista, ka i uvik.
Hotel Bonavia forever !

73, Koki 9A2JG

9A8DU

Citat: 9A2JG  u 17. Siječanj 2008, 06:36:29
Dva mjeseca od izbora novog vodstva našeg HRS-a.
Još uvijek 9A RA javnost čeka informaciju da li je primopredaja izvršena u cijelosti, gdje je financijski izvještaj do 17.11. , s čime raspolažemo u ovoj godini, ko je novi IOCA manager, kome se šalju podaci za 9A callbook...
Ako Krešo i Mate nemaju vremena za kratko obraćanje članstvu, neka u IO imenuju glasnogovornika (portparol, spokesman, PR). I kratka informacija je bolja od šutnje.

73, Koki 9A2JG
::)
E Koki čuja san daće i gospoja Šima Krasić imati posla.
73 Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A8DU

Citat: 9A2JG  u 17. Siječanj 2008, 11:39:28
To ti mene pitaš ka' kad se snimala Neretva, pa kad su potencijalni statisti pitali : Oćete nam vi dat' uniforme, ili ćemo ih donijet od kuće?
Ne triba se maškarat za doć u Rijeku! Maškarat ćemo se na licu mista, ka i uvik.
Hotel Bonavia forever !

73, Koki 9A2JG
:D
Pozdrav Koki,podsjetio si me na jednu prekrasnu scenu iz spomenutog filma,vjerojatno se sjećaš,kada pogiba Jozo,njegov brat Stipe,izbezumljen od tuge za poginulim bratom,uzima strojnicu te pokosi desetke .etnika,dirnulo me kada ga komandant,a glumi ga Bata Živojinović otjera  nemilosrdno iz partizana,razlog poubijani banditi,nego Koki dali je u partizanima bilo radioamatera.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A4DB

Koki sigurno zna za RA u partizanima a ja osobno poznajem
jednog koji je obucen '43/44. na Visu, nakon toga bio
Drapsinov RTG u operacijama oko Trsta, pa potom
prezivio IB i povratak iz Lenjingrada (Petrograda)
sa skolovanja pa potom bio u Divuljama u doba kada
je Tile brodio do Kolomba (Sri Lanka) Galebom, Splitom
i Kotorom (razaraci) te odrzavao vezu sa flotnim sastavom.
potom bio na Brodarskom, magistrirao na infrazvuku, tzv.
parametrickim pojavama niske freq. koja prodire u dno
ispod stupca vode te bio direktor SOURA koji je proizvodio
RU15 i RU20...U medjuvremenu, putem, je prestao biti RA
ali je to bio u svoje vrijeme i rado se toga sjeca....

9A7WA

Nije to ništa, moj pradjed je u prvom svjetskom ratu bio RA,
  radio je amaterski.

73   de   9A7WA

VE3ZIK

9A8DU: tebi stvarno nije lako.  ::)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2JG

Drago moj, ti toliko toga napisa, da ja ne stignem ni pratiti. A opet, ne mogu ti odgovorit, ako neke stvari ne provjerim.
Dakle provjeravao sam za koliko se vremena promijeni vrh američke državne administracije kada izbore dobije ona druga strana. Oni koji su "zamjenjivi" se pakiraju u roku od tri dana od službene objave, dok jedino predsjednik i prva dama, zajedno s državnim tajnikom imaju "širokih" mjesec dana.
Uobičajeno je da nova garnitura sama zove "svoju" Šimu Krasić, iako trenutno "vladajući" zapovijede interni mini check, par mjeseci pred izbore.
Zašto ti ovo pišem? Pa vidiš da je HRS šupirao i SAD. Nije izvršen pre check, toliko su bili sigurni u novi mandat, a umjesto mjeseca su prošla dva, a još nije sve gotovo.
Ne sumnjam da će se moj prijatelj Gogo osvrnuti i na ovo, u uvodnoj riječi novog urednika časopisa.

Što se tiče partizana i RA, nije mi poznato koliko i koji su išli u partizane kao radioamateri.
Ne tako davno sam ovdje pisao, pri pokušaju nekih amatera iz Zagreba da krivotvore RA povijest na ovim prostorima. Nije zgorega ponoviti, RA pokret u Splitu i Dalmaciji je nastao spontano odmah nakon završetka ratnih operacija oko Trsta, kada su se demobilizirani i djelatni vezisti i njihovi simpatizeri vratili u Dalmaciju.
Nemojte zaboraviti da je tada Vlada Hrvatske stolovala u Splitu, fizički na Piazza dei signori, sada Narodni trg, s prvim predsjednikom Vladimirom Nazorom. Jezgru Radio kluba Ante Jonić je činilo tridesetak vezista i pratećeg osoblja koja je koristila njemačku ratnu furdu, a fizički smo bili udaljeni 150 m od Vlade (prostor Ispod ure, korišten do 1979.g).

