• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Vox populi

Autor 9A2JG, 20. Kolovoz 2007, 15:50:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A6AA

Citat: 9A2JG  u 25. Listopad 2007, 07:33:46
Noćas u 01:39 dobijem slijedeću privatnu poruku na ovom sajtu od 9A7PSS (Stef Stefic) :
...
Za razumne osobe ovdje prestaje dijalog, ma kako suprostavljenih mišljenja, i počima raditi pravna država.

Pravna država nema nikakve veze s porukom koju je netko primio kao osobnu poruku. To nije izrečeno javno. Veća je glupost načinjena objavljujući njen sadržaj ovdje, javno na Forumu. Koga to zanima? To bi tvoj "pravni savjetnik" trebao znati.

Drugo je pitanje što ta osoba (ako je u pitanju 9A7PSS) nije platila članarinu zadnjih 7 godina, a njegov stav prema ovome hobiju iznosi ovako: http://hamcall.net/call?callsign=9a7pss

Nitko normalan ne može podržati takav način komuniciranja, pa bio on kroz personal message.

9A6AA
"DX never sleeps..."

VE3ZIK

Ne ulazim u sam sadrzaj ovog topica ali...
Webmaster postoji izmedju ostalog da reaguje na bljuvotine, stizale one makar i preko PM.
Ban, zabrana pisanja.

I to bez ikakve rasprave.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9a6c

Emire, ne bih se složio s tobom u pogledu djelovanja pravne države u sučaj uosobnih poruka.

Dematira te nedavni slučaj Ede Pezzija, umirovljenog sportskog reportera Radio Splita, koji je nepravomoćno kažnjem s 30 dana zbog uvrede nanesene kolegi Zdravku Soldi (Radio Zagreb) putem SMS poruke.

Poanta o djelovanju pravne države u Hrvata je u tome što se predmetni slučaj zbio prije 3-4 godine i tek sad dobio završetak prvog čina, što je svakako napredak, jer sam ja na izvršenje ovršnog prijedloga čekao punih sedam godina...

Obzirom da se u ovom sluačju radi o relativno (božemiprosti, da se netko ne uvrijedi slučajno...) anonimnim osobama i uvredama koje su omiljeni dio govornog folklora nekih naših naroda i narodnosti, možda stvar krene i nekim drugim tempom...

9A7PSS je po svemu sudeći čudna zvijerka, ali ko od nas nije...

Za koju godinu možda saznamo za epilog ove nemile zgodovštine...

GG

9A7YY

Pitam.
Dobronamjerno, dakako.

Na forumu postoji topic sa naslovom Pravila

Pravila ponašanja:

1. Korisnik se može registrirati tako da za korisničko ime odabere svoju valjanu pozivnu oznaku.

Kako webmasterica zna  koja je pozivna oznaka valjana a koja ne?

Na forumu nije dozvoljeno:

*Lažno predstavljanje i posjedovanje više različitih korisničkih računa

*Logiranje koristeći tuđe korisničko ime i lozinku

*Vrijeđanje i omalovažavanje sudionika foruma radi vjerske, nacionalne, spolne ili rasne pripadnosti kao ni poticanje na mržnju i zlostavljanje

*Bezrazložno poticanje svađe i uključivanje velikog broja korisnika kako bi se ometale normalne diskusije kao i učestali napadi na jednog ili više sudionika

*Pisanje poruka u kojima se na bilo koji način pokušava isprovocirati ostale sudionike i kao takve bit će premještene i obrisane

*Postavljanje ili slanje zakonom zabranjenog materijala ili materijala zaštićenim autorskim pravima osim ako sami ne posjedujete autorska prava

*Slanje neistinitog ili lažnog materijala

*Vrijeđanje sudionika od strane moderatora ili administratora

*Psovanje i korištenje prostih izraza

*One poruke koje sadrže bilo što od gore navedenog bit će trajno obrisane

Što je webmasterica napravila da to zaista tako i bude?

Tko tu ne radi posao za koji je plaćen, tko ........................?

9A6AA

Citat: 9a6c  u 25. Listopad 2007, 17:52:10
Emire, ne bih se složio s tobom u pogledu djelovanja pravne države u sučaj uosobnih poruka.

