• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nova tehnika , slabo pokrivanje

Autor 9A3HP, 02. Kolovoz 2007, 10:42:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3HP

Kao  što  naslov  kaže  sa  novom  modernom   tehnikom  ,  koliko  se  iz  liste  repetitora  može  vidjeti, jako  slabo  pokrivanje.
Nekad  su  ljudi   održavali  u  ispravnom  i potpuno  radnom  stanju, jako  zastarjele  repetitore   i  RH  je  bila  vodeća  u  ovim   krajevima  po  repetitorskoj  mreži  na  2 metra. Ljudi  su  bili  visoko  motivirani  da  repetitor uvijek  ispravno radi  i  da  bude  dostupan  svima koji  ga  čuju. Dobro  neko   vrijeme  je  isprika  bila  rat. Rat  je  zavšio  već  prije  prilično  vremena,  pa  nemože  biti  isprika. Ja  ne znam  gdje  to   postoji  pokrivenost  repetitorskom  mrežom?  Ako  su  to  prostorno  male  enklave  velikih  gradova,  to   nije pokrivenost  RH. Amateri  naime  žive  i   izvan  velikih gradova. Meni   je  dvometarska  stanica  stalno  na  pretraživanju  opsega. I  ništa. Tebao   bi  čuti   barem  jedan  domaći  repetitor  ali  nema  signala.  Kamoli   aktivnosti   na  repetitorskim   kanalima.(Ako  i  ima  nekakvog  signala  po  cijeli  dan  nikakve  aktivnosti) Izuzetak   su  repetitori  iz  susjedne   države.
Dakle  sa   pvog mjesta  po  kvaliteti  i  pokrivanju   spali  smo  na  zadnje  mjesto.  A  koristili  smo  stare  ,zastarjele  repetitore   preuređene  za  amatersku  službu i  sve  je  radilo  i  iznad  očekivanja. Nekad  sam  R8  sa  Psunja  imao  kao  lokalni  repetitor, jači  nego  repetitor  iz  susjedne  države(Zračne  linije  puno  bliži)  koji  i  sada  radi, ali    R8  nikad  nije  zatajila.  Imam  dojam   da  sve  ove  Motorole   i  slično  treba   poskidati  i  metnuti   stare  dobre  sa  srcem  sklepane  Elting  ili  slične  oldtajmere  koji  će  raditi.(Ključna  riječ  je raditi.)
Znam  da  se  mene  ništ  ne  pita  ali  opet  je  ostala  visjeti   u  zraku  ona ključna  riječ.
Nadam  se  da  će   ipak   proraditi   kao  nekad  ili  bolje  ako   do  tada  vlast  ne  ukine  repetitorsku  mrežu  na  2 metra.

9A2KO

Štovani Zoki,

kljucna rjec u tvom komentaru je "SRCE", da sa srcem jer radioamaterizam nije hobi vec LUBAV a nje ne da nema nego je devastirana.

Ako ljubavi nema onda treba za sve odrediti cjenu i neka profesionalci pocnu odrzavati repetitore.  :-[
Eduard od Crikvenice

9A6XX

Citat:Tebao   bi  čuti   barem  jedan  domaći  repetitor  ali  nema  signala.  Kamoli   aktivnosti   na  repetitorskim   kanalima.(Ako  i  ima  nekakvog  signala  po  cijeli  dan  nikakve  aktivnosti)

u ovoj rečenici si sam dao odgovor na svoj post..  aktivnost i interes ljudi glavni je preduvjet postojanja bilo čega..

9A3HP

Nikad  baš  nikada  profesionalci,osim  ako  su i  sami  radioamateri  nemogu  niti  ih  je  briga  održavati  amaterske  repetitore.   Takvih  nema  puno.  Složiti  repetitor  da  radi  uopće  nije teško,  složiti  ga  da  radi  donekle  dobro je  posao.  A  složiti   ga  da  radi  jako  dobro  je  stalna  briga  o  to  malo  elektronike. Što   bi   ja  rekao  dadiljanje. Netko   uvijek  mora   biti  spreman  u  svako  doba  godine  da  skokne  do  lokacije  gdje  je repetitor  da  vidi  što  ne valja  , sitnice  pregleda  i  ugodi  ali   koje   stvaraju  razliku  između   upotrebljiv  neupotrebljiv. Lako  je  sa  lokalnim  repetitorima  i  dostupniji   su  a  i  ispad  iz  rada  neće  pogoditi  puno   ljudi.
Magistralni repetitori  su   nešto  sasvim  drugo.  Bez  održavanja  nikakva  skupa  marka repetitora  neće  dugo   raditi.   8)
Radioamateri  su  obično  kao  crkveni  miševi  što  se  novaca  tiče, dakle   nemogu  si  priuštiti  taj  luksuz   da  nekom  plate održavanje  repetitora. Dok  je  to  bilo   na  dobrovoljnoj  bazi,  je  bilo  šarenilo  repetitora  ali   radili  su.