Danas su u mom klubu živi još dvojica, 2JI i 2JJ.
U Vrboskoj živi, i svaki dan je na 3675 barba Jurica Kazanova 9A4JK .

Danas, kad razni klubovi slave obljetnice, moj matični klub ima 62,5 godine, i stariji je od ijednoga u Hrvatskoj, i od krovne organizacije, Narodne tehnike, koja je osnovana (po jednima, dvije) tri godine poslije.

Nije zgorega ni naglasiti da je AKL od 1945. do 1979. bio promijenio samo tri predsjednika (jedan se zahvalio zbog bolesti, drugi umro). I današnje generacije bi mogle tu izvući nekakvu pouku, ako hoće.

73, Koki 9A2JG

9a6c

9A2JG:

Red replika, red ispravaka netočnih navoda.

Ajmo replike.

Preporučio bih ipak da malo pričekate s preuranjenim komentarima i velikim riječima. Ništa se posebno ne događa, a vjerujem da bi  i svatko od nas mandat želio započeti s čistim računima. Sumnjam da ste očekivali kako će se uIO odigravati radio-amaterski Big Brother gdje će te na MAX TV 24 h dnevno pratiti svak pokret u životu članova IO i zaposlenika Stručne službe.

O primopredaji neće biti govora u Uvodniku novog časopisa koji je u cijelosti posvećen slavljenju imena novih članova uredništva.

Radioamatera u DAlmaciji bilo je puno prije završetka II sv. rata, ali obzirom naokolnosti teško da se mogu nazvati pokretom, osim u underground smislu (brača Torbarina u Dubrovniku itd...). Krivotvorenje...

Boro Pešić, 9A2JI (age 91) je 2006. članarinu platio kao član RK Marjan 9A1CBM.

Obzirom na stanje stvari u državi, nije ni čudo da se u 34 godine izmjeniše samo 3 presidenta u klubu. u CBM je do promjene došlo tek 1981. kad je na prijstolje zasjeo zelenko YU2RVS.

Iman posla, moran ić.

GG

9A2JG

Nije ispravak netočnog navoda, ali moran reć.

Borivoje Pešić je bio DESETLJEĆIMA član našeg kluba, a sada, u poodmakloj dobi, je valjda zbog praktičnosti član CBM-a, što ja ne dovodim u pitanje.
Inače, iz istih razloga (praktičnosti) vam se vratio i Reni.
Ne mogu a da ne napomenem da su vam i perjanice kluba (a da se pritom ostali u klubu ne uvrijede) 2FW i 2AA, došli iz mog kluba, (po meni) iz bizarnih razloga, ali nećemo to produbljivati, poradi dobrih međuljudskih odnosa, HI! Od aktivnih RA ima još bivših članova AKL-a.

Braću Torbarina, ni ikoga drugoga, nisam spominjao, a kamoli pokušao zanijekati, pa mudro šutim, jer nemam dokaza kao osnove za pisanje. U istom si pasusu sam dao pojašnjenje na osnovnu činjenicu, koja je ključ istraživanja korijena RA pokreta na ovim prostorima; to je bio pokret koji je imao malo sličnosti sa organiziranjem pokreta od 45' naovamo.
Ne bi htio nehoteć uvrijediti ikoga ni u Zagrebu, ni u Vinkovcima, a i šire, koji pišu o "radiomaterstvu" dvadesetih godina prošlog stoljeća, a koji je bio "obični" SWL koncertnih radio postaja. Tek tridesetih godina, s inteziviranjem pred sami rat, je došlo do pojave slanja subjektivne ocjene čujnosti predmetnim postajama, najčešće na razglednicama.

I ja sam od sredine pedesetih slušao Grgu Zlatopera i Glas Amerike, pa opet svoj legalni SWL "staž" ne pišem od tada. Njegov unjkavi glas nisam zaboravio ni dan danas. Onakve nazalne glasove je samo on mogao proizvoditi. Zato i je oko Kosmaja svaku večer bilo desetak pažljivih slušatelja, a prozori se zastirali dekama da se ne vidi svjetlo.

Na kraju, dobra ti je ona sa Big brotherom. Mogli su nam bar posudit jednu malu kameru da vidimo ko dolazi poslije radnog vremena.
Ko se nije skrio magarac je bio. Izbacimo najslabiju kariku!

73, Koki 9A2JG

n1yu

Zanimljivo je to sa istorijom radioamaterskog pokreta.  IARU i Srbija slavi 80 godina, svi ostali se vrte oko 60!  Tek nedavno je u dezeli  publikovan prvi dokument na nemackom jeziku sa pozivom zainteresovanima oko radija na ustanovni sastanak u Mariboru.