Dematira te nedavni slučaj Ede Pezzija, umirovljenog sportskog reportera Radio Splita, koji je nepravomoćno kažnjem s 30 dana zbog uvrede nanesene kolegi Zdravku Soldi (Radio Zagreb) putem SMS poruke...

Za koju godinu možda saznamo za epilog ove nemile zgodovštine...

GG

Moguće je Gogo to što kažeš, iako je Internetska sfera (još uvijek) veliki izazov za naše zakonodavce, pa tu nema baš puno reda...

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6JRZ

Citat: 9A2JG  u 25. Listopad 2007, 07:33:46
Ja u  9A Callbook, naravno tamo mi ne daje podatak ko je.
Vidiš JRZ da onaj jučer nije bio jedini izostavljeni.

Pozivni znak 9A7PSS nije bio u callbook-u, a kako nije platio članarinu od 2000-te godine nisam ga unosio (da podsjetim na kriterij kod pisanja SQL-a).

S obzirom da ne znam kada se je netko registrirao s ovim znakom na portalu ne mogu tvrditi da li iza toga pozivnog znaka stvarno piše operator s tim pozivnim znakom
73 de 9a6jrz

VE3ZIK

Kako je bljuvotine jednostavno rijesiti...

1. Ban
2. Pogledati IP
3. Ako treba, zaliti se njegovom Internet Provideru zbog pisanja bljuvotina...

Zasto li postoji abuse sluzba kod ISP....

Nista licno, ali to treba webmaster, tj. Sil da odradi.

9A3QN

Citat: 9a2us  u 25. Listopad 2007, 15:01:24
KZ - Rh Član 199 st.2...
....da bi drugog uvrijedio na način da je uvreda postala pristupačna većem broju osoba

čime bi počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda – uvredu, opisano i kažnjivo po čl. 199. st. 2. KZ.

zanimljivo šta sve nema na google i KZ-u..
i sada želiš reći da se na ovim stranicama može nekažnjeno nekoga javno vrijeđati?? samo naprijed...

Sve 5, samo da bi nekoga tužio moraš:

1) znati koga želiš tužiti
2) imati dokaze protiv tuženika
3) imati zakonsku podlogu za tužbu

U ovom slučaju čini mi se da je bilo što s te liste malo problematično. Mislim, nije nemoguće saznati o kome se radi ali je dovoljno komplicirano da ne vjerujem da se nekome isplati samo zato što je primio uvredljivu poruku na Internetu. Ne trebaš biti veliki stručnjak da bi zaključio po gornjim točkama:

Tko ga je vrijeđao? Nema pojma. Može eventualno saznati IP adresu napadača ali je može objesiti mačku na rep ako mu Internet provider ne želi dati podatke o korisniku. To u pravilu ide samo preko sudskog naloga (jer drugačije nije valjani dokaz). A ako uspije naći sud u Hrvatskoj koji će se bakćati nekakvim osobnim prepucavanjima nekakvih radio-amatera, svaka mu dala. A ako se nepoznati napadač slučajno služio uslugama Internet providera izvan Hrvatske to će biti gotovo nemoguće[1] jer, kao što znamo, hrvatski sudovi nemaju mogućnost naložiti bilo što bilo kome izvan Hrvatske (a čak niti u Hrvatskoj ako se radi o nekome sa dosta love i/ili dobrim političkim zaleđem, ali to je već druga priča).

Osim toga, paragraf koji si citirao spominje uvredu "pristupačnu većem broju osoba". Već i pravnik-početnik[2] će teško dokazati da je privatna uvredljiva poruka na neki način bila "pristupačna većem broju osoba".

Kao što rekoh, želim 2JG-u puno sreće u istjerivanju pravde jer poruka koju je dobio stvarno je odvratna i ispod svake granice ljudskog dostojanstva. Ali isto tako bih mu preporučio i da bude realističan - u ovom slučaju će teško pobijediti.