Slušam  R2   valjda  sa  Papuka,  jak  signal,  stalno  je  u  predaji,  očito se   otvorio  squelch  ali  nema  nikog  da  ga  malo   zavrne preko   praga  squelcha  ,  da  zovem  CQ  na  repetitoru , toliko  nepismen  nisam.  Ali  žive   duše  nema. Uostalom  nemogu  niti  proći  kroz  repetitor  iako  ga  jako  dobro  čujem , punu  skalu.  Po  mome  to  nije   ispravno  podešen repetitor makar  pozlaćen   bio.
Sada  kada  je  knjiga  pala  na  dva  slova  to  jest  samo  dva  amaterska razreda  bilo   bi  dobro  da  repetitor  na  kojem  nema  nikakve  gužve  koristi  za  obuku.  Meni  je  nepojmljiva  obuka  na kratkom valu ,  koliko  god   signal  bio slab.  A  razdešen  repetitor  kojeg  primam  sa više  od  9  S  jedinica  a  ni  pod  razno  nemogu  aktivirati  je  po  mome  jedino  izvor  smetnje  iako  je  na  amaterskoj  frekvenciji. Također  satima  nisam  čuo  identifikacijsku  oznaku  repetitora. Valjda  to  tako  ide  Ukidanje  telegrafije  kao  obaveznog  znanja  povezano  je  sa  mržnjom i  averzijom prema  osnovnom modu  rada. >:(

9A4CD

Nakon više tjednog boravka u okolici Splita mogu reći
da ima repetitora (R2 - Hvar, R5 na Biokovu i njegov brat na 70cm) i oni rade zadovoljavajuće samo ni traga ni glasa na njima.
Čuo sam čak OK stanice koje se dogovaraju "s plaže" na
lokalnom R0 ali naših stanica uopće nisam čuo.
Jedini čovjek s kojim sam radio i to na njegov CQ poziv je bio Tom 9A4W.
Naravno, bio je tu i Renny 9A6R ali to smo dogovorili SMS-om unaprijed.
Koliko god tehnologija bila napredna još uvijek prema kući osim mobitela naravno razgovaram iz mobila i to preko HF na 3.5 MHz kao da se radi o Kanadskim ili Australskim prostranstvima.

73's
Igor
9A4CD

9A7YY

9A3HP

I  prije   su  postojali   fiksni  telefoni  pa  su  ljudi  ipak  razgovarali  sa  fiksnih  lokacija,  dakle  od  kuće  ili  s  posla  neki,  a  ne  telefonom.  Mobitel  nemože  biti  izgovor  za  gašenje  aktivnosti  na  repetitorima.  Čas  posla  bih  nagovorio  ove  mlađe  sa  P  kategorijom,  i  postavio  kakav  lokalni  repetitor  ali  sad  slijedi  1001 problem,  lakše  bih  unajmio  mlazni  avion  nego  zakonsku  regulativu  o postavljanju  repetitora  sredio.Ja  imam  masu  homemade   radiouređaja  koji  birokratske  stupice  nemogu   proći.  Sve  mora  biti  kupljeno  proizvod  neke  čuvene  firme  da  može  biti registrirano.  Stara  "dobra"  red  tape.  :(
Gdje  je  tu  samogradnja.  ???

Ak  je  tak  kako  pišeš   Igore   onda  si  posljednji  Mohikanac(nisam  ni  ja  ništ  drugačiji)  8)

Dakle  sve  se  svodi  na  politiku  :(  a  mene  su  učili  amaterizam  i  politika  neidu  skupa 8)

Čitao  tekst,  e  pa koješta  je  sve  moguće  ???

9A4CD

E, moj Zoky, to što sam napisao je samo
dio iskustva koja sam doživio u Splitu a,
drugi dio je onaj interesantniji i odnosi se na
gašenje repetitora (još uvijek je ugašen) i to iz razbibrige
čisto da se vidi "da nas ima".