AKL istorija potvrdjuje ulogu JNA u pocetcima radioklubova.  Od 1950 godine po republikama je bila glavna policija.  Od 1990-ih traje tranzicija u novonastalim drzavicama.  Na ZRS je konacno dosla na vlast vojska u obliku civilne zastite.  Izmedju je bio kratak civilni period sa velikom otvorenoscu rada ali to bas nije odgovaralo "skupljacima QSL" :-)
LP MMM M/S56A

9A9L

Evo teme ovdje. Ne odmah bestimati i grintati. Dobro jutro ranoranioci.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A8DU

Citat: n1yu  u 18. Siječanj 2008, 12:16:01
Zanimljivo je to sa istorijom radioamaterskog pokreta.  IARU i Srbija slavi 80 godina, svi ostali se vrte oko 60!  Tek nedavno je u dezeli  publikovan prvi dokument na nemackom jeziku sa pozivom zainteresovanima oko radija na ustanovni sastanak u Mariboru.

AKL istorija potvrdjuje ulogu JNA u pocetcima radioklubova.  Od 1950 godine po republikama je bila glavna policija.  Od 1990-ih traje tranzicija u novonastalim drzavicama.  Na ZRS je konacno dosla na vlast vojska u obliku civilne zastite.  Izmedju je bio kratak civilni period sa velikom otvorenoscu rada ali to bas nije odgovaralo "skupljacima QSL" :-)
LP MMM M/S56A

???
Profesore!Definiraj uloge,različitih elemenata srbske ratne osvajačke mašinerije-JNA,obavještajnih službi(pogotovo KOS-a)
na čijoj si platnoj listi između ostalih vjerujem i sada.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A8DU

Citat: 9A2JG  u 18. Siječanj 2008, 05:46:28
Drago moj, ti toliko toga napisa, da ja ne stignem ni pratiti. A opet, ne mogu ti odgovorit, ako neke stvari ne provjerim.
Dakle provjeravao sam za koliko se vremena promijeni vrh američke državne administracije kada izbore dobije ona druga strana. Oni koji su "zamjenjivi" se pakiraju u roku od tri dana od službene objave, dok jedino predsjednik i prva dama, zajedno s državnim tajnikom imaju "širokih" mjesec dana.
Uobičajeno je da nova garnitura sama zove "svoju" Šimu Krasić, iako trenutno "vladajući" zapovijede interni mini check, par mjeseci pred izbore.
Zašto ti ovo pišem? Pa vidiš da je HRS šupirao i SAD. Nije izvršen pre check, toliko su bili sigurni u novi mandat, a umjesto mjeseca su prošla dva, a još nije sve gotovo.
Ne sumnjam da će se moj prijatelj Gogo osvrnuti i na ovo, u uvodnoj riječi novog urednika časopisa.

Što se tiče partizana i RA, nije mi poznato koliko i koji su išli u partizane kao radioamateri.
Ne tako davno sam ovdje pisao, pri pokušaju nekih amatera iz Zagreba da krivotvore RA povijest na ovim prostorima. Nije zgorega ponoviti, RA pokret u Splitu i Dalmaciji je nastao spontano odmah nakon završetka ratnih operacija oko Trsta, kada su se demobilizirani i djelatni vezisti i njihovi simpatizeri vratili u Dalmaciju.
Nemojte zaboraviti da je tada Vlada Hrvatske stolovala u Splitu, fizički na Piazza dei signori, sada Narodni trg, s prvim predsjednikom Vladimirom Nazorom. Jezgru Radio kluba Ante Jonić je činilo tridesetak vezista i pratećeg osoblja koja je koristila njemačku ratnu furdu, a fizički smo bili udaljeni 150 m od Vlade (prostor Ispod ure, korišten do 1979.g).

Danas su u mom klubu živi još dvojica, 2JI i 2JJ.
U Vrboskoj živi, i svaki dan je na 3675 barba Jurica Kazanova 9A4JK .

Danas, kad razni klubovi slave obljetnice, moj matični klub ima 62,5 godine, i stariji je od ijednoga u Hrvatskoj, i od krovne organizacije, Narodne tehnike, koja je osnovana (po jednima, dvije) tri godine poslije.

Nije zgorega ni naglasiti da je AKL od 1945. do 1979. bio promijenio samo tri predsjednika (jedan se zahvalio zbog bolesti, drugi umro). I današnje generacije bi mogle tu izvući nekakvu pouku, ako hoće.

73, Koki 9A2JG
;)
Pozdrav Koki,zaboravio si spomenuti dida Rafu 9A3CC,dida Rafo mislim ima blizu 90 god.,kaže da je bio Titov vezista u partizanima.
73 Drago 9a8du (Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???