73
Kristijan
9A3QN

[1] Kažem "gotovo nemoguće" jer u vrlo ekstremnim slučajevima to ipak može proći preko Interpola (primjerice: terorizam, pedofilija, itd.).
[2] Kako vidim u "pregledu", pola riječi mi je zamijenjeno zvijezdicama. Bi li ljudi koji se amaterski bave automatskim cvenzuriranjem postova na ovom forumu mogli malo uprijeti moždane vijuge i ne ovako patetično cenzurirati sinonim za "onaj koji počinje" u uzaludnoj nadi da zapravo cenzuriraju imenicu za pripadnika ekstremnih paravojnih formacija u jednoj susjednoj državi? Ako trebate savjete za pisanje filtera koji bi se time znali izboriti, pomoći ću vam drage volje, moja satnica je £50/sat.

9A3QN

Citat: VE3ZIK  u 25. Listopad 2007, 20:16:20
2. Pogledati IP

Konačno netko tko shvaća kako funkcioniraju stvari na Internetu. Da se ovo odmah napravilo, poremećeni bi već bio izgubio account i ne bi bio u mogućnosti ikoga vrijeđati.

73
Kristijan
9A3QN

9A4GL

Citat: 9a6c  u 25. Listopad 2007, 07:45:27
Ej, da to nije onaj isti koji je meni prijetio telefonom, a?

A vidi kako meni prijeti:
http://www.icetruck.tv/index.php?id=d5a57ac4e73490bf83a916e85326929f
;D ;D ;D ;D ;D ;D

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

VE3ZIK

Citat: 9a3qn  u 26. Listopad 2007, 12:04:32
Citat: VE3ZIK  u 25. Listopad 2007, 20:16:20
2. Pogledati IP

Konačno netko tko shvaća kako funkcioniraju stvari na Internetu. Da se ovo odmah napravilo, poremećeni bi već bio izgubio account i ne bi bio u mogućnosti ikoga vrijeđati.

73
Kristijan
9A3QN

Jednom sam vec pisao, head admin sam glazbenog portala koji ima preko 500 unique IP po danu.
Takve stvari se rjesavaju za 3 minuta.

9A6XX

problem je to da se sumnja u objektivnost webmastera.. odnosno ako webmaster napravi odluku a ako ista ide na mlin vladajucih onda to ne moze biti ispravno bez obzira da li je ili nije...

tako da se sad i ovaj moj komentar može prokomentirati kao komentar osobe koja podrzava i slijedi, ili je izmanipuliran, i izlazi zapravo iz usta trenutne vlasti jer izjavljujem da webmaster nije izmanipuliran itd itd...  to jednostavno ne moze biti istina...

73,
Hrle - 9A6XX

9A4DB

Drago mi je da si shvatio bit problema Hrle,
stoga odbrojimo jos ovo sitno pa zaboravimo.

Sve skupa nije valjalo...

doduse moglo se otici na normalniji nacin sa manje gorcine,
prvenstveno manje podjela medju ljudima.
Cujem ovih dana predsjednci klubova jure tajnike koji su
krivitvorili vjerodajnice ali ne, nema te pameti...
Pa se ide prema kotlu a perje je spremno vec od zadnje
skupstine kada je sve bilo jasno...pametnom dosta.
Umjesto pameti tu su titule a umjesto casnog odstupa
tu su bili pamfleti u "nasem" casopisu.

9A2D

Čak i tajnica živi u uvjerenju da će na trenutnom radnom mjestu ostati do umirovljenja, jer ima samo jedan izvor informacija.

73 de 9a2d

9A2KL

Nesto me ovo sve podsjeca na onu staru dobru "TRESLA SE BRDA RODIO SE MIS" ili jos bolje NIJE SE DOGODILO NIS. Koliko sam uspio cuti price po kuloarima i IO bi opet trebali uci neki ljudi koji u proslom mandatu nisu mrdnuli ni nekom stvari da naprave nesto po pitanju radioamaterizma u hrvata. Jel me to podsjeca na neku SOK (stranka okrunutih kaputa). I opet ce i novi Predsjednik ( ako bude NOVI) imati iste zmijice u njedrima. A koliko ce volje i zivaca imati taj novi da to izdrzi. Sve mi se vise cini da tu vise nije pitanje Predsjednika nego pitanje IO.
I VOX POPULI moze grmjeti dolinama i brijegovima i planinama ali cini mi se da ce se slusati samo ECHO CHO HO OOOOOO.
UF , puno sam stvari pisao velikim slovima. Mozda opet dobijem QRT, ali sto kazu Istrijina KI CA ZNA .

73's de Leon 9A9L