73's
Igor
9A4CD

9A3HP

Igore  ja  bih  od  šrota  sklepao  repetitor (siguran  sam  da  bi  mnogi  to bolje   uradili  ali  ako  bih  ga  ja lako  sklepao,  nazdravlje) da  radi, dobro  bez  dupleksera  jer  je  duplekser  za  600 khz  jako  skup,  svi su  dijelovi  prošli  proces  stvarnog  starenja  i  neće  se  više  električki  mjenjati, ali  zakon,  ma  nije  to  Jumbo  jet  da  ak  nije  svakih  sto  sati   detaljno  atestiran  nesmije  raditi. Ma  koga  će  repetitor  oštetiti  ili  ugroziti  da  se  zakonski  zateže  sa pravilima(previše  strogima)  o  tome  kakve  tehničke  specifikacije  mora  imati  repetitor  amaterski(napomena  na  amaterski)   :(
Pa  nema  cijela  amaterska  zajednica  novaca  za  pokrivenost  kao  nekad, zato  i  jesu  nekad  bili  nekad  prerađeni  repetitori  ali   su  radili.  Eduard  9A2KO je  po  mome  najbolje  objasnio  razliku  voljeti  amaterizam  ili  ne. Onaj  tko  voli  amaterizam  nije mu  ni  teško  pentrati  se  po  lokacijama  i  sitne  greškice  popravljati.  Naime  ak  je  nešt  kompliciranije  repetitor  mora  dolje, a  mi  nismo  profi  služba  da  odmah  pored  stoji   zamjenski  repetitor  kojeg  treba samo  ukopčati  da  radi.  Ako  je  imalo  istina  što  nam  je  9A7YY postao   ???  pa  taj  čovjek  koji   ima  takve  stavove  treba  biti  barem  svjetlosnu  godinu  daleko  od  nas.  ???
Inače  samo  šteta   , koristi  nikakve  od  plaćenika.   8)
Što  se  tiče   gašenja  repetitora  u  tijeku  QSO-a  to  je  čisti  bezobrazluk  i  anarhija, i  pokazuje  stupanj  kulture  onog  tko je   "dobio  zakon  i  ključ  od  repetitora"  u  ruke.  :o

9A3HP

The  most  important  thing

Citat:aktivnost i interes ljudi glavni je preduvjet postojanja bilo čega..

Točno  i  nitko  nikog  nije  olovnom  polugom  "nagovarao" da  bude  radioamater. Određene  privilegije  kao   radioamateri  nose  nam  i  određene  obaveze, ako  nikakve druge  onda  moralne  obaveze.  8)

9A4CD

Citat: 9A3HP  u 03. Kolovoz 2007, 16:52:13
Što  se  tiče   gašenja  repetitora  u  tijeku  QSO-a  to  je  čisti  bezobrazluk  i  anarhija, i  pokazuje  stupanj  kulture  onog  tko je   "dobio  zakon  i  ključ  od  repetitora"  u  ruke.  :o

Ma dobro, u ovom slučaju nije bilo gašenje u toku QSO-a nego
čim se nešto napravilo da taj repetitor nije samo "radio-far"
koji tu i tamo daje ID nego se počne skupljati društvo,
domaći i strani ljudi-turisti na njemu i da zbog toga
"netko" ide gasiti repetitor je krajnje neozbiljno.  Možda
je bolje da je uključen i da ga nitko ne koristi. O tome se radi.
I ovako ima dosta problema s održavanjem repetitora
da za ovakve ispade stvarno više nema mjesta.
Možda je došlo vrijeme da se vidi gdje su svi repetitori,
da li ljudi koji su ih nekad održavali žele to i dalje
obavljati (nije grijeh reći da ne mogu samo je važno
da to i kažu da bi ostali znali i organizirali se drugačije),
ako nema nikoga za pojedini repetitor na žalost (po meni)
nema druge nego bi slijedilo njegovo skidanje s lokacije i postavljanje
repetitora na lokaciji i mjestu
gdje bi imao nečiju brigu, pažnju
i skrb.

73's
Igor
9A4CD

9A3HP

To  se  slažem  sa  skrbi,  eto  ja   sam  tu  na   državnoj  granici,  a  i  granični  prijelaz  je  tu,  nebi  bio  viška  lokalni  barem  repetitor, a  signal  bi  išao  i  preko  granice, pa  nek  i   za  nas  čuju,  ak pogledaš  callbook  mene  zbog  neurednog  plaćanja  nema  u   callbook-u  ali  ima  jedan  drugi   kolega  tu  dvjestotinjak   metara  od  mene dalje   ,  dakle  dvojica  starijih  koji  se  u tehniku   dovoljno  razumiju  da  mogu   non stop  održavati   u  radnom  stanju  kakav  lokalni    repetitor. Ljudi  uvijek  ima, malo su  zeznuti  magistralni  repetitori  jer  su   na  nepristupačnim  mjestima  postavljeni. Ali  nema  toga što  se  nemože  baš  nikako  rješiti.